Za področje

  Sončne elektrarne cena

  Kakšna je cena sončne elektrarne? Nakup sončne elektrarne je dolgoročna investicija ki se po trenutnih ocenah povrne v okoli 15 letih, saj boste bistveno znižali svoj račun za elektriko. Najboljše izkoristke zaenkrat dosegajo nekoliko dražje monokristalne silicijeve celice, ki dosežejo izkoristke med 15 in 17,5 %. Polikristalne sončne celice pa so cenejše in dosegajo izkoristke med 13 in 15 %. Uporabimo lahko tudi posebne sledilne module, ki so vgrajeni tako, da sledijo soncu. Ta sistem je sicer drag, omogoča pa maksimalni izkoristek sonca. Cene fotovoltaičnih sistemov so lahko zelo različne, glede na število modulov, vrsto sončnih celic in dodatnih elementov, ki so vgrajeni v sistem. Ponavadi pa se standardna sončna elektrarna za enodružinski objekt giblje med 5000 in 6000 EUR, torej okoli 150-250 EUR/m2.

  Komu zaupati postavitev sončne elektrarne? Uporabite obrazec spodaj in pošljite povpraševanje ustreznim in ocenjenim ponudnikom sončnih elektrarn v vaši okolici. Brezplačno in nezavezujoče!

  Pridobite ponudbo:
  Pošlji povpraševanje

  Cena za sončne celice


  Cena fotonapetostnega modula. Cena za dobavo fotovoltaičnih celic v panelu, 250W, brez montaže.

  180.00 €/m2

  MINIMALNA CENA
  €/m2

  SREDNJA CENA
  300.00 €/m2

  NAJVIŠJA CENA
  Želim ponudbo izvajalcev

  Druge cene za - Sončne elektrarne

  Kako so Vam koristile te informacije?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Potrebujete ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit?
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Fotovoltaični sistemi ali sončne elektrarne - vse kar morate vedeti

  1.Fotovoltaični sistemi ali sončne elektrarne - vse kar morate vedeti

  Samooskrba je vedno bolj aktualno dejstvo. Življenje v okolju kjer lahko organiziramo svoje bivanje na način, da uporabljamo naravne danosti, predvsem energijo iz obnovljivih virov postaja vedno pomembnejša tema. Nizkoenergijske pasivne gradnje, sončne elektrarne, talno ogrevanje iz zalogovnika tople vode iz toplotne črpalke, sanitarna voda iz zbiralnika deževnice so elementi, ki se vedno pogosteje uporabljajo pri gradnji stanovanjskih objektov.

  soncna-elektrarna.jpg
  Sončna energija je brezplačna, neomejena in čista, zato so sončne elektrarne tudi pri nas vedno bolj pogost pojav. 

  1.1 Prednosti sončne elektrarne

  Sončna energija je brezplačna, neomejena in čista. 

  S preklopom na čisto energijo znižamo emisije ogljikovega dioksida. 

  Življenjska doba sončne elektrarne je 30 let.

  Postavitev sistema je enostavna.

  Sončna elektrarna izrablja tako direktno, kot difuzno sončno svetlobo.

  Električno energijo, ki je ne porabimo lahko prodamo.

  Sončna elektrarna je enostavna za vzdrževanje.

  1.2  Delovanje sončne elektrarne

  Sončne elektrarne so sestavljene iz dveh delov. Prvi del so sončni fotonapetostni moduli, ki  pretvarjajo elektromagnetno valovanje sonca v električni tok in napetost. Drugi del pa so elementi, ki služijo uporabi proizvedene električne energije za posamezni namen. Sončna celica neposredno pretvarja sončno energijo v elektriko. Sončna svetloba namreč povzroči, da se elektroni v sončni celici pričnejo gibati, s tem pa nastaja enosmerni električni tok. Le tega razsmernik spremeni v dvosmerni električni tok in ga pošlje v omrežje. Sončne celice so najpogosteje iz silicija, ki ga je v zemljini skorji v izobilju. Največji izkoristek dosegajo monokristalne celice silicija.  

  2. Kam lahko postavimo solarne elektrarne?

  2.1 Sončna elektrarna na strehi

  Sončna elektrarna na strehi je primerna za objekte s klasično strešno kritino in nagibom strehe od 0 do 60 stopinj. Pomembno je, da je strešna kritina v zadovoljivem stanju, da bo zdržala vsaj naslednjih 30 let kolikor je življenjska doba sončne elektrarne. Dobro je če streha gleda proti jugu, primerne smeri pa  sta tudi vzhod in zahod. Površina strehe mora biti dovolj velika, glede na potrebe po elektriki. 

  2.2 Integrirana sončna elektrarna na strehi

  Je posebna izvedba sončne elektrarne, kjer so fotonapetostni moduli obenem primarna kritina strehe. Odlikuje jo estetika in je najprimernejša rešitev za novogradnje ter v primeru, ko je potrebno obstoječo kritino zaradi dotrajanosti zamenjati.

  2.3 Prostostoječa sončna elektrarna

  Je odličen vir zaslužka na neizkoriščenih zemljiščih. S primerno podkonstrukcijo dosežemo optimalno usmeritev fotonapetostnih modulov in tako zagotovimo najboljši donos sončne elektrarne.

  2.4 Otočni sistem sončne elektrarne

  Rešitev za energetsko preskrbo individualnih hiš in drugih manjših objektov. Omogoča električno preskrbo počitniških hiš, prikolic za kampiranje, gorskih koč, zidanic in vseh drugih objektov, ki jih ni mogoče priklopiti na javno omrežje.

  3. Ponudniki sončnih elektrarn

  Ko iščete ponudnike za vaš solarni sistem, se prepričajte, da so strokovno usposobljeni in imajo vse ustrezne certifikate ter zavarovanja. Veliko podatkov boste našli na spletu, za reference lahko zaprosite tudi prijatelje in družinske člane, ki so se morda pred kratkim odločili za investicijo v sončno elektrarno. 

  Na spletnem portalu Mojmojster lahko poiščete in primerjate ponudnike sončnih elektrarn, tam lahko preverite tudi ocene njihovih prejšnjih strank  Svetujemo, da pridobite vsaj tri ponudbe za namestitev solarnega sistema, ki pa naj obvezno temeljijo na enakih vhodnih podatkih in meritvah,  saj jih boste boste le tako lahko primerjali med seboj.

  Ponudnikom lahko zastavite naslednja vprašanja:

  Ali vaše podjetje pozna lokalne predpise in postopke izdaje dovoljenj ter postopke priklopa na električno omrežje?  Pridobivanje gradbenih dovoljenj in dovoljenj za priklop na omrežje je pogosto kompliciran in dolgotrajen postopek. Prepričajte se, da ima vaš ponudnik veliko izkušenj s tovrstnimi postopki in bo poskrbel, da bo lahko vaša sončna elektrarna začela obratovati hitro.  

  Ali lahko podjetje zagotovi reference drugih kupcev na vašem območju? Pogovorite se z drugimi strankami na tem območju, če želite izvedeti več o vseh izzivih, s katerimi so se soočali, in kako jih je podjetje pomagalo rešiti.

  Ali ima podjetje ustrezno licenco ali certifikat? Fotovoltaične sisteme mora namestiti ustrezno licenciran monter. To običajno pomeni, da ima monter ali podizvajalec licenco lokalnega podjetja za distribucijo električne energije. 

  Kakšna je garancija za ta sistem? Kdo zagotavlja delovanje in vzdrževanje sistema? Večina sončnih elektrarn je podprta s standardno industrijsko garancijo (pogosto 20 let za sončne celice in 10 let za pretvornike). Dobra garancija, je pogosto znak, da monter uporablja kakovostno opremo. Prav tako ej pomembno razčistiti čigava odgovornost je pravilno vzdrževanje in morebitna popravila sistema. Večina dogovorov in pogodb o zakupu od izvajalca (monterja) zahteva tudi vzdrževanje sistema.

  Ali ima družba kakršne koli nerešene ali aktivne sodne odločbe ali zastavne pravice? Kot pri vsakem projektu, za katerega je potreben izvajalec, je priporočljiva skrbnost. 

  V ponudbah mora biti jasno navedena največja proizvodna zmogljivost sistema - merjena v vatih (W) ali kilovatih (kW). Zahtevajte tudi oceno količine energije, ki jo bo sistem proizvedel letno ali mesečno (merjeno v kilovatnih urah). Ta številka je najbolj uporabna za primerjavo z obstoječimi računi za elektriko. 

  Ponudba bi morala vključevati tudi skupne stroške za zagon sistema sončne elektrarne, vključno s strojno opremo, namestitvijo, priključitvijo na omrežje, dovoljenji, prometnim davkom in garancijo. Stroški / vat in ocenjeni stroški / kWh so najbolj uporabni podatki za primerjavo cen pri različnih ponudnikih, saj lahko monterji uporabljajo različno opremo ali ponujajo ponudbe za sisteme različnih velikosti.

  4. Solarne elektrarne - različni sistemi

  Obstajajo tri glavne vrste sončnih sistemov za dom:

  4.1 Omrežni sistemi solarnih elektrarn

  Omrežni sistemi so najpogostejši domači sistem sončne elektrarne. Sestavljeni so iz strešnih sončnih kolektorjev, ki proizvajajo enosmerno energijo, in pretvornikov, ki to moč pretvorijo v izmenično moč, ki jo lahko uporabljate v vašem domu. Presežek sončne energije, ki nastane podnevi, steče nazaj v omrežje. Ponoči ali v času, ko je sončne proizvodnje malo, bo vaš dom napajalo električno omrežje. Ti sistemi panne zagotavljajo rezervnega napajanja ob izpadu električnega omrežja.

  4.2 Hibridni sistemi solarnih elektrarn

  Hibridni sistemi so podobni omrežnim sistemom, le da vključujejo tudi baterijo za shranjevanje odvečne energije, ki jo proizvedejo sončni kolektorji. Ponoči oziroma takrat, ko sončni kolektorji ne proizvajajo električne energije, lahko uporabite energijo, shranjeno v bateriji, namesto da črpate iz omrežja. Ti sistemi so priljubljeni v krajih, kjer so pogosti izpadi električne energije. 

  4.3 Samostojni sistemi solarnih elektrarn

  Samostojna domača sončna elektrarna ni povezana z javnim električnim omrežjem. V tem primeru je potrebno z energijo, ki jo pridobijo sončni kolektorji in baterije, pokriti vse  potrebe po električni energiji. Ti sistemi so ponavadi dražji, saj potrebujete več sončnih kolektorjev in hranilnikov energije, da pokrijete celotno porabo, saj omrežja ni mogoče uporabljati v času nizke sončne proizvodnje. Pri načrtovanju zunanjega omrežja sončnega sistema je običajno treba tudi strogo nadzirati in meriti porabo ter imeti nekakšen rezervni generator.

  5. Koraki do vaše sončne elektrarne 

  5.1 Raziščite energetsko učinkovitost vašega doma

  Pred končno odločitvijo o namestitvi sončne elektrarne, bi morali lastniki stanovanj in hiš dobro poznati svojo porabo energije in se prepričati, da ni možno z manjšimi cenejšimi prilagoditvami doseči boljše energetske učinkovitosti.

  5.2 Ocenite svoj potencial koriščenja sonca

  Ocenite potencialno sončno energijo, ki jo lahko proizvedete na vaši lokaciji. Ker fotovoltaični sistemi za ustvarjanje električne energije uporabljajo tako direktno kot razpršeno sončno svetlobo, je sončnih virov v Sloveniji dovolj za domače solarne električne sisteme. Vendar pa je količina energije, ki jo na določenem mestu ustvari sistem, odvisna od tega, koliko sončne energije ga doseže, in od velikosti samega sistema. Na voljo je več kartografskih meritev in orodij, ki vam pomagajo določiti potencial sončne energije vašega doma. 

  5.3 Ocenite svojo bodočo porabo elektrike

  Če želite izvajalcu pomagati pri pripravi priporočil glede vrste in velikosti vašega fotovoltaičnega sistema, je priporočljivo, da pripravite nekaj podatkov:

  Preglejte račune za elektriko, da ugotovite kakšna je vaša letna potreba po električni energiji. Vaša poraba bo prikazana v kilovatnih urah (kWh). Preglejte vsak mesec v letu; v nekaterih mesecih boste morda porabili več električne energije (npr. ker poleti uporabljate klimatsko napravo ), v drugih manj. Upoštevajte tudi vse načrtovane spremembe. Če boste kupili električno vozilo ali načrtujete dograditev doma, se bodo vaše potrebe po električni energiji morda povečale. Če boste dodatno izolirali fasado vaše hiše, boste morda potrebovali manj električne energije kot v preteklosti.

  5.4 Subvencije za sončne elektrarne

  Eko sklad nudi nepovratno subvencijo v višini 180 eur za 1 kVa električne moči vaše sončne elektrarne,  za največ 80 % vsote priključnih moči odjemnih mest. Vse informacije o javnem pozivu 71SUB-SO19 in pogoji za pridobitev nepovratne finančne spodbude so vam na voljo tukaj. Eko sklad pa ponuja tudi ugodne kredite za nakup sončne elektrarne.

  5.5 Sodelujte s ponudnikom sončne elektrarne 

  Vaš ponudnik sončne elektrarne vam bo pomagal pri pridobiti vsa potrebna dovoljenja za priključitev. Prav tako vam bo brezplačno uredil subvencijo eko sklada. Ponudnik vam bo lahko svetoval o tem kakšen solarni sistem je za vas najbolj primeren. Velikost sončne elektrarne bo temeljila na vaših potrebah po električni energiji in naslednjem:

  - Lokacije vašega objekta in razpoložljive sončna svetloba

  - Velikosti, usmerjenosti in nagiba strehe na katero bi umestili sončno elektrarno  

  - Učinkovitosti sistema pri pretvorbi sončne svetlobe v električno energijo

  - Drugih virov električne energije kot so električno omrežje, vetrna elektrarna ali generator elektrike...

  Mojmojster.net, pomagamo pri oceni investicije in izboru izvajalca za vaš Dom  Želim ponudbo izvajalcev
  Zadnja povpraševanja

  Sončna elektrarna za podjetje

  Pozdravljeni,

  potrebujem izvajalca za izvedbo sončne elektrarne za podjetje moči 26.533 kWh.

  Lp 23400 € do 39000 €

  ........

  Sončna elektrarna

  Pozdravljeni,

  potrebujem dobavo in izgradnjo sončne elektrarne moči 9000w. Ključno je da se vloga odda na elektro čim prej, da elektrarna pade pod net-metering, če ne nima smisla.

  Lp 8100 € do 13500 €

  ........

  Sončna elektrarna za montažno hišo

  Spoštovani,

  obračam se na Vas za ponudbo za sončno elektrarno.

  Za lažjo predstavo o objektu še par podrobnosti ki so razvidne iz prilog:
  Neto kvadratura: 152 m2
  Velikost 1. nadstropja: 10,5 m x 8,69 m
  Streha bo brez napuščev
  Smer slemena: V-Z
  Naklon dvokapnice: 25°

  1) Kakšno moč priporočate, da bi vgradili na začetku, upoštevaje pogoje za subvencijo EKO sklada za novogradnje, ki so izšli 13.10.2023?
  2) Glede na tip in lego strehe smatram da je edino smiselno namestiti sončne celice le na J polovico strehe?
  3) Koliko je maksimalna moč, ki jo lahko namestimo na streho nastajajoče hiše (tudi naknadno)?

  Lep pozdrav. 10800 € do 18000 €

  ........

  Želim ponudbo izvajalcev

  Cena, Sončna elektrarna, Po opisu
  Sončne elektrarne, Vrhnika

  3150 € do 5250 €

  Cena, Izračun sončne elektrarne - proizvod in cena, 50 m2
  Sončne elektrarne, Ljubljana

  8100 € do 13500 €

  Cena, Sončna elektrarna na ključ, cca 12 kWh
  Sončne elektrarne, Cerknica

  10800 € do 18000 €

  Cena, Sončna elektrarna, Po opisu
  Sončne elektrarne, Prevalje

  1800 € do 3000 €

  Cena, Postavitev sončne elektrarne, okrog 8,5 kW
  Sončne elektrarne, Martjanci

  2250 € do 3750 €

  Cena, Sončna elektrarna, po opisu
  Sončne elektrarne, Celje

  9000 € do 15000 €

  Cena, Izvedba sončne elektrarne, 11.2 kW
  Sončne elektrarne, Bled

  9900 € do 16500 €

  Cena, Postavitev podkonstrukcije in 22 sončnih panelov na strehi hiše, Naklon strehe je 45°
  Sončne elektrarne, Ljubljana

  1800 € do 3000 €

  Cena, Potrebujem sončno elektrarno in soglasje elektra, 13,6kw
  Sončne elektrarne, Kamnik

  11700 € do 19500 €

  Cena, Sončna elelktrarna in pridobitev soglasja, 25 kW
  Sončne elektrarne, Vače

  27000 € do 45000 €

  Cena, Sončno elektrarno, 16kw
  Sončne elektrarne, Sečovlje

  13500 € do 22500 €

  Cena, Montaža podkonstrukcije, panelov in mikrorazsmernikov, 33x420W
  Sončne elektrarne, Trebnje

  11700 € do 19500 €

  Cena, Sončna elektrarna, 11 kW
  Sončne elektrarne, Miklavž Na Dravskem Polju

  9000 € do 15000 €

  Cena, Soncno elektrano za samo oskrbo, 8kw , povrsino imam za cca. 16 panelov
  Sončne elektrarne, Dornava

  9000 € do 15000 €

  Cena, sončno elektrarno, 7kW
  Sončne elektrarne, Ljubljana

  6300 € do 10500 €

  Cena, Sončna elektrarna, 5000W
  Sončne elektrarne, Zgornje Gorje

  1890 € do 3150 €

  Cena, Izvajalca za dokončanje SE., 10kw
  Sončne elektrarne, Jurovski Dol

  9000 € do 15000 €

  Cena, Sončna elektrarna cca 7kWh, 7 kWh
  Sončne elektrarne, Ravne Na Koroškem

  10800 € do 18000 €

  Cena, Soncna elektrarno na ravni strehi, 7 kw
  Sončne elektrarne, Ljutomer

  6300 € do 10500 €

  Cena, Elektrarno 13Kw + 10kW baterijo, 13000w cca 60m2
  Sončne elektrarne, Dobrna

  11700 € do 19500 €

  Cena, Sončna elektrarno za samostojno hišo, 11 kW
  Sončne elektrarne, Ljubljana

  9900 € do 16500 €

  Cena, potrebujem PID elektroinštalacij za postavitev sončne elektrarne, treha cca 280 m2
  Sončne elektrarne, Šentjernej

  13500 € do 22500 €

  Cena, Sončno elektrarno, 11 kW
  Sončne elektrarne, Zreče

  13500 € do 22500 €

  Cena, Potrebujem ponudbo za postavitev fotonapetostne elektrarne, 900 m2
  Sončne elektrarne, Ljubljana

  162000 € do 270000 €

  Cena, Hibridna sončna elektrarna 6 ali 10 kW, 6 do 10 kW, površina manj kot 50 kvadratnih metrov.
  Sončne elektrarne, Hoče

  5400 € do 9000 €

  Cena, SE dograditev, 4-5
  Sončne elektrarne, Rače

  4500 € do 7500 €

  Cena, Sončno elektrarno, 9 kW
  Sončne elektrarne, Lovrenc Na Dravskem Polju

  7740 € do 12900 €

  Cena, Sončna elektrarna za samooskrbo, 13 kW
  Sončne elektrarne, Zgornji Leskovec

  11700 € do 19500 €

  Cena, MONTAŽO SONČNE ELKTRARNE, 15 DO 20 KW
  Sončne elektrarne, Celje

  27000 € do 45000 €

  Cena, Hibridna sončna elektrarna, 13,6 kw
  Sončne elektrarne, Velenje

  12240 € do 20400 €

  Cena, SE z baterijami brez soglasja, 10kw baterije, 10kw
  Sončne elektrarne, Maribor

  1350 € do 2250 €

  Cena, Sončna elektrarna na strehi, cca 12 kW
  Sončne elektrarne, Ljubljana

  10800 € do 18000 €

  Cena, Montaža sončne elektrarne, 18,06 kW
  Sončne elektrarne, Cerkno

  13500 € do 22500 €

  Cena, Izgradnja sončne elektrarne, 13,6 kw
  Sončne elektrarne, Lendava

  12240 € do 20400 €

  Cena, Soncno elektrarno, 7 kw
  Sončne elektrarne, Cirkulane

  9000 € do 15000 €

  Cena, SONČNA ELEKTRARNA, 11,2KW
  Sončne elektrarne, Turnišče

  12600 € do 21000 €  Poglej druge končane projekte in cene
  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Sončne elektrarne?

  Sončne elektrarne cenik

  Pridobi nezavezujočo ponudbo podjetij

  276+ podjetij za Sončne elektrarne
  Brezplačno povpraševanje
  Brez provizij
  Pridobi ponudbo
  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane