Za področje

  Suhi estrih, cena za suhomontažni estrih

  Članek je koristil že 56136+ uporabnikom
  Suhi estrih se razlikuje od običajnega estriha po suhem postopku. Suhomontažni estrih vsebuje lesene ali knauf plošče, ki tvorijo estrih. Sistem suhega estriha je primeren tako za novogradnje, kot za prenove.
  Strokovni članek 56136
  priljubljen
  suhi estrih
  Imamo kar 438 izvajalcev za področje Suhi estrih:

  1. Suhomontažni estrih

  Suhi estrihi imajo nekatere prednosti pred navadnim estrihom. Kot prvo, suhi estrih je takoj po montaži pohoden, saj sušenje ni potrebno. Pri času pa prihranite tudi, ker montaža estriha ne traja predolgo. Poleg tega nudi suhi estrih dobro topotno in zvočno zaščito. Suhi estrih je priporočljiv tudi za talno gretje. Tudi teža suhega estriha je dosti nižja od teže običajnega estriha, zato predstavlja ta za objekt manjšo obremenitev.

  2. Slabosti suhega estriha

  Problem suhega estriha pa je v tem, da ta ni povsem vodoodporen, če ni dodatno obdelan, zato je njegova uporaba problematična pri površinah, ki so obremenjene z vodo, kot npr. v kopalnicah, kuhinjah in podobno. V teh primerih je potrebno površine estriha dodatno zatesniti z izolacijskim sredstvom, na območjih stikov pa z izolacijskim trakom. Prav tako problem nastane, če direktno na suhi estrih položimo elastične obloge, kot npr. linolej ali PVC. Tudi v tem primeru moramo estrih predhodno namazati s posebno maso. Podobno, kadar na suhi estrih polagamo ploščice, moramo pri polaganju uporabiti izolacijsko sredstvo in lepilo.

  3. Kako narediti suhi estrih?

  Estrih je ponavadi sestavljen iz posebnih tovarniško zlepljenih mavčnih kartonskih plošč, ki so kaširane z izolacijskih slojem, ponavadi iz stiropora. Kot plošče estriha pa se lahko uporabi tudi druge plošče, kot npr. iverne plošče. Plošče za suhi estrih morajo biti položene v več plasteh.

  3.1 Nasutje za suhi estrih

  Estrih se polaga na nasutje različnih vrst. Ena od možnosti je uporaba bituperl-a, oziroma oplemenitene vulkanske kamnine, ki ima dobro zvočno in toplotno izolacijo. Prav tako lahko uporabimo siliperl, ki je iz neekspandiranega perlita, je grobe granulacije in omogoča dobro zvočno izolacijo. Kot nasutje lahko uporabimo tudi nivoperl, perlit z dobro zvočno in toplotno izolacijo, ki je impregniran z naravnim voskom. Namesto nasutja pa lahko kot podlago uporabimo tudi izolacijo. Nasutje, oziroma izolacija se polaga direktno na konstrukcijo, ponavadi betonsko ploščo.

  3.2 Perlit

  Perlit je ekološko nesporen material iz vulkanske kamnine. Odlikuje ga visoka poroznost in lahkota. Perlit se uporablja kot substrat za rastline, v gradbeništvu pa kot podloga za suhi estrih. Nasujemo ga po neravnih tleh in tako poskrbimo tako za nivelacijo, kot tudi boljšo toplotno in zvočno izolacijo.

  4. Suhi estrih + talno gretje

  Ali ste vedeli, da lahko suhi estrih kombinirate s talnim gretjem? Posebne knauf plošče imajo pripravljene utore za cevi za talno gretje. Zakaj je to uporabno? Pri prenovi nam pogosto zmanjka svetle višine za izvedbo klasičnega estriha s talnim gretjem, ki mora biti debel najmanj 8 cm. V takšnem primeru se uporablja suhi estrih + talno gretje, saj je takšna konstrukcija izredno lahka in debela le 2 cm! Tako pridobljeno višino lahko izkoristite tudi za izvedbo dodatne izolacije pod estrihom. Takšen estrih je lahko položen in opravilen že po dveh dneh. Prednost suhega estriha je, da se izredno hitro segreje in ga lahko ogrevamo z nižjo temperaturo in posledično z nižjimi stroški. Vendar po prenehanju gretja suhi estrih toploto tudi hitro izgubi.

  5. Kdaj uporabimo suhi estrih?

  Suhi estrihi so primerni tako za večstanovanjske objekte, individualne hiše, pa tudi objekte s posebnimi zahtevami. Uporabimo ga predvsem takrat, ko moramo na hitro postaviti večje površine estriha. Posebaj primeren pa je tudi za izvedbo sanacij medetažnih konstrukcij. Uporablja se tudi v povezavi z lesenimi talnimi konstrukcijami.

  Kdaj uporabimo suhi estrih?

  6. Suhi estrih - cena m2

  Cena suhega estriha (z mavčnimi ploščami) se začne pri 20 EUR/m2. Suhi estrihi so več kot 2x dražji kot navadni estrihi.

  Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster in nam pošljite povpraševanje.


  Strokovni članek 56136
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Suhi estrih?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 438 izvajalcev za področje Suhi estrih:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane