Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Suhi estrih, cena za suhomontažni estrih

    Članek je koristil že 55534+ uporabnikom
    Suhi estrih se razlikuje od običajnega estriha po suhem postopku. Suhomontažni estrih vsebuje lesene ali knauf plošče, ki tvorijo estrih. Sistem suhega estriha je primeren tako za novogradnje, kot za prenove.
    Strokovni članek 55534
    priljubljen
    suhi estrih
    Imamo kar 432 izvajalcev za področje Suhi estrih:

    1. Suhomontažni estrih

    Suhi estrihi imajo nekatere prednosti pred navadnim estrihom. Kot prvo, suhi estrih je takoj po montaži pohoden, saj sušenje ni potrebno. Pri času pa prihranite tudi, ker montaža estriha ne traja predolgo. Poleg tega nudi suhi estrih dobro topotno in zvočno zaščito. Suhi estrih je priporočljiv tudi za talno gretje. Tudi teža suhega estriha je dosti nižja od teže običajnega estriha, zato predstavlja ta za objekt manjšo obremenitev.

    2. Slabosti suhega estriha

    Problem suhega estriha pa je v tem, da ta ni povsem vodoodporen, če ni dodatno obdelan, zato je njegova uporaba problematična pri površinah, ki so obremenjene z vodo, kot npr. v kopalnicah, kuhinjah in podobno. V teh primerih je potrebno površine estriha dodatno zatesniti z izolacijskim sredstvom, na območjih stikov pa z izolacijskim trakom. Prav tako problem nastane, če direktno na suhi estrih položimo elastične obloge, kot npr. linolej ali PVC. Tudi v tem primeru moramo estrih predhodno namazati s posebno maso. Podobno, kadar na suhi estrih polagamo ploščice, moramo pri polaganju uporabiti izolacijsko sredstvo in lepilo.

    3. Kako narediti suhi estrih?

    Estrih je ponavadi sestavljen iz posebnih tovarniško zlepljenih mavčnih kartonskih plošč, ki so kaširane z izolacijskih slojem, ponavadi iz stiropora. Kot plošče estriha pa se lahko uporabi tudi druge plošče, kot npr. iverne plošče. Plošče za suhi estrih morajo biti položene v več plasteh.

    3.1 Nasutje za suhi estrih

    Estrih se polaga na nasutje različnih vrst. Ena od možnosti je uporaba bituperl-a, oziroma oplemenitene vulkanske kamnine, ki ima dobro zvočno in toplotno izolacijo. Prav tako lahko uporabimo siliperl, ki je iz neekspandiranega perlita, je grobe granulacije in omogoča dobro zvočno izolacijo. Kot nasutje lahko uporabimo tudi nivoperl, perlit z dobro zvočno in toplotno izolacijo, ki je impregniran z naravnim voskom. Namesto nasutja pa lahko kot podlago uporabimo tudi izolacijo. Nasutje, oziroma izolacija se polaga direktno na konstrukcijo, ponavadi betonsko ploščo.

    3.2 Perlit

    Perlit je ekološko nesporen material iz vulkanske kamnine. Odlikuje ga visoka poroznost in lahkota. Perlit se uporablja kot substrat za rastline, v gradbeništvu pa kot podloga za suhi estrih. Nasujemo ga po neravnih tleh in tako poskrbimo tako za nivelacijo, kot tudi boljšo toplotno in zvočno izolacijo.

    4. Suhi estrih + talno gretje

    Ali ste vedeli, da lahko suhi estrih kombinirate s talnim gretjem? Posebne knauf plošče imajo pripravljene utore za cevi za talno gretje. Zakaj je to uporabno? Pri prenovi nam pogosto zmanjka svetle višine za izvedbo klasičnega estriha s talnim gretjem, ki mora biti debel najmanj 8 cm. V takšnem primeru se uporablja suhi estrih + talno gretje, saj je takšna konstrukcija izredno lahka in debela le 2 cm! Tako pridobljeno višino lahko izkoristite tudi za izvedbo dodatne izolacije pod estrihom. Takšen estrih je lahko položen in opravilen že po dveh dneh. Prednost suhega estriha je, da se izredno hitro segreje in ga lahko ogrevamo z nižjo temperaturo in posledično z nižjimi stroški. Vendar po prenehanju gretja suhi estrih toploto tudi hitro izgubi.

    5. Kdaj uporabimo suhi estrih?

    Suhi estrihi so primerni tako za večstanovanjske objekte, individualne hiše, pa tudi objekte s posebnimi zahtevami. Uporabimo ga predvsem takrat, ko moramo na hitro postaviti večje površine estriha. Posebaj primeren pa je tudi za izvedbo sanacij medetažnih konstrukcij. Uporablja se tudi v povezavi z lesenimi talnimi konstrukcijami.

    Kdaj uporabimo suhi estrih?

    6. Suhi estrih - cena m2

    Cena suhega estriha (z mavčnimi ploščami) se začne pri 20 EUR/m2. Suhi estrihi so več kot 2x dražji kot navadni estrihi.

    Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster in nam pošljite povpraševanje.


    Strokovni članek 55534
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Suhi estrih?

    Imamo kar 432 izvajalcev za področje Suhi estrih:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 432 izvajalcev za področje Suhi estrih
    10
    33

    MONTAŽER ZALOŽNIK d.o.o.


    9
    0

    Tomaž Kavčič s.p. ,Tomdom gradbeništvo


    8.7
    0

    MONTAŽA ŠMIT MARKO ŠMIT S.P.


    9.8
    2

    TREND Zafir Kujraković s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane