Fasade,pleskanje
Suhomontaža

SUHOMONTAŽA

Prostor najhitreje oblikujemo s suhomontažo. Predelne stene nimajo nosilne funkcije, ampak zgolj predelijo prostor, zato ni potrebe da imajo veliko nosilnost in so lahko tudi suhomontažne. Suhomontažna predelna stena je sestavljena iz profilov, ki ji omogočajo stabilnost. Ti so lahko leseni ali jekleni. Profili so nato iz obeh strani obloženi z mavčnokartonskimi (tudi "knauf" ali "gips") ploščami. Opisani sistem sten lahko kupimo že izdelan, predelno steno pa lahko postavimo tudi sami. Suhomontaža obsega tudi izvedbo spuščenega stropa in izolacijo podstrešja oziroma mansarde. Pri mansardi je pomembna ustrezna debelina izolacije, ki pri novogradnjah ni manjša od 25cm ter dobro tesnjenje stikov med strešino in zidovi. Ceno za suhomontažo lahko preverite v kalkulatorju cen. Za vas smo pripravili številne nasvete o montaži predelnih sten, njihovih lastnostih in cenah, za dodatne podrobnosti pa se lahko obrnete na naše preverjene izvajalce za suhomontažo in jim pošljete povpraševanje. Več o tem

1580+ izvajalcev na področju Suhomontaža
x
  x
   INSTALMONT Rijavec Kristijan s.p., Suhomontaža

   Nudimo celovite rešitve, na področju suhomontaže, slikopleskarstva in vodoinštalaterska dela....

   • SUHOMONTAžA
   • 1 VELIKOST EKIPE
   • 5 IN VEč LET IZKUšENJ
   • 2 PRIPOROčIL STRANK

   Pokliči
    BELFAS fasaderstvo d.o.o., Suhomontaža

   Janko: Idelavo fasade smo, po priporočilu prijatelja, prepustili podjetju Belfas d.o.o. Ki je delo opravil več kot odlično. Fantje so se držali rokov in naredili res točno tako, kot smo se dogovo...

   • SUHOMONTAžA
   • 4 VELIKOST EKIPE
   • 9 IN VEč LET IZKUšENJ
   • 1 PRIPOROčIL STRANK

   Pokliči
   Gradbeništvo Primož Šuligoj s.p., Suhomontaža

   Izvajamo manjša gradbena dela, prenove stanovanj, za vas pa opravimo tudi zaključna gradbena dela kot so polaganje keramike, parketa in slikopleskarstv....

   • SUHOMONTAžA
   • 1 VELIKOST EKIPE
   • 9 IN VEč LET IZKUšENJ
   • 8 PRIPOROčIL STRANK

   Pokliči
   Duhec Šemsudin Fazlić s.p., Suhomontaža

   Na področju Maribora in širše okolice poskrbimo za vsa potrebna zaključna dela. Izvedemo nove ali polepšamo vaše stare fasade....

   • PRIPOROčEN SUHOMONTAžER
   • 4 VELIKOST EKIPE
   • 12 IN VEč LET IZKUšENJ
   • 1 PRIPOROčIL STRANK

   Pokliči
   5 RA D.O.O., Suhomontaža

   Bi želeli graditi, renovirati ali samo osvežiti stene vašega doma in vam čas le-tega ne dopušča? Za vas naredimo najugodnejšo ponudbo in vaš dom bo postal dom, kakršnega ste si vedno želeli....

   • SUHOMONTAžA
   • 3 VELIKOST EKIPE
   • 5 IN VEč LET IZKUšENJ
   • 1 PRIPOROčIL STRANK

   Pokliči
   Zaključna dela Matej Habat s.p., Suhomontaža

   Naše podjetje vam ponuja različne storitve. Polagamo keramične ploščice, laminat in izvajamo suhomontažna dela. Naša vizija: kakovost in določeni roki....

   • IZKUšEN SUHOMONTAžER
   • 1 VELIKOST EKIPE
   • 5 IN VEč LET IZKUšENJ
   • 8 PRIPOROčIL STRANK

   Pokliči
   Priporočila naših uporabnikov

   SA
   Gradbeništvo, Olivera Jovičić Borić s.p.
   Suhomontaža

   "Držali so se ponudbe in tudi delo je bilo dobro opravljeno. "
   Sandra T.

   TO
   GAMA Matej Bajde s.p.
   Suhomontaža

   "Prijaznost, strokovnost, hitrost izvedbe, iznajdljivost. "
   Tomaž G.

   I & S IGOR ŽGUR S.P.
   Suhomontaža

   "Dobro in hitro opravljeno delo "
   Polona

   RO
   SJAJ, zaključna gradbena dela, Milan Lazić s.p.
   Suhomontaža

   "Odlična odzivnost in prailagodljivost g. Lazića. Dela izvedena kvalitetno in zelo natančno in strokovno."
   Rok C.

   IG
   Gradbene storitve Senad Kusur s.p.
   Suhomontaža

   "Odzvali so se takoj in dogovor je stekel pozitivno.Kvalitetno hitro in vrhunsko narejeno.Svetovanje odlično.Hval"
   Igor K.

   BO
   MITMONT, montaže, d.o.o.
   Suhomontaža

   "Profesionalni pristop in veljavnost dogovora"
   Bojan K.

   BO
   GAŠPER GABROVŠEK S.P.
   Suhomontaža

   "Izvajalec je izvedel dela v skladno s ponudbo profesionalno, držal se je dogovorjenih rokov in ponudbene cene. Z njegovim delom sem zelo zadovoljen. Z njim sodelujem, pri vseh podobnih delih v stanovanju in ne iščem več novih izvajalcev (npr. beljenje)"
   Bojan Š.

   MK SENČILA IN SUHOMONTAŽA TOMAŽ KOPRIVNIKAR s.p.
   Suhomontaža

   "Hitra odzivnost na povpraševanje in hitro ter kvalitetno opravljeno delo, vse tako kot je bilo dogovorjeno."
   Boštjan B.

   Inmont suhomontažni sistemi Jan Vozelj s.p
   Suhomontaža

   "Zelo prijazen mojster. Narejeno kvalitetno, hitro in poceni ! Toplo priporočam. Če bom še kdaj potreboval Knauf stene ga vsekakor pokličem."
   Matej O.

   EN
   EFEKT MONTAŽA, MONTAŽA PREDELNIH ELEMENTOV IZ MAVČNIH PLOŠČ SLAVKO MOŽE S.P.
   Suhomontaža

   "Kvalitetna in visoko prosfesionalna izdelava. Izpolnjevanje dogovorjenih del in rokov, točnost. Stranki ponudijo veliko strokovnega svetovanja, kar manjšim investitorjem veliko pomeni, sploh ko ne vemo pri vseh detajlih točno, kaj želimo. Z veseljem naredijo kakšno manjše dodatno delo, ki ni bilo prej načrtovano. Imajo tudi kvalitetno mrežo zunanjih strokovnih kooperantov, ki se hitro vključijo v glavni proces del gradnje oz. prenove. Toplo priporočam! "
   Enes N.

   Suhomontaža, knauf, vse kar morate vedeti

   1. Kaj moramo vedeti pred suhomontažo, knaufom?

   1.1 Hiter postopek, kjer pa je potrebno usklajevanje

   Polaganje „knauf“ plošč je hiter postopek, kjer so možne enostavne prilagoditve med samim izvajanjem. Pa vendar je zelo dobro, da se projekta lotimo na pravi način. Največ vam pri tem lahko svetuje vaš izvajalec suhomontažnih del, za vas pa smo kljub temu pripravili nekaj osnov.
   Ker se izvedba suhomontažnih elementov prepleta z deli inštalaterjev in tudi slikopleskarjev, bo za izvedbo vašega projekta potrebnega ker nekaj usklajevanja.

   1.2 Potrebujem načrt?

   Vsekakor je priporočljivo, da z vašim arhitektom izdelate načrt ali vsaj pripravite skico mansarde ali ureditve stanovanja, ki bo osnova za popis suhomontažnih del. Le tako bodo izvajalci lahko izdelali ponudbo, ki bo primerljiva in transparentna. Z načrtom se boste izognili marsikaterim težavam in presenečenjem.

   Tudi za suhomontažna dela je priporočljiv izvedbeni načrt
   Tudi za polaganje knaufa je potrebno premišljeno načrtovanje

    

   1.3 V kakšnem stanju je projekt pred izvedbo suhomontaže?

   Dobro je vedeti, v kateri fazi je vaša nepremičnina, čemur se bo nekoliko prilagodil tudi postopek izvedbe.
   Zvok se po profilih pod-konstrukcije precej prenaša. Če boste estrih šele vlivali, je posebej pomembno, da stene postavite neposredno na betonsko ploščo, pod knauf profile pa naj izvajalec vsekakor položi gumo, ki bo dušila zvok. Za enostavno izvedbo estriha je nujno tudi, da izvajalec položi knauf plošče vsaj 10 cm nad nivojem končnega tlaka. V primeru talnega gretja je priporočljivo, da se izvede po tem, ko je že postavljena podkonstrukcija, sicer lahko pri vijačenju pride do predrtja cevi talnega gretja.
   Seveda pa lahko predelne stene postavite tudi na parket ali keramiko, pri čemer je potrebno paziti, da ne poškodujemo drugih inštalacij.

   1.4 Ne pozabite na inštalacije

   Ponavadi imajo cevi za prezračevanje in kanalizacija relativno velike premere, včasih do 200 mm. Tudi omarice talnega gretja so takšne dimenzije, da jih ni mogoče zanemariti. Zato morate biti pozorni na debeline predelnih sten, da boste vanje lahko skrili vse kable in cevi, sicer se bodo kasneje morale izdelati škatle, ki bodo kazile videz prostora. Dobro načrtovanje vam bo prihranilo marsikatero preglavico.

   Suhomontažna dela so ključna pri prenovi stanovanja
   Suhomontažna dela so ključna pri prenovi stanovanja

    

   2. Izbira izvajalca za polaganje knaufa?

   2.1 Kako težko je najti dobrega mojstra za knauf?

   Suha gradnja je relativno enostavna, zato se z njo ukvarja precej izvajalcev. Marsikdo se zaradi hitrosti postopkov odloči celo za gradnjo v lastni režiji, v zadnjem času pa storitev ponujajo tudi pleskarji. Široka ponudba na trgu pa še ne pomeni, da vsi izvajalci opravljajo svoje delo na kakovosten način. Svetujemo, da se obrnete na podjetja, ki so specializirana za suhomontažo in vam lahko pokažejo reference podobnih že izvedenih projektov.

   2.2 Kdaj začeti iskati?

   Pravi čas za iskanje mojstra je odvisen od tega, v kakšni fazi je vaša nepremičnina in za kako velik projekt gre. Če potrebujete le zapiranje nekaj kvadratov stene, se boste lahko dogovorili za izvedbo le na način, da se izvajalec oglasi pri vas, ko bo imel čas. Za projekt polaganje knaufa v celotnem stanovanju pa bo odziva bistveno več. Običajno se takrat z izvajalcem lahko dogovorite že v tednu dni po tem, ko ste oddali povpraševanje.
   V poletnem času, ko so aktualna zunanja gradbena dela, so izvajalci bistveno bolj zasedeni, tako bo višja tudi cena suhomontaže. Zato priporočamo, da projekt izvedete v hladnejšem delu leta.
   Polaganje knaufa v 150 m2 veliki hiši traja dobre tri tedne.

   3. Projekti: Kje vse se uporabljajo mavčne plošče?

   Zaradi svoje enostavnosti in fleksibilnosti se mavčno-kartonske plošče na pod-konstrukciji uporabljajo na številnih projektih novogradnje in prenove.
   Suhomontaža je posebej primerna za izdelavo predelnih sten in stropov v montažnih hišah. Odlična je za sanacijo vlage in stenske obloge ter vse vrste prenov, kjer nočemo posegati v konstrukcijo ali v objekt vnašati vode z zidarskimi deli.

   3.1 Knauf plošče, mavčne plošče

   Mavčno-kartonske plošče so osnova suhe gradnje. Sestavljene so iz mavca in dveh plasti kartona, kar omogoča enostavno rezanje in vijačenje. Značilne dimenzije so 2000 x 1250 x 12,5 mm.
   Obstaja kar nekaj proizvajalcev in različic, najpogosteje pa se uporabljajo „navadne“ ali „sive“ mavčne plošče, primerne za prostore brez vlage. Zelene ali vodoodporne knauf plošče pa je priporočljivo polagati v kopalnicah ali za zapiranje napušča. V kurilnicah se večkrat vgrajujejo ognjevarne mavčne plošče, v ponudbi pa najdete tudi masivne mavčne plošče debeline 25 mm ali plošče z dodanimi vlakni za večjo trdnost.

   Zelene mavčne plošče so primerne za kopalnice, saj so vodoodporne
   Zelene mavčne plošče so primerne za kopalnice, saj so vodoodporne

   3.2 Knauf profili

   Pod-konstrukcija je osnova vseh suhomontažnih del. V preteklosti so se kot konstrukcija plošč uporabljali leseni profili, ki imajo določene prednosti, saj ne prenašajo zvoka in so bistveno masivnejši. Aluminjasti knauf profili pa po drugi strani omogočajo hitro rezanje, so bistveno lažji in tudi cenejši, zato se jih danes poslužuje večina izvajalcev. Obstaja namreč veliko različnih dimenzij in izvedb za vse vašem potrebe.

   Knauf profili so osnova vsake suhomontaže
   Knauf profili so osnova vsake suhomontaže

   3.3 Knauf stene, predelne ali pregradne stene

   Predelne stene iz mavčno-kartonskih plošč so odlična rešitev za organizacijo prostora pri prenovah ali novogradnjah. Glede na vaše potrebe se lahko odločite za veliko različnih izvedb, osnova pa so profili in enojna plošča na obeh straneh.
   Najtanjša pregradna stena je lahko debela 75 mm, inštalacijske stene so debele od 150 do 200 mm, običajno pa se odločamo za 125 mm, saj je v take stene mogoče umestiti tudi kanalizacijske vertikale. Predelne stene je priporočljivo tudi izolirati, za kar se navadno uporabi mehka kamena volna. Za posebej obremenjene stene, recimo tam, ker boste obešali omarice v kuhinji, se priporoča polaganje dvojnega knaufa za večjo trdnost.

   Zapiranje stropa s knaufom
   Zapiranje stropa s knaufom, vijačenje mavčnih plošč na konstrukcijo

   3.4 Knauf strop

   Zapiranje stropa ali zgolj sanacija neravnine se skoraj vedno rešuje s spuščenim stropom. Na aluminijaste profile, ki se ustrezno nivelirajo, se vijačijo navadne mavčno-kartonske plošče.
   Knauf strop je hitra in zanesljiva rešitev povsod, kjer bi radi skrili inštalacije prezračevanja, elektriko ali celo vodovodne napeljave.
   Suhomontažni spuščeni strop je dobra rešitev tudi pri stilski prenovi stanovanja, saj lahko vanj montirate vgradna svetila, LED trakove ali celo zavese.

   Inštalacije v predelni steni
   Po polaganju mavčnih plošč sledi montaža doz za elektroinštalacije.

   3.5 Stenska obloga knauf

   Posebej pri prenovah so stene marsikdaj neravne ali celo vlažne. Takrat se obnese obloga iz knaufa, ki se običajno privije na profile. Tudi kadar bi želeli prestaviti inštalacije in „štemanje“ ozrioma dolbenje kanalov za kable ni mogoče – recimo pri betonu ali montažni hiši, je obloga iz mavčnih plošč dobra rešitev. Oblogo se seveda lahko vijači tudi neposredno na steno, kadar bi na primer želeli sanirati omet, ki odpada.

   Bandažiranje in kitanje knauf plošč
   Bandažiranje in dvojno kitanje je obvezno za ravno površino brez razpok

   4.Postopek: pravilna izvedba suhomontaže

   Čeprav je izvedba suhomontaže enostavna in hitra, vam odsvetujemo, da se dela lotite sami, dobro pa je vedeti, kaj bo za vas postoril izvajalec. Za boljše razumevanje postopka navajamo glavne korake za polaganje knaufa v običajnem vrstnem redu in faze, ko se bodo vključili tudi drugi mojstri.

   4.1 Vijačenje profilov

   Osnova so profili za predelne stene, kjer se konstrukcija naprej natančno zariše, nato pa privije v strop in obodne stene kot okvir za ostale profile. Pri tleh se obvezno uporabi izolacijski trak za preknitev udarnega zvoka. Če veste, izvajalca opozorite, kje potekajo inštalacije, da se izognete poškodbam ali izlivu.
   Za tem sledi vijačenje vodoravnih in navpičnih profilov za pritrjevanje plošč v predpisanih razmikih. Izvajalec bo tudi okrog oken izdelal špalete iz profilov in pripravil konstrukcijo za vratne odprtine ali vgradil kasete drsnih vrat.
   Konstrukcija stropa se navadno izvede po postavljanju osnove za pregradne stene z vijačenjem profilov direktno na nosilno konstrukcijo. Sledi pritrjevanje profilov, njihovo naravnavanje in končno fiksiranje.

   4.2 Vodovod, kanalizacija, elektrika in druge inštalacije

   Vodovodar lahko nato naredi grobi razvod inštalacij za vodovod in kanalizacijo, montira vgradne kotličke in omarice talnega gretja. Tudi električar že v tej fazi lahko potegne vertikale in namesti cevi za kable na približna mesta. Svetujemo, da dobro premislite o pozicijah inštalacij, saj kasnejše spremembe podražijo izvedbo.

   4.3 Zapiranje s knaufom

   Sledi vijačenje mavčno-kartonskih plošč na pod-konstrukcijo. Najprej se zapre le ena stran sten, da lahko električar zvrta luknje za doze in namesti inštalacije na predvidene pozicije. Nato sledi zapiranje tudi na drugi strani. V tem postopku električar in suhomontažer običajno delata skupaj.
   Ko se plošče pritrdijo na predelne stene, je potrebno zapiranje knauf stropa.
   Izvajalec bo na vogalih in obremenjenih stikih prav tako montiral aluminijaste vogalnike za knauf.

   4.4 Bandažiranje in kitanje stikov

   Stik mavčnih plošč je precej obremenjen, saj celotna konstrukcija nekoliko niha. Da se izognemo pokanju, je potrebna zaščita stikov z bandažiranjem. Na sredino stika se najprej položi samolepilna bandažirna mrežica. Nato sledi kitanje stikov. Po tem, ko se kit posuši, je nujno potreben še en nanos. Površina po kitanju mora biti povsem ravna, obvezno pa je tudi kitanje vseh vdolbin, ki so nastale pri vijačenju. Tudi vogalniki morajo biti pokitani do te mere, da niso več vidni.

   Knauf spuščeni strop, LED kanali
   Knauf spuščeni strop omogoča skoraj neomejno kreativnost z vgradnimi lučmi in LED kanali.

    

   Najboljše reference izvajalcev

   vikend

  • 5 RA D.O.O.

  • gostinski lokal

  • MONTAŽER ZALOŽNIK d.o.o.

  • poslovni objekt

  • MONTAŽER ZALOŽNIK d.o.o.

  • Kopalniška stena s poličkami

  • GAMA Matej Bajde s.p.
  • SLOVENIA
   SLOVENIA
   MOJMOJSTER.NET

   Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
   2000 Maribor

   00386 40 145 800

   AUSTRIA
   AUSTRIA
   DAIBAU.AT

   Pestalozzistraße 1/II/12
   8010 Graz

   0043 676 5205 325

   CROATIA
   CROATIA
   EMAJSTOR.HR

   Pijavišće 17g
   10000 Zagreb

   00385 99 3317 311

   KONTAKTI

   Povpraševanja: 051 216 651
   Podjetja: 040 145 800

   REGIONALNE STRANI

   www.mojmojster.net
   www.emajstor.hr
   www.daibau.at
   www.daibau.rs
   www.daibau.com
   © 2019 Eforma d.o.o., vse pravice pridržane