Za področje

    500 let staro stanovanje za sodobno življenje | Idealist studio

    Članek je koristil že 1334+ uporabnikom
    Če iz z glavnih ljubljanskih ulic zaidemo do skritih mestnih atrijev, naletimo na skromnejše in neokrašene večstanovanjske hiše, nekoč namenjene služinčadi premožnejših meščanskih družin. V eni izmed takšnih, skoraj 500 let starih hiš ob vznožju grajskega griča so arhitekti studia Idealist prenovili 63 m2 veliko stanovanje. Pri tem so želeli ohraniti polno skritih spominov in detajlov prostora, ki opominjajo na bogato zgodovino mestnega jedra. 

    Stanovanje je bilo prvotno sestavljeno iz treh sob, ki so bile čez leta večkrat prezidane glede na potrebe novih stanovalcev. V času opremljanja stanovanja s sodobnimi komoditetami so nastale nove inštalacijske stene, ki potekajo skozi vsa nadstropja, ter nove konstrukcijske stene, ki jih arhitekti pri prenovi zato niso smeli odstraniti. 

    Osrednji bivalni prostor z dnevno sobo in jedilnico je svetel in zračen. 

    Stanovanje je pred posegom studia Idealist funkcioniralo kot enosobno stanovanje z ločeno kuhinjo, kopalnico in velikim spalno-bivalnim prostorom, predvsem pa je bilo v njem precej neizkoriščenih hodnikov. Z ovrednotenjem potreb novih lastnikov so arhitekti prostor brez večjih posegov spremenili v stanovanje z velikim bivalnim delom ter z ločeno spalnico, manjšo sobo in kuhinjo. 

    Arhitekti so čudovit, 500 let star prostor skozi tehten premislek, pogovor z naročniki in ovrednotenje obstoječega stanja spremenili v sodoben dom, kjer se prepletajo zgodovina, stavbe, mesta in osebni spomini stanovalcev. 
    Tloris stanovanja pred prenovo.

     

    Tloris stanovanja po prenovi. 

    Pri tem so arhitekti v obstoječe napeljave posegali minimalno; v obokanem delu so obstoječe inštalacije omogočile izvedbo nove kopalnice, ki naravno svetlobo dobiva skozi manjše okno, ki se odpira na danes zapuščen rov. Ta je nekoč služil za skrivni in hiter pobeg v primeru vojnih napadov, danes pa predstavlja le še servisni dostop. Stranišče stoji na istem mestu, kuhinja pa je umeščena v nekoč neizkoriščen hodnik ob inštalacijski steni. 

    Kuhinjski elementi so odeti v bež barvo z zlatimi poudarki. 

    Arhitekti so spalnico umestili v temnejši predel stanovanja, saj so svetlejši del prostora želeli nameniti prostorom, kjer stanovalci preživijo večji del dneva – nekaj svetlobe pa v spalnico pronica posredno s hodnika. Manjša soba se z dvema oknoma odpira na teraso in skozi steklena vrata nekaj naravne svetlobe zagotavlja kopalnici.

    Bivalni prostor je v nasprotju s spalnimi in servisnimi sobami razkošen, saj se tu odvija večji del življenja. 
    Spalnica nima neposredne naravne svetlobe, dobiva pa jo preko hodnika.

    Ker so se lastniki odločili, da bodo klasično televizijo zamenjali za projektor, je sedežna garnitura sestavljiva in omogoča različne prostorske kompozicije, orientacije in uporabe. Lebdeč stenski element služi kot dodatna delovna površina, prostor za projekcijsko platno in shranjevalna površina. Nekonvencionalno postavljena zavesa po eni strani izhaja iz nepravilne postavitve oken, ki ne dopušča klasične postavitve zaves ob obeh straneh oken, po drugi strani pa iz dejstva, da gre za objekt, ki ni tipično meščanski. Je namreč majhen in nikoli ni bil namenjen prestižnemu sloju, čigar dom bi krasili bogati, dekorativni tekstili. 

    Namesto klasične televizije so se naročniki odločili za projektor. 

    Pohištvo je bilo izdelano po meri z namenom izkoristiti vsak najmanjši shranjevalni kotiček. Odmaknjeno je stran od sten, omare pa segajo samo do višine nosilca – arhitekti so s tem želeli subtilno nakazati nove intervencije in jih ločiti od obstoječega prostora. Volumen shranjevalnih omar sicer izhaja iz maksimizacije svetlobe, ki so jo arhitekti želeli pripeljati globlje v prostor in tako ustvariti občutek odprtosti ob vstopu v stanovanje.

    Obokan prehod iz spalnice v kopalnico so arhitekti ponovno odprli in ga opremili z drsnimi vrati, ki v obliki ogledala povzemajo njegovo obliko, kar ustvarja iluzijo globine.
    ps11_m.jpg
    Obokana kopalnica z zlatimi armaturami in veliko tuš kabino pričara poseben ambient. 

    Materialnost je v veliki meri pogojena z majhno količino naravne svetlobe, zato so stene svetle in ometane, arhitekti pa so prav tako želeli ovekovečiti pretekle posege in spremembe, ki so se zgodile v stanovanju. Izpostavljena kamnita stena (ostanek prejšnje prenove) je odeta v bel oplesk, s čimer se postavi v ozadje in tiho priča o spominu in kompleksni zgodovini stavbe, ob tem pa prostor prepušča novemu življenju. Topli bež odtenki v kombinaciji z barvo lesa stanovanju vdahnejo toplino, poudarki v rdečih odtenkih pa prostore brez naravne svetlobe naredijo nekoliko skrivnostne. 

    Podatki o projektu:

    Ime projekta: Pečat spomina
    Načrt interierja: Urša Kres, m.i.a., Tina Begović, m.i.a, Urban Pahor, m.i.a.; Idealist studio
    Lokacija: Ljubljana
    Leto načrtovanja: 2018 
    Leto izvedbe: 2021
    Kvadratura: 63 m2
    Fotografije: Blaž Gutman

    Izvajalci:

    polaganje parketa: VOGART

    mizarska dela: Mizarstvo Alič

    Material:

    armature: Moja Kopalnica

    premazi: Hidrosol JUB 

    tlaki: VOGART

    vgradno pohištvo: Mizarstvo Alič

    Oglas 96x119mm FINAL.jpg

    Galerija

    Zaradi želje po maksimalnem izkoristku svetlobe so vse stene stanovanja bele, tla pa so obložena s parketom. 
    Lesena jedilna miza s stoli Thonet. 
    Pohištvo je zasnovano tako, da kar najbolje izkoristi vsak najmanjši shrambni prostor, kar je v majhnem stanovanju še kako zaželeno. 
    Arhitekti so kljub novim posegom skušali ohraniti in zaznamovati obstoječe elemente prostora. 
    Vrata z ogledali prostor vizualno povečajo in dodatno osvetlijo. 
    Stranišče je ostalo na istem mestu - tik ob vhodu na koncu hodnika. 
    Kopalnica je dostopna iz spalnice ali manjše dodatne sobe, od koder preko steklenih vrat dobiva nekaj naravne svetlobe. 

     

    1334
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    6
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane