Za področje

  Sončne elektrarne cena

  Kakšna je cena sončne elektrarne? Nakup sončne elektrarne je dolgoročna investicija ki se po trenutnih ocenah povrne v okoli 15 letih, saj boste bistveno znižali svoj račun za elektriko. Najboljše izkoristke zaenkrat dosegajo nekoliko dražje monokristalne silicijeve celice, ki dosežejo izkoristke med 15 in 17,5 %. Polikristalne sončne celice pa so cenejše in dosegajo izkoristke med 13 in 15 %. Uporabimo lahko tudi posebne sledilne module, ki so vgrajeni tako, da sledijo soncu. Ta sistem je sicer drag, omogoča pa maksimalni izkoristek sonca. Cene fotovoltaičnih sistemov so lahko zelo različne, glede na število modulov, vrsto sončnih celic in dodatnih elementov, ki so vgrajeni v sistem. Ponavadi pa se standardna sončna elektrarna za enodružinski objekt giblje med 5000 in 6000 EUR, torej okoli 150-250 EUR/m2.

  Komu zaupati postavitev sončne elektrarne? Uporabite obrazec spodaj in pošljite povpraševanje ustreznim in ocenjenim ponudnikom sončnih elektrarn v vaši okolici. Brezplačno in nezavezujoče!

  Pridobite ponudbo:
  Pošlji povpraševanje

  Cena za sončne celice


  Cena fotonapetostnega modula. Cena za dobavo fotovoltaičnih celic v panelu, 250W, brez montaže.

  180.00 €/m2

  MINIMALNA CENA
  240.00 €/m2

  SREDNJA CENA
  300.00 €/m2

  NAJVIŠJA CENA
  Želim ponudbo izvajalcev

  Druge cene za - Sončne elektrarne

  Kako so Vam koristile te informacije?

  Fotovoltaični sistemi ali sončne elektrarne - vse kar morate vedeti

  1.Fotovoltaični sistemi ali sončne elektrarne - vse kar morate vedeti

  Samooskrba je vedno bolj aktualno dejstvo. Življenje v okolju kjer lahko organiziramo svoje bivanje na način, da uporabljamo naravne danosti, predvsem energijo iz obnovljivih virov postaja vedno pomembnejša tema. Nizkoenergijske pasivne gradnje, sončne elektrarne, talno ogrevanje iz zalogovnika tople vode iz toplotne črpalke, sanitarna voda iz zbiralnika deževnice so elementi, ki se vedno pogosteje uporabljajo pri gradnji stanovanjskih objektov.

  soncna-elektrarna.jpg
  Sončna energija je brezplačna, neomejena in čista, zato so sončne elektrarne tudi pri nas vedno bolj pogost pojav. 

  1.1 Prednosti sončne elektrarne

  Sončna energija je brezplačna, neomejena in čista. 

  S preklopom na čisto energijo znižamo emisije ogljikovega dioksida. 

  Življenjska doba sončne elektrarne je 30 let.

  Postavitev sistema je enostavna.

  Sončna elektrarna izrablja tako direktno, kot difuzno sončno svetlobo.

  Električno energijo, ki je ne porabimo lahko prodamo.

  Sončna elektrarna je enostavna za vzdrževanje.

  1.2  Delovanje sončne elektrarne

  Sončne elektrarne so sestavljene iz dveh delov. Prvi del so sončni fotonapetostni moduli, ki  pretvarjajo elektromagnetno valovanje sonca v električni tok in napetost. Drugi del pa so elementi, ki služijo uporabi proizvedene električne energije za posamezni namen. Sončna celica neposredno pretvarja sončno energijo v elektriko. Sončna svetloba namreč povzroči, da se elektroni v sončni celici pričnejo gibati, s tem pa nastaja enosmerni električni tok. Le tega razsmernik spremeni v dvosmerni električni tok in ga pošlje v omrežje. Sončne celice so najpogosteje iz silicija, ki ga je v zemljini skorji v izobilju. Največji izkoristek dosegajo monokristalne celice silicija.  

  2. Kam lahko postavimo solarne elektrarne?

  2.1 Sončna elektrarna na strehi

  Sončna elektrarna na strehi je primerna za objekte s klasično strešno kritino in nagibom strehe od 0 do 60 stopinj. Pomembno je, da je strešna kritina v zadovoljivem stanju, da bo zdržala vsaj naslednjih 30 let kolikor je življenjska doba sončne elektrarne. Dobro je če streha gleda proti jugu, primerne smeri pa  sta tudi vzhod in zahod. Površina strehe mora biti dovolj velika, glede na potrebe po elektriki. 

  2.2 Integrirana sončna elektrarna na strehi

  Je posebna izvedba sončne elektrarne, kjer so fotonapetostni moduli obenem primarna kritina strehe. Odlikuje jo estetika in je najprimernejša rešitev za novogradnje ter v primeru, ko je potrebno obstoječo kritino zaradi dotrajanosti zamenjati.

  2.3 Prostostoječa sončna elektrarna

  Je odličen vir zaslužka na neizkoriščenih zemljiščih. S primerno podkonstrukcijo dosežemo optimalno usmeritev fotonapetostnih modulov in tako zagotovimo najboljši donos sončne elektrarne.

  2.4 Otočni sistem sončne elektrarne

  Rešitev za energetsko preskrbo individualnih hiš in drugih manjših objektov. Omogoča električno preskrbo počitniških hiš, prikolic za kampiranje, gorskih koč, zidanic in vseh drugih objektov, ki jih ni mogoče priklopiti na javno omrežje.

  3. Ponudniki sončnih elektrarn

  Ko iščete ponudnike za vaš solarni sistem, se prepričajte, da so strokovno usposobljeni in imajo vse ustrezne certifikate ter zavarovanja. Veliko podatkov boste našli na spletu, za reference lahko zaprosite tudi prijatelje in družinske člane, ki so se morda pred kratkim odločili za investicijo v sončno elektrarno. 

  Na spletnem portalu Mojmojster lahko poiščete in primerjate ponudnike sončnih elektrarn, tam lahko preverite tudi ocene njihovih prejšnjih strank  Svetujemo, da pridobite vsaj tri ponudbe za namestitev solarnega sistema, ki pa naj obvezno temeljijo na enakih vhodnih podatkih in meritvah,  saj jih boste boste le tako lahko primerjali med seboj.

  Ponudnikom lahko zastavite naslednja vprašanja:

  Ali vaše podjetje pozna lokalne predpise in postopke izdaje dovoljenj ter postopke priklopa na električno omrežje?  Pridobivanje gradbenih dovoljenj in dovoljenj za priklop na omrežje je pogosto kompliciran in dolgotrajen postopek. Prepričajte se, da ima vaš ponudnik veliko izkušenj s tovrstnimi postopki in bo poskrbel, da bo lahko vaša sončna elektrarna začela obratovati hitro.  

  Ali lahko podjetje zagotovi reference drugih kupcev na vašem območju? Pogovorite se z drugimi strankami na tem območju, če želite izvedeti več o vseh izzivih, s katerimi so se soočali, in kako jih je podjetje pomagalo rešiti.

  Ali ima podjetje ustrezno licenco ali certifikat? Fotovoltaične sisteme mora namestiti ustrezno licenciran monter. To običajno pomeni, da ima monter ali podizvajalec licenco lokalnega podjetja za distribucijo električne energije. 

  Kakšna je garancija za ta sistem? Kdo zagotavlja delovanje in vzdrževanje sistema? Večina sončnih elektrarn je podprta s standardno industrijsko garancijo (pogosto 20 let za sončne celice in 10 let za pretvornike). Dobra garancija, je pogosto znak, da monter uporablja kakovostno opremo. Prav tako ej pomembno razčistiti čigava odgovornost je pravilno vzdrževanje in morebitna popravila sistema. Večina dogovorov in pogodb o zakupu od izvajalca (monterja) zahteva tudi vzdrževanje sistema.

  Ali ima družba kakršne koli nerešene ali aktivne sodne odločbe ali zastavne pravice? Kot pri vsakem projektu, za katerega je potreben izvajalec, je priporočljiva skrbnost. 

  V ponudbah mora biti jasno navedena največja proizvodna zmogljivost sistema - merjena v vatih (W) ali kilovatih (kW). Zahtevajte tudi oceno količine energije, ki jo bo sistem proizvedel letno ali mesečno (merjeno v kilovatnih urah). Ta številka je najbolj uporabna za primerjavo z obstoječimi računi za elektriko. 

  Ponudba bi morala vključevati tudi skupne stroške za zagon sistema sončne elektrarne, vključno s strojno opremo, namestitvijo, priključitvijo na omrežje, dovoljenji, prometnim davkom in garancijo. Stroški / vat in ocenjeni stroški / kWh so najbolj uporabni podatki za primerjavo cen pri različnih ponudnikih, saj lahko monterji uporabljajo različno opremo ali ponujajo ponudbe za sisteme različnih velikosti.

  4. Solarne elektrarne - različni sistemi

  Obstajajo tri glavne vrste sončnih sistemov za dom:

  4.1 Omrežni sistemi solarnih elektrarn

  Omrežni sistemi so najpogostejši domači sistem sončne elektrarne. Sestavljeni so iz strešnih sončnih kolektorjev, ki proizvajajo enosmerno energijo, in pretvornikov, ki to moč pretvorijo v izmenično moč, ki jo lahko uporabljate v vašem domu. Presežek sončne energije, ki nastane podnevi, steče nazaj v omrežje. Ponoči ali v času, ko je sončne proizvodnje malo, bo vaš dom napajalo električno omrežje. Ti sistemi panne zagotavljajo rezervnega napajanja ob izpadu električnega omrežja.

  4.2 Hibridni sistemi solarnih elektrarn

  Hibridni sistemi so podobni omrežnim sistemom, le da vključujejo tudi baterijo za shranjevanje odvečne energije, ki jo proizvedejo sončni kolektorji. Ponoči oziroma takrat, ko sončni kolektorji ne proizvajajo električne energije, lahko uporabite energijo, shranjeno v bateriji, namesto da črpate iz omrežja. Ti sistemi so priljubljeni v krajih, kjer so pogosti izpadi električne energije. 

  4.3 Samostojni sistemi solarnih elektrarn

  Samostojna domača sončna elektrarna ni povezana z javnim električnim omrežjem. V tem primeru je potrebno z energijo, ki jo pridobijo sončni kolektorji in baterije, pokriti vse  potrebe po električni energiji. Ti sistemi so ponavadi dražji, saj potrebujete več sončnih kolektorjev in hranilnikov energije, da pokrijete celotno porabo, saj omrežja ni mogoče uporabljati v času nizke sončne proizvodnje. Pri načrtovanju zunanjega omrežja sončnega sistema je običajno treba tudi strogo nadzirati in meriti porabo ter imeti nekakšen rezervni generator.

  5. Koraki do vaše sončne elektrarne 

  5.1 Raziščite energetsko učinkovitost vašega doma

  Pred končno odločitvijo o namestitvi sončne elektrarne, bi morali lastniki stanovanj in hiš dobro poznati svojo porabo energije in se prepričati, da ni možno z manjšimi cenejšimi prilagoditvami doseči boljše energetske učinkovitosti.

  5.2 Ocenite svoj potencial koriščenja sonca

  Ocenite potencialno sončno energijo, ki jo lahko proizvedete na vaši lokaciji. Ker fotovoltaični sistemi za ustvarjanje električne energije uporabljajo tako direktno kot razpršeno sončno svetlobo, je sončnih virov v Sloveniji dovolj za domače solarne električne sisteme. Vendar pa je količina energije, ki jo na določenem mestu ustvari sistem, odvisna od tega, koliko sončne energije ga doseže, in od velikosti samega sistema. Na voljo je več kartografskih meritev in orodij, ki vam pomagajo določiti potencial sončne energije vašega doma. 

  5.3 Ocenite svojo bodočo porabo elektrike

  Če želite izvajalcu pomagati pri pripravi priporočil glede vrste in velikosti vašega fotovoltaičnega sistema, je priporočljivo, da pripravite nekaj podatkov:

  Preglejte račune za elektriko, da ugotovite kakšna je vaša letna potreba po električni energiji. Vaša poraba bo prikazana v kilovatnih urah (kWh). Preglejte vsak mesec v letu; v nekaterih mesecih boste morda porabili več električne energije (npr. ker poleti uporabljate klimatsko napravo ), v drugih manj. Upoštevajte tudi vse načrtovane spremembe. Če boste kupili električno vozilo ali načrtujete dograditev doma, se bodo vaše potrebe po električni energiji morda povečale. Če boste dodatno izolirali fasado vaše hiše, boste morda potrebovali manj električne energije kot v preteklosti.

  5.4 Subvencije za sončne elektrarne

  Eko sklad nudi nepovratno subvencijo v višini 180 eur za 1 kVa električne moči vaše sončne elektrarne,  za največ 80 % vsote priključnih moči odjemnih mest. Vse informacije o javnem pozivu 71SUB-SO19 in pogoji za pridobitev nepovratne finančne spodbude so vam na voljo tukaj. Eko sklad pa ponuja tudi ugodne kredite za nakup sončne elektrarne.

  5.5 Sodelujte s ponudnikom sončne elektrarne 

  Vaš ponudnik sončne elektrarne vam bo pomagal pri pridobiti vsa potrebna dovoljenja za priključitev. Prav tako vam bo brezplačno uredil subvencijo eko sklada. Ponudnik vam bo lahko svetoval o tem kakšen solarni sistem je za vas najbolj primeren. Velikost sončne elektrarne bo temeljila na vaših potrebah po električni energiji in naslednjem:

  - Lokacije vašega objekta in razpoložljive sončna svetloba

  - Velikosti, usmerjenosti in nagiba strehe na katero bi umestili sončno elektrarno  

  - Učinkovitosti sistema pri pretvorbi sončne svetlobe v električno energijo

  - Drugih virov električne energije kot so električno omrežje, vetrna elektrarna ali generator elektrike...

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Sončne elektrarne?
  Potrebujete ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit?
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Mojmojster.net, pomagamo pri oceni investicije in izboru izvajalca za vaš Dom  Želim ponudbo izvajalcev
  Zadnja povpraševanja

  Elektrarna s hranilnikom 1.5

  Pozdravljeni,

  potrebujem izvajalca za izvedbo sončne elektrarne s hranilnikom, letna poraba cca. 14.000 kWh

  Lp 1350 € do 2250 €

  ........

  Sončno elektrarno

  Pozdravljeni,

  približno 30m2 strehe je obrnjene proti jugu in je v celoti uporabna za postavitev sončnih panelov. Želim izkoristiti čim večji del te strehe. Hiša je dvokapnica. Moč čim večja. Letno porabo imam ~8000kWh.

  Lp 7200 € do 12000 €

  ........

  Montaža in priklop sončne elektrarne

  Pozdravljeni,

  potrebujemo montažo in priklop sončne elektrarne (25 panelov). Imamo že odobreno soglasje. Enostaven dostop do strehe.

  Lp 1350 € do 2250 €

  ........

  Želim ponudbo izvajalcev

  Cena, Vgradnja sončne elektrarne, 17kW
  Sončne elektrarne, Zg. Gorje

  15300 € do 25500 €

  Cena, Priklop in zagon sončne elektrarne, po opisu
  Sončne elektrarne, Zagorje ob Savi

  900 € do 1500 €

  Cena, Postavitev sončne elektrarne, 11 kW
  Sončne elektrarne, Zagorje ob Savi

  1800 € do 3000 €

  Cena, Dokončanje oziroma montiranje elektrarne, 13,5 KW
  Sončne elektrarne, Divača

  540 € do 900 €

  Cena, Dograditev fotovoltajičnih panelov, 2 x 15 modulov 420v
  Sončne elektrarne, Grad

  1800 € do 3000 €

  Cena, izgradnja sončne elektrarne 11 kW, Moč: 11 kW
  Sončne elektrarne, Maribor

  9900 € do 16500 €

  Cena, Solarni nadstrešek, Po opisu
  Sončne elektrarne, Zreče

  8100 € do 13500 €

  Cena, Izvedba hibridne sončne elektrarne, po opisu
  Sončne elektrarne, Šentjur

  9000 € do 15000 €

  Cena, Montaža sončne elektrarne, Po opisu
  Sončne elektrarne, Nova Gorica

  2700 € do 4500 €

  Cena, Sončna elektrarna, Po opisu
  Sončne elektrarne, Velike Lašče

  2700 € do 4500 €

  Cena, Postavitev sončnih panelov, 13.6 kW, imam soglasje
  Sončne elektrarne, Tolmin

  45000 € do 75000 €

  Cena, Montaža in prklop smartmetra, po opisu
  Sončne elektrarne, Bizeljsko

  27 € do 45 €

  Cena, Sončna elektrarna za samostojno hišo, 9,84 kW
  Sončne elektrarne, Medvode

  8100 € do 13500 €

  Cena, Sončna elektrarna, 13.8kw
  Sončne elektrarne, Kočevje

  12420 € do 20700 €

  Cena, Sončna elektrarna, 13,6 kW
  Sončne elektrarne, Koper

  12240 € do 20400 €

  Cena, Postavitev sončne elektrarne 4,55 kW, do 5kw
  Sončne elektrarne, Horjul

  4500 € do 7500 €

  Cena, Izdelava sončne elektrarne, 13,6kW
  Sončne elektrarne, Celje

  2700 € do 4500 €

  Cena, Izdelava sončne elektrarne 13,6kW na objektu., 13,6kW
  Sončne elektrarne, Velenje

  8100 € do 13500 €

  Cena, Izgradnja samoskrbne sončne elektrarne, Po opisu
  Sončne elektrarne, Medvode

  8100 € do 13500 €

  Cena, Menjava poškodovanih panelov sončne elektrarne, Po opisu
  Sončne elektrarne, Ajdovščina

  900 € do 1500 €

  Cena, Montaža dodatnih panelov, 6kW
  Sončne elektrarne, Vrhnika

  5400 € do 9000 €

  Cena, Sončna elektrarna, 16 kW
  Sončne elektrarne, Murska Sobota

  14400 € do 24000 €

  Cena, Sončna elektrarna, 12kw
  Sončne elektrarne, Rogašovci

  10800 € do 18000 €

  Cena, Meritev in pregled sončne elektrarne, Po opisu
  Sončne elektrarne, Bistrica ob Dravi

  216 € do 360 €

  Cena, Menjava Growatt razsmernika + priključitev, Po opisu
  Sončne elektrarne, Kočevje

  360 € do 600 €

  Cena, Sončna elektrarna na strehi stanovanjske hiše, 10 KW
  Sončne elektrarne, Solkan

  11700 € do 19500 €

  Cena, Postavitev 10 sončnih panelov Jinko na streho Gerard, 4,7kw
  Sončne elektrarne, Črnuče

  720 € do 1200 €

  Cena, Sončna elektrarna za vikend, 5 kw
  Sončne elektrarne, Poljane Nad škofjo Loko

  4050 € do 6750 €

  Cena, Pregled in preizkus el. Inštalacij pri sončni elektrarni, 1 kom
  Sončne elektrarne, Dvor

  450 € do 750 €

  Cena, Soglasje za elektrarno iz 7kw na 11kw, po opisu
  Sončne elektrarne, Topolšica

  315 € do 525 €

  Cena, Dograditev za sončno elektrarno, 4kw
  Sončne elektrarne, Lovrenc Na Pohorju

  2250 € do 3750 €

  Cena, Sončna elektrarna s hranilnikom, 15.000 W
  Sončne elektrarne, Ljubljana

  8100 € do 13500 €

  Cena, Sončna elektrarna, 11 kW
  Sončne elektrarne, Brezje

  9000 € do 15000 €

  Cena, Izvedba sončne elektrarne, 13,6kw
  Sončne elektrarne, Ljutomer

  11700 € do 19500 €

  Cena, Dograditev celic na že obstoječo elektrarno, 6 kosov
  Sončne elektrarne, Celje

  3150 € do 5250 €

  Cena, Montaža in priklop sončne elektrarne, 20m2
  Sončne elektrarne, Šentrupert na Dolenjskem

  7200 € do 12000 €  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Sončne elektrarne cenik

  Pridobi nezavezujočo ponudbo podjetij

  292+ podjetij za Sončne elektrarne
  Brezplačno povpraševanje
  Brez provizij
  Pridobi ponudbo
  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane