Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Letna kuhinja - kako do letne kuhinje?

    Članek je koristil že 48450+ uporabnikom
    Letna kuhinja je prostor zunaj hiše oziroma stanovanja (na balkonu, na terasi, na vrtu...), kjer lahko kuhamo, pripravljamo obroke, jemo, gostimo in nato zelo enostavno počistimo. Lahko jo imenujemo tudi zunanja kuhinja, vrtna kuhinja ali kuhinja na prostem. Vsebuje lahko enega ali več kuhališč kot so: kuhalna plošča, zunanji žar ali celo peč za pico oziroma krušna peč. Korist letne kuhinje je tudi to, da vonjave, ki nastajajo ob kuhanju ostanejo zunaj stanovanja.
    Strokovni članek 48450
    priljubljen
    letna kuhinja
    Imamo kar 1241 izvajalcev za področje Kuhinje:

    1. Letne kuhinje - kam jih lahko umestimo?

    1.1 Letna kuhinja na balkonu

    Če imate dovolj prostoren balkon ga lahko dopolnite z majhno letno kuhinjo, ki jo lahko uporabljate vse leto! S  kuhinjo na balkonu boste ustvarili zeleno oazo sredi mesta, ki prav vabi k preživljanju sproščenih trenutkov. Z izbiro odpornih in nepremočljivih materialov, tudi, ko pada dež.

    Letna kuhinja na balkonu

    1.2 Letna kuhinja na terasi

    Terasi ob hiši ali na strehi boste z umestitvijo zunanje kuhinje dodali čisto novo uporabno vrednost. Letna kuhinja na terasi bo postala še bolj privlačen prostor za druženje, ob tem pa se boste v stanovanju znebili neprijetnih kuhinjskih vonjav, v poletnem času pa boste preprečili tudi dodatno segrevanje notranjih prostorov, ki nastaja ob kuhanju.

    Letna kuhinja na terasi

    1.3 Letna kuhinja na vrtu

    Letne kuhinje na vrtu ne postavljajte v bližino oken ali vrat ter v bližino vaše ali sosedove hiše. Poskrbite, da bo pot med notranjo in zunanjo kuhinjo kratka in brez ovir. Upoštevajte smer v katero veter razpihuje dim. Poskrbite, da bo imela letna kuhinja na vrtu dovolj sence ter jo umestite tja, kamor lahko napeljete elektro, plinske in vodovodne inštalacije.

    Letna kuhinja na vrtu

    2. Letne kuhinje na prostem - vrste in različne izvedbe

    2.1 Prefabricirana (tovarniško izdelana) letna kuhinja v kompletu

    Kuhinjski kompleti so kuhinjski sestavi, ki jih lahko kupimo v trgovini. Običajno so opremljeni z žarom in odlagalnim oziroma delovnim pultom, velikokrat pa vključujejo tudi kuhinjske dodatke, kot so elementi za shranjevanje in hladilnik/zamrzovalnik, ki omogočajo, da je zunanja kuhinja res pripravna. Mnogi proizvajalci omogočajo možnost izbire med različnimi možnostmi kuhališč (zunanji žar, električna kuhalna plošča, plinska kuhalna plošča, krušna peč…), različnimi materiali barvami in vzorci delovnih pultov in hrbtišč ter različnimi materiali elementov zunanje kuhinje.

    Kakovostnejše materiale in nadstandardne izvedbe je seveda potrebno doplačati. Cene kuhinjskih kompletov se gibljejo od 2.000 EUR dalje. Poleg samega stroška kuhinje je potrebno upoštevati še stroške priključkov za vodo, elektriko in plin na mestu, kjer bo kuhinja postavljena.

    2.2 Prefabricirana (tovarniško izdelana) modularna letna kuhinja

    Modularne zunanje kuhinje so po principu podobne notranjim modularnim kuhinjam, vendar so izdelane iz materialov, ki lahko kljubujejo vremenskim elementom. Vsak posamezni del tipične zunanje kuhinje ima vnaprej izdelano "modularno" obliko, posamezne elemente pa je na različne načine možno sestaviti v kuhinjo po vaših potrebah in željah. Nekatere modularne zunanje kuhinje so v bistvu individualni kuhinjski “kompleti”, ki so zgolj postavljeni drug poleg drugega in tvorijo skupno kuhinjsko površino. En modul lahko vsebuje žar, drugi pomivalno korito ali bar, tretji pa denimo hladilnik. Naprednejše modularne kuhinje se sestavijo oziroma dokončajo na licu mesta, kjer se elemente kuhinje še obzida s kamnom ali opeko in jih tako poveže v kohezivno celoto.

    Cena letne kuhinje je zelo odvisna od števila elementov, izbrane kakovosti, blagovne znamke...od 1.000 EUR dalje. Poleg samega stroška kuhinje je potrebno upoštevati še stroške priključkov za vodo, elektriko in plin na mestu, kjer bo kuhinja postavljena.

    Prefabricirana modularna letna kuhinja

    2.3 Zidane letne kuhinje po naročilu

    Zidana letna kuhinja s kaminom je najbolj napredna oblika kuhinje na prostem in jo na kraju samem izdela oziroma zgradi specializirano podjetje za izdelavo letnih kuhinj. Zidana letna kuhinja na prostem je lahko izdelana iz materialov, ki se ujemajo z obstoječimi materiali terase/balkona in drugih elementov vrta. Zunanje kuhinje po meri niso omejene na posamezne elemente, so lahko izdelane v izven standardnih dimenzijah. Lahko tudi vsebujejo posebne funkcije kot so bar ob bazenu, nočna razsvetljava ali vgrajene pergole in druge oblike senčil s katerimi prefabricirane kuhinje običajno niso opremljene.

    Cena zidane letne kuhinje po meri je zelo variabilna. Običajno se gibljeje od 3.000 EUR naprej, odvisno od velikosti, opreme in uporabljenih materialov. Poleg samega stroška kuhinje je potrebno upoštevati še stroške priključkov za vodo, elektriko in plin na mestu, kjer bo kuhinja na prostem postavljena.

    Zidana letna kuhinja

    3. Letne kuhinje - materiali

    Pri načrtovanju zunanje kuhinje je zelo pomembno, da si odgovorimo na nekaj vprašanj: Je kuhinja postavljena pod streho ali na prostem?  Nameravate prirejati velike piknike in zabave z žarom ali bolj intimne večerje? Bodo vaši gosti pretežno odrasli, najstniki ali otroci? Si predstavljate druženje skoncentrirano okrog kuhališča ali razpršeno, z različnimi sedežnimi postavitvami...Vsi ti dejavniki vam bodo pomagali pri odločitvi kakšno letno kuhinjo potrebujete.

    3.1 Lesene letne kuhinje

    Lesena letna kuhinja pod lesenim nadstreškom je odlična izbira, saj je les dober izolator, zato bo v senci vedno prijetno hladno. Les je prav tako antiseptičen, topel na dotik in privlačnega videza, zato bomo v leseni letni kuhinji vedno z užitkom zavrteli kuhalnico. Za lesene letne kuhinje se običajno uporablja lepljen les, ki je bolj trpežen od masivnega lesa. Les pod streho vzdrževanja ne potrebuje, izpostavljene dele pa vsake nekaj let prebarvamo z zaščitnim premazom.

    Lesena zunanja kuhinja

    3.2 Letne kuhinje iz kamna

    Zidana letna kuhinja iz kamna bo delovala tradicionalno in masivno. Kamnita letna kuhinja še se posebno lepo poda k zidanici, kmetiji ali kozolcu. Pazite, da v vročih podnebjih kamen ne bo neposredno izpostavljen soncu, saj akumilira toploto, zato lahko v takšni letni kuhinji postane neprijetno vroče.

    3.3. Letna kuhinja iz siporeksa

    Siporex je ugoden, lahek in trpežen gradbeni material. Letne kuhinje iz siporexa so ponavadi obložene z dekorativnim kamnom, ki olepša videz. Ker jedro takšne pozidave predstavlja siporex, je gradnja veliko ugodnejša.

    3.4 Letna kuhinja - inox oz. nerjaveče jeklo

    Inox se že dolgo uporablja v profesionalnih kuhinjah, saj je izredno trpežen in enostaven za čiščenje. Odporen je tudi na vremenske vplive. Kako pa izgleda kovinska letna kuhinja? Inox lahko deluje nekoliko hladno, zato je letne kuhinje iz inoxa priporočljivo kombinirati z drugimi materiali, kot sta: kamen ali les.

    Letna kuhinja - nerjaveče jekllo

    3.5 Talne površine za zunanje kuhinje

    Material talne površine vaše vrtne kuhinje in prostora za druženje je eden od najpomembnejših vidikov v procesu zasnove. Vsaka površina ima svoje prednosti in slabosti o katerih je potrebno razmisliti.Opeka, beton, kamen, les ter keramične ploščice so najbolj pogosto uporabljene možnosti. Pri končni odločitvi naj prevlada razmislek o varnosti (drsenje, neenakomernost tal), kaj se ujema z materiali in slogom vašega doma in vrta, trpežnost (če želite gostiti pogosto in veliko gostov) in sposobnost materiala, da zdrži razpon zunanjih temperatur na območju kjer se nahaja.

      PREDNOSTI SLABOSTI
    OPEKA atraktiven izgled; relativno enostavno vzdrževanje relativno zahtevna izvedba, sčasoma lahko postanejo neenakomerne, neravne ;relativno visoka cena
    BETON vsestranskost, nizka cena zahtevna izvedba; razpokanje, ni primeren za območja kjer pozimi zmrzuje
    KAMEN atraktiven izgled visoka cena; vpija mast in olje
    LES enostavna izvedba, relativno nizka cena zahtevno vzdrževanje; relativno kratka življenjska doba
    PLOŠČICE vsestranskost, nizka cena drsijo, ko so mokre; niso primerne za območja, kjer pozimi zmrzuje

    3.6 Okrasne obloge za vrtne kuhinje

    Vaša zunanja kuhinja je tudi v estetskem smislu osrednja točka vašega zunanjega življenjskega prostora in okrasne obloge pri tem igrajo pomembno vlogo. Zasnovo kuhinje zaokrožite z materialom, ki se ujema ali poudari zunanjost vašega doma oziroma vrta ali terase. Najpogostejše okrasne obloge zunanje kuhinje so kamen, opeka in omet. Vsaka ima svoje prednosti, najbolj pomembna vidika pa sta ujemanje z obstoječo arhitekturo in pa cena.

    3.7 Zunanji kuhinjski elementi

    Elementi za letno kuhinjo morajo biti iz materiala, ki je odporen na vlago in plesen, na vročino, rjo in prah oziroma umazanijo. Najpogosteje so iz nerjavečega jekla, lesa ali umetnih polimernih mas. 

    Kuhinjske omarice iz nerjavečega jekla so kakovostne z varjenimi vogali, kar poleg dolgoživosti zagotavlja tudi strukturno stabilnost. Enostavne za vzdrževanje so tudi omarice iz umetnih mas, ki jih preprosto operete z vrtno cevjo. Lesena letna kuhinja je priporočljivo iz tikovine, ki prenese vlago in ne plesni. Iz odpornih materialov naj bodo vsi elementi za letno kuhinjo: tečaji, ročaji in vodila predalov, naj bodo izdelani iz kakovostnih materialov, namenjenih za zunanjo uporabo. Tudi pomivalno korito za letno kuhinjo mora biti odporno na rjo, predvsem pa je dobro, da je antiseptično. Uporabite inox pomovalno korito ali kerrock umivalnik. Zunanji kuhinjski elementi morajo biti predvsem trpežni, saj boste le tako zagotovili dolgotrajno nemoteno uporabo.

    Zunanji kuhinjski elementi

    3.8 Pult za letno kuhinjo

    Izbira materialov za vrtni pult letne kuhinje je skoraj tako velika kot za notranje kuhinje. Granit je ena izmed najpogosteje izbranih možnosti, saj je neporozen in vodoodporen. Odločite se raje za svetlejše odtenke, saj temnejši vpijajo toploto zaradi česar pult na soncu postane preveč vroč. Drugi kamni, kot naprimer marmor, so res lepi, vendar vpijajo madeže in sčasoma zbledijo. Tudi zunanji pult za letno kuhinjo iz nerjavečega jekla je priljubljena možnost sploh v kombinaciji kuhinjskimi napravami iz nerjavečega jekla. Če vas skrbi, da kuhinja iz inoxa izgleda preveč industrijsko, jo omehčajte s kombinacijo drugih materialov. Beton ponuja številne različice videzov in je cenovno ugodna možnost, vendar pa lahko poči, če ni pravilno nameščen. In končno, tudi keramične ploščice so ekonomična možnost, vendar jih ne priporočamo za območja kjer pozimi zmrzuje.

    4. Izdelava letne kuhinje

    4.1 Letna kuhinja - načrt za izvedbo

    Doprinos strokovnjaka iz področja arhitekture oz. oblikovanja je neprecenljiv, v kolikor želite optimalno izkoriščen prostor, uporabno zasnovo in dovršen izgled letne kuhinje na prostem, zato priporočamo, da se obrnete na arhitekta, oblikovalca ali v primeru manjših projektov na usposobljenega svetovalca v specializiranem salonu letnih kuhinj. V primeru, da je potrebno za delovanje vrtne kuhinje pripraviti tudi priključke na elektriko, vodo, plin, odtok je sodelovanje s primernim strokovnjakom obvezno. Vedno bodite iskreni glede svojega proračuna, saj vam strokovnjak lahko le tako svetuje kje denar prihraniti in kam ga je pametno vložiti, še posebej, če nimate veliko sredstev na voljo. 

    4.2 Vodenje projekta

    Morda se vam zdi, da boste z lastnim nadzorom izvajalcev prihranili nekaj denarja, a žal je pogosto ravno obratno. Arhitekt bo, še preden se dela začnejo, poskrbel, da boste imeli nad projektom popoln pregled, saj vam bo v projektni dokumentaciji natančno določil kosovnico in postavil časovnico del. Vsekakor pa se od arhitekta ne poslovite, ko v roke dobite končano projektno dokumentacijo. Ta je podlaga za pridobivanje ponudb izvajalcev in podpis pogodb z njimi. Še predno se dela začno pa je potrebno tudi naročiti potrebne materiale (armature, podometne dele,vgradna svetila…) Z izvajalci je potrebno tudi uskladiti termine, da bo vse potekalo po predvidenem terminskem planu.Ne glede na to, kako dobro je zastavljen projekt, izvajalci risbe včasih napačno razumejo. Arhitekt vam bo znal svetovati in se z izvajalcem dogovoriti o tem, kako najbolje postopati. Pomagal vam bo tudi pri koordinaciji izvedbe in poskrbel, da bodo posamezne faze izvedene znotraj proračuna in časovnega okvirja.

    4.3 Ureditev letne kuhinje

    Od značilnosti vašega projekta je odvisno katere izvajalce boste potrebovali. Izdelava letne kuhinje ni preprosta, zato v nadaljevanju naštevamo nekaj najpogostejših izvajalcev:

    IZVAJALCI GRADBENIH DEL, IZVAJALCI ELEKTRIČNIH INŠTALACIJ, IZVAJALCI STROJNIH INŠTALACIJ (voda, plin…), POLAGALCI TLAKOV (polagalci keramičnih, kamnitih tlakov, betonskih, opečnih tlakov itd.), POLAGALCI STENSKIH OBLOG (polagalci keramike,lesenih ali kamnitih opažev…), MIZARJI, SOBOSLIKARJI,…

    Ko izbirate izvajalca se pozanimajte o njegovih izkušnjah in referencah ter časovni razpoložljivosti. Preverite tudi njegovo bilanco, saj bo izvajalec moral plačati nekatere stroške iz svojega žepa, še preden poravnate prvi račun. Koristno je tudi vedeti, da je praviloma ceneje, če izvajalec dobavi ves material. Poleg tega, da izvajalec za material, ki vam ga “vgradi” v prostor plača 9,5 % davka, medtem, ko bi vi kot fizična oseba plačali 22% davek za isti material, imajo izvajalci velikokrat z dobavitelji sklenjene pogodbe, ki jim dovoljujejo posebne popuste in dobavne roke. Obenem je tako odgovornost za dobavo v predvidenem roku na strani izvajalca. Že manjša napaka pri dobavi (napačne ploščice, premajhna količina) ali pa zamujeni roki dobave namreč lahko celotno prenovo iztirijo in zamaknejo za nekaj dni ali celo tednov.

    5.Kako do letne kuhinje na prostem?

    5.1 Lokacija vaše letne kuhinje

    Prvi korak pri načrtovanju zunanje kuhinje je izbira lokacije. Ugotovite, koliko prostora lahko temu namenite, nato pa izmerite kvadraturo predlaganega območja. Prepričajte se, da je načrtovana lokacija blizu obstoječih priključkov za vodo, elektriko, plin... in , da je zagotovljena neovirana in čimkrajša pot do vaše notranje kuhinje. Okoli kuhinje predvidite pas minimalne širine 90 cm, da boste imeli dovolj prostora za pripravo hrane, kuhanje, postrežbo in zabavo. Prepričajte se tudi, da vaša nova vrtna kuhinja ne bo ovirala pogledov iz notranjosti hiše.

    Pri načrtovanju letne kuhinje vam bo v pomoč naslednji vprašalnik:

    DIMENZIJE letna kuhinja ____m2
      prostor namenjen letni kuhinji(balkon, terasa, vrt…) ____m2
    LOKACIJA ob zidu  
      prostostoječa  
    VODA Bo imela kuhinja tekočo vodo?  
      Topla voda ali samo hladna voda?  
      Kje se nahaja priključek za vodo?  
    ODTOK ODPADNE VODE Ali je v bližini priključek na kanalizacijsko omrežje?  
      Ali je v bližini greznica?  
      Ali je v bližini mala komunalna čistilna naprava za vodo?  
    PLIN Bo imela kuhinja kuhališče na plin?  
      Ali je v bližini priključek za plin?  
      Ali boste uporabljali plinsko bombo?  
    ELEKTRIKA Kje se nahaja priključek za elektriko?  
      Ali obstoječa priključna moč zadostuje?  
    SENCA Ali bo kuhinja stala pod obstoječimi drevesi?  
      Ali bo kuhinja stala pod obstoječim nadstreškom?  
    VETER V katero smer običajno piha veter?  
    OSVETLITEV Kje na lokaciji je vzhod in zahod sonca?  
      Ali so predvidene stenske oziroma stropne luči?  
      Ali so predvidene prostostoječe luči?  
      Ali potrebujete talno osvetlitev poti/stopnic do kuhinje?  

    5.2 Izbira kuhinjskih elementov

    Zdaj, ko ste določili idealno mesto za vašo zunanjo kuhinjo, je čas, da izberete naprave in elemente, ki jih želite vključiti v kuhinjski sestav. V pomoč vam bo, če si postavite naslednja vprašanja?

    Kakšen kuhar ste? profesionalni/izkušeni  
      kuham za potrebe gospodinjstva  
      začetnik  
      ste levičar ali desničar?  
    Kakšno kuhališče si želite? plinsko  
      električno  
      zunanji žar na drva/oglje/plin  
      krušno peč  
    Kakšen kuhinjski pult želite? predpripravljen (iz lesa, inoxa,...)  
      izdelan/zidan na licu mesta po meri  
    Potrebujete prostor za shranjevanje? stalno  
      začasno  
      na dan dogodka  
    Kdaj boste uporabljali zunanjo kuhinjo? vsakodnevno  
      sezonsko  
      ob posebnih priložnostih  
    Ob katerem času v dnevu boste največkrat uporabljali zunanjo kuhinjo? zjutraj  
      dopoldne  
      popoldne  
      zvečer  
    Za koliko ljudi boste največkrat kuhali? za ožjo družino  
      za razširjeno družino  
      za širšo družbo  
    Koliko prostora za pripravo hrane potrebujem? na kuhinjskem pultu  
      na dodatni pripravljalni površini  

    5.3 Zasnova kuhinje

    Ko natančno veste, katere naprave želite v svoji zunanji kuhinji, je čas, da razmislite, kako jih povezati v praktično in uporabno celoto, glede na prostor, ki ga imate na voljo. Morda ste že slišali za pravilo "delovnega trikotnika". Pomivalno korito, kuhališče in prostor za pripravo hrane naj si bodo čim bližje. Pri oblikovanju zunanje kuhinje je potrebno upoštevati enaka pravila kot pri oblikovanju notranje kuhinje. (za podrobnejša pravila si oglejte članek Izris in načrtovanje kuhinje). 

    Spodaj je prikaz nekaj možnih postavitev kuhinje, ki učinkovito izkoriščajo prostor in ohranjajo pravilo »delovnega trikotnika«.

    5.4 Izbira materialov

    Pri izbiri materialov za vašo letno kuhinjo bodite pozorni, da bodo zdržali vremenske in okoljske pogoje na lokaciji! Če načrtujete letno kuhinjo v bližini morja izberite materiale, ki kljubujejo rji, kot denimo nerjaveče jeklo, kamen, les. 

    Izbirajte les, ki ne plesni, kot sta tikovina ali macesen. Na področjih kjer so pozimi temperature pod 0 stopinj celzija se izogibajte materialov kot so beton in keramične ploščice, saj lahko razpokajo. Za kuhinjski pult, ki je izpostavljen soncu ne izbirajte temnih materialov, ki vsrkajo toploto in jo žarčijo. Bodite pozorni tudi na varnost! Za talne površine izbirajte materiale, ki ne drsijo in, ki ustvarjajo enakomerno površino (da preprečite spotikanje).Pravilna izbira materialov pomembno vpliva na dolgoročno ohranjanje izgleda in uporabnosti vaše vrtne kuhinje!

    5.5 Zaščita pred zunanjimi vplivi

    Čeprav je sonce zmeraj dobrodošlo, kadar preživljamo čas na vrtu ali terasi, je še posebej kadar so temperature zraka visoke, senca pravi blagoslov, kadar kuhamo in obedujemo. Izdelava nadstreška ali pergole nad zunanjo kuhinjo vas bo zaščitila tudi v primeru padavin in vam bo omogočila, da podaljšate sezono koriščenja zunanje kuhinje. Če živite v toplem podnebju, boste morda želeli dodati še ventilator, ki vas bo ohladil v vročih poletnih dneh. Če želite uporabljati zunanjo kuhinjo v hladnejših mesecih pa razmislite o namestitvi toplotnih grelcev ali kamina.Če nameravate namestiti zunanje kuhališče pod streho ali pergolo, pazite, da boste med žarom in stropom zagotovili veliko prostora. Lahko pa v zasnovo vključite tudi kuhinjsko napo.

    5.6 Izvedba letne kuhinje

    Predno se lotite izvedbe vaše letne kuhinje na prostem, si vzemite čas, da ugotovite, ali lahko izvedbo opravite sami ali je bolje, da si priskrbite strokovno pomoč in profesionalne izvajalce. V kolikor gre za preprosto zunanjo kuhinjo, kupljeno v trgovini z žarom na plin (plinskobombo), brez priključkov za elektriko,zemeljski plin in vodo jo lahko dokončate sami. Če pa je vaša zunanja kuhinja na prostem bolj zapletena je najbolje, da izvedbo prepustite strokovnjakom. 

    5.7 Organizacija, koordinacija in nadzor izvedbe

    Po tem, ko imate pripravljene vse načrte, dovoljenja in pridobljene vse ponudbe izvajalcev je na vrsti izvedba. Pri manjših projektih se je, če želite, lahko lotite sami. V kolikor pa je projekt obsežnejši, priporočamo, da za organizacijo, koordinacijo in nadzor izvedbe najamete strokovnjaka.

    Vodenje projekta, ki vsebuje pridobivanje in analizo ponudb ter izbiro izvajalcev, koordinacijo izvajalcev na gradbišču, sledenje pogojem in rokom izvedbe ter stalni nadzor nad izvedbo. 9-11% vrednosti investicije

    6.Primerjave

    6.1 Kateri material izbrati za pult letne kuhinje?

      GRANIT BETON PORCELAN/QUARTZ PLOŠČICE INOX LES
    CENA €€-€€€€€ €€-€€€€€ €€-€€€€€ €€-€€€€€ €€-€€€€€ €€-€€€€€
    OBSTOJNOST zelo obstojen dokaj obstojen zelo obstojen dokaj neobstojen zelo obstojen zelo obstojen
    VZDRŽEVANJE enostavno relativno zahtevno enostavno zahtevno enostavno zahtevno
    ODPORNOST NA MRAZ DA NE DA NE DA DA
    ODPORNOST NA VROČINO DA DA DA DA DA NE
    ODPORNOST NA PRASKE DA NE RAZMEROMA DA NE NE
    ODPORNOST NA OBARVANJE DA NE DA DA (razen fug) DA  NE

    7. Letna kuhinja - ideje za ureditev letne kuhinje

    7.1 Unikatnost

    Vedno bolj znamo ceniti stvari izdelane po meri, še posebej, če so unikatne in zasnovane za nas. Takšna je tudi letna kuhinja s kaminom. Ideje zajemajo številne elemente. Naj gre za zunanji žar, točilni pult, kamin ali jedilno mizo za vašo letno kuhinjo. Dragocene so zaradi svoje edinstvene estetike, in če ste igrali vlogo pri oblikovanju, so prilagojene tudi vašemu osebnemu slogu. Najboljši del vključevanja kosov po meri v vašo zunanjo kuhinjo je, da ne glede na to, da je vaša zasnova morda trendovska zgolj letos, zaradi sentimentalnosti nikoli ne bo šla iz mode. Pri zasnovi razmišljajte kako bodo vašo po meri izdelano kuhinjo z ljubeznijo uporabljale tudi prihodnje generacije. 

    Unikatna letna kuhinja

    7.2 Brezčasnost

    Če ima trendovsko svojo protipomenko, bi bila to beseda brezčasnost. Ne bi moglo biti bolj ironično pa vendar, brezčasni slogi so trenutno v trendu in pričakuje se, da se bodo nadaljevali tudi v naslednjih letih. Zakaj? Ker brezčasnih, klasičnih zasnov ni treba posodabljati vsakih 5 let. Ko razmišljate o brezčasni letni kuhinji pomislite na granitni pult, kamin oblečen v naravni kamen in leseno pergolo.

    7.3 Mešanje stilov

    Eden od trendov, ki ohranja življenje v oblikovanju, je mešanje različnih stilov in ustvarjanje novih edinstvenih. Na primer mešanje klasičnega sloga z industrijskim- pomislite na kovinske barske stole pod kristalnim lestencem...Shabby chic je tudi ena izmed variant mešanja slogov. Zanjo je značilno mešanje nasprotujočih si materialov kot sta naprimer marmor in les ali kamen in nerjaveče jeklo. Mešanje slogov se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih letih.

    7.4 Naravno

    Če imate zunanjo kuhinjo, ali se poigravate z idejo, da bi jo imeli, potem je preživljanje časa na prostem očitno vaša “skodelica čaja”. Vključevanje pridiha narave v vašo zunanjo kuhinjo bo za vas mala malica! Tukaj je nekaj idej:

    Nepokrita lesena pergola ovita v zelenje, ki mestoma prepušča neposredno sončno svetlobo, priročni zelenjavni in zeliščni vrt ob letni kuhinji, v lončnicah ali zabojih...Travne površine, namesto preproge. Vodno korito, fontana ali ribnik...

    7.5 Udobno bivanje_vgrajene klopi

    Pričakuje se, da bo zunanja kuhinja funkcionalna in privlačna, če pa ni obenem tudi udobna ne bomo želeli preživeti veliko časa v njej. Eden izmed najboljših načinov, da naredite zunanjo kuhinjo udobno za bivanje je vključitev veliko možnosti za sedenje. Vgrajena sedežna garnitura, ki je običajno v stilu klopi, vam zagotavlja več sedežev za manj denarja! Vgrajene klopi z lahkoto preoblikujemo v udobne kavče s pomočjo blazin in odej. Ko se prevleke blazin obrabijo ali gredo iz mode jih lahko enostavno in poceni nadomestite z novimi namesto, da bi morali kupiti nov kavč ali sedežno garnituro.

    Letna kuhinja in vgrajena klop

    Strokovni članek 48450
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    kuhinje, ideje in inspiracije

    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Kuhinje?

    Imamo kar 1241 izvajalcev za področje Kuhinje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1241 izvajalcev za področje Kuhinje
    9.9
    1

    Mizarstvo Dvoršak, Danijel Dvoršak s.p.


    9.2
    0

    VERLES, Krištof Verhovnik s.p.


    10
    1

    Mizarstvo Dimitrij Jarc s.p.


    10
    2

    AMD Novak d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane