Za področje

    Vpis v kataster stavb

    Članek je koristil že 5222+ uporabnikom
    Pred prodajo hiše ali pred najemom stanovanjskega posojila je treba izvesti vpis stavbe v kataster stavb in določitev zemljišča pod stavbo. Prav tako je vpis stavbe v kataster stavb pogoj za določitev hišne številke. Ob tem je treba po novi gradbeni zakonodaji (Gradbeni zakon) priložiti tudi uporabno dovoljenje (za novogradnje). Zakaj potrebujemo vpis stavbe v kataster stavb in kako poteka?
    5222
    kataster stavb naslovna

    1. Vpis stavbe v kataster stavb in določitev zemljišča pod stavbo

    1.1 Kaj pridobite z vpisom stavbe v kataster nepremičnin?

    Mojstre iz podjetja Geolinija - geodetske storitve smo vprašali o vpisu stavbe v kataster stavb. Zakaj ga potrebujemo in kako poteka? Z vpisom stavbe v kataster stavb boste pridobili hišno številko (za novogradnje je potrebno tudi uporabno dovoljenje), vzpostavite etažno lastnino in možnost, da poslovno razpolagate z nepremičnino ob prodaji nepremičnine ali najemu posojila.

    1.2 Kdo vloži zahtevo za vpis v kataster stavb?

    Zahtevo za vpis stavbe v kataster stavb lahko vloži:

    - investitor gradnje
    - lastnik parcele, na kateri stoji stavba ali je z njo povezana
    - imetnik stavbne pravice
    - lastnik stavbe ali dela stavbe
    - uporabnik stavbe ali dela stavbe ali
    - upravnik stavbe

    2. Vpis novogradnje v kataster nepremičnin

    V primeru novogradnje se vpis stavbe v kataster stavb pri geodetu naroči takoj, ko je možna izmera površine notranjih prostorov. Vpis je obvezen najkasneje 30 dni po zaključku gradbenih del ter je nujni predpogoj za prijavo stalnega bivališča ali sedeža pravne osebe v novozgrajeni stavbi. Geodet izdela elaborat za vpis stavbe v kataster stavb in določitev zemljišča pod stavbo, pripravi zahtevek za vpis ter ju odda na pristojno geodetsko upravo. Hkrati se lahko vloži tudi zahteva za določitev hišne številke.

    Po gradbeni zakonodaji  iz 1. junija 2018 je potrebno za pridobitev hišne številke priložiti uporabno dovoljenje.

    Pri obstoječih stavbah, ki so bile zgrajene po 1.1.2003 in so večstanovanjske, je treba ob vpisu stavbe v kataster stavb priložiti veljavno gradbeno dovoljenje za večstanovanjsko stavbo. Elaborat za določitev zemljišča pod stavbo se izdela skupaj z elaboratom za vpis stavbe v kataster stavb. Zemljišče pod stavbo je navpična projekcija preseka stavbe z zemljiščem na ravnino.

    Kataster stavb
    Za določitev zemljišča pod objektom se obrnite na izkušene geodete.

    3. Kataster nepremičnin: neskladnost realnega stanja in zemljiškega katastra

    Če geodetska uprava ob pregledu podatkov zemljiškega katastra in katastra stavb ugotovi neskladje, pozove lastnika parcele ali imetnika stavbne pravice, da v treh mesecih po prejemu poziva vloži zahtevo za vpis stavbe v kataster stavb. Če lastnik parcele ali imetnik stavbne pravice tega ne stori, geodetska uprava poskrbi za izdelavo elaborata za vpis stavbe v kataster stavb na stroške investitorja, njega pa prijavi nadzornemu organu.

    Pozor! Vpis stavbe, ki je zgrajena brez predpisanih dovoljenj, v kataster stavb ne pomeni, da smo stavbo legalizirali!

    4. Vpis stavbe v kataster stavb - cena

    Cena vpisa stavbe v kataster je odvisna od več dejavnikov, ko so površine stavbe, števila prostorov, števila posameznih delov stavbe, števila vabljenih lastnikov na postopek, števila udeleženih lastnikov postopka ter izdelave elaborata za vpis stavbe v kataster stavb in priprave zahtevka za evidentiranje. Predlagamo, da za pripravo ponudbe za vpis svoje stavbe kontaktirate podjetje Geolinija - geodetske storitve.

    Poskrbite za pravočasen in pravilen vpis stavbe v kataster stavb in si prihranite številne nevšečnosti.

     

    5222
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Geodetske storitve?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane