Za področje

  Geodetski posnetek, cena za geodetski načrt

  Članek je koristil že 27426+ uporabnikom
  Preden začnemo z gradnjo hiše potrebujemo geodetski posnetek, oziroma geodetski načrt. Načrt se nariše na podlagi že znanih podatkov iz uradnih evidenc in na podlagi podatkov s posnetka terena. Podatki pridobljeni iz uradnih evidenc, ponavadi geodetske uprave, obsegajo podatke o parcelnih mejah, bonitetah zemljišč, rabi zemljišč in podobno. Podatki s terena pa vključujejo podatke o mikrolokaciji, podatki o reliefu, vodah, obstoječih objektih in podobno.
  Strokovni članek 27426
  geodetski posnetek
  Imamo kar 211 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

  1. Geodetski posnetek parcele

  Preden se poda geodetski posnetek je potrebno izbrskati podatke iz ustreznih baz in pa opraviti meritve na terenu samem. Pri terenskih meritvah se uporablja sodobna geodetska oprema, kot npr. GPS naprave in totalne postaje. GPS naprave, ki jih uporabljajo geodeti so izjemno natančne in se uporabljajo zgolj v profesionalne namene, z njimi pa se določajo pozicije določenih točk. Totalna postaja pa se uporablja za merjenje velikih razdalj. Ponavadi se geodetski posnetek naredi za vsaj 25 m širok pas, ki vsebuje zemljišče predvidenega ali obstoječega objekta in bližnjo okolico. Nujno pa mora posnetek zajeti tudi dostopen koridor, mesto po katerem bodo uporabniki dostopali do objekta. 

  2. Geodetski načrt

  Geodetski načrti so ponavadi narisani v merilu 1:1000 za stavbe in v merilu 1:5000 za gradbene inženirske objekte. Ponavadi se izdelujejo v državnem koordinatnem sistemu ETRS ali GK. Geodetski načrt se uporabi za pripravo PGD (projekta za gradbeno dovoljenje) in vsebuje podatke o terenu, vodah, že obstoječih objektih, rastlinah, vodih in drugih podatkih o parceli.

  Geodetske načrte lahko razvrstimo glede na namen. Kot že omenjeno potrebujemo geodetski načrt, ko pridobivamo gradbeno dovoljenje. Potrebujemo ga že preden začnemo s PGD-jem in sicer pri izdelavi idejne dokumentacije, IDZ. Prav tako pa moramo imeti geodetski načrt, če želimo objekt legalizirati. Načrt novega stanja pa moramo pridobiti tudi za izdajo uporabnega dovoljenja.

  Geodetski načrt

  3. Geodetski certifikat

  Ob pridobitvi goedetskega načrta pa moramo dobiti tudi poseben certifikat. V certifikatu je določen namen in natančnost podatkov s terena in uradnih evidenc, kot npr. natančnost parcelnih mej. Če parcelne meje niso natančno določene, ne moremo pridobiti gradbenega dovoljenja. Tako mora geodet predhodno določiti še natančen potek mej.

  4. Geodetski posnetek - cena

  Kakšna je cena za geodetski posnetek? Cena za geodetski načrt je močno odvisna od območja, namena in števila geodetskih točk. Geodetski posnetek parcele stane med 300 in 500 EUR.

  Strokovni članek 27426
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Geodetske storitve?

  Imamo kar 211 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Imamo kar 211 izvajalcev za področje Geodetske storitve
  10
  1

  GEO-INFO, Primož Peterka s.p.


  10
  1

  GEO SISTEMI, geodezija, informatika, Samo Lenarčič s.p.


  10
  4

  TRIBI d.o.o.


  10
  1

  GEOmeter, Jasna Golob s.p.


  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane