Za področje
  KALKULATOR ENERGIJSKE UČINKOVITOSTI

  Zvočna izolacija stene, stropa in tal

  Članek je koristil že 33017+ uporabnikom
  Ponavadi je veliko napisanega predvsem o toplotni izolaciji, vendar pa toplotna izolacija ni edina pomembna izolacija, tudi zvočna izolacija je izjemno pomembna. V našem okolju, še posebej, če živimo v mestu, je veliko motečih šumov in zvokov, ki nas močno obremenjujejo. Pri tem pripomore izolacija vseh površin: zvočna izolacija stene, zvočna izolacija stropa in zvočna izolacija tal.
  Strokovni članek 33017
  priljubljen
  Zvočna izolacija, vir: www.trgovina.si
  Imamo kar 2102 izvajalcev za področje Suhomontaža:

  1. Hrup

  Zvok se prenaša v okolju v katerem živimo na dva načina, po zraku in skozi material iz okolja. Po zraku se prenaša zvok govorjenja, raznih naprav, ceste, itd. Zvok pa se prenaša tudi po konstrukciji našega objekta, poleg že omenjenih zvokov, se po konstrukciji prenaša zvok hoje, premikanja predmetov, itd.

  Večjo maso kot ima konstrukcija objekta, npr. zid, bolj ta odbija zvok, oziroma manjši  je prehod zvoka skozi zid. Prehod zvoka skozi konstrukcijo se lahko zniža že z debelino konstrukcije, dodatno pa lahko prehod zvoka preprečimo z dodatno zvočno izolacijo.

  2. Zvočna izolacija notranjih sten

  Problem prenosa zvoka je najbolj moteč pri večstanovanjskih objektih. Tako morajo biti dobro izolirane tako stene, ki mejijo na sosednja stanovanja, pa tudi medetažna konstrukcija. Prenos zvoka znotraj stanovanja ali hiše lahko zmanjšamo, če notranje površine, tla, stene, stropove, obdamo z absorbcijskim slojem. Zvok absorbirajo predvsem mehke površine, kot npr. tkanine, tepihi, gume. 

  3. Zvočna izolacija tal

  Zvok korakov iz drugih nadstropij in stopnišč lahko postane zelo moteč. To lahko prepreči dobra talna zvočna izolacija. Na splošno je pomembna predvsem dobra izolacija medetažne plošče. Učinkovit način izvedbe zvočne izolacije medetažne plošče je plavajoči pod. Talna zvočna izolacija plošče se izvede tako, da se na betonsko konstrukcijo najprej položi zvočna izolacija, nad njo pa se naredi estrih in zaključni sloj. Za zvočno izolacijo se ponavadi uporabi trdo izolacijo, npr. stirodur ali stiropor, ki mora biti ustrezno trda. Debelina zvočne izolacije je ponavadi med 4 in 5 cm, če pa imamo talno gretje je ta še večja, okrog 7cm. Čez izolacijo vlijemo estrih ali pa uporabimo suhi estrih. Pomembno je tudi, da v plavajoči pod vključimo dilatacijski trak.

  3. Zvočna izolacija stropa

  Če želimo dodatno izolirati že obstoječi strop pa ponavadi izolacijo položimo pod nosilno konstrukcijo. S tem močno zmanjšamo odmeve v prostoru.

  4. Zvočna izolacija oken

  Zvok se pogosto prenaša tudi skozi stavbno pohištvo. Slabše prenašajo zvok vrata, ki so dodatno tesnjena in masivna, npr. iz masivnega lesa. Zvok, ki prehaja iz zunanjosti v naš prostor skozi okna pa lahko zmanjšamo, če uporabimo dodatno izolirana okna (večslojna, izolirana s plini).

  5. Zvočna izolacija vrat

  Za mir in tišino niso potrebna samo dobra okna in debele stene. Na to močno vpliva tudi zvočna izolacija vrat. Najbolj na zaščito pred hrupom vpliva material vrat. Gosti in prožni materiali, kot je aluminij dobro prenašajo zvok, zato je takšna vrata potrebno dodatno izolirati. Na splošno pa za dober zvočni izolator velja masiven les. Veliko hrupa prehaja tudi skozi špranje, zato je potrebno dobro tesnenje vrat. Šibki točki pa sta tudi ključavnica in steklene površine.

  6. Zvočna izolacija - cena

  Koliko stane zvočna izolacija? Cena protihrupne izolacije je odvisna predvsem od debeline in vrste materiala. Protihrupna pena v roli debeline 3 - 6 mm, stane med 0,4 - 1,4 EUR/m2. Debelejše protihrupne plošče debele do 3cm pa stanejo med 22 - 40 EUR/m2.

  Zvočna izolacija na površini prostora, vir: citymagazine.si
  Zvočna izolacija na površini prostora, vir: citymagazine.si


  Strokovni članek 33017
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 2102 izvajalcev za področje Suhomontaža:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  DAIBAU MAGAZIN

  V vaš nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Imamo kar 2102 izvajalcev za področje Suhomontaža:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 2102 izvajalcev za področje Suhomontaža
  10
  3

  Fomes gradbeništvo d.o.o.

  krška vas
  8.7
  0

  DELUX d.o.o.

  Tolmin
  10
  1

  Rok Rekar s.p.

  Vodice
  10
  1

  Šoštarič Stanislav s.p.

  Velika Nedelja
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE SUHOMONTAŽA?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane