Inštalacije
Klima naprave

KLIMA NAPRAVE

Želite, da je temperature v vaših prostorih vedno prijetna ne glede na letni čas? Klimatski sistem je namenjen vzdrževanju primerne temperature, pa tudi vlažnosti v prostoru. Skrbi pa tudi za menjavo in čiščenje zraka v notranjosti. Klimatska naprava pride prav tako poleti, kot pozimi, saj sodobne klime hladijo in ogrevajo. Nekatere vrste klimatskih naprav ogrevajo celo do ekstremnih zunanjih temperatur, do -25°C, zato se klime lahko uporabljajo tudi za gretje. Za običajne enodružinske hiše se najpogosteje uporabljajo dvodelne, split ali prenosne klime. Ceno klimatske naprave lahko preverite v kalkulatorju cen. O tem, katera klima naprava je najprimernejša za vaš dom, se lahko posvetujete z našimi preverjenimi ponudniki klimatskih naprav, ki jim lahko pošljete povpraševanje. Več o tem

550+ izvajalcev na področju Klima naprave
x
  x
   INSTALACIJE MARCEN, CIRIL MARCEN S.P., Klima naprave

   Izvajamo kompletne strojne instalacije pri adaptaciji objektov kot tudi pri novogradnjah. Poskrbimo za dobavo in vgradnjo vseh vrst ogravalnih sistemov...

   • KLIMA NAPRAVE
   • 1 VELIKOST EKIPE
   • 12 IN VEč LET IZKUšENJ
   • 2 PRIPOROčIL STRANK

   Pokliči
   SIB INŠTALACIJE, d.o.o., Klima naprave

   Specilizirani smo za izvedbo strojnih inštalacij razen elektroinštalacij.Izvedemo adaptacijo kopalnic,sončne kolektorje,klima naprave, kotlovnic....

   • KLIMA NAPRAVE
   • 3 VELIKOST EKIPE
   • 23 IN VEč LET TRADICIJE
   • 1 PRIPOROčIL STRANK

   Pokliči
   AJAK d.o.o , Klima naprave

   Vizija podjetja je osredotočena k utrjevanju položaja na trgu ob preudarni rasti, ki jo bomo dosegali z lastno ekipo in razvojem kakovostnih storitev na tehničnem področju poslovanja. Za doseganje...

   • KLIMA NAPRAVE
   • 1 VELIKOST EKIPE
   • 8 IN VEč LET IZKUšENJ
   • 1 PRIPOROčIL STRANK

   Pokliči
   TRATNJEK, d.o.o., Klima naprave

   Smo kreativno, izkušeno ter fleksibilno podjetje na področju dobave, montaže in vzdrževanja klimatskih sistemov, alternativnih virov energije,ukvarjamo pa se tudi z servisiranjem elektronike. Zaup...

   • KLIMA NAPRAVE
   • 50 VELIKOST EKIPE
   • 26 IN VEč LET TRADICIJE
   • 2 PRIPOROčIL STRANK

   Pokliči
   KLIMATOS, PRODAJA, MONTAŽA IN SERVISIRANJE KLIMATSKIH NAPRAV, BOŠTJAN ZUPANČIČ S.P., Klima naprave

   Klime Toshiba, Mitsubishi, Daikin, Panasonic, Airwell. Klima za vsak dom....

   • KLIMA NAPRAVE
   • 1 VELIKOST EKIPE
   • 11 IN VEč LET IZKUšENJ
   • 1 PRIPOROčIL STRANK

   Pokliči
   SVET KLIME, inštaliranje električnih in klimatskih napeljav in naprav, Rok Kovačič s.p., Klima naprave

   Podjetje SVET KLIME je podjetje, ki je specializirano za dobavo, montažo in servis klimatskih naprav in toplotnih črpalk priznanih proizvajalcev. Nudimo strokovne nasvete tudi brezplačno na vašem ...

   • KLIMA NAPRAVE
   • 1 VELIKOST EKIPE
   • 3 PRIPOROčIL STRANK

   Pokliči
   Priporočila naših uporabnikov

   TOPEL DOM, Zoran Šircelj s.p.
   Klima naprave

   "Rada bi povedala, da sem s storitvijo gospoda Zorana Šircelj zelo zadovoljna, vse pohvale pri montaži, ker res ni bila enostavna, vendar se je potrudil in res naredil tako kot je treba. Tudi svetovanje in cena sta bila v skladu z našimi potrebami in zmožnostmi. Vse pohvale."
   Jožica S.

   EKOLIS d.o.o.
   Klima naprave

   "Ugodna cena hitra dobava, dobri monterji"
   Gašper Š.

   SVET KLIME, inštaliranje električnih in klimatskih napeljav in naprav, Rok Kovačič s.p.
   Klima naprave

   "Zelo hiter odziv in ogled ter finalizacija ponudbe. Hitra in zanesljiva izvedba."
   Ksenija

   Elektromehanika, Vladko Bucaj, s.p.
   Klima naprave

   "Hitro in strokovno opravljena storitev v dogovorjenem roku"
   Darija F.

   TRATNJEK, d.o.o.
   Klima naprave

   "Svetovanje in montaža je bilo v redu."
   Robert K.

   KL
   CEVOS SISTEMI, storitve, viri energije d.o.o.
   Klima naprave

   "hiter odziv, profesionalnost "
   Klemen K.

   MI
   STRELA STANE ZORETIČ S.P.
   Klima naprave

   "Natančen, kvaliteten, hiter"
   Miha

   Fonex Laharnar d.o.o
   Klima naprave

   "Drzali rokov in vse izvedli lepo."
   Vladimir M.

   AGNI d.o.o.
   Klima naprave

   "Prijaznost, strokovnost, odzivnost in upoštevanje potreb naročnika. Priporočam! "
   Matjaž A.

   ER
   CFE hladilna tehnika d.o.o.
   Klima naprave

   "Temeljit in kakovosten izvajalec"
   Erik S.

   Klima naprave, vse kar morate vedeti

   1. Kaj morate vedeti pred nakupom klima naprave?

   Vedno pogosteje se odločamo v svoja stanovanja, hiše, pisarne in druge prostore namestiti klimo. S tem si zagotovimo najvišje temperaturno udobje v vseh letnih časih.Klima naprave

   1.1. Pred odhodom v trgovino odgovorite na ta vprašanja

   Vrsta objekta - kupujete klimo za stanovanje, hišo ali poslovni prostor?

   Gradnja - gradite na novo ali obnavljate prostor?

   Velikost prostora - izmerite prostor v katerega želite namestiti klimo.

   Izolacija - kako je prostor v katerega želite namestiti klimo izoliran?

   Lega - Ali prostor leži na južni, severni, vzhodni ali zahodni strani stavbe? V kleti, pritličju, nadstropju ali mansardi?

   Odprtine - Koliko oken in vrat je v prostoru, koliko so velika? Navadno steklo ali termopan?

   Število oseb in naprav - Koliko oseb se bo zadrževalo v prostoru? Katere naprave so v prostoru?

   Način prezračevanja prostora - Naravni ali preko rekuperacije?

   Možnost izvedbe - izbira tipa notranje enote glede na specifiko prostora ( stenska, talna, stropna, vgradna-kasetna)

   Način odvoda kondenzne vode iz notranje enote - na osnovi prostega padca ali z avtomatsko kondenčno črpalko?

   Ogrevanje - želite s klimatsko napravo, poleg hlajenja, tudi ogrevati prostor?

   1.2. Hrupnost

   Hrupnost klime je lastnost, ki jo večkrat spregledamo. Običajno imajo klima naprave energijsko nalepko na kateri so označeni decibeli, ki izražajo jakost zvoka. Kadar številka ne presega 25-30 db, naprava deluje precej tiho.

   1.3. Moč

   Pri izbiri ustrezne moči klimatske naprave je potrebno upoštevati prostornino prostora, ki ga želimo hladiti oziroma ogrevati. Upoštevati je potrebno tudi število sten in oken ter nadstropje v katerem se prostor nahaja. Za prostore do 25 kvadratnih metrov zadostuje klimatska naprava z jakostjo 2,5kW, za 40 kvadratnih metrov 3,5 kw itd.

   1.4. Energetska učinkovitost

   Na trgu obstajajo klime različnih energetskih razredov. Razpon lestvice je med A+++ in D, pri čemer A+++ spada med najbolj energetsko učinkovite in ekonomične naprave na trgu. Veliko električne energije boste prihranili tudi, če izberete invertersko klimatsko napravo, ki z uravnavanjem kompresorja v zunanji enoti, glede na potrebe notranje enote, racionalizira porabo elektrike.

   1.5. Stopnja DDV

   Montaža klimatskih naprav v zasebne objekte namenjene za trajno bivanje je obdavčena z nižjo stopnjo DDV (9,5%). Prav tako v objekte, ki so del socialne politike in, če je plačnik fizična oseba. V ostalih primerih se obračuna DDV v višini 22,0%.

   2. Izbira ponudnikov in izvajalcev

   Ponudnikov klimatskih naprav je na trgu zelo veliko.Kje iskati? Kako izbrati pravega?  

   2.1. Garancija, garancijski rok

   Prvi znak, ki kaže na kakovost izdelka je garancijski rok. Ponudniki kakovostnih klimatskih naprav nudijo 24 in več mesečno sistemsko garancijo na svoje izdelke. V kolikor pri ponudniku naročite tudi montažo klimatske naprave običajno nudijo na izvedbo montaže še dodaten 24 mesečni garancijski rok.

   2.2. Lastna montažna ekipa in servisna podpora

   Kakovostna montaža je pomemben faktor.  S slabo, nestrokovno izvedeno montažo lahko izničite vse koristi kakovostne naprave. Velika prednost ponudnika je, da ima lastno montažno ekipo, saj  tako ohrani nadzor nad celotnim procesom vgradnje do zadnjih malenkosti, kot je kvaliteta montažnega materijala. Le tako lahko garantira kakovost naprave. Pomembno je tudi, da je stranki vedno na voljo servisna ekipa, ki poskrbi, da so morebitne okvare hitro in kakovostno odpravljene.

   2.3. Certifikati

   Kakovost ponudnika potrjuje tudi spremna dokumentacija, ki jo ponudnik izda ob zaključku del. Poleg tehničnih specifikacij izdelka, so to še certifikati kakovosti, denimo energetski certifikat. Kakovost izvajalca montaže in servisa pa ravno tako dokazujejo spričevala, obrtna dovoljenja itd.

   3. Različne vrste klimatskih naprav

   3.1. Prenosne klimatske naprave

   Prenosne oz. mobilne klime lahko poljubno premeščamo po prostorih. Primerne so za manjše prostore, ki se hitro ohladijo oz. segrejejo kot so vikendi in počitniške prikolice, kjer ni možno montirati kompleksnejših naprav. Njihova slabost je, da so manj zmogljive, prednost pa, da jih lahko takoj priklopimo, brez stroškov montaže.

   3.2. Okenske klimatske naprave

   Okensko klimo se namesti na okensko polico tako, da je en del naprave v notranjosti, drugi pa na zunanjem delu stavbe. Pri tem je običajno potrebno razrezati okno. Montaža je tako dokaj nerodna zato se jih vedno manj uporablja.

   3.3. Klimatske naprave brez zunanje enote

   V prostorih kjer ni mogoče namestiti zunanje enote, je rešitev klima brez zunanje enote, ki jo lahko namestimo kjerkoli na zunanjo steno. Potrebuje le dve odprtini premera 16 cm preko katerih se kondenzator hladi z zunanjim zrakom. Po zmogljivosti, ekonomičnosti in tihosti tovrstne klime prav nič ne zaostajajo za klasičnimi klima napravami.

   3.4. Split klimatske naprave

   Split klimatske naprave so najbolj priljubljene in najbolj pogosto uporabljene klimatske naprave. “Split” se imenujejo zato, ker je to sistem sestavljen iz dveh ali več ločenih delov. V notranjem prostoru je notranja enota, zunaj na prostem pa zunanja enota. Notranje enote so lahko, glede na mesto montaže, stenske, stropne, talne, kasetne ali kanalske. Obstajajo pa tudi multi split klime, ki imajo več notranjih enot in eno zunanjo, ki jih poganja. Multi split klima nam prihrani veliko prostora, nižji pa so tudi montažni stroški. Split klimatske naprave so zelo ekonomične, imajo visok razpon moči in zelo dober energijski izkoristek. 

   4. Postopek izvedbe. Sam svoj mojster ali strokovna montaža?

   Pravilna izbira kvalitetne klimatske naprave je zelo pomembna. Za optimalno delovanje pa je nako pomembna tudi pravilno in strokovno izvedena montaža klimatske naprave. Le tako bo zagotovljeno primerno in učinkovito delovanje, ki vam bo nudilo popolno temperaturno udobje v vašem domu.Ne glede na to ali se boste odločili, da klimo montirate sami ali boste montažo prepustili strokovnjakom je nujno, da razmislite o tem, kje bosta nameščeni notranja in zunanja enota. Da bo klima delovala učinkovito morata biti obe nameščeni pravilno in na ustrezno mesto.  

   4.1. Montaža zunanje enote klime

   V bloku ali večstanovanjski hiši je potrebno preveriti kateri posegi so dovoljeni na fasadi. Za namestitev zunanje enote klime na vidno mesto na fasadi boste potrebovali 75 odstotno soglasje etažnih lastnikov. Če jo namestite na balkon, ne bo kazila videza fasade. Če je vaše  stanovanje na vrhu stavbe se prepričajte ali ni mogoče klime namestiti na streho ali na zračno podstrešje.

   Pri namestitvi klimatske naprave na fasado spomeniško zaščitene stavbe je potrebno upoštevati smernice Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in občinske prostorske načrte. V Ljubljani denimo, lahko zunanjo enoto namestite tako, da ni vidna na ulični fasadi objekta oziroma je namestitev dovoljena v objektu, na balkonu, podstrešju in na ravni strehi, prav tako je dovoljena montaža klime na fasadi na notranjem dvorišču. 

   Posebno pozornost posvetite temu, da je zunanja enota pritrjena na zmogljive nosilce, ki so zaščiteni proti rji in imajo protivibracijske podloge, ki preprečujejo prenos tresljajev na zidove stavbe.

   Če boste zunanjo enoto klime nameščali na zunanja tla, mora biti pritrjena na plastičen podstavek višine najmanj 10 cm.

   Za dobro delovanje klima naprave je pomembno, da je dovolj prostora za neovirano kroženje zraka okrog zunanje enote. Ozke niše, mesta nasproti zidu ali v bližini zidane balkonske ograje zato niso primerna za postavitev zunanje enote.

   Zunanje enote ni priporočljivo namestiti v bližini oken spalnice ali otroške sobe. Delovanje klime vas bo, če boste spali pri odprtem oknu, zagotovo motilo.

   4.2. Montaža notranje enote klime

   Notranjo enoto klime namestite na prostor, ki je najbolj izpostavljen soncu in vročini. Ko boste ta prostor ohladili na želeno temperaturo, bo tudi v drugih prostorih prijetneje.

   V kolikor boste klimo namestili nad vrati, ki se pogosto odpirajo, bo energijsko manj učinkovita saj bo začela pospešeno delovati vsakič, ko se bodo vrata odprla.

   Mesta kot so hodnik, za zaveso ali nad omaro niso ustrezna za namestitev notranje enote saj je pretok zraka na tu oviran, izkoristek naprave bo zato slabši.

   Ravno tako ni priporočljivo nameščanje notranje enote v bližini toplotnih virov. Ima namreč vgrajen termostat po katerem se ravna pri vzdrževanju nastavljene temperature. Če bo ta zaznal denimo toploto štedilnika, bo naprava delovala četudi je prostor že primerno ohlajen.

   4.3. Tehnična izvedba montaže

   Prvi korak pri montaži je namestitev nosilne plošče za notranjo in zunanjo enoto. Nadalje izvrtamo odprtine v steno, kjer bodo napeljani cevovodi pri čemer upoštevamo dolžino razdalje do stičišča z zunanjo enoto. Napeljemo cevi nato pa notranjo enoto namestimo na nosilno ploščo ter jo priključimo na  elektriko ter cevi za odvod kondenza in zraka. Za tem na nosilce namestimo zunanjo enoto ter jo priključimo. Ko sta obe enoti priključeni, ju je potrebno odzračiti kar pomeni, da se iz hladilnega kroga odvede zrak in vlago, kar storimo z vakuumsko črpalko. Pred prvim zagonom je potrebno preveriti še morebitno puščanje ventilov. Cevovod na zunanji strani stavbe zaščitimo z izolacijskim trakom in ga pritrdimo na steno. Odprtino zapolnimo s poliuretansko peno jo zakitamo in prepleskamo. 

   5. Trendi 2019/2020

   5.1. Energetska učinkovitost

   Ljudje želimo prihraniti denar in obenem rešiti tudi okolje. Sodobne klimatske naprave pomagajo pri obeh ciljih.To je velik trend, ki eksponentno raste v zadnjih nekaj letih in se bo nadaljeval tudi v prihodnosti.

   Split klimatske naprave
   Najbolj pogosto se odločamo za split klimatske naprave

    

   5.2. Pametne tehnologije

   Nove klimatske naprave se povezujejo na wi-fi. S pametno klimatsko napravo lahko nadziramo temperaturo svojega doma enostavno in udobno preko telefona in drugih pametnih naprav. Pri tem prihranimo veliko energije.

   5.3. Brezcevni sistemi in prilagodljiva moč delovanja

   Sodobne klimatske naprave imajo možnost prilagoditve operativne hitrosti, kar služi boljši učinkovitosti.

   Vaš sistem tako deluje natančneje in se prilagaja zahtevam hlajenja in ogrevanja vašega doma. Prav tako so vedno bolj zaželene brezcevne klimatske naprave, ki vam omogočajo prijetno temperaturo zraka brez vrtanja kanalov za cevi.

   5.4. Geotermalne rešitve

   Geotermalno ogrevanje in hlajenje sta v nenehnem porastu tudi kot posledica potrebe po energetski učinkovitosti.

   Geotermalne sisteme za klimatsko napravo odlikujeta tudi trajnost in velik izkoristek.

   5.5. Izboljšana kakovost zraka

   Pridobivanje zanesljivih informacij s senzorjev nam bo pomagalo pri ugotavljanju, koliko odpadkov, umazanije, prahu ali CO2 je v zraku naših domov. Sodobne klimatske naprave zato vsebujejos senzorji povezane filtrirne sisteme, ki se avtomatično znebijo onesnaževalcev in zagotovijo čist in svež zrak.

   Najboljše reference izvajalcev

   Klimatska naprava

  • KLIMA AKTIV, DAMJAN GODEC S.P.

  • Klima

  • TOPEL DOM, Zoran Šircelj s.p.

  • Klimatska naprava montaža

  • SBAY d.o.o.

  • Klima

  • TOPEL DOM, Zoran Šircelj s.p.
  • SLOVENIA
   SLOVENIA
   MOJMOJSTER.NET

   Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
   2000 Maribor

   00386 40 145 800

   AUSTRIA
   AUSTRIA
   DAIBAU.AT

   Pestalozzistraße 1/II/12
   8010 Graz

   0043 676 5205 325

   CROATIA
   CROATIA
   EMAJSTOR.HR

   Pijavišće 17g
   10000 Zagreb

   00385 99 3317 311

   KONTAKTI

   Povpraševanja: 051 216 651
   Podjetja: 040 145 800

   REGIONALNE STRANI

   www.mojmojster.net
   www.emajstor.hr
   www.daibau.at
   www.daibau.rs
   www.daibau.com
   © 2019 Eforma d.o.o., vse pravice pridržane