Za področje

    Je najboljša prenosna klima ali klima brez zunanje enote?

    Članek je koristil že 10480+ uporabnikom
    Klimatske naprave so zaradi vedno toplejšega podnebja postale nepogrešljivi elementi skoraj vsakega doma. Klima naprava uspešno skrbi za bivalno ugodje v prostoru. V poletnih mesecih klimatska naprava deluje na način izsesavanja toplega zraka, ki se potem usmeri na prosto. S klima napravo lahko prostor tudi ogrevamo, takrat se sproži ravno obratni proces - zrak iz zunanjosti se segreje in kot tak preide v notranjost. A na trgu je široka ponudba, zato se pojavi vprašanje katra klima naprava je najboljša? Prenosna klima, split klima ali klima brez zunanje enote? Kakšne vrste klima naprav poznamo, kako jih rangiramo in kakšna je cena klime, si preberite v nadaljevanju zapisa.
    Strokovni članek 10480
    Vrste klimatskih naprav
    Imamo kar 867 izvajalcev za področje Klimatske naprave:

    1. Vrste klimatskih naprav

    Obstaja več vrst klimatskih naprav, prilagojenih različnim potrebam in okoljem. Med najpogostejšimi vrstami so:

    1.1 Prenosne klimatske naprave

    • Ni potrebna trajna namestitev.
      Primerne za manjše prostore ali za uporabo v najetih stanovanjih.

    1.2 Split klimatske naprave

    • Sestavljene iz notranje in zunanje enote.
      Zunanja enota odvaja toploto, medtem ko notranja hladi zrak.
      Primarne za hlajenje večjih prostorov ali več sob.

    1.3 Vgradne klimatske naprave

    • Diskretno vgrajene v strop ali steno.
    • Zagotavljajo enakomerno porazdelitev zraka.
    • Primerne za komercialne prostore in večje domove.
    Prenosna klima ali klima brez zunanje enote?
    Klimatske naprave so zaradi vedno toplejšega podnebja postale nepogrešljivi elementi skoraj vsakega doma.

    1.4 Hibridne klimatske naprave

    • Kombinacija toplotne črpalke, klasične klimatske naprave in sistema prezračevanja.
    • Omogočajo ogrevanje in hlajenje ter povečano energetsko učinkovitost.

    1.5 Centralne klimatske naprave

    • Uporabljene za hlajenje celotnih stavb ali več nadstropij.
    • Zahtevajo profesionalno namestitev in vzdrževanje.

    1.6 Klimatske naprave brez zunanje enote

    • Vse komponente so vgrajene v notranji enoti.
    • Estetsko privlačne, brez vidnih zunanjih enot.
    • Pogosto manjše moči in primerne za manjše prostore.

    Vsaka od teh vrst ima svoje prednosti in omejitve, zato je pri izbiri pomembno upoštevati velikost prostora, potrebe po hlajenju ali ogrevanju, energetsko učinkovitost ter morebitne omejitve pri namestitvi in proračunu.

    Prenosna klima ali klima brez zunanje enote?
    Prenosna klima je priročna, če jo uporabljamo zgolj občasno, saj jo v vmesnem času preprosto pospravimo.

    2. Klimatske naprave glede na mesto vgradnje

    Klimatske naprave se glede na položaj v prostoru delijo na stenske, talne, stropne, kasetne in kanalske klimatske naprave.

    2.1 Stenska klimatska naprava

    Stenska klimatska naprava velja za najbolj klasično vrsto klimatske naprave in se namesti neposredno na steno. Stenska klimatska naprava je lahko sestavljena iz dveh enot (split klimatska naprava), lahko pa samo iz ene notranje enote. Za montažo stenske klimatske naprave se zatorej potrebuje zunanji zid in odvod vode, ki nastaja pri procesu ohlajevanja notranjega, toplega zraka.

    2.2 Talna klimatska naprava

    Talna klimatska naprava je montirana na tla prostora, enako kot za stensko klimatsko napravo, pa tudi stensko odlikuje velika učinkovitost delovanja. S talnimi klimatskimi napravi se hitro doseže željena temperatura prostora.

    2.3 Stropna klimatska naprava

    Stropna klimatska naprava je največkrat skrita v spuščeni strop. Tovrstna naprava je idealna za prostor, v katerem ne želimo, da bi bila klima naprava vidna. Za stropno klimatsko napravo se nekateri odločijo v bivalnih prostorih, zelo priročna pa je prav tako v javnih objektih (muzeji, galerije), kjer bi vidna klimatska naprava kvarila izgled celotnega prostora.

    Stropna skrita klima naprava
    Vgradna stropna klima se uporablja predvsem za večje prostore kot so: pisarne, trgovine in drugi javni prostori.

    2.4 Kasetna klimatska naprava

    Za montažo kasetne klimatske naprave, rabimo v prostoru zadostno višino, saj se le-te vgradijo v spuščeni strop. Kasetna klimatska naprava kot taka zagotavlja veliko število možnosti uporabe, poleg tega pa jo krasi edinstvena oblika in zato lahko deluje kot okrasni dodatek prostora.

    2.5 Kanalska klimatska naprava

    Kanalska klimatska naprava je posebej primerna za objekte, kjer je potreba po večnadstropnem ali individualnim načinom ohlajevanja ali ogrevanja. Sem spadajo recimo dvorane, restavracije, hoteli in podobni večji objekti.

    3. Prenosna klima ali klima brez zunanje enote?

    Med najbolj nepoznanimi izbirami klimatskih naprav sta prenosna klima in klima brez zunanje enote. Raziskali smo prednosti in slabosti obeh, da vam pomagamo pri odločitvi, katera je najbolj primerna za vaše potrebe.

    3.1 Prenosna klima

    Prenosna klima je priljubljena zaradi svoje enostavne namestitve in premičnosti. Brez potrebe po strokovni montaži lahko prenosno klimatsko napravo preprosto premikate po prostoru, kjer jo najbolj potrebujete. To je še posebej priročno v počitniških domovanjih, v najetih stanovanjih ali za tiste, ki se želijo izogniti trajnim spremembam v svojem domu.

    Kljub svoji preprosti namestitvi pa prenosne klime pogosto niso tako učinkovite kot njihove fiksne sorodnice. Manjša moč in omejen dovod zraka lahko pomenita, da bodo potrebovale več časa, da dosežejo želeno temperaturo, še posebej v večjih prostorih.

    3.2 Klima brez zunanje enote

    Klimatske naprave brez zunanje enote ponujajo alternativo tradicionalnim sistemom, ki zahtevajo zunanjo enoto. Namesto tega so vsi ključni sestavni deli klime v notranjosti, kar pomeni, da ni potrebe po montaži zunanje enote. To je privlačno za tiste, ki želijo ohraniti estetiko svojega doma brez zunanjih enot in cevi. Prav tako pride klima brez zunanje enote v poštev pri objektih, ki so spomeniško zaščiteni, kjer je postavitev zunanje enote na fasadi prepovedana.

    Klima brez zunanje enote je običajno tišja od prenosne klime in nudi boljšo regulacijo temperature. Vendar pa ima lahko omejeno moč, kar jo postavlja v nižji razred zmogljivosti v primerjavi z nekaterimi fiksnimi sistemi.

    Zunanja enota klime
    Ključni sestavni deli klime brez zunanje enote so v notranjosti, kar pomeni, da ni potrebe po montaži zunanje enote. 

    3.3 Katera izbira je prava za vas?

    Izbira med prenosno klimo in klimo brez zunanje enote je odvisna od vaših specifičnih potreb. Če cenite prenosnost, enostavno namestitev in niste pripravljeni na trajne spremembe v domu, je prenosna klima lahko odlična izbira. Če pa želite boljšo učinkovitost in vas ne moti nekoliko bolj kompleksna namestitev, bi lahko klima brez zunanje enote zadostila vašim potrebam.

    Obe možnosti imata tako svoje prednosti in slabosti, zato je pametno temeljito premisliti o svojih potrebah in se posvetovati s strokovnjakom, če ste negotovi. Ne glede na to, katero možnost izberete, pa bo ustrezna klimatska naprava zagotovila udobje v vašem domu ali pisarni skozi vse letne čase.

    4. Cena klimatske naprave

    Cena klimatske naprave je v prvi vrsti odvisna od vrste klimatske naprave, moči klimatske naprave, ki mora biti prirejena za točno določeno velikost prostora in nenazadnje tudi od ponudnika klimatske naprave.

    4.1 Cena za stensko split klimatsko napravo

    Okvirna cena za split klimatsko napravo z zunanjo in eno notranjo enoto z močjo hlajenja in gretja do 4 kW., vključno z montažo, je 900€.

    4.2 Cena za kasetno klimatsko napravo

    Okvirna cena stropne klimatske naprave z eno notranjo in zunanjo enoto, z kasetno vgradnjo in z 4 smermi izpuha ter grelno ali hladilno močjo do 2,5 kW, skupaj z montažo, je 2000€.

    4.3 Cena za talno klimatsko napravo

    Okvirna cena talne klimatske naprave z zunanjo in notranjo enoto do 2,5 kW grelne ali hladilne moči, skupaj z montažo, je 1500€.

    .

    Strokovni članek 10480
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Klimatske naprave?

    Imamo kar 867 izvajalcev za področje Klimatske naprave:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 867 izvajalcev za področje Klimatske naprave
    10
    27

    MNT Jernej Gubaš s.p.


    8.9
    0

    Servis Vako d.o.o.


    8.9
    82

    SVEŽINA, Peter Premože s.p.


    8.9
    2

    JANEZ MENCINGER S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane