Za področje

    Montaža klime

    Članek je koristil že 25943+ uporabnikom
    Za pravilno delovanje in maksimalni izkoristek klima naprave v prostoru, je kot prvi pogoj seveda potrebna strokovna montaža klime, ob kateri je potrebno upoštevati tudi primerno pozicijo klimatske naprave. Le na ta način bo klimatska naprava upravičila svoj namen in ohlajevala prostore ter posledično nudila najvišje udobje. V nadaljevanju zapisa smo za vas povzeli ključna dejstva glede klimatske naprave z montažo.
    25943
    montaza klima naprave

    1. Klimatske naprave z montažo

    Klimatske naprave z montažo se v splošnem delijo na dva dela. Prvi korak je montaža notranje enote klimatske naprave, nato sledi montaža zunanje enote klimatske naprave. Montažo klimatske naprave prepustite usposobljenim strokovnjakom klimatskih naprav - le na ta način bo klimatska naprava z montažo delovala pravilno.

    2. Montaža notranje enote klimatske naprave

    2.1 Pravila postavitev notranje enote

    Pri montaži notranje enote klimatske naprave je pomembno, da je stena, na katero bomo montirali notranjo enoto neovirana in ni neposredno izpostavljena sončni svetlobi in drugim virom toplote. Stena mora biti seveda dovolj močna, da zdrži dodatno maso notranje klimatske enote. Notranja klimatska enota naj bo nameščena na višino vsaj 2,1 m od tal, ob tem pa je potrebno upoštevati še minimalni prostor oz. razmik ob straneh in na vrhu - ta naj znaša vsaj 15 cm. Notranja enota klimatske naprave naj bo oddaljena vsaj 1 m od antene, priključnih vodov za televizijo, radia, telefonov, domofonov, morebitnega varnostnega sistema in ostalih telekomunikacijskih naprav in sistemov. Navedene naprave povzročajo električni hrup, ki lahko morebiti povzroči določene težave v delovanju klimatske naprave.

    2.2 Vrtanje in montaža

    Ko smo pretehtali vse možnosti in izbrali primerno steno za namestitev notranje enote klimatske naprave, sledi montaža nosilne plošče na steno. Po končani montaži nosilne plošče notranje enote klimatske naprave, sledi izvrt luknje v steno, skozi katero bodo potekali cevovodi. Pred končnim izvrtom luknje na notranji strani je sočasno potrebno preveriti najbolj primerno pozicijo zunanje klimatske enote. V podjetju Elektromehanika, Vladko Bucaj, s.p.  pravijo, da je pri vsem tem potrebno upoštevati potrebno razdaljo in posledično dolžino cevi, da bomo dosegli zunanjo klimatsko enoto. Izvrtana luknja mora biti izvedena v naklonu navzdol proti zunanjosti za uspešen odvod kondenza. Skozi izvrtano luknjo se vstavijo cevi od notranje enote do pozicije zunanje klimatske enote. Po namestitvi cevi sledi montaža notranje klimatske enote na nosilno ploščo. Prvi del montaže klimatske naprave se zaključi s priključitvijo cevi na odvod vode notranje klimatske enote.

    3. Zunanja klima - montaža

    3.1 Postavitev zunanje enote klime z montažo

    Pozicija zunanje klimatske enote mora seveda sovpadati s pozicijo notranje enote. Kot zapisano že prej, se priporoča sosleden tehten razmislek glede pozicije obeh enot, da med postopkom montaže obeh enot klimatske naprave  ne bo prihajalo do težav. Priporoča se, da je zunanja klimatska enota oddaljena od vročih in prašnih območij, zato je najprimernejša lokacija na severni strani hiše, kjer praktično ni neposredne sončne svetlobe. Upoštevati je potrebno tudi minimalno oddaljenost od tv in radijskih anten, katera naj znaša vsaj 3 m. Sledi namestitev zunanje klimatske enote, priključitev električnih žic in ostalih cevi za nemoteno delovanje.

    3.2 Vrtanje, tesnenje in montaža

    Pomembno je, da se cevovod, ki prihaja iz notranjosti na zunanjo stran, zaščiti z izolacijskim trakom zaradi izpostavljenosti mrazu in drugim vremenskim razmeram. Dokončno se cevovod pritrdi na steno s pomočjo sponk, luknja, ki smo jo izvrtali za cevovod, pa se zapre s poliuretansko (PU) peno. Zadnje nastavitve vključujejo odzračevanje, pri čemer je potrebno iz hladilnega kroga klimatske naprave odzračiti zrak in vlago. To se doseže s priključitvijo vakuumske črpalke, katero pustimo delovati vse dokler se ne doseže absolutnega vakuuma. Pred prvim zagonom klimatske naprave je potrebno še enkrat preveriti vse ventile.

    4. Kam montirati klima napravo?

    Poleg strokovne montaže klimatske naprave je še kako pomembna izbira primerne lokacije vaše klimatske naprave. Zakaj? S primerno oz. optimalno lokacijo klimatske naprave bo poraba energije veliko nižja, višje pa bo udobje bivanja. Optimalna lokacija klimatske naprave pomeni lažjo in hitrejši dosežek željene temperature prostora, s čimer bo porabila znatno manj energije. Pravilo je, da naj bo klimatska naprava z montažo nameščena v najbolj vročem prostoru vaše hiše, s čimer bo udobje bivanja takoj višje tudi v drugih prostorih. Na ta način bo klimatska naprava prvo ohladila najbolj vroč in sončen prostor v hiši, kar bo vplivalo na prijetnejšo klimo stanovanja.

    Klima naprava v dnevni sobi

    Prostor, kateremu se je dobro izogibati pri montaži klimatske naprave je hodnik, kateri ponavadi ni neposredno izpostavljen soncu in direktni svetlobi, zaradi česar je že sam po sebi bolj hladen prostor, klimatska naprava pa ne bo imela veliko dela za dosego željene temperature prostora, medtem ko bo temperatura v ostalih prostorih še vedno visoka. Vsekakor pa se potrebno izogibati lokacijam blizu določenih virov toplote in blizu virov neprijetnih vonjav - na ta način bo klima naprava najprej vase posrkala zrak iz neposredne bližine in ga razpihala po celotnem prostoru.

    Tako pri montaži, kot tudi pri primerni lokaciji klimatske naprave vam priporočamo, da se vsekakor posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo znal predstaviti in razložiti dejstva glede uporabe klimatske naprave in najbolj primerne pozicije v vašem domu, ki bo omogočala maksimalni izkoristek naprave in visoko bivalno udobje. Najbolj optimalna pozicija klimatske naprave velikokrat pomeni tudi nekoliko daljše instalacijske kanale in cevovode. Vendar smo prepričani, da se bo nekoliko višji začetni strošek montaže klimatske naprave povrnil z visokim udobjem in najvišjo učinkovitostjo na dolgi rok. V kolikor hočete vrhunsko dobavo in montažo klima naprave, se obrnite na Elektromehanika, Vladko Bucaj, s.p., kjer vam bodo zagotovo znali svetovati pri izbiri klima naprave in vam storitev na koncu tudi strokovno izvedli.

    5. Montaža klime - cena

    Za konec smo navedli še okvirno ceno montaže klimatske naprave, ki je odvisna od pozicije klimatskih enot, zahtevnosti montaže, moči same naprave in nenazadnje tudi od ponudnika klimatskih naprav.

    5.1 Montaža klimatske naprave - cena

    Koliko stena montaža klime? Cena za montažo klimatske naprave, kjer je izveden preboj v zid do 40 cm debeline, montaža 1x zunanje enote in 1x notranje enote klimatske naprave, vključno z montažnim materialom, z inštalacijo do 4 m, odvodom kondenza do 5 m, električnim priklopom in tehničnim zagonom, je 200 - 250€. Cena montaže je odvisna tudi od moči klimatske naprave, tako je recimo okvirna cena montaže klimatske naprave moči do 3,7 kW 250€, za montažo klimatske naprave moči do 5,5 kW pa boste odšteli tudi 300€ ali več. V kolikor pa že imate pripravljeno inštalacijo, je cena nekoliko nižja.

    5.2 Predpriprava cevi za klimo

    Če se še ne boste odločili za nakup klimatskih naprav, vam priporočamo predpripravo. Bakrene cevi za klimo in kable vam bo izvajalec potegnil do podometnih doz, kamor boste kasneje montirali klima napravo. Cena za predpripravo je okrog 15 EUR na tekoči meter povezave za material in nadaljnih 5 EUR za delo. Računate lahko na strošek med 200 in 300 EUR, odvisno od pozicije klimatskih naprav.

    25943
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Klimatske naprave?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane