Ogrevanje cena

Kakšna je cena ogrevalnega sistema? Za čim nižje stroške ogrevanja je potrebno izbrati optimalen ogrevalni sistem. Pri tem je potrebno upoštevati lego vaše hiše, njeno velikost, debelino izolacije, zrakotesnost, dostopnost in ceno energentov ter seveda ceno ogrevalnega sistema. Te podatke najlažje pridobite z izdelavo energetske izkaznice. Na podlagi rezultatov potem lažje izberete optimalen sistem ogrevanja, naj bo to peč na drva, toplotna črpalka ali IR paneli.

Komu zaupati postavitev ogrevalnega sistema? Uporabite obrazec spodaj in pošljite povpraševanje ustreznim in ocenjenim ponudnikom ogrevalnih sistemov v vaši okolici. Brezplačno in nezavezujoče!

Pridobite ponudbo:
Pošlji povpraševanje

Cena za centralno ogrevanje hiše


Cena ogrevanja za hišo. Cena za centralno ogrevanje s plinsko pečjo in radiatorji v vseh prostorih.

60.00 €/m2

MINIMALNA CENA
€/m2

SREDNJA CENA
120.00 €/m2

NAJVIŠJA CENA
Želim ponudbo izvajalcev
Cena za inštalaterja, strojnika za ogrevanje

Druge cene za - Ogrevanje

vaša količina

enota

okvirna cena

vaša cena

Radiatorsko ogrevanje, montaža radiatorja, AL-plast cevi

Cena za montažo radiatorja in razvod iz AL-plast cevmi in fitingi.€/kpl

kpl
povpraševanje>

Montaža talnega kotla za kurjenje na olje ali plin

Cena za montažo talnega kotla za kurjenje na olje ali plin z nadtlakom, moč do 30kW.€/kpl

kpl
povpraševanje>

Montaža ekspanzijske posode

Cena za montažo ekspanzijske posode.€/kpl

kpl
povpraševanje>

Prestavitev radiatorja

Cena za prestavitev radiatorja z zamrzovanjem cevi.€/kpl

kpl
povpraševanje>
SKUPAJ:
Pošlji povpraševanje >

Strojne inštalacije


Kakšna je cena strojnih inštalacij? Strošek strojnih inštalacij je odvisen od vrste inštalacij (kana...

Preverite tudi: Strojne inštalacije cena

Talno gretje


Cena talnega gretja je odvisna od izbranega sistema (vodno ali električno), površine ter ostalih ele...

Preverite tudi: Talno gretje cena

Stensko in stropno gretje


Kakšna je cena stenskega ali stropnega gretja? Stensko ogrevanje je cenovno ugodno, stroški vzdrževa...

Preverite tudi: Stensko in stropno gretje cena

Krušna peč


Kakšna je cena lončene peči? Lončena peč zmanjša stroške kurjave in tako služi kot dodatno grelno te...

Preverite tudi: Lončena peč in krušna peč - cena in izdelava lončene in krušne peči

Peči na drva, peči na pelete


Kakšna je cena peči na drva in peči na pelete? Preden izberemo kurivo za ogrevanje našega doma moram...

Preverite tudi: Peči na pelete, peči na drva, peč na sekance - Cena kotlov na biomaso

Servis peči in naprav


Kakšna je cena servisa peči? Z letnim servisom ogrevalne peči boste optimizirali njeno delovanje, za...

Preverite tudi: Servis peči in naprav cena

Peleti, lesni briketi, sekanci, drva


Ogrevanje z biomaso velja za enega izmed ugodnejših načinov ogrevanja. Kakšna je cena peletov, cena ...

Preverite tudi: Peleti, lesni briketi, sekanci, drva cena

Kurilno olje


Kakšna je cena kurilnega olja? Na začetku ogrevalne sezone primerjajte cene kurilnega olja različnih...

Preverite tudi: Kurilno olje cena

Dobava elektrike


Kakšna je cena električne energije? Dobava električne energije v naše domove omogoča električno razs...

Preverite tudi: Elektrika cena, cenik električne energije

Kako so Vam koristile te informacije?

Revija Mojmojster

Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

Potrebujete ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit?
Informativni mesečni obrok*
/mesec


Znesek kredita
EUR
Doba odplačevanja
let
Naprej
Izračun kredita >

*Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

Centralno ogrevanje - vse kar morate vedeti

1. Kaj je centralno ogrevanje?

termostat.jpg
Sodobne tehnologije ogrevanja spodbujajo varčevanje z energijo in prijaznost do okolja.

1.1 Koliko toplote potrebujemo?

Sodobne tehnologije ogrevanja spodbujajo varčevanje z energijo in prijaznost do okolja. Predno se odločimo za najprimernejšo vrsto ogrevanja se moramo vprašati koliko toplote potrebujemo? Potreba po toploti se razlikuje od človeka do človeka. Pri enaki sobni temperaturi se nekdo lahko že poti, drugega pa trese od mraza. Na občutenje toplote v prostoru vplivajo tudi vgrajeni materiali, volumen prostora, relativna vlaga v prostoru, prepih itd. Nek splošen razpon primerne temperature stanovanjskih prostorov pa je od 19 do 23 stopinj Celzija. Izsledki raziskav kažejo, da se ljudje najbolje počutimo kadar se temperatura zraka giblje okoli 22 stopinj Celzija.

1.2 Kako deluje sistem centralnega ogrevanja?

Centralno ogrevanje je sistem, ki temelji na ogrevanju vode v centralnem kurišču. V kurišču se voda segreva in postaja vedno lažja zato se preko cevi, ki povezujejo kotel in radiatorje oziroma druga grelna telesa prenaša v različne prostore hiše oz. stanovanja. Voda se nato v ceveh in grelnih telesih ohlaja, postaja vse težja in se zato vrača nazaj h centralni ogrevalni napravi, kjer se ponovno segreje. Kadar ni možno zagotoviti naravnega kroženja tople vode si lahko pomagamo s prisilnim kroženjem s pomočjo obtočne črpalke. Sistem centralnega ogrevanja sestavljajo: 

-kotel oz. peč za centralno ogrevanje,

-ogrevalna telesa – radiatorji, talno, stensko ali stropno cevno ogrevanje,

-razvodni sistem, ki ga tvorijo med seboj in s kotlom povezane cevi,

-raztezna oz. ekspanzijska posoda.

1.3 Različne vrste goriv

Peč oz. toplovodni kotel zagotavlja ustrezno toplotno energijo za ogrevanje, ki se po razpeljanih ceveh prenaša v različne prostore hiše ali stanovanja. Peči toplotno energijo ustvarjajo s pomočjo različnih vrst goriv. Običajne so peči na kurilno olje, plin, elektriko in trda goriva (premog, drva, peleti...). Na trgu pa so na voljo tudi kombinirane peči s posebnimi prirejenimi kurišči za različne vrste goriv. Danes peči pogosto omogočajo tudi priklapljanje na solarno ogrevanje. 

Pri nas predstavlja ogrevanje znaten strošek saj moramo prostore ogrevati skoraj 200 dni na leto. Odjemalci energetsko manj učinkovitih energentov in sistemov ogrevanja (kurilno olje, plin, električni radiatorji, stare peči na les ali sekance...) lahko bistveno zmanjšajo stroške ogrevanja (do 75%), če preklopijo na uporabo toplotne črpalke in investirajo v sodobne ogrevalne tehnologije. Poleg manjših stroškov s tem pridobijo tudi večje udobje bivanja in kakovostnejši zrak.  

1.4 Pozor pri uporabi plinastih goriv!

V kolikor si za vrsto kuriva izberemo plin je potrebno poskrbeti za primeren odvod izgorelega dima. Potrebno je zagotoviti ustrezne dimovodne cevi iz nerjavečega jekla. V prostoru kjer je plinsko kurišče mora biti tudi električna inštalacija izvedena na poseben način v skladu s predpisi, ki jih določa pravilnik o uporabi peči na plinasto kurivo.

1.5 Ekspanzijska posoda

Raztezna oz. expanzijska posoda je eden od elementov v ogrevalnem sistemu. Njena naloga je, da  prepreči poškodovanje sistema zaradi povečanega pritiska vode v ogrevanem kurišču. Višja kot je temperatura vode večja je tudi njena prostornina. Ekspanzijska posoda izravna povečanje volumna vode. V kolikor bi prišlo do prekomernega povečanja temperature vode in bi začela nastajati para in pritisk, ki presega vse norme pa varnost sistema zagotavljajo še varnostni ventili. Le ti morajo biti primerne velikosti in ustrezno nameščeni.

1.6 Sekundarno ogrevanje

Vsakem primarnem ogrevanju je možno dograditi še sekundarnega v obliki solarnih kolektorjev ali toplotne črpalke. Moč toplotnega izvora je odvisna od potrebe za določen objekt, ki ga želimo ogrevati. Za izračun se je smiselno posluževati smernic, ki jih določa standard DIN 7401, ki kažejo koliko toplote moramo proizvesti da bomo lahko notranjost objekta ogreli pri najnižjih zunanjih temperaturah na približno temperaturo zraka na 19*C.

2. Izvajalci centralnega ogrevanja

Izvedbo in montažo centralnega ogrevanja je vsekakor potrebno prepustiti izkušenemu izvajalcu, ki uporablja ustrezne certificirane materiale, ki so prestali vse potrebne preizkuse. Pri sistemu centralnega ogrevanja, ki je bil kakovostno in strokovno izveden le redko pride do napak, za to lahko skrb glede zanesljivosti opustite. Po drugi strani pa lahko zaradi površne in slabo izvedene izvedbe postane vaša nočna mora.  Poleg strokovnosti je pomembno tudi, da izberete takega izvajalca, ki nudi tudi redni in izredni servis in popravila vgrajenega sistema.

3. Vrste centralnega ogrevanja

3.1.Glede na ogrevalno telo

3.1.1. Radiatorsko gretje

Radiatorsko ogrevanje spada med t.i. visokotemperaturna ogrevanja. Spada med najbolj razširjene načine ogrevanja. Radiatorji del toplote oddajajo s sevanjem, del pa s konvekcijo oziroma kroženjem zraka v prostoru (hladen zrak se ogreje in dvigne pod strop). Toplota se prenaša po toplotno izoliranih cevovodih, ki so lahko vidni ali vgrajeni v tlake in stene Na centralni sistem ogrevanja se lahko priklaplja s pečmi na plin, kotli na biomaso, pečmi na kurilno olje in posebnimi toplotnimi črpalkami. Izkoristek radiatorjev je največji, če jih namestimo pod okenske odprtine. Prednosti radiatorskega ogrevanja so: enostavna regulacija temperature, učinkovitost ogrevanja, hitra izvedba, možnost različnih obratovalnih režimov, nizka cena, omogoča merjenje in delitev stroškov v objektih z več stanovanji, številne oblikovne možnosti.

3.1.2. Talno gretje

Talno gretje je ploskovni način ogrevanja, pri katerem cevi položimo v tla. Toplota se iz ogrete vode v ceveh talnega ogrevanja prenese v estrih iz njega pa v prostor. Zaradi velikosti talne površine je temperatura vode v sistemu lahko nižja (od 26 do 28 ° stopinj Celzija). Talno gretje zato spada med t.i. nizkotemperaturne sisteme ogrevanja, ki delujejo s pomočjo nizkotemperaturne toplotne črpalke ali sončnih kolektorjev. Stroški ogrevanja so do 15 odstotkov nižji, kot pri radiatorskem ogrevanju. Prednosti talnega ogrevanja so: več prostora, ker ni radiatorjev, prijetno topla tla, nižja temperatura zraka v prostoru saj je občutek toplote večji, prihranek pri stroških ogrevanja (do 15%). Slaba stran talnega ogrevanja je, da potrebujejo prostori nekaj ur, da se ustrezno ogrejejo.

3.1.3 Stensko gretje

Stensko ogrevanje je lahko samostojni ogrevalni sistem ali pa sekundarni, ob talnem gretju. Ker ima številne prednosti napram visokotemperaturnemu ogrevanju se zanj odloča vedno več ljudi. Njegove prednosti so: optimalna porazdelitev temperature v prostoru, nižji stroški ogrevanja, lahko ga uporabljamo tudi za hlajenje prostorov, temperaturo prostora je moč hitro prilagajati, ne prihaja do dvigovanja prahu, ne prihaja do rjavenja cevi, ker so plastične, preprečuje nastanek plesni in kondenza na notranjih predelih zunanjih sten, ni hladnega sevanja in spuščanja hladnega zraka ob zunanjih stenah. Stensko stropno gretje ima tudi slabosti: pohištvo ob stenah zmanjšuje učinek gretja, stavba mora imeti zelo kakovostno toplotno izolacijo, za vgradnjo so potrebne velike površine, v stene ne smemo vrtati ali zabijati žebljev. Stensko ogrevanje je zaradi hitre odzivnosti še posebej primerno za montažne objekte z manjšo akumulacijo toplote.

3.1.4 Toplozračno gretje

Deluje tako, da se v prostore vpihuje topel zrak. Ta način ogrevanja je primeren zlasti za hiše zgrajene v pasivnem standardu. Mreža razvodnih prezračevalnih cevi je razporejena po celotnem objektu z odvodom v vsakem prostoru. Sistem omogoča tudi rekuperacijo s katero pridobimo še boljši izkoristek toplote. Rekuperacija deluje na način, da svež zrak prevzame toploto že ogretega, odpadnega zraka, pri čemer pa se med seboj ne mešata. Prednost toplozračnega ogrevanja je, da prostore obenem ogrevamo in zračimo. Sistem se lahko uporabi tudi kot centralni klimatski sistem za hlajenje. Poleg tega lahko sistem uporabimo tudi kot centralni klimatski sistem za hlajenje prostorov. Z vpihovanjem ogretega oz. ohlajenega zraka se prostori zelo hitro ogrejejo oz. ohladijo, zato je ta sistem primeren samo za objekte, ki so dobro izolirani in zrakotesni. V

3.2 Enocevni ali dvocevni sistem

Od kotla do ogrevala v posameznem prostoru se toplota razvaja po cevovodih. V izogib toplotnim izgubam je priporočljivo, da so čim krajši. V kolikor cevovodi potekajo tudi po prostorih, ki niso ogrevani,  jih moramo dobro toplotno izolirati.

Obstajajo enocevni in dvocevni sistemi centralnega ogrevanja. Pri dvocevnem sistemu se v grelno telo po eni cevi  dovaja voda, po drugi pa odvaja. Cevi grelna telesa povezujejo po na vzporeden način, kar omogoči, da je temperatura vode v  vseh ogrevalih enaka. Pri enocevnem sistemu cevi grelna telesa povezujejo zaporedno. V vsako naslednjo grelno telo zato  pride delno ohlajena voda. V tem primeru je potrebno v sistemu izdelati več zank oz. vej, ki preprečijo, da bi temperatura v ogrevalnih telesih preveč padla. 

3.3 Daljinsko ogrevanje ali lastna kotlovnica

Toplotna energija se pri daljinskem centralnem ogrevanju proizvaja v toplarni ali industrijski kotlovnici. Kako velik je ta sistem je odvisno od zasnove energetske oskrbe mest in naselij. Toplotna energija do posameznih hiš ali večstanovanjskih objektov prihaja preko razdelilnega omrežja. Vsak posamezen objekt ima toplotno postajo preko katere poteka predaja toplotne energije iz omrežja. Obračun toplotne energije se opravi na podlagi izmerjenih količin toplote, včasih pa tudi pavšalno. V samem objektu ogrevalni sistem deluje popolnoma enako kot v primeru oskrbovanja iz lastne kotlovnice. Razlika je le v tem, da daljinsko ogrevanje vodi upravljalec omrežja, lastno kotlovnico oz. interni ogrevalni sistem pa lastnik objekta sam.

5. Postopek montaže centralnega ogrevanja 

Zanesljiv in strokovno usposobljen izvajalec vam bo najprej predstavil prednosti in slabosti različnih rešitev ogrevanja ter vam tako pomagal pri končni odločitvi. Po skrbnem načrtovanju se lahko prične montaža sistema centralnega ogrevanja. Izvajalec bo poskrbel za napeljavo razvodnih cevi in montažo peči ter ogrevalnih elementov. Inštalacija je lahko nevidna  (vgrajena v stene) ali vidna (v prostoru). V obeh primerih izvajalec poskrbi za primerno izolacijo, še posebej kadar vodijo cevi tudi skozi neogrevane prostore. Izolaciji cevi, ki potekajo po zunanjih stenah je potrebno posvetiti dodatno pozornost, še posebej pri dvocevnih sistemih centralnega ogrevanja, saj ne želimo izgubljati toploto v zunanjo okolico. Cevi so lahko kovinske (jeklene, bakrene), v zadnjem času pa se zaradi njihove trajnosti in ugodne cene največkrat uporabljajo alumplast cevi. Običajno izvajalec poskrbi tudi za dobavo vseh potrebnih elementov. Dober izvajalec vam poleg same montaže nudi tudi servisna in vzdrževalna dela in s tem poskrbi, da bo vaše centralno ogrevanje delovalo kot je treba.

Mojmojster.net, pomagamo pri oceni investicije in izboru izvajalca za vaš DomŽelim ponudbo izvajalcev
Zadnja povpraševanja

Priklop cevnega radiatorja

Pozdravljeni.

Menjava klasičnega radiatorja za cevnega v kopalnici.

LP 360 € do 600 €

........

Menjava radiatorja

Pozdravljeni,

potrebna menjava ploščatega radiatorja 140 x 60 v bloku (sistem je trenutno brez vode).

Lp 135 € do 225 €

........

Dobava in montaža plinske peči

Pozdravljeni,

potrebna dobava in priklop plinske peči na ogrevanje v hiši (zemeljski plin). Trenutno je oljna peč. Do hiše je zemeljski plin.

Lp 1350 € do 2250 €

........

Želim ponudbo izvajalcev

Cena, Menjava treh radiatorev za centralno ogrevanje, po opisu
Ogrevanje, Ljubljana

405 € do 675 €

Cena, Po prenovi stare hiše je potrebna vgradnja novega ogrevalnega sistema., 160
Ogrevanje, Polzela

11700 € do 19500 €

Cena, Priljučitev cisterne na oljni gorilec, 1x
Ogrevanje, Brestanica

270 € do 450 €

Cena, Zamenjava radiatorskega ventila, 1 ventil
Ogrevanje, Ljubljana

135 € do 225 €

Cena, Priklop centralne peči na palete., 1 kos
Ogrevanje, Velenje

315 € do 525 €

Cena, Priklop centralne peči ter zalogovnika, 75
Ogrevanje, Škofja vas

2250 € do 3750 €

Cena, Odstranitev, menjava , pritrditev radiatorjev, 20 m2
Ogrevanje, Ljubljana

135 € do 225 €

Cena, Nabava in montaza radijatorja z ventilom, Po popisu
Ogrevanje, Koper

450 € do 750 €

Cena, Zamenjava centralnega kotla za ogrevanje, 150 m2
Ogrevanje, Prevalje

1080 € do 1800 €

Cena, Zamenjava radijatorja, Po popisu
Ogrevanje, Novo mesto

135 € do 225 €

Cena, potrebujem menjavo ventilov na starih rebrastih radiatorjih za regulac, 76 m3
Ogrevanje, Ljubljana

270 € do 450 €

Cena, Vezava toplotne črpalke + toplovodni kamin,
Ogrevanje, Loče

450 € do 750 €

Cena, Odstranitev radiatorja, po opisu
Ogrevanje, Voličina

54 € do 90 €

Cena, Menjavo ventilov s termostatskimi na radiatorjih, 5 kosov
Ogrevanje, Ljubljana

405 € do 675 €

Cena, Zalogovnik za toplo vodo, 1
Ogrevanje, Koprivnica

450 € do 750 €

Cena, menjava radiatorja, tloris cca 4m2
Ogrevanje, Ljubljana

135 € do 225 €

Cena, Obnova vodovodnih inštalacij, toplotna črpalka, 147
Ogrevanje, Limbuš

6300 € do 10500 €

Cena, Kamin na pelete za centralno ogrevanje, 95 m2
Ogrevanje, Malečnik

1350 € do 2250 €

Cena, Zamenjava 3x radiator, 3
Ogrevanje, Murska Sobota

360 € do 600 €

Cena, Zamenjava radiatorja in 3 ventilov, 20
Ogrevanje, Ljubljana

540 € do 900 €

Cena, Menjava ventilov na radijatorjih, 65 m2
Ogrevanje, Ljubljana

405 € do 675 €

Cena, Menjava radiatorskega ventila s termostatskim, 60
Ogrevanje, Ljubljana

450 € do 750 €

Cena, Zamenjava radiatorskih ventilov na radiatorjih v stanovanju, po opisu
Ogrevanje, Ljubljana

540 € do 900 €

Cena, Montažo električne peči na centralno, 100 kvadratov
Ogrevanje, Ruše

1080 € do 1800 €

Cena, Vgradnja električne peči za ogrevanje, 300m2
Ogrevanje, Črni Vrh nad Idrijo

1350 € do 2250 €

Cena, Ogrevanje, plinska peč, po opisu
Ogrevanje, Kisovec

3150 € do 5250 €

Cena, Premontaža radiatorja in varjenje, 1 kos
Ogrevanje, Ljubljana

135 € do 225 €

Cena, Menjava 3 radiatorjev v stanovanju v bloku, 50m2
Ogrevanje, Ljubljana

450 € do 750 €

Cena, Menjava plinske peči, 1 kos
Ogrevanje, Ljubljana

4050 € do 6750 €

Cena, Menjava starega radiatorja za novejšega, 3x3m
Ogrevanje, Spodnji Duplek

450 € do 750 €

Cena, menjava ventilov ob crpalki centralne kurjave, 100 m2
Ogrevanje, Ljubljana

270 € do 450 €

Cena, Montaža bojlerja, 1 kos
Ogrevanje, Sežana

135 € do 225 €

Cena, Postavitev dveh radiatorjev - lojtra, po opisu
Ogrevanje, Brežice

324 € do 540 €

Cena, Menjava 4 radiatorjev delna predelava cevi, po opisu
Ogrevanje, Ljubljana

621 € do 1035 €

Cena, menjava 3 starih radiatorjev z termostatom, 3
Ogrevanje, Ljubljana

621 € do 1035 €

Cena, Talno gretje v novogradnji, 150 m2
Ogrevanje, Lenart v Slovenskih Goricah

7200 € do 12000 €Poglej druge končane projekte in cene

Ogrevanje cenik

Pridobi nezavezujočo ponudbo podjetij

1392+ podjetij za Ogrevanje
Brezplačno povpraševanje
Brez provizij
Pridobi ponudbo

Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ogrevanje?

Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
© 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane