Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Izolacija podstrešja – kako poteka izolacija mansarde?

    Članek je koristil že 71708+ uporabnikom
    Izolacija mansarde je ključni postopek, če jo želimo uporabiti za kasnejše bivanje. Običajna je izolacija strehe med špirovci, za kar se uporablja mineralna volna. Izolacija podstrešja se lahko izvede tudi s sodobnejšimi tehnikami vpihovanja ali brizganja. Pravilna vgradnja izolacije bo v naši mansardi omogočila ugodno klimo še posebej v vročih mesecih, zato je izbira kakovostnega izvajalca pomemben korak.
    Strokovni članek 71708
    priljubljen
    izolacija podstresja
    Imamo kar 1023 izvajalcev za področje Izolacija podstrešja, mansarde:

    1. Klasična strešna izolacija strehe med špirovci

    Pri mansardi gre največkrat za klasično poševno streho z leseno strešno konstrukcijo. Ustaljen postopek izolacije podstrešja se izvede s trdo ali mehko mineralno volno. Preden se izvajalec loti izolacije strehe, mora najprej preveriti, ali je ostrešje ustrezno pripravljeno. To pomeni, da je pod neprekinjeno strešno kritino izveden prezračevalni kanal ali zračni most, pod njim pa more biti nameščena paroprepustna folija. Imenujemo jo tudi sekundarna kritina. Ta ne sme puščati, torej ne smemo čutiti »prepiha«. Priporočljiva ekonomična debelina izolacije za podstrešje je 30 cm, določa pa jo PURES (Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah).
    Klasična izolacija strehe
     
    1. Najlažjo vgradnjo nam omogoča mehka izolacija v rolah. Za ustrezno vgradnjo jo razrežemo na tako velike trakove, da ustrezajo razmiku med špirovci. Debelino izolacije prilagodimo debelni špirovca. Če so špirovci v naši mansardi debeli 14 cm, izberemo 15 cm debelo mehko mineralno izolacijo. Večja debelina nam bo olajšala vgradnjo. Nikakor pa ne uporabimo izolacije, ki je več kot 5cm debelejša od debeline špirovca, saj tlačenje izolacije zmanjša njeno izolativnost.
     
    2. Po vgrajeni prvi plasti izolacije na špirovce namestimo kovinska obešala, torej C profile ali leseno podkonstrukcijo, ki ustreza želeni debelini druge plasti izolacije. Če je naš špirovec debel 20 cm, namestimo C profile debeline 10 cm. Med profile namestimo mineralno volno, debeline 12 cm za lažjo vgradnjo.
     
    3. Zadnji pomemben korak izolacije je namestitev parne ovire. Najbolj primeren je srebrni dvostranski lepilni trak. Izvajalec, ki bo izoliral vašo podstrešje, mora parno oviro tesno zalepiti na C profile ali leseno podkostrukcijo, še posebej pri prebojih.
     
    4. Zaključni sloj izolirane strehe je po navadi suhomontažna obloga, torej obloga iz suhomontažnih knauf plošč, ki jih izvajalec lahko položi v eni ali dveh plasteh.

    2. Celulozna izolacija z vpihovanjem – celulozna in vpihana volna

    Z ekološko osveščenostjo in napredovanjem tehnologije na trgu, vedno pogosteje srečujemo tudi celulozno volno ali vpihano volno. Celulozna izolacija je izdelana iz odpadnega časopisnega papirja. Proti požaru je celulozna izolacija zavarovana z borovo soljo. Postopek vgradnje je precej drugačen od klasičnega in zahteva več predpriprave. Ker bo izvajalec izolacijo vpihoval, mora najprej preveriti, če je strešna lepenka oz. sekundarna kritina zrakotesna. Enako velja tudi za vse ostale stike tal s streho in preboje za zračnike. Z namestitvijo folije, ki hkrati služi kot parna zapora, se ustvari zrakotesen sloj, nakar sledi vpihovanje celuloze.
    Celulozna izolacija

    3. Izolacijska volna

    Volnena izolacija se izvede podobno kot celulozna izolacija. Prednosti vpihovanja izolacijske volne je izolacija brez stikov, saj ne potrebujemo razreza materiala in ima majhen transportni volumen. Ker je ta tehnika precej nova, jo izvaja malo izvajalcev. Če potrebujete izvajalca za vpihovanje volne, se obrnite na Mojmojster.

    4. Izolacijska pena in brizganje izolacije

    Novi napredki v tehnologiji in kompozitih so botrovali k razvoju izolacije z brizganjem. Brizganje izolacije omogoča, da lahko plast izolacije nanesemo ne glede na obliko mansarde ali na stanje zrakotesnosti podstrešja. Izolacijska pena je idealna tudi za sanacije, saj nam omogoča popravila nepravilno vgrajene izolacije ali dodatek k dotrajani izolaciji mansarde. Postopek vbrizgavanja ne zahteva večjih sprememb ali posegov v objekt. Izvajalec z visokotlačno črpalko premera 100mm nabrizga homogeni sloj izolacijske pene neposredno na podlago. Pri tem se uporablja celuloza z vodno meglo ali kompozit druge vrste.
    Izolacijska pena
     
    Strokovni članek 71708
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Izolacija podstrešja, mansarde?

    Imamo kar 1023 izvajalcev za področje Izolacija podstrešja, mansarde:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1023 izvajalcev za področje Izolacija podstrešja, mansarde
    9.9
    8

    KDV slikopleskarske storitve Kristian Kraljević s.p.


    9.9
    11

    EM-GRAD Mersud Emrić s.p.


    10
    1

    MIRAN POLANEC S.P., krovstvo


    9.8
    6

    PABU Storitve d.o.o


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane