Alarmni sistemi - cena in cenik inštalaterja

Cena alarmnega sistema je zelo različna, odvisno od vrste (žični, brezžični), kvalitete, števila varnostnih naprav in od ponudnika. Vgradnja povprečnega protivlomnega sistema, z glavno enoto, senzorji in kamero, znaša okoli 500-1000 EUR. Ni potrebno reči, da vam bo prva preprečena kraja prihranila veliko več denarja, kot pa ste ga investirali v varnostni nadzorni sistem.

Komu zaupati vzpostavitev alarmnega sistema? Uporabite obrazec spodaj in pošljite povpraševanje ustreznim in ocenjenim ponudnikom alarmnih sistemov v vaši okolici. Brezplačno in nezavezujoče!

Pridobite ponudbo:
Pošlji povpraševanje

Cena za alarmni sistem


Cena alarmnega sistema. Dobava in vgradnja alarmnega sistema z glavno enoto, senzorji in kamero.

360.00 €/kos

MINIMALNA CENA
€/kos

SREDNJA CENA
840.00 €/kos

NAJVIŠJA CENA
Želim ponudbo izvajalcev

Brezzčični alarmni sistem za hišo

Brezžični alarmni sistem vam omogoča vgradnjo brez gradbenih posegov. Odločite se lahko za nadzor premikanja oziroma gibanja, dodate pa lahko tudi številne druge komponente kot so magnetni senzorji za vrata in okna, senzorji za CO2, dim ali izliv vode. Sistem lahko integrirate z žičnimi komponentami.

Brezzčični alarmni sistem za hišo
1000 €/kpl

MINIMALNA CENA
1500 €/kpl

SREDNJA CENA
2500 €/kpl

NAJVIŠJA CENA
Naredi si izračun
1
kpl


Druge cene za - Alarmni sistemi

vaša količina

enota

okvirna cena

vaša cena

Brezžični daljinski upravljalnik s 15 tipkami

Cena za brezžični daljinski upravljalnik alarmnega sistema. Cena brezžičnega daljinskega upravljalnika s 15 tipkami, vodoodporen, z možnostjo do 6 različnih operacij, prikazom statusa sistema, testiranje nivoja signala in šuma na mestu predajnika.


kos

€/kos

Brezžični daljinski upravljalnik s 4 tipkami

Cena za brezžični daljinski upravljalnik alarmnega sistema. Cena brezžičnega daljinskega upravljalnika s 4 tipkami, vodoodpornega, z možnostjo do 5 različnih operacij.


kos

€/kos

Brezžični senzor gibanja

Cena za brezžični senzor gibanja. Cena brezžičnega senzorja gibanja, z dometom do 100 m, dosegom zaznavanja 10-12 m, z vgrajenim tamper stikalom, možnost nadometne stenske ali stropne montaže.


kos

€/kos

Centralna enota

Centralna enota za priklop komponent brezžičinega alarmnega sistema z integriranim LAN in GSM/GPRS komunikatorjem, omogoča dodajanje in delovanje do 100 brezžičnih elementov in maksimalno 50 uporabnikov. Vgrajena je pomožna baterija.


kpl

€/kpl

Detektor dima

Brezžični detektor dima, plina CO, fiksne temperature in hitrega povečanja temperature z vgrajeno piezzo sireno 85dB@1m.


kpl

€/kpl

Detektor izliva vode

Brezžični detektor izliva vode in drugih negorljivih tekočin, IP65.


kpl

€/kpl

Detektor plina

Brezžični detektor dima, fiksne temperature in hitrega povečanja temperature z vgrajeno piezzo sireno 85dB@1m.


kpl

€/kpl

Dvojni senzor premikanja

Brezžični detektor gibanja, domet 12m, neobčutljiv na hišne ljubljenčke in detektor loma stekla, dometa 9m.


kpl

€/kpl

Tipkovnica za daljinsko upravljanje

Brezžični daljinski upravljalnik, 4 funkcijske tipke. LED notifikacija delovanja alarma.


kos

€/kos

Tipkovnica za upravljanje

Brezžična tipkovnica, ki je občutljiva na dotik. Omogoča vklop, delni vklop, izklop brezzžičnega alarmnega sistema in javljanje panik alarma. Vključena je LED signalizacija.


kos

€/kos

Videonadzorni sistem

Cena za videonadzorni sistem. Cena videonadzornega sistema s snemalnikom, kamerami in IR dometom 20 m.


kos

€/kos

SKUPAJ:
Pošlji povpraševanje >

Kako so Vam koristile te informacije?

Revija Mojmojster

Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

Potrebujete ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit?
Informativni mesečni obrok*
/mesec


Znesek kredita
EUR
Doba odplačevanja
let
Naprej
Izračun kredita >

*Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

Alarmni sistemi - vse kar morate vedeti

1. Kaj morate vedeti o alarmnih sistemih?

Dandanes si zaradi vse večjega števila vlomov v poslovne objekte in stanovanjske hiše težko predstavljamo varnost na objektih brez dobro načrtovanega tehničnega varovanja. Alarmni sistem je skupek naprav za zaznavanje sprememb dogodkov na varovanem objektu. Posebno pozornost je potrebno posvetiti v času naše odsotnosti, še posebej kadar gremo na dopust za daljši čas. Vlomilci si za kaznivo dejanje raje izberejo stanovanje, hišo ali poslovni prostor, kjer bodo imeli manj ovir in bo manjše tveganje, da jih odkrijejo. Veliko lahko na tem storimo že sami. Upoštevamo lahko ukrepe, s katerimi zmanjšamo možnost pritegnitve pozornosti vlomilcev. Z montažo kvalitetnega alarmnega sistema, ki prenaša alarmne signale na varnostno nadzorni center v povezavi z intervencijsko službo, si zagotovimo večjo varnost.

hisni-alarm.jpg
Ob vse večjem številu vlomov postaja dobro načrtovano tehnično varovanje domovanj vse pomembnejše.

1.1 Vsaka protivlomna zaščita ni alarmni oz. varnostni sistem 

Obstajajo precejšne razlike med protivlomno zaščito in celovitim varnostnim sistemom doma; slednje nudi dodatno zaščito vas in vaše družine, zato je morda tudi boljša naložba. Predno se odločite za ponudnika alarmnega sistema, je pomembno, da se dobro pozanimate kakšno zaščito nudi, kaj je zaščiteno in kako sistem deluje. Protivlomna zaščita je najosnovnejša vrsta alarmnega sistema s senzorji na vratih in oknih. Vas ali varnostno službo (odvisno od vaših nastavitev) opozori, da je vsiljivec vstopil v vaš dom. To je zelo koristno - vendar pa vas tovrstni sistem ne bo opozoril v primeru drugih neželenih dogodkov kot je požar, uhajanje ogljikovega monoksida, izliva vode itd.

1.2 Alarmni sistem deluje tudi med izpadi električne energije

Mnoge lastnike domov skrbi električno napajanje alarmnega sistema. Recimo, da ste na dopustu v vaši soseščini pa nevihta povzroči izpad elektrike. Je vaš varnostni sistem še vedno vklopljen? Je vaš dom zaščiten? Bi se morali vrniti domov? Skrbi so v tem primeru odveč. Ne glede na to, kakšen varnostni sistem imate, bo še naprej deloval, tudi brez električnega napajanja. Klasični sistem, ki se napaja z električno energijo, je običajno nizko napetostni, kar pomeni, da za zagon sistema dejansko ne potrebuje veliko energije. Tovrstni varnostni sistemi so opremljeni z baterijo, ki napaja sistem tudi v primeru izpada elektrike. Obstajajo pa tudi varnostni sistemi na sončni pogon. Le-ta je malo dražji od običajnega, vendar če iščete "zeleno" rešitev, ki vam zagotavlja varnost tudi, ko električne energije ni, je to najboljša možnost.

1.3 Varnostni sistem je potrebno prilagoditi velikosti hiše ali stanovanja ter vašim potrebam

Čeprav nekateri ponudniki trdijo, da obstaja samo ena vrsta varnostnih sistemov za vse, to ne drži. Pravzaprav je na voljo več vrst in velikosti, od katerih lahko vsako prilagodite glede na svoje potrebe. Seveda bo to dražje vendar pa vam bo zagotovilo tudi višjo raven varnosti, saj bo zasnovano posebej za vaš dom in vaš način življenja. Če imate večji dom, boste potrebovali sistem, ki lahko upravlja z večjo količino informacij in nadzora. 

1.4 Mnogi sistemi nudijo tudi osebno zaščito

Predpostavimo, da zdrsnete med hojo po stopnicah in ne morete do telefona. Koliko časa bi trajalo, da bi vas nekdo našel? Mnogi sodobni varnostni sistemi za dom so opremljeni s tehnologijo, ki lahko pomaga tudi pri tovrstnih  nujnih primerih. Obesek ali zapestnica vam omogoča, da pritisnete gumb in takoj vzpostavite stik z osebjem za nujno pomoč, ki vam ej na voljo 24 ur na dan. Ta rešitev je odlična za starejše, pa tudi za tiste, ki živijo sami ali nimajo bližnjih sosedov.

1.5 Znižanje premije zavarovalnih polic in drugi pozitivni učinki 

Poleg občutka varnosti in prepričanja, da je vaše osebno premoženje zaščiteno, ima namestitev kakovostnega alarmnega sistema doma tudi druge pozitivne učinke. Na primer, številne zavarovalnice ponujajo znižanje premij lastnikom stanovanj, ki imajo nameščen varnostni sistem. Poleg tega vas lahko naprednejši varnostni sistemi za dom opozorijo na napako pri delovanju hišnih aparatov , ki bi lahko povzročili škodo na vašem domu. Poleg tega varnostni sistemi zagotavljajo brezskrbnost obiskovalcev, varušk in otrok, saj vedo, da so varni.

2. Ponudniki alarmnih sistemov

Ker je učinkovita varnostna zaščita doma zelo pomembna svetujemo, da se dobro pozanimate o različnih vrstah alarmnih sistemov in skrbno izberete ponudnika. Najprej se pozanimajte, kako dolgo podjetje posluje. Priporočamo vam, da izberete podjetje, ki deluje vsaj 10 let, a ima posodobljeno, sodobno opremo. Pomembno je tudi, da upoštevate razdaljo med vami in nadzornim centrom varnostne službe, ki naj bo čim bližje lokaciji vašega objekta.  Kolikor dlje ste od lokacije za spremljanje, dlje bo trajalo, da bo varnostna služba prispela do vas v primeru sprožitve alarma.

3. Vrste alarmnih sistemov

3.1 Žični alarmni sistem za dom

Žični alarmni sistem opravi prvi del komunikacije med senzorji in nadzorno ploščo, z mrežo žic, nameščenih znotraj sten in tal vašega doma. Uporablja nizkonapetostni električni tokokrog, ki teče med dvema točkama skozi vrata in okna doma ali drugih senzorjev v hiši. Tok se zlahka pretaka, ko so vrata in okna zaprta. Ko pa se vrata ali okno nenadejano odprejo ali pa senzorji zaznajo gibanje, se tokokrog prekine in sproži alarm.

3.2 Brezžični alarmni sistem za dom

Brezžična tehnologija povezuje senzorje in nadzorno ploščo s pomočjo radiofrekvenčne tehnologije in mobilnih podatkov. Ko senzorji zaznajo gibanje, se vaš alarmni sistem sproži in pošlje signal nadzorni plošči, ki aktivira alarm.

3.3 Protivlomni sistem brez priklopa na varnostno nadzorni center 

Tovrstni sistemi se zanašajo na vas ali nekoga v vaši hiši (morda soseda), da bo v primeru sprožitve alarma ustrezno urgiral oziroma opozoril organe v sili. Sistem sproži tudi zvočne in vizualne alarme, vendar nadzorni center varnostnega podjetja ni avtomatično obveščen. Nenadzorovani sistemi so običajno cenejša možnost v primerjavi z nadzorovanimi sistemi, vendar obenem ne zagotavljajo enake stopnje zaščite. Zavedati se je potrebno, da tudi, če je opozorilo o alarmu, poslano neposredno na vaš telefon, se morda ne boste mogli odzvati zaradi slabega mobilnega signala ali pa, ker telefona v tistem trenutku ne boste imeli ob sebi. 

3.4 Protivlomni sistem priklopljen na varnostno-nadzorni center 

Imeti zaupanja vredno profesionalno varnostno službo, ki skrbi za vas, je vsekakor pomirjujoče. 

Alarmni sistem, v primeru izrednega dogodka ne opozori zgolj vas ampak pozove tudi operaterje nadzornega centra, da v vaše domovanje nemudoma pošljejo nujne službe.

3.5 Alarmni sistemi glede na vrsto varovanja

Alarmni sistemi se razlikujejo tudi glede na to, pred čim varujemo objekte ali premoženje. Varujemo jih lahko pred požari, poplavami, spremembami temperatur v prostoru. Razlikujejo se tudi glede na to, pred kom varujemo. In sicer pred vlomilci, roparji, nepooblaščenimi vstopi ...

Po teh kriterijih so alarmni sistemi naslednji:

-  protivlomni alarmni sistemi

-  protiropni alarmni sistemi

-  protipožarni alarmni sistemi in meritve uhajanja plinov,

-  sistemi pristopnih kontrol

-  video nadzorni sistemi

4. Kako vgraditi hišni alarm?

Postopek vgradnje vašega varnostnega sistema je odvisen od vrste sistema, ki ste ga kupili. Običajni žični sistem bo moral vsekakor vgraditi strokovnjak električar. Tovrstna vgradnja vključuje tudi vrtanje ter rezanje kanalov v steno po katerih se nato razpelje senzorje po prostorih in se jih poveže z glavno nadzorno ploščo sistema. Po drugi strani je brezžični hišni alarm veliko lažje namestiti, saj vrtanje ni potrebno. V večini primerov se brezžični sistemi napajajo preko baterije, nekateri pa tudi s sončnimi paneli.  Za neposredno povezavo z varnostno službo ali nujnim osebjem bo morda potrebna posebna oprema. Priporočamo, da se pred začetkom del pozanimate kaj le ta zajemajo, da boste lahko prostore ustrezno pripravili 

4.1 Alarm za novogradnje

Ponudnik alarmnega sistema se bo pred samo vgradnjo sistema pozanimal o lastnostih objekta in okolice (načrti objekta)  ter se, glede na način uporabe stanovanja oz. hiše,  z vami dogovoril o najustreznejši vrsti alarmnega sistema.  Pri načrtovanju alarmnega sistema  je potrebno biti pozoren na to, da so lokacije senzorjev primerne glede na kasnejšo postavitev pohištva, klimatskih naprav itd.  Ko je načrt izdelan se podometno položi cevi od posameznega senzorja do do alarmne centrale ter predvidi dovod napajanja in cev za dovod komunikacijskega kabla. Najbolje je to narediti pred ometom zidov, tako da bo vsa inštalacija za alarmni sistem podometna. Po montaži je potrebno alarmno centralo še pravilno sprogramirati in opraviti temeljit preizkus sistema. 

4.2 Alarm za obstoječe gradnje

V obstoječih objektih se inštalacija alarmnega sistema največkrat, v izogib vrtanju in rezanju v zidove, opravi nadometno oziroma se za napeljavo uporabi morebitne proste cevi v elektro inštalaciji. V smislu izgleda nadometna napeljava sicer ni optimalna rešitev. Je pa prednost vgradnje v obstoječem objektu, znana postavitev pohištva, kar pomeni, da je možno senzorje optimalno razporediti po stanovanju oz. hiši. Kompleten alarmni sistem se zmontira naenkrat, vključno z izvedbo inštalacije.

Mojmojster.net, pomagamo pri oceni investicije in izboru izvajalca za vaš DomŽelim ponudbo izvajalcev
Zadnja povpraševanja

Kamere za nadzor objekta

Pozdravljeni.

Potrebujem montažo kamer za športni objekt.

LP 540 € do 900 €

........

Video nadzor pred vhodom v hišo

Pozdravljeni.

Zarad preteklih kraj pod nadstreškom oz.glavnim vhodom bi potrebovala alarmni sistem oz.videonadzor.

Lep pozdrav. 270 € do 450 €

........

Video nadzor, senzor gibanja in alarm okrog hiše

Pozdravljeni,

zaradi varnosti potrebujem senzorske luči, alarm in kamere okrog hiše. Zaenkrat ni ograjeno.

Lp 540 € do 900 €

........

Želim ponudbo izvajalcev

Cena, Priklop domofona, 1
Alarmni sistemi, Brnik-Aerodrom

270 € do 450 €

Cena, video nadzor na začasnem objektu, 3 kamere
Alarmni sistemi, Boštanj

270 € do 450 €

Cena, Videonadzor in alarmni sistem, po opisu
Alarmni sistemi, Mokronog

270 € do 450 €

Cena, Montažo nadzornih kamer, 5 - 7 kamer
Alarmni sistemi, Šmartno na Pohorju

270 € do 450 €

Cena, video kamere okrog hiše in vrta, 150 m2
Alarmni sistemi, Lesično

270 € do 450 €

Cena, Nastavitev kamer, 4
Alarmni sistemi, Dobovec

540 € do 900 €

Cena, Zamenjava alarmnega sistema, po opisu
Alarmni sistemi, Šmarje - Sap

594 € do 990 €

Cena, Zamenjavo domofonov, po opisu
Alarmni sistemi, Domžale

450 € do 750 €

Cena, Montaža varnostnih video kamer v stanovanjski hiši, 3 kosi
Alarmni sistemi, Lendava

900 € do 1500 €

Cena, Alarmni sistem za hišo, 220 m2
Alarmni sistemi, Trebnje

900 € do 1500 €

Cena, Napeljava 5 kamer, 100 kvadratov
Alarmni sistemi, Šmartno pri Slovenj Gradcu

237.6 € do 396 €

Cena, Montaža domofon slušalke, 1
Alarmni sistemi, Maribor

90 € do 150 €

Cena, Montazo senzor gibanja na hodniku, 1kom
Alarmni sistemi, Kranj

54 € do 90 €

Cena, Menjava baterij pri alarmnem sistemu, 1
Alarmni sistemi, Šmarješke Toplice

180 € do 300 €

Cena, Ponudba in izvedba alarm sistema, kamer, domofona, Po popisu
Alarmni sistemi, Škofja vas

3150 € do 5250 €

Cena, Zunanje kamere, alarm v hiši, po opisu
Alarmni sistemi, Bresternica

360 € do 600 €

Cena, Videonadzorni sistem, 4 kamere
Alarmni sistemi, Šempeter V Savinjski Dolini

243 € do 405 €

Cena, priključek kamer, 3
Alarmni sistemi, Šenčur

216 € do 360 €

Cena, Videonadzorni sistem, 120m2Cca 3 kamere (za vsak prostor 1x) oz do 5
Alarmni sistemi, Ljubljana

450 € do 750 €

Cena, Kamere napeljavo celotnega dvorisca, 300 m2
Alarmni sistemi, Škocjan

450 € do 750 €

Cena, Žični alarmni sistem, cca 400 m2
Alarmni sistemi, Miklavž Na Dravskem Polju

900 € do 1500 €

Cena, Videonadzorni sistem, 8 kamer
Alarmni sistemi, Laško

450 € do 750 €

Cena, Vgradnja protipožarnega alarma, 1
Alarmni sistemi, Kranj

270 € do 450 €

Cena, Alarm za Hiso, 1x
Alarmni sistemi, Črnuče

540 € do 900 €

Cena, potrebujem dobavo in montazo alarmnega sistema za stanovanjsko hiso, 100 m2
Alarmni sistemi, Domžale

720 € do 1200 €

Cena, Video nadzor, 5 kamer
Alarmni sistemi, Grobelno

900 € do 1500 €

Cena, Popravilo starega ali montaža novega alarmnega sistema, Alarmni sistem
Alarmni sistemi, Solkan

900 € do 1500 €

Cena, Dobava in montaza domofona in video nadzora, Dimofon z 2 ali 3 odzivnimi mesti, video nadzor hise
Alarmni sistemi, Divača

1350 € do 2250 €

Cena, Alarmni sistemi, kamera, senzorji..., 1x
Alarmni sistemi, Celje

900 € do 1500 €

Cena, Servis starejšega DSC, nova zunanja enota, 1x
Alarmni sistemi, Ljubljana

540 € do 900 €

Cena, Alarmni sistem in video nadzor okolice hiše, 130m2 hiša z okolico
Alarmni sistemi, Kozina

900 € do 1500 €

Cena, Nakup domofona in menjava le tega v stanovanju, 1 domofon
Alarmni sistemi, Škofja Loka

108 € do 180 €

Cena, Zagon alarma v hiši, 2 enoti 1 tipkovnica
Alarmni sistemi, Ljubljana

540 € do 900 €

Cena, Nov domofon in montaža za stanovanje v bloku, 1x domofon
Alarmni sistemi, Ljubljana

225 € do 375 €

Cena, Nadzorne kamere, 120 /120
Alarmni sistemi, Ajdovščina

900 € do 1500 €

Cena, popravilo alarmnega sistema,
Alarmni sistemi, Ruše

90 € do 150 €Poglej druge končane projekte in cene

Alarmni sistemi cenik

Pridobi nezavezujočo ponudbo podjetij

602+ podjetij za Alarmni sistemi
Brezplačno povpraševanje
Brez provizij
Pridobi ponudbo

Iščete izvajalce, ponudbo za področje Alarmni sistemi?

 • Alarmni sistemi Ljubljana
 • Alarmni sistemi Maribor
 • Alarmni sistemi Celje
 • Alarmni sistemi Koper
 • Alarmni sistemi Kranj
 • Alarmni sistemi Ajdovščina
 • Alarmni sistemi Bled
 • Alarmni sistemi Bovec
 • Alarmni sistemi Črna na Koroškem
 • Alarmni sistemi Črnomelj
 • Alarmni sistemi Domžale
 • Alarmni sistemi Gornja Radgona
 • Alarmni sistemi Gornji Grad
 • Alarmni sistemi Hrastnik
 • Alarmni sistemi Ilirska Bistrica
 • Alarmni sistemi Izola
 • Alarmni sistemi Jesenice
 • Alarmni sistemi Kamnik
 • Alarmni sistemi Kidričevo
 • Alarmni sistemi Kobarid
 • Alarmni sistemi Kočevje
 • Alarmni sistemi Kranjska Gora
 • Alarmni sistemi Krško
 • Alarmni sistemi Laško
 • Alarmni sistemi Lendava
 • Alarmni sistemi Litija
 • Alarmni sistemi Ljutomer
 • Alarmni sistemi Metlika
 • Alarmni sistemi Mojstrana
 • Alarmni sistemi Mozirje
 • Alarmni sistemi Murska Sobota
 • Alarmni sistemi Nova Gorica
 • Alarmni sistemi Novo mesto
 • Alarmni sistemi Ormož
 • Alarmni sistemi Piran - Pirano
 • Alarmni sistemi Pivka
 • Alarmni sistemi Portorož
 • Alarmni sistemi Postojna
 • Alarmni sistemi Ptuj
 • Alarmni sistemi Radeče
 • Alarmni sistemi Radenci
 • Alarmni sistemi Radovljica
 • Alarmni sistemi Ravne Na Koroškem
 • Alarmni sistemi Ribnica
 • Alarmni sistemi Rogaška Slatina
 • Alarmni sistemi Sevnica
 • Alarmni sistemi Sežana
 • Alarmni sistemi Škofja Loka
 • Alarmni sistemi Slovenj Gradec
 • Alarmni sistemi Slovenska Bistrica
 • Alarmni sistemi Slovenske Konjice
 • Alarmni sistemi Šoštanj
 • Alarmni sistemi Štore
 • Alarmni sistemi Tolmin
 • Alarmni sistemi Trbovlje
 • Alarmni sistemi Tržič
 • Alarmni sistemi Trzin
 • Alarmni sistemi Velenje
 • Alarmni sistemi Vipava
 • Alarmni sistemi Vojnik
 • Alarmni sistemi Vransko
 • Alarmni sistemi Vrhnika
 • Alarmni sistemi Žalec
 • Alarmni sistemi Zreče
 • Alarmni sistemi Žužemberk
 • Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane