Za področje

    Prenosne klime - kaj morate upoštevati pri nakupu prenosne klimatske naprave?

    Članek je koristil že 2834+ uporabnikom
    Prenosne klimatske naprave so odličen način hlajenja prostorov, ki nimajo dostopa do centralne klimatske naprave. So veliko bolj učinkovite kot ventilatorji obenem pa veliko cenejše od klasičnih klim. Enostavno jih je namestiti in imajo ogromno funkcij za preprosto upravljanje. Prednost prenosne klime je, da jo lahko poljubno premikate iz enega prostora v drugega ali jo preprosto odpeljete s sabo in si prijetno ohladite tudi svojo počitniško hišo.
    Strokovni članek 2834
    iStock 831443840
    Imamo kar 867 izvajalcev za področje Klimatske naprave:

    1. Kaj morate upoštevati pri nakupu prenosne klime?

    Predno se lotite nakupa prenosne klime, preverite naslednje dejavnike:

    - Moč klime in velikost prostorov, ki jih želite hladiti

    - Umestitev v prostor

    - Odvajanje kondenza/vzdrževanje

    - Stopnja hrupa

    - Energijska učinkovitost

    2. Kakšno moč prenosne klime potrebujem?

    Da bi vaša prenosna klimatska naprava ustrezno delovala in ohlajevala prostor je treba biti pozoren na moč klime in velikost prostora oz. prostorov, ki jih želite ohlajevati. Ena sama naprava denimo ne more zagotoviti ustreznega hlajenja za celotno hišo. Pomembno je, da kupite prenosno klimatsko napravo, ki je primerna za vaš prostor, da ne boste zapravljali energije ali denarja za napravo, ki vam ne bo ustrezno služila.

    2.1 Izračun potrebne moči prenosne klimatske naprave

    Moč klime, ki jo potrebujete, lahko izračunate s preprostim izračunom: 

    Najprej izračunajte prostornino prostora v kubičnih metrih (pomnožite dolžino, širino in višino prostora). Pri ustrezno toplotno izoliranem prostoru za hlajenje enega kubičnega metra potrebujete približno 25 vatov moči. Za prostor s prostornino 60 kubičnih metrov tako potrebujete klimo z močjo 1500 vatov oz. 1,5 kilovata. K temu je treba prišteti še dodatne dejavnike, kot so lega prostora (sončna/senčna stran), velikost okenskih in drugih odprtin, število oseb v prostoru, elektronske naprave v prostoru itd. Zato je dobro, da se osnovni moči prišteje še cca 0,5 kilovata dodatne moči. 

    3. Kam naj postavim svojo prenosno klimatsko napravo?

    Med postopkom hlajenja prenosne klimatske naprave proizvajajo topel zrak, ki ga je treba odvajati skozi odzračevalno cev (ali cevi). Prenosne klimatske naprave imajo zato vključen komplet za okensko namestitev odzračevalne cevi. To pomeni, da mora biti v večini primerov klimatska naprava umeščena v bližino okna. V določenih primerih lahko namesto na okno odvodno cev vgradite v steno z odtokom na prosto oziroma v servisni prostor kot je denimo garaža. Obstajajo pa tudi prenosne klimatske naprave brez cevi.

    klima-okno.jpg
    Prenosna klimatska naprava mora biti umeščena v bližino okna.

    4. Prenosne klime brez cevi oz. mini prenosna klima

    Najbolj enostavni prenosni klimatski sistemi je tako imenovana mini prenosna klima.  To so klime brez cevi, ki imajo popolnoma samo-izhlapevajoče zasnove. Mini prenosna klima oz. klime brez cevi same poskrbijo, da izhlapi ves oz. večina kondenza, ki ga zberejo iz zraka. Ker vlago samodejno odstranijo, vam ni treba skrbeti za to. 

    mini-klima.jpg
    Mini prenosna klima sama poskrbi, da izhlapi večina kondenza, ki ga naprava zbere iz zraka.

    5. Koliko vzdrževanja potrebuje prenosna klimatska naprava?

    Edino vzdrževanje je odvajanje zbranega kondenza. Klimatska naprava namreč med ohlajanjem odvaja tudi vlago iz zraka. Le ta se nato preko cevi odvaja v zbirno posodo. Kondenzat lahko odstranite ročno, z rednim praznjenjem zbirne posode, lahko pa ga preko cevi odvajate s pomočjo gravitacije na prosto ali pa uporabite črpalko, ki vodo iz cevi potiska v ustrezen odtok.

    Del rednega vzdrževanja prenosne klime pa je tudi čiščenje filtrov po navodilih proizvajalca. Občasno je treba klimatsko napravo tudi odtaliti, če se na tuljavah nabere led. Razen tega pa večina prenosnih klimatskih naprav deluje po principu "nastavi in pozabi".

    6. Kako glasne so prenosne klimatske naprave?

    Prenosne klimatske naprave povzročajo določeno mero hrupa v vašem prostoru. Za razliko od klasičnih klimatskih naprav, ki imajo zunanjo enoto montirano zunaj vašega prostora, je celotna prenosna klimatska enota nameščena v vaši sobi. Vsaka naprava, ki ustvarja pretok zraka, bo proizvajal določeno raven hrupa. Če vas to še posebej skrbi, ob nakupu pozorno primerjajte ravni decibelov (dB), ki jih proizvajajo različne enote. 

    7. Ali so prenosne klimatske naprave energetsko učinkovite?

    V primerjavi s t.i. split klimatskimi napravami so prenosne klimatske naprave energetsko manj učinkovite. Koliko boste porabili za delovanje prenosne klimatske naprave, bo temeljilo predvsem na ceni električne energije na vašem območju. Če ste odjemalec električne energije, katere cene nihajo v različnih časovnih obdobjih (npr. podnevi je dražja kot ponoči), je mogoče smiselno, da zaženete prenosno klimo ponoči, ne čez dan. 

    prenosna-klima.jpg
    Zaradi prenosljivosti takšno klimatsko napravo lahko poljubno premikate iz enega prostora v drugi ali jo preprosto odpeljete s sabo in si prijetno ohladitev privoščite tudi v počitniški hiši.

    8. Povzetek - Prednosti in slabosti prenosne klime

    8.1 Prednosti prenosne klime

    Enostaven nakup (v trgovini ali preko spletne trgovine)

    Enostavna postavitev in zagon

    Mobilnost enote

    Namestitev brez gradbenih del

    8.2 Slabosti prenosne klime

    Ne hladi tako učinkovito kot klasična klima

    Ima slabo energijsko učinkovitost

    Je glasna

    Zavzame veliko prostora

     

    Strokovni članek 2834
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Klimatske naprave?

    Imamo kar 867 izvajalcev za področje Klimatske naprave:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 867 izvajalcev za področje Klimatske naprave
    8.8
    2

    AGNI d.o.o.


    8.5
    1

    STRIN, strojne inštalacije, Rajko Rijavec s.p.


    8.9
    0

    PDC, inženiring, trgovina in storitve, d.o.o.


    10
    4

    EMB ELECTRONIC, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane