Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Gradnja hiše, cena gradnje hiše - Koliko stane gradnja hiše 2024?

    Članek je koristil že 414932+ uporabnikom
    Gradnja hiše je za marsikoga eden največjih finančnih zalogajev v življenju. Preden se lotimo izvedbe projekta, moramo dobro zasnovati finančno shemo. Stroški gradnje hiše se lahko izračunajo. Cena gradnje hiše je odvisna od vgradnje materialov, velikosti objekta, zahtevnosti… Pri MojMojster smo na grobo izračunali, koliko stane gradnja hiše 2024.
    Strokovni članek 414932
    priljubljen
    gradnja hise cena
    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja:

    0. Koliko stane gradnja hiše?

    Kakšna je cena hiše? To je vprašanje, na katerega vam bo le redko kdo želel ali znal odgovoriti. Gradnja svojega sanjskega doma je za vse nas eden izmed največjih finančnih zalogajev. Za lastno nepremičnino namreč globalno gledano porabimo kar 30% denarja, ki smo ga kadarkoli zaslužili. Pa vendar je do odgovora, koliko denarja potrebujemo za novogradnjo, zelo težko priti. Predvsem, ker je strošek odvisen od mnogih med seboj prepletenih dejavnikov. Na žalost je potrošnik v tem delu mnogokrat prepuščen samemu sebi. Zato bi vam v sledečem prispevku radi olajšali vašo načrtovanje financ pri gradnji svojega doma.

    Do sanjske hiše z najboljšo ponudbo stanovanjskega kredita

    Eden prvih korakov na poti do lastne hiše, v kolikor potrebujete financiranje, je zagotovo raziskava ponudbe bank, ki na slovenskem trgu ponujajo stanovanjski kredit(raziskava: MojMojster). Pogoji tj. obrestna stopnja med bankami se običajno razlikujejo glede na to ali gre za fiskno ali variabilno obrestno mero in trajanje ter konkreten namen kredita. Pred končno izbiro priporočamo tudi, da se na izbrane banke obrnete tudi osebno in povprašate o kakšnih aktualnih ugodnostih za vaš konkreten primer.

    1. Izračun gradnje hiše

    1.1 Hiša ni serijski produkt iz trgovine

    Ko gradimo hišo, ne kupujemo serijsko izdelanega produkta. Cena gradnje je odvisna od velikosti, zahtevnosti, lokacije, terena, vgrajenih materialov in načina organizacije. Vsaka hiša je projekt zase. In tudi mora biti, saj predvsem odgovarja na vaše lastne potrebe, kontekst prostora, urbanistična določila in karakteristike zemljišča. V trgovini smo vajeni povprašati za cene, tudi natančen strošek pleskanja ali prenova parketa lahko dobimo zelo hitro. Za določitev cene gradnje pa je potreben čas in podrobna analiza vašega projekta.

    1.2 Popis del in ocena investicij

    Brez skrbi, kljub kompleksnosti pa se da ceno gradnje relativno natančno določiti. Izhodišče tega je dobro definiran projekt. To torej ne pomeni, da imate skico, ali vizualizacijo vašega sanjskega doma, temveč morate že imeti dokumente, ki vam jih je pripravil arhitekt. O gradbeni dokumentaciji smo napisali že veliko, za ta prispevek pa je dovolj le poznavanje faz projektiranja. Če je idejni projekt materializacija vaših želja, je DGD formalizacija vašega doma v obliki preprostih načrtov in dokumentacije, PZI pa natančna določitev vseh detajlov, slojev, stikov. In ravno v fazi PZI, ali projekta za izvedbo, arhitekt ali projektant izdela popis gradbeno obrtniških del.

    Popis del v kombinaciji z dobro dorečenimi načrti je najpomembnejši dokument, s katerim boste komunicirali z izvajalci. Vsebuje seznam vseh potrebnih del in vgrajenih materialov, na podlagi katerega se lahko pripravi projektantska ocena investicije. To je dober nepristranski približek stroška gradnje. Seveda pa je edina realna cena tista, ki vam jo na podlagi popisa del ponudi izbrani izvajalec. Predračun za gradnjo hiše je smiselno primerjati z tremi podjetji, ki jim zaupamo, da dobimo realen strošek. Marsikateri od vas pa še ni prišel tako daleč ali zgolj razmišlja o tem, ali se mu taka investicija sploh splača. Zato smo za vas pripravili orientacijske ocene investicij za različne situacije pri gradnji hiše.

    1.3 Cena hiše na m2, izhodišča za izračun

    V nadaljevanju bomo navajali najbolj tipične primere in izhodišča, ki izhajajo iz naših povprečnih cen na platformi. Naša osnova bo klasična slovenska zidana hiša, velikosti 160 m2 neto in 200 m2 bruto na nezahtevnem terenu v osrednjeslovenski regiji. Uporabljeni materiali pri izračunu ustrezajo veljavni zakonodaji, ki narekuje, da je vsaka hiša že v osnovi nizko-energetska. Privzeli bomo vgrajena troslojna okna, vsaj 15 cm izolacije na 30 cm debelih nosilnih zidovih in enostavno konstrukcijo brez toplotnih mostov. Cena gradnje vsebuje vse, gradbeno dokumentacijo, tudi komunalne priključke in ureditev parcele.

    Enota ocene bo cena gradnje na EUR/m2 neto površine za vašo lažjo predstavo. Neto površina je – poenostavljeno - površina bivalnih prostorov, ki jih dejansko lahko uporabljate. Bruto površina pa – poenostavljeno – pomeni zunanjo dimenzijo hiše. Nanjo se po standardu računa cena na m2. Ne pozabite, slabo zasnovane hiše, ki majo veliko nadstreškov, izrastkov, etc. imajo nizko neto površino in so bistveno dražje od dobro zasnovanih.

    2. Koliko stane gradnja hiše?

    Kakšna je cena novogradnje? Navajamo nekaj tipičnih primerov gradenj na našem tržišču. Za izhodišče smo v tem poglavju uporabili fazo „gradnje na ključ“. Gradnja na ključ, kakor ime že samo slikovito pove, pomeni dokončan objekt. Vse gradbene in obrtniške faze so zaključene, skupaj s finalnimi oblogami. Vanj prinesete samo pohištvo in svetila. Vsi vemo, da pri izbiri parketov, keramike ali recimo oken skoraj da ni omejitev navzgor. Naj poudarimo, da v teh investicijskih ocenah privzemamo srednje kakovosti vgrajenih materialov.

    2.1 Klasična gradnja hiše na ključ - cena

    Zidana oz. klasična gradnja hiše strokovno pomeni masivno gradnjo iz zidakov in betonskih stebrov ter preklad. V to kategorijo spada tudi zidanje Ytong hiše. V Sloveniji je masivna ali drugače tudi klasična gradnja najpogostejši način, da pridemo do svojega doma. Kljub vzponu popularnosti montažne gradnje se še vedno 80% slovenskih enodružinskih projektov zazida.

    Koliko stane gradnja hiše na ključ? Cena gradnje zidane hiše za 2023 je znašala do 960 do 1.680 EUR/m2 neto površine.

    Klasična gradnja hiše na ključ cena

    2.2 Gradnja manjše hiše

    Kvadrature grajenih objektov so pri nas v zadnjih 30 letih padle za 100%. Povprečna kvadratura novogradnje na MojMojster znaša 154,5 m2 na analiziranih 500 primerih, kar je tudi osnova za predmetni izračun. Če pa želite manjšo hišo, recimo dom z 80 m2 neto površine, bo cena gradnje na m2 višja za približno 10%. Čeprav se morda sliši nesmiselno, sta razloga za to dva. Prvi je ta, da je za manjše projekte iz strani gradbenih podjetij manj zanimanja. Drugo pa je dejstvo, da imajo določeni elementi, recimo toplotna črpalka ali električne inštalacije, visoko začetno ceno in z manjšanjem kvadrature njihov strošek žal ne pade sorazmerno.

    Cena gradnje manjše hiše je 2023 znašala od 1.400 do 1.700 EUR/m2 neto površine.

    Gradnja manjše hiše

    2.3 Cena gradnje hiše z ravno streho

    Predvsem od starejše generacije boste slišali rek, da ravna streha vedno pušča. Kar je bilo verjetno večkrat res, ker je bila v preteklosti slabo izvedena. Seveda pa danes temu ni tako. Z odličnimi rešitvami strešnih folij in tekočih membran, ki jih recimo proizvaja Sika, boste v kombinaciji z dobro izvedbo, gotovo varni. Zato hiše z ravnimi strehami pridobivajo na priljubljenosti. En razlog je estetski. Sodobni oblikovalski ideali stremijo k ravnim linijam in pravokotnim oblikam. Drugi, veliko pomembnejši faktor pa je izkoristek prostora. Recimo, da lahko pozidate 100m2 zemljišča. Vaša želja enodružinske hiše je etažnost pritličje in mansarda. Pri izbiri dvokapnice z naklonom 35 stopinj in kolenčnim zidom 160 cm – kar je običaj za Slovenske urbanistične pogoje – boste lahko izkoristili le 60% mansarde zaradi poševnin. Pri 200 m2 bruto površin je uporabnega prostora le 130 m2 neto. V primeru izbire ravne strehe je situacije povsem drugačna. Obe etaži ostaneta isto izkoriščeni, zato vam ostane 160 m2 neto. Zidanje hiše z ravno streho vam ustvari dodatnih 25% neto površin.

    Cena gradnje hiše z ravno streho se nekoliko razlikuje od klasične. Ker je dobro izvedena ravna streha z dodelanim odvodnjavanjem in izhodom na streho, dražja od klasične, bo celotna investicija za 3% višja. Še vedno pa ostanete v razponu med 1.300 in 1.550 EUR/m2 neto površine, ob tem, da boste lahko uporabljali prostor ali dva več.

    Cena gradnje hiše z manjšo streho

    2.4 Prizidek k hiši

    Gradnja prizidka k hiši ima enako ceno kot gradnja klasične zidane hiše. S prizidkom torej ne prihranite bistveno, razen pri komunalnih priključkih, kadar je njihova moč kljub povečani porabi zadostna. Za prizidek je seveda potrebna vsa gradbena dokumentacija in plačilo komunalnega prispevka.

    Cena gradnje prizidka k hiši se torej giblje med 1.250 do 1.550 EUR/m2 neto površine.

    Prizidek k hiši

    2.5 Gradnja montažne hiše

    Montažna gradnja, skeletna ali panelna, postaja posebej med mlajšo generacijo, vse bolj priljubljena. En razlog lahko pripišemo izjemno uspešnemu marketingu ponudnikov montažnih hiš v zadnjih letih, ki predstavlja montažno gradnjo kot edino smiselno za sodobne zahteve potrošnika. Drug razlog pa gotovo tiči v številnih prednostih. Lesena gradnja je v nekaterih pogledih prijetnejša za bivanje, diha in je okolju bolj prijazna. Poleg tega montaža poteka izjemno hitro, med gradnjo pa skoraj da ni zapletov. Marsikateri proizvajalec vam bo prav tako povedal, da je montažna gradnja tudi cenejša. S čimer pa se nikakor ne strinjamo. Montažna gradnja ni cenejša od zidane. Cene, ki jih ponudniki navajajo, ne vsebujejo stroška izvedbe temeljev in komunalnih priključkov. Seveda cena prav tako ne vključuje zunanje ureditve tlakovanja, odvodnjavanja in podobno.

    Cena montažne gradnje se giblje med 1.250 in 1.600 EUR/m2. Tukaj pa moramo prišteti še strošek temeljne plošče in komunalnih priključkov ter vsaj osnovne zunanje uredite. Kumulativno je tako treba dodatno plačati še 20.000 EUR, kar pri povprečni hiši znaša še dodatnih 100 EUR/m2 neto površine.

    Gradnja montažne hiše

    2.6 Gradnja pasivne hiše

    Marsikdo izmed nas se zaveda pomena trajnostne gradnje in pečata, ki ga energetsko potratna arhitektura pustiji v okolju. Pasivna hiša je izraz za objekt, ki je tako dobro zasnovan, da se ogreva že z samimi napravami in ljudmi, ki v njej bivajo. Torej potrebuje ogrevanje le v najhladnejših mesecih. To pomeni, da ima izjemno izoliran toplotni ovoj, brez toplotnih mostov, vgrajeno rekuperacijo ter troslojna okna. Cena za zidane in montažne pasivne hiše je podobna, morate pa računati z dejstvom, da boste zanjo odšteli 15% - 20% več, kakor za klasično nizko-energetsko hišo.

    Cena pasivne gradnje je med 1.500 in 1.850 EUR/m2 neto površine, odvisno ali ste se odločili za montažno ali zidano.

    Gradnja pasivne hiše

    2.7 Najcenejša gradnja hiš

    Poceni gradnja hiše je stvar preteklosti. Sodobne zahteve po kakovostnem bivalnem okolju in energetski varčnosti doprinesejo k strošku na kvadratni meter, ki ga težko znižamo. Velja pravilo, da material pri gradnji hiše predstavlja približno 60% stroška gradnje. Drugi del stroška pa je seveda delo in logistika, ki jo za vas opravi izvajalec. Glede na našo kulturo gradnje marsikatero uro dela lahko prispevamo tudi sami, kar sicer odsvetujemo. Če poprimemo za lopato pri zunanji ureditvi, sami izvedemo slikopleskarska dela in kupimo keramiko ter parket v outletu, se ceno gradnje da znižati za do 10%. Seveda ne smemo pozabiti tudi na svoj vložen čas, ki ima določeno vrednost.

    Najcenejša gradnja hiše se tako giblje med 1.150 in 1.400 EUR/m2 neto površine.

    2.8 Koliko stane zavarovanje hiše?

    Na odgovor na vprašanje » Koliko stane zavarovanje hiše?« vplivajo različni dejavniki, kot so velikost hiše, njena starost, zavarovane nevarnosti, zavarovalna vsota itd. Zato vam svetujemo, da si preko spleta naredite informativni izračun in ugotovite, koliko bi stalo zavarovanje vaše hiše. Zavarovanje lahko potem tudi enostavno in hitro sklenete ter tako poskrbite za varnost svojega doma.

    3. Stroški gradnje hiše

    Zgoraj smo navedli strošek gradnje hiše za določeno vrsto projekta. Za še natančnejšo predstavo o ceni gradnje pa je treba upoštevati tudi splošne dejavnike, ki sledijo v naslednjem poglavju.

    3.1 Gradnja hiše 2023 in 2015

    Koliko stane gradnja hiše 2023? Na žalost potrošnikov in veselje gradbenih podjetij, je cena novogradnje v zadnjih nekaj letih poskočila v višave. Del je pripisati preprosto velikemu povpraševanju. Gradbena podjetja si zato lahko privoščijo višanje ponudb, saj se vedno najde nekdo, ki bo dražjo storitev vendarle naročil. Deloma je k temu botrovala tudi cena materialov in pomanjkanje delovne sile v gradbeništvu. Od 2015 do 2023 so se cene gradbenih storitev dvignile za vsaj 35%.

    3.2 Podražitve gradnje

    Zidanje hiše je kompleksen postopek, ki zahteva dobro načrtovanje in veliko usklajevanja. Še tako dobro načrtovan projekt vedno preseneti. Zato je nujno, da izdelate odličen projekt za izvedbo. Enako pomembno je tudi, da angažirate nadzornika, ki je z vami v vseh fazah projekta. Če boste organizacijo prevzeli popolnoma na lastno pest, se bo gradnja gotovo podaljšala za nekaj mesecev. Kar je bilo enostavno premisliti in določiti na načrtu, je toliko težje in dražje popraviti v realnosti. Površna izvedba hidro-izolacijskega ovoja, toplotni mostovi, težave pri neskladnostih med konstrukcijo in inštalacijami, slabo določene pozicije odtokov in stikal, lahko vašo gradnjo podražijo za 10% ali več. Zato je načrtovanje in strokovna podpora nujna. Splača se investirati več na kratki rok, saj s tem v času gradnje res veliko prihranimo.

    3.3 Gradnja hiše v Ljubljani, gradnja hiše v Mariboru ali novogradnja na Primorskem

    Lokacija gradnje precej vpliva na ceno. Razlike med kupno močjo v med kraji so precejšnje. GDP na prebivalca v Murski Soboti je tudi do 30% nižji od tistega v Ljubljani. Temu se prilagodijo tudi izvajalci, saj je nekdo v Ljubljani pripravljen izvajalcu plačati več kakor potrošnik na Slovenski periferiji. Posebna anomalija je Obalna regija, ker izvajalcev skoraj ni, zato se tja vozijo podjetja iz širne Slovenije. V periferiji je cena gradnje tako okrog 1.250 EUR/m2, med tem ko boste na Primorskem gotovo odšteli 1.600 EUR/m2 ali več na zahtevnih terenih.

    3.4 Zahtevnost gradnje in zemljišče za gradnjo

    Omenjali smo že, da hiša ni produkt iz serijske proizvodnje. Strošek je zato zelo odvisen od zahtevnosti gradnje. Začne se lahko že pri izkopu, kakor boste videli v nadaljevanju. Gradbena jama v enostavnem terenu vas stane okrog 4.000 EUR, razbijanje skale pa se lahko konča pri vrtoglavih 30.000 EUR ali več. Enostavna temeljna plošča ne bo dražja od 10.000 EUR, cena pilotiranja in varovanja gradbene jame na barjanskih tleh ali v hribu pa lahko poleti do najmanj 30.000 EUR.

    Past je tudi v komunalnih priključkih. Če imate vodo, elektriko in kanalizacijo res na parceli, potem je investicija v komunalne vode zanemarljiva. V kolikor pa vam soglasodajalec naloži, da potegnete vodo iz 50 m oddaljenega zemljišča soseda, to hitro pomeni dodatnih 4.000 EUR.

    Lepo je podedovati parcelo, a res dobro preverite, če slučajno ni na plazovitem ali poplavnem terenu, sicer raje premislite o nakupu nove. Če ste ljubitelji velikih oken, previsov in odprtih tlorisov, kar je vsekakor trend kvalitete sodobnega bivanja, lahko prištejete okrog 10.000 EUR za dodatne betonske ojačitve in debeljenje etažne plošče. Tudi vsak balkon ali frčada doprinese k 2.000 do 5.000 EUR dodatnega stroška.

    4. Stroški gradnje hiše po fazah

    Če razumemo, kakšne je cena izgradnje hiše po gradbenih fazah, bomo veliko lažje načrtovali celotno investicijo. Zelo pogost in tudi najbolj smiseln izračun se nanaša na oceno investicije po fazah gradnje. I. in II. faza predstavljata izkop in pripravo temeljev, III. gradbena faza pomeni zaključeno konstrukcijo, VI. faza v grobem že ima fasado, okna in vse potrebne inštalacije,V. gradbeno fazo pa sodijo finalne obloge in dokončanje objekta. Ne smemo pa pozabiti na bistvene investicijske stroške izven gradbenih faz, ki izhajajo iz načrtovanja in plačevanja taks ter prispevkov.

    graf 1.1.jpg

    Za vas smo pripravili podroben izračun za povprečno slovensko hišo z 160 m2 neto površine v okolici Ljubljane. Izračun bazira na analizi 66 zaključenih projektov v osrednjeslovenski regiji.

    graf 2.1.jpg

    4.1 Načrtovanje, vodenje, elaborati in izmere

    Za vsako gradnjo moramo pridobiti gradbeno dovoljenje na podlagi DGD dokumentacije. Marsikdo temu reče papirji za gradnjo, ki pa so mnogo več kot to. Vsebujejo idejni načrt, materializacijo vašega sanjskega doma in vse potrebno za izvedbo v projektu PZI. Brez teh obveznih sestavin ne morete pridobiti gradbenega dovoljenja, kasneje pa uporabnega dovoljenja in hiše številke.

    V izračunu smo privzeli, da ste pri kakovostnemu arhitektu naročili unikatni projekt. Cena take dokumentacije se giblje med 7.000 in 10.000 EUR. Cenejša dokumentacija tudi pomeni veliko zapletov pri gradnji in je vsekakor ne priporočamo. Pri gradnji je obvezen tudi nadzor. Svetujemo, da vašega nadzornika angažirate, da izvede vsaj 20 – 30 obiskov gradbišča in koordinacij v vseh fazah gradnje. Taka storitev stane okrog 3.000 EUR. Veliko boste naročali tudi geodetske storitve, lahko pa so potrebni tudi določeni elaborati, kar znaša dodatnih 3.000 EUR.

    4.2 Cena priključkov za hišo - komunalni prispevek, takse in pristojbine

    Na žalost je pred začetkom gradnje potrebno dodatno vlaganje, preden v zemljo zapičimo lopato. Cena priključkov za hišo ni zanemarljiva. Največji del predstavlja komunalni prispevek. Ta se računa po zakonsko sprejeti formuli, kjer veliko vlogo igra bruto tlorisna površina in komunalna opremljenost zemljišča. Kakšen bo znesek, je zmeraj neznanka, saj večino faktorjev določi občina. Svetujemo, da prispevek izračunate pri dveh referentih na občini, znesek se namreč lahko razlikuje.

    Praviloma je komunalni prispevek za gradnjo enodružinske hiše v Ljubljani 10.000 EUR, na primorskem tudi do 25.000 EUR, za slovensko povprečje pa lahko privzamemo 5.000 EUR. Za vse stroške pred začetkom gradnje boste tako odšteli med 20.000 in 30.000 EUR.

    4.3 Priprava in ureditev zemljišča – I. gradbena faza

    Priprava in ureditev zemljišča, torej zemeljska dela v glavnem zavzemajo gradbeno jamo, ki bi v tem primeru znašala 2,6% oz. 5.000 EUR. Ta cena seveda velja za gradbeno jamo v širokem odkopu, kjer so stranice gradbene jame pod naklonom. V primerih, ko nimamo prostora, je potreba izvesti gradbeno jamo z navpični stenami, ki jih je treba zavarovati proti zdrsu. Tak poseg je dražji od klasičnega izkopa. V osnovi je cena odvisna od kategorije tal. V našem primeru je cena računana na II. kategorijo – navadna zemlja, ki pa se močno spremeni, če je potrebno kopati v recimo zemljo V. kategorije – torej v srednje trdno steno.

    4.4 Cena temeljev za hišo – 2. gradbena faza

    Cena temeljev za hišo, ki zajema izvedbo temeljev in plošče nad njimi, bi znesla 8.000 EUR. Upoštevali smo, da bi se za temelje izvedla temeljna plošča glede na standardni posedek tal. Debelina temeljne plošče je običajno med 25 in 30cm. Obstajajo tudi drugi načini plitvega temeljenja. Za večje posedke uporabimo pasovne temelje, za terase in nadstreške pa točkaste temelje, ki so dražji od temeljne plošče. Zelo gradnjo podražijo slabo nosilna tla. Takrat je potrebno pilotiranje do nosilnega terena, ki za klasično hišo znaša okrog 10.000 EUR. Če je vaša bodoča hiša umeščena na strm, erozijsko ogrožen teren, računajte še na podporne zidove, kar gradnjo hitro podraži za 5.000 do 10.000 EUR.

    4.5 Gradbena konstrukcija – 3. Gradbena faza

    Gradbena konstrukcija predstavlja največji investicijski zalogaj, torej med 22 – 30% celotne investicije ali 46.000 EUR. Cena velja za srednji kakovostni razred, pri čemer je talna plošča 5.000 EUR, zunanje stene debeline 30cm v skeletni betonski konstrukciji in notranje zidane stene pa so debeline 20 cm. Upoštevali smo gradnjo z klasičnimi zidaki ali plinobetonom. Cena strehe z enostavno dvokapnico in cena dveh strešnih oken bi bila 13.000 EUR. Seveda vse ob predpostavkah, da je gradnja nezahtevna, brez previsov ali prevelikih razponov.

    4.6 Fasada in stavbno pohištvo

    4.6.1 Fasada

    Z fasado in okni vaš objekt zaprete in ste prišli že zelo daleč. III. podaljšano fazo lahko zaključite precej hitro.
    Cene fasade so precej poenotene. Veliko je odvisno od izbire materiala. Pri tem izračunu upoštevamo fasadni sistem debeline 16 cm iz stiropora, ki vas bi skupaj z okenskimi policami stal 11.000 EUR.

    4.6.2 Okna

    Z okni je precej drugače. Na tržišču obstaja mnogo rešitev in potrošniki ste mnogokrat pred veliko dilemo. Na MojMojster zagovarjamo velike okenske odprtine, saj resnično prispevajo k kakovosti vašega bivalnega prostora. Svetujemo, da zmanjšate število oken, ki se odpirajo. Fiksna okna so namreč dvakrat cenejša kot okna z odpiranjem. Najbolj optimalna rešitev so troslojna PVC okna z ALU masko, saj imajo zaradi nje dosti večjo življenjsko dobo. Cena lesenih oken je podobna PVC-ALU izvedbi. Skupaj z žaluzijami bi tako odšteli 13.000 EUR.

    4.7 VI. faza

    4.7.1 Instalacije

    Pri gradnji bodite pozorni tudi na instalacije, saj prav tako predstavljajo četrtinski delež celotne investicije, oziroma od 23 – 27%  cene gradnje. Celotna cena instalacij pri hiši bi tako nanesla 45.200 EUR. Pri tem bi največji delež, 17.000 EUR namenili ceni ogrevalnih instalacij, pri čemer je za strošek upoštevana toplotna črpalka in talno gretje. Kanalizacija, vodovod in plinovod bi vas stala 13.000 EUR. Cena elektroinštalacij za hišo bi se gibala okrog 7.000 EUR za enostavne instalacije z alarmno napravo in upravljanjem na daljavo, ki bi vas dodatno stala 1.000 EUR.

    4.7.2 Ometi, estrihi

    Z ometi in estrihi bo vaša hiša dobila prijetnejšo podobo. Njihov strošek je predvidljiv in bi znašal 6.000 EUR. Svetujemo, da se ne ukvarjate s pogajanjem za nižanje cene, temveč najdete izvajalca, ki bo prišel hitro in delo opravil kvalitetno. Napačna ali neravna izvedba estriha ima lahko katastrofalne posledice. Krivo izveden omet je prav tako mora za nadalje faze zaključevanja objekta. Ne pozabite, da se estrih suši nekaj mesecev, zato ne čakajte z izvedbo.

    4.7.3 Predelne stene

    Veliko uporabnikov nas sprašuje, ali naj se odločijo za suhomontažne ali zidane predelne stene. Vsaka izvedba ima svoje prednosti in slabosti, na koncu pa ni bistvenih razhajanj v ceni. Suhomontažna stena potrebuje le dvakratno kitanje in beljenje, zidane predelne stene pa še omet. V sumomontažne stene lahko enostavno vložite tudi zvočno izolacijo. Po drugi strani pa je dolbenje kanalov v zidano masivno steno veliko enostavnejše, če bi radi prestavili stikalo, prav tako pa ima dosti večjo trdnost. Strošek predelnih sten obeh izvedb znaša 5.000 EUR.

    4.7.4 Vrata, stopnice

    Notranja vrata so lahko del IV. gradbene faze, praviloma pa jih vgrajujemo v V. fazi. Če želite drsna vrata v steni, je obvezna vgradnja kasete in premislek o tem, kje bomo postavili inštalacije. Sicer se cena notranjih vrat srednje kvalitete, skupaj s podboji in montažo giblje okrog 300 EUR, za vhodna vrata pa boste odšteli 1.200 EUR. Predpostavljamo, da boste izvedli betonsko konstrukcijo preprostih dvoramnih stopic. Te stopnice bo potrebno izravnati in obleči v masiven les ali parket. Cena za eno stopnico je okrog 150 EUR, pri 18 stopnicah na 300 cm višine pa boste odšteli 2.700 EUR.

    4.7.5 Ključavničarska in steklarska dela

    Kjer so stopnice, je potrebna tudi ograja. Predpostavljamo, da se boste odločili za stekleno ograjo na inox stebrih. Taka rešitev vas stane 1.400 EUR. V sodobnih kopalnicah prav tako ne gre brez stekla. Pri kvadraturi 160 m2 neto boste gotovo imeli dve kopalnici. Dobava in vgradnja kaljenega stekla vas bo stala 300 EUR/kom.

    4.7.6 Keramika in parket

    Predvsem pri talnih oblogah lahko gre cena v višave. Na žalost imamo takrat že precej zmanjšan proračun. Dobra misel pa je ta, da s parketarjem in keramičarjem zaključujemo z umazanimi gradbenimi deli v našem novem domu. V izračunu smo privzeli gotovi parket za talno gretje s polaganjem v vrednosti 45 EUR/m2 in keramiko srednjega razreda, ki bi vas s keramičarskimi deli stala 50 EUR/m2. Svetujemo, da pri finalnih oblogah ne varčujete preveč, saj jih je težko zamenjati.

    4.7.7 Slikopleskarska dela

    Pleskanje hiše je finalno dejanje gradnje hiše. Tukaj si vsi precej oddahnemo. Običajno se izvaja pleskanje z dvakratnim kitanjem in brušenjem ter barvanjem v dveh ali treh nanosih. Strošek pleskarskih del je zanemarljiv glede na celoto in ga je tudi enostavno predvidevati. Pleskarska dela bi vas stala 5.000 EUR. Marsikoga zamika, da bi pleskanje opravil sam, vendar verjemite, da nanašanje kita na da 600 m2 površine in brušenje zdaleč ni enostavni zalogaj. Zato pleskanje prepustite strokovnjakom z izkušnjami in strojno opremo.

    4.8 Zunanja ureditev hiše

    Zunanja ureditev po navadi predstavlja 10% investicije, če pa se odločite za zahtevnejšo izvedbo z bazenom bo strošek narastel na 15% celotne investicije. V našem primeru bi zunanja ureditev stala 13.000 EUR. Cena zunanje ureditve vključuje 400m2 planiranja terena in 100m2 tlakovanja z granitnimi in betonskimi tlakovci. V primeru utrjevanja večje površine terena in asfaltiranja bi cena zunanje ureditve znašala dodatnih 4.000 EUR.

    5. Tabela faz in cena gradnje hiše po fazah

    V tabeli so zbrani stroški gradnje hiše po fazah za privzeti objekt z 160 m2 neto površine, dvokapnico in srednjo kakovostjo materialov. Deleže lahko uporabite za izračun cene vaše gradnje.

    faza skupna cena delež cena/m2 neto
    0.1 komunalni prispevek 5.000 EUR 2,5 % 31 EUR
    0.2 takse, pristojbine 3.000 EUR 1,5 % 19 EUR
    0.3 projektna dokumentacija 8.000 EUR 4,1 % 50 EUR
    0.4 geodezija, elaborati 3.000 EUR 1,5 % 19 EUR
    0.5 vodenje, nadzor 4.000 EUR 2,0 % 25 EUR
    1.1 gradbena jama 5.000 EUR 2,5 % 31 EUR
    1.2 temeljenje 8.000 EUR 4,1 % 50 EUR
    1.3 konstrukcija 32.000 EUR 16,2 % 200 EUR
    1.4 streha 14.000 EUR 7,2% 180 EUR
    2.1 predelne stene  5.000 EUR 2,5 % 31 EUR
    2.2 fasada 11.000 EUR 5,6 % 69 EUR
    2.3 okna, senčila 13.000 EUR 6.6 % 81 EUR
    2.4 estrihi, ometi 6.000 EUR 3,0 % 38 EUR
    3.1 kanalizacija, vodovod 13.000 EUR 6,6 % 81 EUR
    3.2 ogrevanje, prezračevanje 17.000 EUR 8,6 % 106 EUR
    3.3 elektroinštalacije 8.000 EUR 4,1 % 50 EUR
    4.1 vrata 2.800 EUR 1,4 % 18 EUR
    4.2 suhomontaža 3.600 EUR 1,8 %  23 EUR
    4.3 mizarska dela, stopnice 2.700 EUR 1,4 % 17 EUR
    4.4 ključavnič. dela, stekl. dela 2.000 EUR 1,0 % 13 EUR
    5.1 keramika, parket 7.000 EUR 3,6 % 44 EUR
    5.2 sanitarna keramika 2.000 EUR 1,0 % 13 EUR
    5.3 slikopleskarska dela 5.000 EUR 2,5 % 31 EUR
    6.0 zunanja ureditev 13.000 EUR 6,6 % 81 EUR
    skupaj  196.100 EUR 100% 1.232 EUR

    6. Zidanje hiše, kar pogumno!

    Pomagali smo pri več kot 2000 projektih novogradenj. Zavedamo se, da je gradnja ena izmed najbolj stresnih faz našega življenja, ki nas poleg tega še finančno izjemno obremeni. Noben projekt ni minil brez stresa, zapletov ali podražitev. Vendar ni lepšega kot pogled na dom svojih sanj, ki smo si ga skrojili glede na naše želje, potrebe in pričakovanja. Zato se investicija v gradnjo hiše splača. Če vam bi lahko svetovali kaj, potem so to tri stvari.

    Prvo; najprej se posvetite načrtovanju. Zamislite si dom, ki vam bo ustrezal sedaj in čez 30 let. Ustvarite svetel, zračen, odprt, prijeten in skrbno načrtovan dom. Ne hitite pri idejnem načrtu in ne varčujte pri arhitektu!

    Drugo; ne pretiravajte s kvadraturo. Zasnujte prostoren bivalni prostor in skromne sobe. Vsak kvadratni meter boste plačali najmanj 1.100 EUR! Luksuz ni potratna kvadratura, ampak dobro zasnovan tloris objekta. Če avto postavite v garažo, ki ni del objekta, ste prihranili tudi do 10.000 EUR. Otroška soba služi svojemu namenu pri 12 m2, dobro zasnovana kopalnica je prav tako prostorna pri 8 m2.

    Tretje; ne varčujte pri materialih in opremi. Vgrajenih materialov ni mogoče enostavno zamenjati. Na hišo glejte tudi kot na investicijo v prihodnost, morda jo boste nekoč želeli prodati. Investirajte v velika okna, da ujamete poglede in sončno svetlobo, etc.

    Imate kako vprašanje?

    Če imate kako vprašanje v zvezi z gradnjo hiše, vam bodo naši strokovnjaki z veseljem pomagali. Vprašanje oddajte tukaj.

    Kako do izvajalca za hišo?

    Pred vami pa je še en ključen korak, to je izbira podjetja za izvedbo. Brez kvalitetnih izvajalcev boste vašo gradnjo težko uspešno zaključili. Predlagamo, da iskanje pravega mojstra začnete pravočasno, najbolje takoj, ko imate izdelan projekt za izvedbo. Ključno je, da najdete podjetja, ki imajo prave kompetence in interes za vaš projekt. Glede na veliko zasedenost dobrih mojstrov, je vprašanje tudi, ali bodo za vas imeli čas za izvedbo v želenem roku. Prihranite čas pri iskanju podetja in najdite tako, ki ima reference ter interes za vaš projekt, oddajte povpraševanje tukaj .

    Če ste ste že zbrali nekaj izvajalcev po priporočilih, se prepričajte, ali imajo ta podjetja res čas in ustrezne reference. Velikokrat se namreč zgodi, da je izvajalca po priporočilu prijatelja potrebno predolgo čakati ali da postavi nerazumno visoko ceno.

    Pa srečno gradnjo!

    Vaša ekipa MojMojster

     

    Strokovni članek 414932
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Novogradnja?

    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja
    8.9
    0

    MOJ KAMIN d.o.o.


    9.6
    0

    RESAL d.o.o.


    10
    3

    Mlinček, Metod Narobe s.p.


    8.8
    0

    STARIM, podjetje za gradbeništvo, inženiring, proizvodnjo in trgovino, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane