Za področje

    5 stvari, ki jih morate vedeti za izbiro gradbenega podjetja

    Članek je koristil že 7201+ uporabnikom
    Izbira gradbenega izvajalca ni enostaven podvig. Vedno se pojavi vprašanje, kje najti podjetje za gradnjo vaše hiše? Po tem članku vam bo veliko lažje izbrati.
    Strokovni članek 7201
    Pri izbiri gradbenega izvajalca za gradnjo vaše hiše je potrebno predvsem zaupanje.å
    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja:









    1. Kaj rabim za predračun gradbenika?

     

    Dobili ste gradbeno dovoljenje, kaj pa sedaj? Če mislite, da je PGD dovolj za gradnjo hiše, vam povemo, da samo ta dokumentacija ne zadostuje. Za to, da boste dobili vsaj pribljižno relevantne ponudbe za gradnjo, v resnici potrebujete PZI - projekt za izvedbo, ki je predpisan tudi po ZGO - Zakonu o graditvi objektov.

    Recimo, da PZI niste naročili. Potem vam svetujemo, da se z vašim arhitekom dogovorite, da vam pripravi vsaj PZI arhitekture in statiko z armaturnimi načrti. Na podlagi tega lahko izdela projektantski popis del, kjer so natančno zajete vse količine in postavke. 

    Projektantski popis del je osnova za gradbenike ali zidarje, da vam pripravijo ponudbo. Samo na PGD boste namreč težko dobili sploh kakšno ponudbo, saj brez izračunanih količin priprave ponudbe terja zelo veliko časa. Popis del mora biti v Excell datoteki, saj bodo tja gradbeniki zapisali cene z anjihove storitve.

    Cena popisa del je zanemarljiva in se giblje med 200 in 400 EUR, kasneje pa vam prihrani ogromno denarja.

     

    2. Kako poiskati gradbeno podjetje?

     

    1. Priporočila in splet

     

    Če imate čas in poznate ljudi, ki so gradili hišo, jih povprašajte, katero gradbeno podjetje je izvajalo dela in kako so bili zadovoljni. Poskusite dobiti tudi njihove ponudbe in obračune, da vidite tudi, kakšni so bili stroški. Vse si pribeležite v tabelo. Če so gradili hišo več kot 5 let nazaj, podatek ni več relevanten, saj se kakovost gradbenih izvajalcev spreminja.

    Hitreje in enostavneje je, da gradbenika najdete na spletu. Vedno iščite lokalna gradbena podjetja, saj bodo cenejša zaradi nižjih potnih stroškov. V Google vpišite niz kot na primer “gradbeno podjetje, Mengeš” in v tabelo zapišite njihove kontakte. 

    Vsako podjetje predhodno preverite. Pozorni bodite na: 

     

    -število let na trgu

    -reference na spletu

    -morebitne blokade računov

     

    3. Pošiljanje povpraševanja

     

    Vsakemu na poštni naslov oddajte povpraševanje. Še lažje vam bo, da oddate povpraševanje več priporočenim gradbenim podjetjem hkrati. Ne pozabiti pripeti vseh datotek, popisov in morebitnih 3D prikazov.

    Če želite hiter odziv, pokličite vsaj 5 gradbenikov in jih prosite za ponudbo. Realnost je taka, da boste ponudbo za vašo hišo do tretje gradbene faze čakali dva do tri tedne, če pa ne boste poklicali, jih morda ne boste niti dobili. Po izkušnjah vam bo vsaj polovica gradbenih podjetij poslala ponudbo. Poskušajte se za vsako zahvaliti in biti potrpežljivi, saj je priprava ponudbe za izvajalce dolgotrajna in zanje pomeni brezplačno delo.

     

    4. Primerjava ponudb

     

    Svetujemo, da zberete največ 5 ponudb. Nima smisla povpraševati pri vseh gradbenikih v regiji. Ko prejmete poudbe za gradnjo, najprej preverite rekapitulacije del in izločite ponudnike, ki so za več kot 20% dražji ali cenejši od povprečja, saj imajo prvi napihnjene cene, drugi pa izvajajo damping.

    V .xls - Excell datotekah ponudb, vsak stolpec s cenami skopirajte v izvorno datoteko popisa. Na ta način boste lahko primerjali posamezne postavke in videli, kje so izvajalci pretiravali s cenami. Ponudbe za gradnjo običajno ne vsebujejo posebej ovrednotenega dela in materiala, zato tega žal ne morete primerjati.

     

    5. Sestanek z gradbenim izvajalcem

     

    Ko boste izbrali dve ali tri optimalne ponudbe, svetujemo, da se z gradbeniki dogovorite za sestanek. Dobro je, da si pripravite vprašanja in sprintate njihove ponudbe. Vprašanja, ki jih je pametno zastaviti izvajalcu so:

     

    -kakšne so njegove reference,

    -kdaj bi lahko začel z deli,

    -ali ima bančne garancije,

    -kakšno garancijo nudi na njegova dela poleg garancije proizvajalca.

     

    Če imate čas, je dobro, da si ogledate nekaj že zgrajenih hiš in se prepričate, kako je ivedel detajle in kakšna je celota.

    Za izbiro gradbenika je pomembno vaše zaupanje in njegov odnos. Ne se pretirano ukvarjati s ceno, veliko se da še optimizirati. Važno je, da veste, da bo izvajalec kakovostno izvedel vašo hišo,  v kateri boste živeli več desetletij.

     

    Veliko preverjenih izvajalcev najdete pri MojMojster.

     

    Želimo vam prijetno izbiro!

     

    Strokovni članek 7201
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Novogradnja?

    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja
    10
    1

    GPK, gradbeništvo, Robi Kokalj s.p.


    9.4
    0

    DEMIR GRADNJE gradbeništvo, trgovina in storitve d.o.o.


    8.8
    0

    STARIM, podjetje za gradbeništvo, inženiring, proizvodnjo in trgovino, d.o.o.


    10
    2

    GRADNJE NIKOLIĆ d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane