SONČNE ELEKTRARNE cena

  Kakšna je cena sončne elektrarne? Nakup sončne elektrarne je dolgoročna investicija ki se po trenutnih ocenah povrne v okoli 15 letih, saj boste bistveno znižali svoj račun za elektriko. Najboljše izkoristke zaenkrat dosegajo nekoliko dražje monokristalne silicijeve celice, ki dosežejo izkoristke med 15 in 17,5 %. Polikristalne sončne celice pa so cenejše in dosegajo izkoristke med 13 in 15 %. Uporabimo lahko tudi posebne sledilne module, ki so vgrajeni tako, da sledijo soncu. Ta sistem je sicer drag, omogoča pa maksimalni izkoristek sonca. Cene fotovoltaičnih sistemov so lahko zelo različne, glede na število modulov, vrsto sončnih celic in dodatnih elementov, ki so vgrajeni v sistem. Ponavadi pa se standardna sončna elektrarna za enodružinski objekt giblje med 5000 in 6000 EUR, torej okoli 150-250 EUR/m2. Za izračun sončne elektrarne in točno ceno, lahko pošljete povpraševanje našim preverjenim ponudnikom sončnih elektrarn in prejeli boste več ponudb. Za vas smo pripravili tudi nekaj nasvetov o sončnih elektrarnah.

  Preverite tudi:
  Solarni sistemi, cena

  CENA ZA SONČNE CELICE


  Cena fotonapetostnega modula. Cena za dobavo fotovoltaičnih celic v panelu, 250W, brez montaže.

  150.00 €/m2

  MINIMALNA CENA
  €/m2

  SREDNJA CENA
  250.00 €/m2

  NAJVIŠJA CENA
  ŽELIM PONUDBO IZVAJALCEV
  Cena za ponudnika sončnih celic

  DRUGE CENE ZA SONČNE ELEKTRARNE

  vaša količina

  enota

  okvirna cena

  vaša cena

  POŠLJI POVPRAŠEVANJE >
  SKUPAJ:

  Kako so Vam koristile te informacije?

  Fotovoltaični sistemi ali sončne elektrarne - vse kar morate vedeti

  1.Fotovoltaični sistemi ali sončne elektrarne - vse kar morate vedeti

  Samooskrba je vedno bolj aktualno dejstvo. Življenje v okolju kjer lahko organiziramo svoje bivanje na način, da uporabljamo naravne danosti, predvsem energijo iz obnovljivih virov postaja vedno pomembnejša tema. Nizkoenergijske pasivne gradnje, sončne elektrarne, talno ogrevanje iz zalogovnika tople vode iz toplotne črpalke, sanitarna voda iz zbiralnika deževnice so elementi, ki se vedno pogosteje uporabljajo pri gradnji stanovanjskih objektov.

  soncna-elektrarna.jpg
  Sončna energija je brezplačna, neomejena in čista, zato so sončne elektrarne tudi pri nas vedno bolj pogost pojav. 

  1.1 Prednosti sončne elektrarne

  Sončna energija je brezplačna, neomejena in čista. 

  S preklopom na čisto energijo znižamo emisije ogljikovega dioksida. 

  Življenjska doba sončne elektrarne je 30 let.

  Postavitev sistema je enostavna.

  Sončna elektrarna izrablja tako direktno, kot difuzno sončno svetlobo.

  Električno energijo, ki je ne porabimo lahko prodamo.

  Sončna elektrarna je enostavna za vzdrževanje.

  1.2  Delovanje sončne elektrarne

  Sončne elektrarne so sestavljene iz dveh delov. Prvi del so sončni fotonapetostni moduli, ki  pretvarjajo elektromagnetno valovanje sonca v električni tok in napetost. Drugi del pa so elementi, ki služijo uporabi proizvedene električne energije za posamezni namen. Sončna celica neposredno pretvarja sončno energijo v elektriko. Sončna svetloba namreč povzroči, da se elektroni v sončni celici pričnejo gibati, s tem pa nastaja enosmerni električni tok. Le tega razsmernik spremeni v dvosmerni električni tok in ga pošlje v omrežje. Sončne celice so najpogosteje iz silicija, ki ga je v zemljini skorji v izobilju. Največji izkoristek dosegajo monokristalne celice silicija.  

  2. Kam lahko postavimo solarne elektrarne?

  2.1 Sončna elektrarna na strehi

  Sončna elektrarna na strehi je primerna za objekte s klasično strešno kritino in nagibom strehe od 0 do 60 stopinj. Pomembno je, da je strešna kritina v zadovoljivem stanju, da bo zdržala vsaj naslednjih 30 let kolikor je življenjska doba sončne elektrarne. Dobro je če streha gleda proti jugu, primerne smeri pa  sta tudi vzhod in zahod. Površina strehe mora biti dovolj velika, glede na potrebe po elektriki. 

  2.2 Integrirana sončna elektrarna na strehi

  Je posebna izvedba sončne elektrarne, kjer so fotonapetostni moduli obenem primarna kritina strehe. Odlikuje jo estetika in je najprimernejša rešitev za novogradnje ter v primeru, ko je potrebno obstoječo kritino zaradi dotrajanosti zamenjati.

  2.3 Prostostoječa sončna elektrarna

  Je odličen vir zaslužka na neizkoriščenih zemljiščih. S primerno podkonstrukcijo dosežemo optimalno usmeritev fotonapetostnih modulov in tako zagotovimo najboljši donos sončne elektrarne.

  2.4 Otočni sistem sončne elektrarne

  Rešitev za energetsko preskrbo individualnih hiš in drugih manjših objektov. Omogoča električno preskrbo počitniških hiš, prikolic za kampiranje, gorskih koč, zidanic in vseh drugih objektov, ki jih ni mogoče priklopiti na javno omrežje.

  3. Ponudniki sončnih elektrarn

  Ko iščete ponudnike za vaš solarni sistem, se prepričajte, da so strokovno usposobljeni in imajo vse ustrezne certifikate ter zavarovanja. Veliko podatkov boste našli na spletu, za reference lahko zaprosite tudi prijatelje in družinske člane, ki so se morda pred kratkim odločili za investicijo v sončno elektrarno. 

  Na spletnem portalu Mojmojster lahko poiščete in primerjate ponudnike sončnih elektrarn, tam lahko preverite tudi ocene njihovih prejšnjih strank  Svetujemo, da pridobite vsaj tri ponudbe za namestitev solarnega sistema, ki pa naj obvezno temeljijo na enakih vhodnih podatkih in meritvah,  saj jih boste boste le tako lahko primerjali med seboj.

  Ponudnikom lahko zastavite naslednja vprašanja:

  Ali vaše podjetje pozna lokalne predpise in postopke izdaje dovoljenj ter postopke priklopa na električno omrežje?  Pridobivanje gradbenih dovoljenj in dovoljenj za priklop na omrežje je pogosto kompliciran in dolgotrajen postopek. Prepričajte se, da ima vaš ponudnik veliko izkušenj s tovrstnimi postopki in bo poskrbel, da bo lahko vaša sončna elektrarna začela obratovati hitro.  

  Ali lahko podjetje zagotovi reference drugih kupcev na vašem območju? Pogovorite se z drugimi strankami na tem območju, če želite izvedeti več o vseh izzivih, s katerimi so se soočali, in kako jih je podjetje pomagalo rešiti.

  Ali ima podjetje ustrezno licenco ali certifikat? Fotovoltaične sisteme mora namestiti ustrezno licenciran monter. To običajno pomeni, da ima monter ali podizvajalec licenco lokalnega podjetja za distribucijo električne energije. 

  Kakšna je garancija za ta sistem? Kdo zagotavlja delovanje in vzdrževanje sistema? Večina sončnih elektrarn je podprta s standardno industrijsko garancijo (pogosto 20 let za sončne celice in 10 let za pretvornike). Dobra garancija, je pogosto znak, da monter uporablja kakovostno opremo. Prav tako ej pomembno razčistiti čigava odgovornost je pravilno vzdrževanje in morebitna popravila sistema. Večina dogovorov in pogodb o zakupu od izvajalca (monterja) zahteva tudi vzdrževanje sistema.

  Ali ima družba kakršne koli nerešene ali aktivne sodne odločbe ali zastavne pravice? Kot pri vsakem projektu, za katerega je potreben izvajalec, je priporočljiva skrbnost. 

  V ponudbah mora biti jasno navedena največja proizvodna zmogljivost sistema - merjena v vatih (W) ali kilovatih (kW). Zahtevajte tudi oceno količine energije, ki jo bo sistem proizvedel letno ali mesečno (merjeno v kilovatnih urah). Ta številka je najbolj uporabna za primerjavo z obstoječimi računi za elektriko. 

  Ponudba bi morala vključevati tudi skupne stroške za zagon sistema sončne elektrarne, vključno s strojno opremo, namestitvijo, priključitvijo na omrežje, dovoljenji, prometnim davkom in garancijo. Stroški / vat in ocenjeni stroški / kWh so najbolj uporabni podatki za primerjavo cen pri različnih ponudnikih, saj lahko monterji uporabljajo različno opremo ali ponujajo ponudbe za sisteme različnih velikosti.

  4. Solarne elektrarne - različni sistemi

  Obstajajo tri glavne vrste sončnih sistemov za dom:

  4.1 Omrežni sistemi solarnih elektrarn

  Omrežni sistemi so najpogostejši domači sistem sončne elektrarne. Sestavljeni so iz strešnih sončnih kolektorjev, ki proizvajajo enosmerno energijo, in pretvornikov, ki to moč pretvorijo v izmenično moč, ki jo lahko uporabljate v vašem domu. Presežek sončne energije, ki nastane podnevi, steče nazaj v omrežje. Ponoči ali v času, ko je sončne proizvodnje malo, bo vaš dom napajalo električno omrežje. Ti sistemi panne zagotavljajo rezervnega napajanja ob izpadu električnega omrežja.

  4.2 Hibridni sistemi solarnih elektrarn

  Hibridni sistemi so podobni omrežnim sistemom, le da vključujejo tudi baterijo za shranjevanje odvečne energije, ki jo proizvedejo sončni kolektorji. Ponoči oziroma takrat, ko sončni kolektorji ne proizvajajo električne energije, lahko uporabite energijo, shranjeno v bateriji, namesto da črpate iz omrežja. Ti sistemi so priljubljeni v krajih, kjer so pogosti izpadi električne energije. 

  4.3 Samostojni sistemi solarnih elektrarn

  Samostojna domača sončna elektrarna ni povezana z javnim električnim omrežjem. V tem primeru je potrebno z energijo, ki jo pridobijo sončni kolektorji in baterije, pokriti vse  potrebe po električni energiji. Ti sistemi so ponavadi dražji, saj potrebujete več sončnih kolektorjev in hranilnikov energije, da pokrijete celotno porabo, saj omrežja ni mogoče uporabljati v času nizke sončne proizvodnje. Pri načrtovanju zunanjega omrežja sončnega sistema je običajno treba tudi strogo nadzirati in meriti porabo ter imeti nekakšen rezervni generator.

  5. Koraki do vaše sončne elektrarne 

  5.1 Raziščite energetsko učinkovitost vašega doma

  Pred končno odločitvijo o namestitvi sončne elektrarne, bi morali lastniki stanovanj in hiš dobro poznati svojo porabo energije in se prepričati, da ni možno z manjšimi cenejšimi prilagoditvami doseči boljše energetske učinkovitosti.

  5.2 Ocenite svoj potencial koriščenja sonca

  Ocenite potencialno sončno energijo, ki jo lahko proizvedete na vaši lokaciji. Ker fotovoltaični sistemi za ustvarjanje električne energije uporabljajo tako direktno kot razpršeno sončno svetlobo, je sončnih virov v Sloveniji dovolj za domače solarne električne sisteme. Vendar pa je količina energije, ki jo na določenem mestu ustvari sistem, odvisna od tega, koliko sončne energije ga doseže, in od velikosti samega sistema. Na voljo je več kartografskih meritev in orodij, ki vam pomagajo določiti potencial sončne energije vašega doma. 

  5.3 Ocenite svojo bodočo porabo elektrike

  Če želite izvajalcu pomagati pri pripravi priporočil glede vrste in velikosti vašega fotovoltaičnega sistema, je priporočljivo, da pripravite nekaj podatkov:

  Preglejte račune za elektriko, da ugotovite kakšna je vaša letna potreba po električni energiji. Vaša poraba bo prikazana v kilovatnih urah (kWh). Preglejte vsak mesec v letu; v nekaterih mesecih boste morda porabili več električne energije (npr. ker poleti uporabljate klimatsko napravo ), v drugih manj. Upoštevajte tudi vse načrtovane spremembe. Če boste kupili električno vozilo ali načrtujete dograditev doma, se bodo vaše potrebe po električni energiji morda povečale. Če boste dodatno izolirali fasado vaše hiše, boste morda potrebovali manj električne energije kot v preteklosti.

  5.4 Subvencije za sončne elektrarne

  Eko sklad nudi nepovratno subvencijo v višini 180 eur za 1 kVa električne moči vaše sončne elektrarne,  za največ 80 % vsote priključnih moči odjemnih mest. Vse informacije o javnem pozivu 71SUB-SO19 in pogoji za pridobitev nepovratne finančne spodbude so vam na voljo tukaj. Eko sklad pa ponuja tudi ugodne kredite za nakup sončne elektrarne.

  5.5 Sodelujte s ponudnikom sončne elektrarne 

  Vaš ponudnik sončne elektrarne vam bo pomagal pri pridobiti vsa potrebna dovoljenja za priključitev. Prav tako vam bo brezplačno uredil subvencijo eko sklada. Ponudnik vam bo lahko svetoval o tem kakšen solarni sistem je za vas najbolj primeren. Velikost sončne elektrarne bo temeljila na vaših potrebah po električni energiji in naslednjem:

  - Lokacije vašega objekta in razpoložljive sončna svetloba

  - Velikosti, usmerjenosti in nagiba strehe na katero bi umestili sončno elektrarno  

  - Učinkovitosti sistema pri pretvorbi sončne svetlobe v električno energijo

  - Drugih virov električne energije kot so električno omrežje, vetrna elektrarna ali generator elektrike...

  MOJMOJSTER.NET, POMAGAMO PRI OCENI INVESTICIJE IN IZBORU IZVAJALCA ZA VAŠ DOM  SONČNO ELEKTRARNO ZA SAMOOSKRBO

  Pozdravljeni,

  potrebujem sončno elektrarno moči 9,6 kW za samooskrbo, z možnostjo razširitve na stanovanjski zgradbi 60 m2.

  Lp 8550 € do 14250 €


  ........

  SONCNA ELEKTRARNA IN TOPLOTNA ČRPALKA

  Spoštovani,

  zanimam se za izvedbo sončne elektrarna, Streha 8.3 krat 4 metre, naklon 36 stopinj, smer jugo zahod. Nadstrešek 8.3 krat 4 metre,naklon cca 22 stopinj. Na strehi so kolektorji ki se morajo premakniti. Ogrevanje imam do sedaj na peleta, tako da potrebujem tudi dobavo in montažo toplotne črpalke. Ogrevanje hiše je potrebno za cca 140 m2 v dveh etažah. S spoštovanjem, Igor Bratuša 8100 € do 13500 €


  ........

  SONČNA ELEKTRARNA + TOPLOTNA ČRPALKA

  Pozdravljeni,

  želim sončno elektrarno+toplotno črpalko, varovalke imam 3x25A, velikost strehe 180m2,smer jugozahod naklon cca 35,2x120m2 ogrevane površine,račun za elektriko 165 Eur mesečno. 4500 € do 7500 €


  ........

  ŽELIM PONUDBO IZVAJALCEV

  CENA, SONČNO ELEKTRARNO NA STREHI JUGOVZHOD,
  Sončne elektrarne, Mala Nedelja

  8550 € do 14250 €

  CENA, SONČNA ELEKTRARNA,
  Sončne elektrarne, Jurovski Dol

  1080 € do 1800 €

  CENA, POSTAVITEV HIŠNE SONČNE ELEKTRARNE,
  Sončne elektrarne, Zreče

  13500 € do 22500 €

  CENA, SONČNA ELEKTRARNA,
  Sončne elektrarne, Kranjska Gora

  900 € do 1500 €

  CENA, SONČNO ELEKTRARNO,
  Sončne elektrarne, Trnovska Vas

  1080 € do 1800 €

  CENA, SONČNA ELEKTRARNA,
  Sončne elektrarne, Šentjur

  900 € do 1500 €

  CENA, SONČNE KOLEKTORJI,
  Sončne elektrarne, Novo mesto

  3600 € do 6000 €

  CENA, POSTAVITEV SONČNE ELEKTRARNE NA KLJUČ,
  Sončne elektrarne, Murska Sobota

  8550 € do 14250 €

  CENA, DVE SONČNI ELEKTRARNI,
  Sončne elektrarne, Orehova vas

  900 € do 1500 €

  CENA, SONČNO ELEKTRARNO,
  Sončne elektrarne, Križevci

  1350 € do 2250 €

  CENA, SONČNA ELEKTRARNA,
  Sončne elektrarne, Ljubljana - Dobrunje

  1800 € do 3000 €

  CENA, SONČNA ELEKTRARNA,
  Sončne elektrarne, Tišina

  3150 € do 5250 €

  CENA, SONČNA ELEKTRARNA NA KLJUČ ,
  Sončne elektrarne, Radlje Ob Dravi

  1800 € do 3000 €

  CENA, SONČNA ELEKTRARNA ZA SAMOOSKRBO,
  Sončne elektrarne, Lenart v Slovenskih Goricah

  900 € do 1500 €

  CENA, SAMOSRBNA SONČNA ELEKTRARNA,
  Sončne elektrarne, Pragersko

  1440 € do 2400 €

  CENA, SONČNO ELEKTRARNO,
  Sončne elektrarne, Trebnje

  900 € do 1500 €

  CENA, SONČNO ELEKTRARNO,
  Sončne elektrarne, Tržič

  10800 € do 18000 €

  CENA, SONČNO ELEKTRARNO IN OGREVANJE.,
  Sončne elektrarne, Celje

  16200 € do 27000 €

  CENA, SONČNA ELEKTRARNA,
  Sončne elektrarne, Ljubljana - Črnuče

  10800 € do 18000 €

  CENA, SONČNA ELEKTRARNA,
  Sončne elektrarne, Radovljica

  10800 € do 18000 €

  CENA, SONČNO ELEKTRARNO ,
  Sončne elektrarne, Sveta Ana v Slovenskih Goricah

  13500 € do 22500 €

  CENA, MONTAŽO STARIH CELIC + NADGRADNJA,
  Sončne elektrarne, Koper

  810 € do 1350 €

  CENA, FOTOVOLTAIKA S SHRAMBO ENERGIJE. ,
  Sončne elektrarne, Koper

  12600 € do 21000 €

  CENA, SONČNA ELEKTRARNA NA STREHI,
  Sončne elektrarne, Orehova vas

  1800 € do 3000 €

  CENA, MONTAŽA IN ZAGON SONČNE ELEKTRARNE,
  Sončne elektrarne, Portorož

  2700 € do 4500 €

  CENA, ZAGON DVEH PANELOV,
  Sončne elektrarne, Idrija

  270 € do 450 €

  CENA, SONČNO ELEKTRARNO,
  Sončne elektrarne, Križevci Pri Ljutomeru

  3150 € do 5250 €

  CENA, SONČNO ELEKTRARNO,
  Sončne elektrarne, Radeče

  2700 € do 4500 €

  CENA, ELEKTRARNA NA KLJUČ,
  Sončne elektrarne, Sveta Ana v Slovenskih Goricah

  1800 € do 3000 €

  CENA, SONČNA ELEKTRARNA,
  Sončne elektrarne, Hoče

  25200 € do 42000 €

  CENA, SONČNO ELEKTRARNO ZA STREHO ,
  Sončne elektrarne, Šempeter V Savinjski Dolini

  1800 € do 3000 €

  CENA, SONČNA ELEKTRARNA,
  Sončne elektrarne, Bistrica ob Dravi

  1800 € do 3000 €

  CENA, SONČNA ELEKTRARNA ,
  Sončne elektrarne, Trebnje

  1350 € do 2250 €

  CENA, SONČNA ELEKTRARNA,
  Sončne elektrarne, Radeče

  1350 € do 2250 €

  CENA, SONČNO ELEKTRARNO,
  Sončne elektrarne, Raka

  2700 € do 4500 €

  CENA, SONČNO ELEKTRARNO,
  Sončne elektrarne, Medvode

  18000 € do 30000 €  Poglej druge končane projekte in cene

  SONČNE ELEKTRARNE CENIK

  SODELUJEMO Z VEČ KOT 169 PODJETIJ ZA SONČNE ELEKTRARNE


  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  PRIDOBI PONUDBO

  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE SONČNE ELEKTRARNE?

 • Sončne elektrarne Ajdovščina
 • Sončne elektrarne Bled
 • Sončne elektrarne Bovec
 • Sončne elektrarne Celje
 • Sončne elektrarne Črna na Koroškem
 • Sončne elektrarne Črnomelj
 • Sončne elektrarne Domžale
 • Sončne elektrarne Gornja Radgona
 • Sončne elektrarne Gornji Grad
 • Sončne elektrarne Hrastnik
 • Sončne elektrarne Ilirska Bistrica
 • Sončne elektrarne Izola
 • Sončne elektrarne Jesenice
 • Sončne elektrarne Kamnik
 • Sončne elektrarne Kidričevo
 • Sončne elektrarne Kobarid
 • Sončne elektrarne Kočevje
 • Sončne elektrarne Koper
 • Sončne elektrarne Kranj
 • Sončne elektrarne Kranjska Gora
 • Sončne elektrarne Krško
 • Sončne elektrarne Laško
 • Sončne elektrarne Lendava
 • Sončne elektrarne Litija
 • Sončne elektrarne Ljubljana
 • Sončne elektrarne Ljutomer
 • Sončne elektrarne Maribor
 • Sončne elektrarne Metlika
 • Sončne elektrarne Mojstrana
 • Sončne elektrarne Mozirje
 • Sončne elektrarne Murska Sobota
 • Sončne elektrarne Nova Gorica
 • Sončne elektrarne Novo mesto
 • Sončne elektrarne Ormož
 • Sončne elektrarne Piran - Pirano
 • Sončne elektrarne Pivka
 • Sončne elektrarne Portorož
 • Sončne elektrarne Postojna
 • Sončne elektrarne Ptuj
 • Sončne elektrarne Radeče
 • Sončne elektrarne Radenci
 • Sončne elektrarne Radovljica
 • Sončne elektrarne Ravne Na Koroškem
 • Sončne elektrarne Ribnica
 • Sončne elektrarne Rogaška Slatina
 • Sončne elektrarne Sevnica
 • Sončne elektrarne Sežana
 • Sončne elektrarne Škofja Loka
 • Sončne elektrarne Slovenj Gradec
 • Sončne elektrarne Slovenska Bistrica
 • Sončne elektrarne Slovenske Konjice
 • Sončne elektrarne Šoštanj
 • Sončne elektrarne Štore
 • Sončne elektrarne Tolmin
 • Sončne elektrarne Trbovlje
 • Sončne elektrarne Tržič
 • Sončne elektrarne Trzin
 • Sončne elektrarne Velenje
 • Sončne elektrarne Vipava
 • Sončne elektrarne Vojnik
 • Sončne elektrarne Vransko
 • Sončne elektrarne Vrhnika
 • Sončne elektrarne Žalec
 • Sončne elektrarne Zreče
 • Sončne elektrarne Žužemberk
 • © 2021 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane