IR paneli cena, izračun

Kakšna je cena IR panelov? Ogrevanje manjših prostorov ali objektov z infrardečimi paneli, je cenejše od ogrevanja s konvencionalnimi sistemi. Raba energije je v primerjavi z radijatorskim in talnim ogrevanjem nekoliko manjša, saj IR paneli ne ogrevajo stavbe do želenega temperaturnega ugodja, ampak ogrevajo neposredno telesa, zato so toplotne izgube skozi ovoj stavbe nižje. IR grelni paneli imajo cenejše stroške namestitve, nižje stroške delovanja, so bolj zdravi in hitrejši! Imajo nizke stroške vzdrževanja, v primeru prenove pa jih je možno ponovno uporabiti. Cene IR panelov se seveda razlikujejo glede na posamezno moč IR panela, velikost IR panela in nenazadnje tudi ponudnika. Cene IR panelov znašajo od 100€ vse tja do 1000€. Konec zimske sezone se pogosto pojavijo akcijske ponudbe.

Komu zaupati postavitev IR panelov? Uporabite obrazec spodaj in pošljite povpraševanje ustreznim in ocenjenim ponudnikom IR panelov v vaši okolici. Brezplačno in nezavezujoče!

Pridobite ponudbo:
Pošlji povpraševanje

Cena za IR panel


Cena IR ogrevanja. Cena za IR panel moči do 350 W.

216.00 €/kos

MINIMALNA CENA
€/kos

SREDNJA CENA
480.00 €/kos

NAJVIŠJA CENA
Želim ponudbo izvajalcev
IR paneli cena, izračun

Druge cene za - IR paneli

vaša količina

enota

okvirna cena

vaša cena

SKUPAJ:
Pošlji povpraševanje >

Kako so Vam koristile te informacije?

MojMojster
Revija Mojmojster

Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

Potrebujete ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit?
Informativni mesečni obrok*
/mesec


Znesek kredita
EUR
Doba odplačevanja
let
Naprej
Izračun kredita >

*Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

Infrardeče ogrevanje z ir paneli - vse kar morate vedeti

1. Kaj moramo vedeti o IR ogrevanju?

infrardece-ogrevanje.jpg
Infrardeče ogrevanje ogreva površine v prostoru, ne pa okoliškega zraka.

1.1 Kaj je infrardeča svetloba?

Infrardeča svetloba je razlog, zakaj se počutimo toplo, ko sonce sije sredi zimskega dne. Konvencionalno razmišljanje je, da če je temperatura zraka mrzla, nas zebe. Resnica pa je, da infrardeči valovi, ki jih oddaja sonce, neovirano potujejo skozi vesolje in segrevajo katerikoli predmet, ki jih zadenejo, vključno z vašim telesom. Infrardeče sevanje je oblika elektromagnetnega sevanja, ki je na rdečem koncu območja vidne svetlobe elektromagnetnega spektra. Besedo sevanje pogosto slišimo in jo avtomatično povežemo s tem, da je škodljivo, v resnici pa je sevanje le proces oddajanja energije. Tako kot sevanje vidne svetlobe je tudi infrardeče sevanje 100% varno, oddajajo ga tudi naša telesa.

1.2 Konvencionalno ogrevanje prostora v domovih

Običajno ogrevanje deluje s segrevanjem zraka okoli vas. Denimo radiator večino svojega ogrevanja opravi s pomočjo konvekcijskih tokov. Ko se radiator ogreje, segreva zrak neposredno okoli njega, ki se nato razprši v prostoru in dvigne. Ko se ogreti zrak dviga, za njim ustvari vakuum, ki hladnejši zrak potegne v stik z radiatorjem kjer se segreje. Ko se topel zrak začne hladiti, se spusti nazaj na tla. Ta hladni zrak se ponovno segreje in ta proces se ponavlja, kar se imenuje konvekcijsko ogrevanje. Večina običajnih ogrevalnih sistemov oddaja tudi infrardeče valove. Na primer, če ste kdaj sedeli blizu odprtega ognja, ste občutili toploto na obrazu. Ko nato roko postavite pred obraz, prekinete tok infrardečih žarkov. Namesto toplote na obrazu boste čutili, kako se segrevajo vaše roke. To je infrardeče sevanje.

1.3 Ogrevanje z IR paneli 

Ogrevanje z IR paneli je relativno nov način ogrevanja stanovanj in domov. Infrardeči paneli oddajajo IR žarke, ki nato nemoteno potujejo po zraku do različnih predmetov v prostoru. Le-ti žarke absorbirajo, zaradi česar molekule v njih vibrirajo in proizvajajo toploto.

Če žarki pridejo v stik s človekom, pronicajo približno 2.5 cm centimetra globoko v telo, kar povzroči občutek notranje toplote. Tudi, če vaše telo ni neposredno na poti žarkov bodo predmeti (pohištvo...) in površine (tla, stene...), ki so v vaši bližini, sevali toploto nazaj proti vam. Električni IR paneli ne potrebujejo posebnih napeljav ali izpustov, zgolj običajne električne vtičnice. Lahko jih vgradite visoko na steno ali, še bolje, na strop in jih tako umaknete pred dotiki otrok ali hišnih ljubljenčkov. Paneli se namreč lahko ogrejejo na temperaturo cca. 70 stopinj celzija (enako kot radiatorji). 

1.4 Prihranek energije 

Infrardeče ogrevanje deluje tako, da ogreva površine v prostoru, ne pa prostornine oziroma zraka v prostoru (kot to velja za tradicionalno konvekcijsko ogrevanje). To pomeni, da segrevajo precej manj za enak učinek toplote. Poleg tega ogrevane stene in predmeti zaradi svoje mase zadržujejo toploto, ki jo počasi spuščajo v prostor. Nasprotno, zrak nima toplotne mase. V primeru konvekcijskega ogrevanja topel zrak hitro uide ven, če odpremo vrata ali okno. Prostor je potrebno znova ogreti, da bi se v njem počutili prijetno in toplo. Prednost ogrevanja z IR paneli je tudi, da potrebujejo manj kot minuto, da dosežejo  polno delovno temperaturo, zato so pri ogrevanju prostora veliko učinkovitejše od radiatorjev in talnega gretja.

1.4.1 IR paneli - poraba energije za ogrevanje

Natančni stroški porabe elektrike se za posamezen objekt izračunajo indivudualno. Stroški so namreč zelo odvisni od toplotnih izgub stavbe, življenjskih navad stanovalcev itd. Splošni izračuni kažejo, da za ogrevanje slabše izolirane hiše s površino okoli 150 kvadratnih metrov, povprečna družina porabi cca. 2500 litrov kurilnega olja. V 150 kvadratnih metrov veliki hiši, ki ni izolirana, porabimo približno 2300 litrov kurilnega olja. Z ogrevanjem z infrardečimi paneli bi za ogrevanje plačali več kot polovico manj, okoli 900 eur/leto. V kolikor hišo ogrevate na plin, bi s prehodom na IR panele prihranili okoli 40% na leto. Stroški ogrevanja z IR paneli so podobni stroškom ogrevanja s toplotno črpalko.

1.5 Prednosti in slabosti

1.5.1 IR paneli prednosti

- Infrardeči paneli imajo zelo dolgo življenjsko dobo (30 in več let).

- Nizka poraba električne energije.

- Omogočajo optimalen temperaturni profil po vsem prostoru.

- Lahko jih kombiniramo obstoječimi ogrevalnimi sistemi.

- Enote so kompaktne in so lahko oblikovane tako, da se zlijejo s prostorom. Lahko so oblikovane kot ogledalo ali kot stenska slika...stene.

- Infrardeči paneli ne povzročajo kroženja prahu in so primerni za astmatike .

- IR paneli reprečujejo, da bi se na površinah nabirala vlaga in tako zavirajo širjenje plesni.

- Enostavna vgradnja in vzdrževanje. Ne potrebujete kotlovnice, dimnikov, radiatorjev ali obveznih rednih servisov peči in dimnikov...

- Ne oddajajo emisij toplogrednih plinov. Če jih napajate z obnovljivimi viri energije (sončni kolektorji...), dobite 100% čisto, neoporečno toploto. 

- Način ogrevanja je učinkovitejši od običajnih konvekcijskih grelnikov, zato so stroškovno učinkovitejši.

- IR paneli segrejejo predmete in površine v prostoru (stene, tla, pohištvo ...) Le-ti toploto akumulirajo in jo počasi sproščajo v prostor. Ob prepihu ali odprtih vratih, prostor tako še vedno ostaja topel.

1.5.2 IR paneli slabosti

- Z infrardečimi paneli ni možno ogrevati sanitarne vode in je potrebno v ta namen vgraditi ločeno ogrevalno napravo (toplotna črpalka, električni grelnik za vodo…).

- Z IR paneli tudi ni možno hladiti prostorov, kot to omogoča denimo toplotna črpalka, zato moramo vgraditi dodatno napravo za klimatiziranje.  

- Cena IR panela je dvakrat višja od cene radiatorja. Vendar se s prihranki energije višji začetni stroški povrnejo že v enem letu, nato pa ostane samo še občutno nižji račun za ogrevanje. 

- Da bi občutili resnične prednosti IR panela, med vami in ogrevalno enoto ne sme biti nobenih ovir, kar ni vedno enostavno doseči.

2. Izbira ponudnika

Na trgu je veliko ponudnikov IR panelov. Svetujemo, da skrbno preverite kakovost izdelkov, ki jih ponudnik ponuja. Izberite ponudnika, ki je  preverjen in je na trgu prisoten že več let. Opozarjamo na to, da podjetja lahko oglašujejo produkte, ki dejansko niso IR paneli. Prav tako lahko oglašujejo izdelke kot evropske, pa so izdelani na Kitajskem in samo sestavljeni v evropi. Taki ponudniki leto ali dve prodajajo IR grelne plošče, ponujajo večletno garancijo, kmalu pa podjetje zaprejo in garancije ni več. Posledice ugodnega nakupa so lahko zelo kratka življenjska doba izdelka, visoka poraba električne energije itd.  

3. Vrste IR grelnikov

3.1 Kratkovalovni in dolgovalovni spekter infrardečega valovanja

Spekter infrardečega valovanja je širok. Poznamo infrardeče valovanje različnih valovni dolžin, kratkih A, srednjih B in dolgih C. V infrardeči savni je vgrajen grelnik, ki uporablja infrardeče valovanje kratkovalovnega spektra (IRA), ki spodbuja znojenje telesa. Za ogrevanje stanovanj, pisarn in drugih bivalnih prostorov pa se uporabljajo infrardeči paneli z valovanjem dolgo-valovnega spektra 5-15μm (IRC). Le ta dolgotrajno ogreje predmete v prostoru od znotraj navzven kar predstavlja najboljši vir toplotne energije. Za različne grelce, denimo grelce zunanjih gostinskih vrtov, raznih delavnic itd. pa se zopet uporabljajo infrardeče žarnice s kratkovalovnim spektrom.

3.2 Tipi IR grelnikov glede na rabo

3.2.1 IR paneli 

Z IR paneli običajno ogrevamo ali dogrevamo bivalne, stanovanjske in pisarniške prostore. Panele lahko montiramo na stropove ali stene. 

3.2.2 Infrardeči kamini in peči

Infrardeči grelci so primerni za dobro izolirane notranje prostore. Priljubljeni so tudi IR grelci v obliki kaminov.

3.2.3 Garažni in industrijski infrardeči grelci

Infrardeči grelci se lahko uporabljajo tudi v delovnih okoljih, vključno z garažami in delavnicami. Zaradi velike toplotne moči in velikosti tovrstnega grelnika so primerne rešitve za ogrevanje večjih prostorov. Mesta, ki imajo največ koristi od stenskih vgrajenih infrardečih grelnikov, so nakladalni doki, skladišča, hangarji in drugo.

3.2.4 Zunanji infrardeči grelci

Zunanji IR grelci so praktična in varna rešitev za ogrevanje na prostem.  Primerni so z uporabo na terasah in balkonih. Pogosto se uporabljajo za ogrevanje gostinskih vrtov v hladnejših mesecih. Primerni so tudi za ogrevanje predprostorov, večjih vetrolovov, vhodov restavracij itd.  Izbirate lahko med infrardečimi grelci na propan, elektriko ali zemeljski plin.

3.2.5 Infrardeči paneli v kopalnici

Danes se za ogrevanje ali dogrevanje kopalnic najpogosteje uporablja IR panele, ki so nadomestili stenske IR grelce, ki so jih uporabljali včasih. 

3.3 Tipi IR grelnikov glede na vrsto goriva

Infrardeči grelci so zasnovani tako, da delujejo učinkovito ne glede na vir energije oz vrsto goriva.

3.3.1 Elektrika

Infrardeči paneli ter garažni ali industrijski infrardeči grelci se večinoma napajajo z elektriko. Električna napeljava mora biti v ta namen ustrezno razpeljana po prostorih. Paziti pa je potrebno tudi na pravilno razporeditev grelnih teles, da dosežemo enakomerno razporeditev toplote ter na jakost IR panelov in grelcev glede na prostor, ki ga ogrevamo (velikost, izoliranost, geografska lokacija itd.)l

3.3.2 Propan

Prednost Infrardečih grelcev na propan je, da so prenosljivi. Tako jih lahko premikamo glede na to kje potrebujemo toploto na notranjem ali zunanjem delovišču oziroma na na vrtu, terasi itd. Omogočajo takojšnje ogrevanje kjerkoli jih postavimo. Grelci za propan so zelo trpežni, izdelani za težke pogoje v zunanjih in notranjih ambientih. Vsebujejo nastavljive termostate in zaščito pred pregrevanjem. Omogočajo hitro montažo in še več za učinkovito ogrevanje.

3.3.3 Zemeljski plin

Obstajajo tudi Infrardeči grelniki na zemeljski plin vendar se pri nas ne uporabljajo. Primerni so predvsem za uporabo na prostem saj učinkovito razpršijo toploto tja kjer jo potrebujemo.  Omogočajo napeljavo sistema več grelcev, nastavitev toplote, stropno ali stensko montažo ter samodejni vžig zaradi česar so praktična rešitev za zunanje terase oz. vrtove gostinskih lokalov. Vendar pa mora obvezno infrardeče grelce na zemeljski plin ali propan vgraditi strokovno usposobljen izvajalec. 

4. Infrardeči paneli - montaža in vzdrževanje

Ena izmed številnih prednosti IR-panelov je to, da je njihova montaža hitra in zelo preprosta, brez večjih gradbenih posegov. Optimalna je stropna namestitev IR panela, ki enakomerno razporedi IR in konvekcijsko toploto in omogoča maksimalni izkoristek. Četudi namestite infrardeči panel na strop vas ne bo zeblo v noge, saj se ogrevajo tudi tla. Občutek toplote je zelo podoben kot pri ogrevanju s talnim gretjem. Seveda pa morajo biti grelni paneli dovolj močni. Življenjska doba IR panelov je zelo dolga. Servis in vzdrževanje nista potrebna.

Mojmojster.net, pomagamo pri oceni investicije in izboru izvajalca za vaš DomŽelim ponudbo izvajalcev
Zadnja povpraševanja

Dodatno ogrevanje dnevne sobe- ir paneli

Pozdravljeni,

Potrebujem stropni In stenski Ir panel za cca 30 m2
Lp 1080 € do 1800 €

........

ogrevanje s poneli

Podzravljeni,

ena soba je 14m2, potrebna je montaza, moč panela, ogled in svetovanje, stanovanje je pritlično

Lp 540 € do 900 €

........

IR primarno ogrevanje

Pozdravljeni,

potrebujem izvajalca za primarno ogrevanje z IR paneli. Spodnji del ki je delno v zemlji in bi bil samo delno ogrevan je betonski, nad tem pa je brunarica (pritličje + mansarda).

Lp 4050 € do 6750 €

........

Želim ponudbo izvajalcev

Cena, Dodatno ogrevanje v kletnem stanovanju, 2
IR paneli, Bohinjska Bistrica

810 € do 1350 €

Cena, Nabava in montaža ir panelov, ž cca43 m2
IR paneli, Slovenska Bistrica

270 € do 450 €

Cena, Montaža IR panela v kopalnici., Površina kopalnice je 5,25M2.
IR paneli, Škofije

270 € do 450 €

Cena, Namestitev IR panelov na hodnik, po opisu
IR paneli, Ptuj

270 € do 450 €

Cena, Ir paneli, ir paneli za ogrevanje cca 20 2m
IR paneli, Šentjernej

270 € do 450 €

Cena, IR panel z večjo grelno močjo, 1x25 m/2
IR paneli, Ajdovščina

270 € do 450 €

Cena, Montaža IR panela v kuhinji, 1 kom
IR paneli, Medvode

90 € do 150 €

Cena, Ogrevanje hiše z IR paneli, v opisu
IR paneli, Velika Loka

900 € do 1500 €

Cena, Montaža IR panelov, 55 m2
IR paneli, Dolenjske Toplice

630 € do 1050 €

Cena, Ogrevanje 3 spalnic., 3 x 10m2
IR paneli, Ajdovščina

2700 € do 4500 €

Cena, Stropni IR paneli, 35 m2
IR paneli, Mačkovci

630 € do 1050 €

Cena, Montažo IR panelov, 2 kosa
IR paneli, Koper

108 € do 180 €

Cena, Montaža ir panelov, 8 manjših prostorov skupaj okoli 120 kvadratnih metrov
IR paneli, Piran - Pirano

2160 € do 3600 €

Cena, IR panele, 2x50m2
IR paneli, Šmarje

540 € do 900 €

Cena, Svetovanje, nabava in montaža IR panelov , 2 kosa
IR paneli, Semič

540 € do 900 €

Cena, Montaža IR panela, 120 x 60 cm 1 komad
IR paneli, Ljubljana

360 € do 600 €

Cena, IR PANELI - INŠTALACIJA Z OPREMO, 50 M2
IR paneli, Murska Sobota

450 € do 750 €

Cena, IR paneli za dnevno in kuhinjo, cca 40m2, visina 2,6m
IR paneli, Bled

540 € do 900 €

Cena, IR paneli stropna + montaža, 2,5
IR paneli, Ljubljana-Zalog

900 € do 1500 €

Cena, Dodatno ogrevanje s paneli za tri prostore, ocena izvajalca
IR paneli, Ljubljana

810 € do 1350 €

Cena, Dobava in montaža IR stropnih panelov, dnevna20m2 ,spalnica16m2 ,kuhinja 9m2 ,hodnik 6m2
IR paneli, Puconci

900 € do 1500 €

Cena, Ir paneli, 60 m2
IR paneli, Domžale

900 € do 1500 €

Cena, Menjava ogrevanja iz plina na ir, 55 m2
IR paneli, Logatec

1350 € do 2250 €

Cena, Nadgradnja finske savne z IR elementi, 200 x 150 x 200 cm
IR paneli, Mojstrana

1170 € do 1950 €

Cena, Ogrevanje frizerskega salona, 50 m2
IR paneli, Komen

450 € do 750 €

Cena, Ir panele in izvedba, v opisu
IR paneli, Selnica ob Dravi

360 € do 600 €

Cena, IR paneli, v opisu
IR paneli, Murska Sobota

360 € do 600 €

Cena, Ir panel za ogrevanje garaže, 40
IR paneli, Ljubljana - Šentvid

225 € do 375 €

Cena, Ogrevanje vrstne hiše na morju, Novigrad, Hrvaška, po opisu
IR paneli, Koper

450 € do 750 €

Cena, Ureditev ogrevanja stanovanja na elektriko, skupaj cca 45 m2
IR paneli, Koper

450 € do 750 €

Cena, Stropni IR panel za sobo, 1m za 20 m2 sobo
IR paneli, Dolenjske Toplice

360 € do 600 €

Cena, IR PANEL, v opisu
IR paneli, Lesce

630 € do 1050 €

Cena, Instalacije IR panelov, 85cm x 119cm
IR paneli, Koper

360 € do 600 €

Cena, IR panel v vikendu, 50m2
IR paneli, Lendava

630 € do 1050 €

Cena, IR panele, v opisu
IR paneli, Šoštanj

630 € do 1050 €

Cena, Ogrevanje z ir paneli, 82 m2
IR paneli, Ljubljana

360 € do 600 €Poglej druge končane projekte in cene

IR paneli cenik

Pridobi nezavezujočo ponudbo podjetij

250+ podjetij za IR paneli
Brezplačno povpraševanje
Brez provizij
Pridobi ponudbo

Iščete izvajalce, ponudbo za področje IR paneli?

Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
© 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane