Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Fotovoltaična elektrarna na sončne celice

    Članek je koristil že 16495+ uporabnikom
    Fotovoltaika je eden od najsodobnejših elektroenergetskih virov. Sistem je pozitiven predvsem, ker omogoča trajnostno oskrbo z električno energijo, poleg tega pa ne bremeni okolja. Fotovoltaična elektrarna vsebuje sončne celice, ki pretvarjajo sončno energijo v električni tok.
    Strokovni članek 16495
    fotovoltaika
    Imamo kar 285 izvajalcev za področje Sončne elektrarne:

    1. Prednosti in slabosti fotovoltaike

    Uporabniki pogosto posegajo po fotovoltaiki, ker je sistem pridobivanja električne energije, ki ne škoduje okolju, ne proizvaja škodljivih izpustov, je zelo tih in nemoteč, poleg tega pa lahko z uporabo fotovoltaičnega sistema postanemo neodvisni od javnega električnega omrežja. Vendar ima oskrbovanje s sončno energijo tudi negativne lastnosti, saj ima še vedno nizek izkoristek in je relativno drag.

    Sončna celica

    2. Kdaj se solarna elektrarna uporablja?

    Fotovoltaični sistem lahko uporabimo skoraj vedno. Pogosto se uporablja pri objektih, ki so odmaknjeni od javnega električnega omrežja, kot npr. pri samotnih kmetijah, v odročnih zasekih, na planinskih kočah, itd.
    Solarna elektrarna pa se uporablja tudi pri objektih lociranih blizu centralnega električnega omrežja, predvsem, kadar uporabniki želijo čist in trajnosten vir električne energije. Kljub temu, da objekt dobiva električno energijo iz fotovoltaičnega sistema, je ponavadi priključen tudi na javno omrežje. Tako v mesecih z manj sonca dobimo električno energijo iz omrežja, v mesecih z veliko sonca pa energijo lahko prodamo nazaj v centralno omrežje.

    3. Kako deluje sončna celica?

    Osnova fotovoltaičnega sistema je sončna celica, ki pretvori sončne fotone v električno energijo. Fotoni, ki zadanejo sončno celico prodrejo v notranjost in izbijejo elektrone v celici. Elektroni v celici se začnejo gibati, njihovo gibanje pa povzroči električni tok. Fotovoltaične celice so najpogosteje narejene iz silicija. Sončne celice so združene v panele ali sončne module. Del fotovoltaičnega sistema je tudi regulator, ki povezuje sončne module, porabnike, pa tudi akumulator. Ta regulira tok ki teče med posameznimi elementi.

    Če želimo večjo preglednost sistema, potem med akumulator in regulator vežemo še dodatna člena, ki prikazujeta, kako teče tok med posameznimi elementi. Kadar objekt ni priključen na javno električno omrežje in je povsem avtonomen, je potrebno v sistem vgraditi tudi dodatni agregat. Predvsem ob slabem vremenu sončne celice ne morejo zagotoviti dovolj električne energije, zato moramo uporabiti agregat.

    Solarni paneli

    4. Izkoristki fotovoltaike

    Najboljše izkoristke zaenkrat dosegajo monokristalne silicijeve celice, v splošni uporabi te dosežejo izkoristke med 15 in 17,5 %. Poznamo pa tudi polikristalne sončne celice, ki v splošni uporabi dosegajo izkoristke med 13 in 15 %.

    5. Fotovoltaika - izračun za fotovoltaične celice

    Velikost modulov določimo glede na našo bodočo porabo. Sešteti moramo moč porabe vseh posameznih naprav (porabnikov) v objektu, to pa nato pomnožimo s številom ur dnevne porabe. Upoštevati pa je potrebno tudi, da bodo nekateri porabniki delovali tudi zvečer, ko ni sonca, zato moramo nekaj energije za te prihraniti

    6. Kako poteka montaža sončne elektrarne?

    Lokacija postavitve solarnih modulov je izjemno pomembna. Pozicionirati jih moramo tako, da zajamejo kar se da veliko sončne energije:

    1) sončni moduli morajo biti usmerjeni čimbolj proti jugu,

    2) moduli morajo biti postavljeni v naklonu med 10 in 40°, poleti je optimalen naklon okrog 30°, pozimi pa 70°,

    3) osončenost lokacije mora biti čim daljša, med 7 in 18 ur poleti,

    4) sončne module ponavadi postavimo na strehe ali na nadstreške.

    Uporabimo lahko tudi posebne sledilne module, ki so vgrajeni tako, da sledijo soncu. Ta sistem je sicer drag, omogoča pa maksimalni izkoristek modulov. Montaža sončne elektrarne je zelo preprosta. Na pripravljeno podkonstrukcijo se privijačijo solarni moduli ter se povežejo s transformatorjem.

    Montaža sončne elektrarne

    6. Subvencije za sončne elektrarne 2019

    Sončna elektrarna je zelena dolgoročna naložba v prihodnost, zato jo spodbuja tudi država. Eko sklad ponuja subvencije za sončne elektrarne. Za 1 kVA prejmete 180 EUR nepovratnih sredstev, do višine 80% priključne moči odjemnega mesta. Subvencije so namenjene tudi skupinskim naložbam v večstanovanjskih stavbah.

    7. Sončna elektrarna - cena

    Kakšna je cena sončne elektrarne? Cena solarne elektrarne so lahko zelo različne, glede na število modulov, vrsto sončnih celic in dodatnih elementov, ki so vgrajeni v sistem. Ponavadi pa se standardni sistem za endružinski objekt giblje med 5000 in 6000 EUR, brez agregata.

     

    Informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen .

    Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

    Strokovni članek 16495
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://www.se.com/si/sl/work/products/solar/?utm_source=mojmojster&utm_medium=banner&utm_campaign=si_mojmojster_solari_b2c_&utm_purpose=marketo
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Sončne elektrarne?

    Imamo kar 285 izvajalcev za področje Sončne elektrarne:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 285 izvajalcev za področje Sončne elektrarne
    9.4
    0

    ENERSON, energetske storitve, projektiranje in upravljanje, d.o.o.


    10
    1

    Elektro Pirc, Andrej Pirc, s.p.


    10
    1

    DŽAFIĆ GRADNJE, Asmir Džafić, s.p.


    10
    4

    EPEU d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane