SONČNE ELEKTRARNE cena

Kakšna je cena sončne elektrarne? Nakup sončne elektrarne je dolgoročna investicija ki se po trenutnih ocenah povrne v okoli 15 letih, saj boste bistveno znižali svoj račun za elektriko. Najboljše izkoristke zaenkrat dosegajo nekoliko dražje monokristalne silicijeve celice, ki dosežejo izkoristke med 15 in 17,5 %. Polikristalne sončne celice pa so cenejše in dosegajo izkoristke med 13 in 15 %. Uporabimo lahko tudi posebne sledilne module, ki so vgrajeni tako, da sledijo soncu. Ta sistem je sicer drag, omogoča pa maksimalni izkoristek sonca. Cene fotovoltaičnih sistemov so lahko zelo različne, glede na število modulov, vrsto sončnih celic in dodatnih elementov, ki so vgrajeni v sistem. Ponavadi pa se standardna sončna elektrarna za enodružinski objekt giblje med 5000 in 6000 EUR, torej okoli 150-250 EUR/m2.

Komu zaupati postavitev sončne elektrarne? Uporabite obrazec spodaj in pošljite povpraševanje ustreznim in ocenjenim ponudnikom sončnih elektrarn v vaši okolici. Brezplačno in nezavezujoče!

Pridobite ponudbo:
POŠLJI POVPRAŠEVANJE

CENA ZA SONČNE CELICE


Cena fotonapetostnega modula. Cena za dobavo fotovoltaičnih celic v panelu, 250W, brez montaže.

180.00 €/m2

MINIMALNA CENA
€/m2

SREDNJA CENA
300.00 €/m2

NAJVIŠJA CENA
ŽELIM PONUDBO IZVAJALCEV
Cena za ponudnika sončnih celic

DRUGE CENE ZA SONČNE ELEKTRARNE

vaša količina

enota

okvirna cena

vaša cena

SKUPAJ:
POŠLJI POVPRAŠEVANJE >

Kako so Vam koristile te informacije?

MojMojster
Revija MojMojster

Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

Potrebujete ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit?
Informativni mesečni obrok*
/mesec


Znesek kredita
EUR
Doba odplačevanja
let
NAPREJ
Izračun kredita >

*Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

Fotovoltaični sistemi ali sončne elektrarne - vse kar morate vedeti

1.Fotovoltaični sistemi ali sončne elektrarne - vse kar morate vedeti

Samooskrba je vedno bolj aktualno dejstvo. Življenje v okolju kjer lahko organiziramo svoje bivanje na način, da uporabljamo naravne danosti, predvsem energijo iz obnovljivih virov postaja vedno pomembnejša tema. Nizkoenergijske pasivne gradnje, sončne elektrarne, talno ogrevanje iz zalogovnika tople vode iz toplotne črpalke, sanitarna voda iz zbiralnika deževnice so elementi, ki se vedno pogosteje uporabljajo pri gradnji stanovanjskih objektov.

soncna-elektrarna.jpg
Sončna energija je brezplačna, neomejena in čista, zato so sončne elektrarne tudi pri nas vedno bolj pogost pojav. 

1.1 Prednosti sončne elektrarne

Sončna energija je brezplačna, neomejena in čista. 

S preklopom na čisto energijo znižamo emisije ogljikovega dioksida. 

Življenjska doba sončne elektrarne je 30 let.

Postavitev sistema je enostavna.

Sončna elektrarna izrablja tako direktno, kot difuzno sončno svetlobo.

Električno energijo, ki je ne porabimo lahko prodamo.

Sončna elektrarna je enostavna za vzdrževanje.

1.2  Delovanje sončne elektrarne

Sončne elektrarne so sestavljene iz dveh delov. Prvi del so sončni fotonapetostni moduli, ki  pretvarjajo elektromagnetno valovanje sonca v električni tok in napetost. Drugi del pa so elementi, ki služijo uporabi proizvedene električne energije za posamezni namen. Sončna celica neposredno pretvarja sončno energijo v elektriko. Sončna svetloba namreč povzroči, da se elektroni v sončni celici pričnejo gibati, s tem pa nastaja enosmerni električni tok. Le tega razsmernik spremeni v dvosmerni električni tok in ga pošlje v omrežje. Sončne celice so najpogosteje iz silicija, ki ga je v zemljini skorji v izobilju. Največji izkoristek dosegajo monokristalne celice silicija.  

2. Kam lahko postavimo solarne elektrarne?

2.1 Sončna elektrarna na strehi

Sončna elektrarna na strehi je primerna za objekte s klasično strešno kritino in nagibom strehe od 0 do 60 stopinj. Pomembno je, da je strešna kritina v zadovoljivem stanju, da bo zdržala vsaj naslednjih 30 let kolikor je življenjska doba sončne elektrarne. Dobro je če streha gleda proti jugu, primerne smeri pa  sta tudi vzhod in zahod. Površina strehe mora biti dovolj velika, glede na potrebe po elektriki. 

2.2 Integrirana sončna elektrarna na strehi

Je posebna izvedba sončne elektrarne, kjer so fotonapetostni moduli obenem primarna kritina strehe. Odlikuje jo estetika in je najprimernejša rešitev za novogradnje ter v primeru, ko je potrebno obstoječo kritino zaradi dotrajanosti zamenjati.

2.3 Prostostoječa sončna elektrarna

Je odličen vir zaslužka na neizkoriščenih zemljiščih. S primerno podkonstrukcijo dosežemo optimalno usmeritev fotonapetostnih modulov in tako zagotovimo najboljši donos sončne elektrarne.

2.4 Otočni sistem sončne elektrarne

Rešitev za energetsko preskrbo individualnih hiš in drugih manjših objektov. Omogoča električno preskrbo počitniških hiš, prikolic za kampiranje, gorskih koč, zidanic in vseh drugih objektov, ki jih ni mogoče priklopiti na javno omrežje.

3. Ponudniki sončnih elektrarn

Ko iščete ponudnike za vaš solarni sistem, se prepričajte, da so strokovno usposobljeni in imajo vse ustrezne certifikate ter zavarovanja. Veliko podatkov boste našli na spletu, za reference lahko zaprosite tudi prijatelje in družinske člane, ki so se morda pred kratkim odločili za investicijo v sončno elektrarno. 

Na spletnem portalu Mojmojster lahko poiščete in primerjate ponudnike sončnih elektrarn, tam lahko preverite tudi ocene njihovih prejšnjih strank  Svetujemo, da pridobite vsaj tri ponudbe za namestitev solarnega sistema, ki pa naj obvezno temeljijo na enakih vhodnih podatkih in meritvah,  saj jih boste boste le tako lahko primerjali med seboj.

Ponudnikom lahko zastavite naslednja vprašanja:

Ali vaše podjetje pozna lokalne predpise in postopke izdaje dovoljenj ter postopke priklopa na električno omrežje?  Pridobivanje gradbenih dovoljenj in dovoljenj za priklop na omrežje je pogosto kompliciran in dolgotrajen postopek. Prepričajte se, da ima vaš ponudnik veliko izkušenj s tovrstnimi postopki in bo poskrbel, da bo lahko vaša sončna elektrarna začela obratovati hitro.  

Ali lahko podjetje zagotovi reference drugih kupcev na vašem območju? Pogovorite se z drugimi strankami na tem območju, če želite izvedeti več o vseh izzivih, s katerimi so se soočali, in kako jih je podjetje pomagalo rešiti.

Ali ima podjetje ustrezno licenco ali certifikat? Fotovoltaične sisteme mora namestiti ustrezno licenciran monter. To običajno pomeni, da ima monter ali podizvajalec licenco lokalnega podjetja za distribucijo električne energije. 

Kakšna je garancija za ta sistem? Kdo zagotavlja delovanje in vzdrževanje sistema? Večina sončnih elektrarn je podprta s standardno industrijsko garancijo (pogosto 20 let za sončne celice in 10 let za pretvornike). Dobra garancija, je pogosto znak, da monter uporablja kakovostno opremo. Prav tako ej pomembno razčistiti čigava odgovornost je pravilno vzdrževanje in morebitna popravila sistema. Večina dogovorov in pogodb o zakupu od izvajalca (monterja) zahteva tudi vzdrževanje sistema.

Ali ima družba kakršne koli nerešene ali aktivne sodne odločbe ali zastavne pravice? Kot pri vsakem projektu, za katerega je potreben izvajalec, je priporočljiva skrbnost. 

V ponudbah mora biti jasno navedena največja proizvodna zmogljivost sistema - merjena v vatih (W) ali kilovatih (kW). Zahtevajte tudi oceno količine energije, ki jo bo sistem proizvedel letno ali mesečno (merjeno v kilovatnih urah). Ta številka je najbolj uporabna za primerjavo z obstoječimi računi za elektriko. 

Ponudba bi morala vključevati tudi skupne stroške za zagon sistema sončne elektrarne, vključno s strojno opremo, namestitvijo, priključitvijo na omrežje, dovoljenji, prometnim davkom in garancijo. Stroški / vat in ocenjeni stroški / kWh so najbolj uporabni podatki za primerjavo cen pri različnih ponudnikih, saj lahko monterji uporabljajo različno opremo ali ponujajo ponudbe za sisteme različnih velikosti.

4. Solarne elektrarne - različni sistemi

Obstajajo tri glavne vrste sončnih sistemov za dom:

4.1 Omrežni sistemi solarnih elektrarn

Omrežni sistemi so najpogostejši domači sistem sončne elektrarne. Sestavljeni so iz strešnih sončnih kolektorjev, ki proizvajajo enosmerno energijo, in pretvornikov, ki to moč pretvorijo v izmenično moč, ki jo lahko uporabljate v vašem domu. Presežek sončne energije, ki nastane podnevi, steče nazaj v omrežje. Ponoči ali v času, ko je sončne proizvodnje malo, bo vaš dom napajalo električno omrežje. Ti sistemi panne zagotavljajo rezervnega napajanja ob izpadu električnega omrežja.

4.2 Hibridni sistemi solarnih elektrarn

Hibridni sistemi so podobni omrežnim sistemom, le da vključujejo tudi baterijo za shranjevanje odvečne energije, ki jo proizvedejo sončni kolektorji. Ponoči oziroma takrat, ko sončni kolektorji ne proizvajajo električne energije, lahko uporabite energijo, shranjeno v bateriji, namesto da črpate iz omrežja. Ti sistemi so priljubljeni v krajih, kjer so pogosti izpadi električne energije. 

4.3 Samostojni sistemi solarnih elektrarn

Samostojna domača sončna elektrarna ni povezana z javnim električnim omrežjem. V tem primeru je potrebno z energijo, ki jo pridobijo sončni kolektorji in baterije, pokriti vse  potrebe po električni energiji. Ti sistemi so ponavadi dražji, saj potrebujete več sončnih kolektorjev in hranilnikov energije, da pokrijete celotno porabo, saj omrežja ni mogoče uporabljati v času nizke sončne proizvodnje. Pri načrtovanju zunanjega omrežja sončnega sistema je običajno treba tudi strogo nadzirati in meriti porabo ter imeti nekakšen rezervni generator.

5. Koraki do vaše sončne elektrarne 

5.1 Raziščite energetsko učinkovitost vašega doma

Pred končno odločitvijo o namestitvi sončne elektrarne, bi morali lastniki stanovanj in hiš dobro poznati svojo porabo energije in se prepričati, da ni možno z manjšimi cenejšimi prilagoditvami doseči boljše energetske učinkovitosti.

5.2 Ocenite svoj potencial koriščenja sonca

Ocenite potencialno sončno energijo, ki jo lahko proizvedete na vaši lokaciji. Ker fotovoltaični sistemi za ustvarjanje električne energije uporabljajo tako direktno kot razpršeno sončno svetlobo, je sončnih virov v Sloveniji dovolj za domače solarne električne sisteme. Vendar pa je količina energije, ki jo na določenem mestu ustvari sistem, odvisna od tega, koliko sončne energije ga doseže, in od velikosti samega sistema. Na voljo je več kartografskih meritev in orodij, ki vam pomagajo določiti potencial sončne energije vašega doma. 

5.3 Ocenite svojo bodočo porabo elektrike

Če želite izvajalcu pomagati pri pripravi priporočil glede vrste in velikosti vašega fotovoltaičnega sistema, je priporočljivo, da pripravite nekaj podatkov:

Preglejte račune za elektriko, da ugotovite kakšna je vaša letna potreba po električni energiji. Vaša poraba bo prikazana v kilovatnih urah (kWh). Preglejte vsak mesec v letu; v nekaterih mesecih boste morda porabili več električne energije (npr. ker poleti uporabljate klimatsko napravo ), v drugih manj. Upoštevajte tudi vse načrtovane spremembe. Če boste kupili električno vozilo ali načrtujete dograditev doma, se bodo vaše potrebe po električni energiji morda povečale. Če boste dodatno izolirali fasado vaše hiše, boste morda potrebovali manj električne energije kot v preteklosti.

5.4 Subvencije za sončne elektrarne

Eko sklad nudi nepovratno subvencijo v višini 180 eur za 1 kVa električne moči vaše sončne elektrarne,  za največ 80 % vsote priključnih moči odjemnih mest. Vse informacije o javnem pozivu 71SUB-SO19 in pogoji za pridobitev nepovratne finančne spodbude so vam na voljo tukaj. Eko sklad pa ponuja tudi ugodne kredite za nakup sončne elektrarne.

5.5 Sodelujte s ponudnikom sončne elektrarne 

Vaš ponudnik sončne elektrarne vam bo pomagal pri pridobiti vsa potrebna dovoljenja za priključitev. Prav tako vam bo brezplačno uredil subvencijo eko sklada. Ponudnik vam bo lahko svetoval o tem kakšen solarni sistem je za vas najbolj primeren. Velikost sončne elektrarne bo temeljila na vaših potrebah po električni energiji in naslednjem:

- Lokacije vašega objekta in razpoložljive sončna svetloba

- Velikosti, usmerjenosti in nagiba strehe na katero bi umestili sončno elektrarno  

- Učinkovitosti sistema pri pretvorbi sončne svetlobe v električno energijo

- Drugih virov električne energije kot so električno omrežje, vetrna elektrarna ali generator elektrike...

MOJMOJSTER.NET, POMAGAMO PRI OCENI INVESTICIJE IN IZBORU IZVAJALCA ZA VAŠ DOMIZVEDBA SONČNE ELEKTRARNE

Pozdravljeni,

potrebujem izvajalca za izvedbo sončne elektrarne moči 10 KWH.

Lp 9000 do 15000 €


........

MONTAŽA SONCNIH CELIC, PREGLED NAPELJAVE IN PRIKLOP ELEMENTOV

Potrebujem,

Potrebujem postavitev sončnih celic na streho. Pregled obstojece napeljave, če je v redu. Priklop na razmernik in akumolatorje ter vse kar je potrebno za delovanje tega. Imam pa solarni komplet.

Lp 3600 do 6000 €


........

SAMOOSKRBNO SONČNO ELEKTRARNO

Pozdravljeni,

Zanima me sončna elektrarna na ključ moči 9-9,5 KW.Rok izgradnje in cena.

Lp. 6300 do 10500 €


........

ŽELIM PONUDBO IZVAJALCEV

CENA, SONČNO ELEKTRARNO, 12 KW
Sončne elektrarne, Žirovnica

8991 € do 14985 €

CENA, SONČNA ELEKTRARNA , 10 - 11 KW
Sončne elektrarne, Kamnik

8100 € do 13500 €

CENA, SONČNO ELEKTRARNO NA STANOVANJSKI HIŠI , RAZPOLOŽLJIVA KOLIČINA CA 56 M2
Sončne elektrarne, Medvode

900 € do 1500 €

CENA, SONČNO ELEKTRARNO, OKOLI 12 KW
Sončne elektrarne, Cerkno

5850 € do 9750 €

CENA, SONČNO ELEKTRARNO, DO 6 KW
Sončne elektrarne, Pragersko

5400 € do 9000 €

CENA, SONČNO ELEKTRARNO, V OPISU
Sončne elektrarne, Radenci

5400 € do 9000 €

CENA, SONČNA ELEKTRARNA, 6 W
Sončne elektrarne, Ljubljana

5400 € do 9000 €

CENA, SONČNA ELEKTRARNA, 7KW
Sončne elektrarne, Knežak

6300 € do 10500 €

CENA, SONČNO ELEKTRARNO IN SVETOVANJE, 60 M2 S TREMI STREŠNIMI OKNI
Sončne elektrarne, Logatec

5400 € do 9000 €

CENA, SONČNA ELEKTRARNA, 11,02 KWP
Sončne elektrarne, Piran - Pirano

4500 € do 7500 €

CENA, MONTAŽO, PRIKLOP SONČNE ELEKTRARNE, 11,2 KW
Sončne elektrarne, Rakek

8100 € do 13500 €

CENA, POSTAVITEV SONČNE ELEKTRARNE, 5000W
Sončne elektrarne, Gorišnica

5400 € do 9000 €

CENA, SONČNA ELEKTRARNA, 10-11 KW
Sončne elektrarne, Šenčur

7200 € do 12000 €

CENA, IZGRADNJA SAMOOSKRBNE SONČNE ELEKTRARNE, 11,20 KW
Sončne elektrarne, Lendava

9900 € do 16500 €

CENA, SOLARNA ELEKTRARNA NA STREHI HIŠE, 5 -7KW
Sončne elektrarne, Maribor

5400 € do 9000 €

CENA, KOMPLET SONČNA ELEKTRARNA, 7 KW
Sončne elektrarne, Bogojna

6300 € do 10500 €

CENA, MONTAŽA SONČNIH KOLEKTORJEV ., 6
Sončne elektrarne, Grosuplje

1080 € do 1800 €

CENA, SONČNA ELEKTRARNA NA MANJŠI HIŠI, 10-15KW
Sončne elektrarne, Prevalje

10800 € do 18000 €

CENA, NADGRADNJA SONČNE ELEKTRARNE, IZ 11,5KW NA 16KW
Sončne elektrarne, Kostanjevica Na Krasu

6300 € do 10500 €

CENA, SONČNA ELEKTRARNA NA KLJUČ, 12 KW
Sončne elektrarne, Kranj

7200 € do 12000 €

CENA, SONČNA ELEKTRARNA ZA SAMOOSKRBO, 11KW
Sončne elektrarne, Marezige

9900 € do 16500 €

CENA, HIŠNA SONČNA ELEKTRARNA , 9KW
Sončne elektrarne, Hruševje

8100 € do 13500 €

CENA, SONČNA ELEKTRARNA, 50M2
Sončne elektrarne, Rače

8100 € do 13500 €

CENA, MONTAŽA SONČNE ELEKTRARNE, PO OPISU
Sončne elektrarne, Dramlje

2250 € do 3750 €

CENA, SONČNA ELEKTRARNA, 7MX3M
Sončne elektrarne, Komen

900 € do 1500 €

CENA, SONČNA ELEKTRRNA ZA HIŠO, V OPISU
Sončne elektrarne, Ljubljana

900 € do 1500 €

CENA, SONČNO ELEKTRARNO, 10KW +
Sončne elektrarne, Šmartno Ob Paki

8100 € do 13500 €

CENA, SONČNA ELEKTRARNA ZA SAMOOSKRBO, 15KW
Sončne elektrarne, Kranj

7200 € do 12000 €

CENA, SONČNO ELEKTRARNO IN TOPLOTNO ČRPALKO NA KLJUČ, 15 KWH
Sončne elektrarne, Dolenjske Toplice

6300 € do 10500 €

CENA, SONČNA ELEKTRARNA, 11
Sončne elektrarne, Ormož

8100 € do 13500 €

CENA, SONČNA ELEKTRARNA, V OPISU
Sončne elektrarne, Cerknica

3600 € do 6000 €

CENA, IZVEDBA SONČNE ELEKTRARNE , CCA 15 KW ALI CCA 90 M2
Sončne elektrarne, Šentrupert na Dolenjskem

4500 € do 7500 €

CENA, IZVEDBA SONČNE ELEKTRARNE, 9 KW
Sončne elektrarne, Maribor

8100 € do 13500 €

CENA, IZVEDBA SONČNE ELEKTRARNE NA KLJUČ, PO POSVETU/OGLEDU/IZMERAH
Sončne elektrarne, Gornja Radgona

4500 € do 7500 €

CENA, SONČNA ELEKTRARNA NA KLJUČ, 8 KW
Sončne elektrarne, Radenci

7200 € do 12000 €

CENA, SONČNA ELEKTRARNA, LETNA PORABA CCA 8500 KWH, MOČ 10KW
Sončne elektrarne, Kamnik

7200 € do 12000 €Poglej druge končane projekte in cene

SONČNE ELEKTRARNE CENIK

Pridobi nezavezujočo ponudbo podjetij

211+ PODJETIJ ZA SONČNE ELEKTRARNE
BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
BREZ PROVIZIJ
PRIDOBI PONUDBO

IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE SONČNE ELEKTRARNE?

 • Sončne elektrarne Ljubljana
 • Sončne elektrarne Maribor
 • Sončne elektrarne Celje
 • Sončne elektrarne Koper
 • Sončne elektrarne Kranj
 • Sončne elektrarne Ajdovščina
 • Sončne elektrarne Bled
 • Sončne elektrarne Bovec
 • Sončne elektrarne Črna na Koroškem
 • Sončne elektrarne Črnomelj
 • Sončne elektrarne Domžale
 • Sončne elektrarne Gornja Radgona
 • Sončne elektrarne Gornji Grad
 • Sončne elektrarne Hrastnik
 • Sončne elektrarne Ilirska Bistrica
 • Sončne elektrarne Izola
 • Sončne elektrarne Jesenice
 • Sončne elektrarne Kamnik
 • Sončne elektrarne Kidričevo
 • Sončne elektrarne Kobarid
 • Sončne elektrarne Kočevje
 • Sončne elektrarne Kranjska Gora
 • Sončne elektrarne Krško
 • Sončne elektrarne Laško
 • Sončne elektrarne Lendava
 • Sončne elektrarne Litija
 • Sončne elektrarne Ljutomer
 • Sončne elektrarne Metlika
 • Sončne elektrarne Mojstrana
 • Sončne elektrarne Mozirje
 • Sončne elektrarne Murska Sobota
 • Sončne elektrarne Nova Gorica
 • Sončne elektrarne Novo mesto
 • Sončne elektrarne Ormož
 • Sončne elektrarne Piran - Pirano
 • Sončne elektrarne Pivka
 • Sončne elektrarne Portorož
 • Sončne elektrarne Postojna
 • Sončne elektrarne Ptuj
 • Sončne elektrarne Radeče
 • Sončne elektrarne Radenci
 • Sončne elektrarne Radovljica
 • Sončne elektrarne Ravne Na Koroškem
 • Sončne elektrarne Ribnica
 • Sončne elektrarne Rogaška Slatina
 • Sončne elektrarne Sevnica
 • Sončne elektrarne Sežana
 • Sončne elektrarne Škofja Loka
 • Sončne elektrarne Slovenj Gradec
 • Sončne elektrarne Slovenska Bistrica
 • Sončne elektrarne Slovenske Konjice
 • Sončne elektrarne Šoštanj
 • Sončne elektrarne Štore
 • Sončne elektrarne Tolmin
 • Sončne elektrarne Trbovlje
 • Sončne elektrarne Tržič
 • Sončne elektrarne Trzin
 • Sončne elektrarne Velenje
 • Sončne elektrarne Vipava
 • Sončne elektrarne Vojnik
 • Sončne elektrarne Vransko
 • Sončne elektrarne Vrhnika
 • Sončne elektrarne Žalec
 • Sončne elektrarne Zreče
 • Sončne elektrarne Žužemberk
 • SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane