Za področje

  Zvočna izolacija stene, stropa in tal

  Članek je koristil že 38462+ uporabnikom
  Po navadi je veliko napisanega predvsem o toplotni izolaciji, vendar pa toplotna izolacija ni edina pomembna izolacija. Tudi zvočna izolacija je izjemno pomembna. V našem okolju - še posebej, če živimo v mestu - je veliko motečih šumov in zvokov, ki nas vsakodnevno močno obremenjujejo. Pri tem pripomore izolacija vseh površin: zvočna izolacija stene, zvočna izolacija stropa in zvočna izolacija tal.
  Strokovni članek 38462
  priljubljen
  zvocna izolacija
  Imamo kar 2252 izvajalcev za področje Suhomontaža:

  1. Hrup

  Zvok se v okolju, v katerem živimo, prenaša na dva načina: po zraku in skozi material iz okolja. Po zraku se prenaša zvok govorjenja, raznih naprav, ceste in podobno. Zvok se prenaša tudi po konstrukciji našega objekta, kar imenujemo udarni zvok. Tako se po konstrukciji prenaša zvok hoje, premikanja predmetov ali glasno vrtanje v steno. Udarni zvok potuje dlje, zato nas lahko vrtanje moti tudi, če se odvija nekaj nadstropij višje. Večjo maso kot ima konstrukcija objekta, bolj odbija zvok in manjši  je prehod zvoka skozi zid.

  Prehod zvoka skozi konstrukcijo se lahko zniža že s povečanjem debeline konstrukcije, dodatno pa lahko prehod zvoka preprečimo z dodatno zvočno izolacijo.
  Zvočna izolacija stene
  Zvok se lahko prenaša po zraku ali po tleh. Zvočna izolacija stene vpliva na oboje.

  2. Zvočna izolacija notranjih sten

  Problem prenosa zvoka je najbolj moteč pri večstanovanjskih objektih. Tako morajo biti dobro izolirane tako stene, ki mejijo na sosednja stanovanja, pa tudi medetažna konstrukcija. Prenos zvoka znotraj stanovanja ali hiše lahko zmanjšamo, če notranje površine, tla, stene, strope, obdamo z absorpcijskim slojem. Zvok absorbirajo predvsem mehke površine, kot tkanine, preproge, gume, nekoliko pa ga absorbirajo tudi rastline z veliko listi. 

  3. Zvočna izolacija tal

  Zvok korakov iz drugih nadstropij in stopnišč lahko postane zelo moteč. To lahko prepreči dobra talna zvočna izolacija. Na splošno je pomembna predvsem dobra izolacija medetažne plošče. Učinkovit način izvedbe zvočne izolacije medetažne plošče je plavajoči pod. Talna zvočna izolacija plošče se izvede tako, da se na betonsko konstrukcijo najprej položi zvočna izolacija, nad njo pa se izvedeta estrih in zaključni sloj (parket, ploščice ali kaj drugega). Za zvočno izolacijo se po navadi uporabi trda izolacija, npr. stirodur ali stiropor, ki mora biti ustrezno trda. Debelina zvočne izolacije je po navadi med 4 in 5 cm, če pa imamo talno gretje je ta še večja, okrog 7 cm. Čez izolacijo vlijemo estrih ali uporabimo suhi estrih. Pomembno je, da v plavajoči pod vključimo dilatacijski trak.

  4. Zvočna izolacija stropa

  Če želimo dodatno izolirati že obstoječi strop, izolacijo običajno položimo pod nosilno konstrukcijo. S tem močno zmanjšamo odmeve v prostoru.

  Zvočna izolacija tal
  Zvočna izolacija tal bistveno prispeva  bivalnemu ugodju.

  5. Zvočna izolacija oken

  Zvok se pogosto prenaša tudi skozi stavbno pohištvo. Slabše prenašajo zvok vrata, ki so dodatno tesnjena in masivna, npr. iz masivnega lesa. Zvok, ki prehaja iz zunanjosti v naš prostor skozi okna, lahko zmanjšamo, če uporabimo dodatno izolirana okna (večslojna, izolirana s plini). Če gre za obstoječa okna, ki jih ne želimo zamenjati, lahko prenos zvoka nekoliko zmanjšamo z boljšimi tesnilnimi trakovi na stikih okenskega okvirja s steno, vendar pa to ne bo vplivalo na prenos zvoka skozi steklo.

  6. Zvočna izolacija vrat

  Za mir in tišino niso potrebna samo dobra okna in debele stene. Na to močno vpliva tudi zvočna izolacija vrat. Najbolj na zaščito pred hrupom vpliva material vrat. Gosti in prožni materiali, kot je aluminij, dobro prenašajo zvok, zato je takšna vrata treba dodatno izolirati. Na splošno pa za dober zvočni izolator velja masiven les. Veliko hrupa prehaja tudi skozi špranje, zato je potrebno dobro tesnjenje vrat.

  Šibki točki vrat sta tudi ključavnica in steklene površine.

  7. Zvočna izolacija - cena

  Koliko stane zvočna izolacija? Cena protihrupne izolacije je odvisna predvsem od debeline in vrste materiala. Protihrupna pena v roli debeline 3-6 mm, stane med 0,4-1,4 EUR/m2. Debelejše protihrupne plošče debele do 3cm pa stanejo med 22-40 EUR/m2.

  Strokovni članek 38462
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 2252 izvajalcev za področje Suhomontaža:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija MojMojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Knauf plošče vlagoodporne

  Mavčne plošče:

  Knauf plošče navadne

  Mavčne plošče:

  Knauf plošče ognjevarne

  Mavčne plošče:

  Knauf plošče ognjevarne vodoodporne

  Mavčne plošče:
  Imamo kar 2252 izvajalcev za področje Suhomontaža:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 2252 izvajalcev za področje Suhomontaža
  9.1
  0

  PLESKARSTVO - FASADERSTVO DAMJAN KOBAL S.P.


  10
  11

  STIL 2012, Veselin Zhan Kristov, s.p.


  9.4
  1

  BLERIM KABASHI S.P.


  8.8
  0

  Slikopleskarstvo STILPLESK-Jan Popovič s.p.


  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE SUHOMONTAŽA?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane