Za področje

    Polaganje ploščic

    Članek je koristil že 34833+ uporabnikom
    Navkljub vsemu, da se polaganje ploščic sliši enostavno opravilo, temu ni tako. V primeru, da nimate nobenih izkušenj s polaganjem ploščic vam priporočamo, da delo opravi izkušen keramičar. Le na ta način se boste izognili nepravilnostim in drugim napakam, končni izdelek pa bo vsekakor neprimerno boljši. Keramične ploščice nasploh veljajo za zelo priljubljeno talno in stensko oblogo, še posebej v kopalnicah. V nadaljevanju smo za vas strnili ključna dejstva za polaganje keramike.
    Strokovni članek 34833
    priljubljen
    polaganje ploscic
    Imamo kar 1550 izvajalcev za področje Polaganje ploščic:

    1. Podlaga za keramične ploščice

    Keramične ploščice se lahko polagajo na praktično vse vrste podlag, edini pogoj za to je nosilna, suha, ravna in čista podlaga. Vse morebitne odpadajoče dele je na podlagi potrebno predhodno odstraniti, nastale neravnine pa se izravnajo s samorazlivno izravnalno maso. V primeru, da je podlaga močno vpojna, se na njo nanese temeljni premaz za ploščice. Premaz pred polaganjem ploščic izboljša povezavo tal in malte. Polaganje ploščic v kopalnici in podobnih prostorih z večjo vsebnostjo vlage, zahteva obvezen predhodni nanos vodotesnega premaza.

    2. Meritve za polaganje keramike

    Po končni pripravi podlage za polaganje, sledijo meritve in načrt razporeditve keramičnih ploščic v prostoru. Kot prvo, je potrebno natančno izmeriti površino podlage iz katere nadalje sklepamo o potrebni količini ploščic. Vendar pozor! Pri izračunu količine keramičnih ploščic za polaganje je vedno potrebno upoštevati nekaj odpada, zato zaokrožite količino na zgornjo vrednost za približno 10%. Za lep končni izgled keramičnih ploščic si pri razporeditvi pomagajte z zidarsko vrvico, ki jo napnite po sredini prostora, vzporedno s stranskimi zidovi. Prvo vrsto keramičnih ploščic polagamo iz sredine prostora, tik ob napeti vrvici.

    Naslednjo vrsto ploščic polagamo ob steni. Priporočamo, da najprej ploščice položite na suho, brez uporabe lepila za morebitne korekcije. Šele, ko boste zadovoljni s končnim izgledom ploščic, uporabite lepilo. Pri polaganju enakih keramičnih ploščic na tla in stene je dobro upoštevati dejstvo, da talne ploščice položimo šele po namestitvi stenskih keramičnih ploščic. Pri nadaljnji položitvi talnih keramičnih ploščic nadaljujemo s fugami stenskih ploščic. Na ta način boste dosegli harmoničen izgled fug.

    2.1 Polaganje ploščic diagonalno

    Za popestritev videza ploščic ni vedno potrebno polagati vzporedno s stenami prostora. Diagonalne ploščice bodo v prostor vnesle novo dinamiko, vendar je polaganje ploščic diagonalno zahtevnejše in dražje, saj proizvede več odpadnega materiala. Upoštevajte kar 15 – 25% zavrženih ploščic, zato nabavite temu primerno večjo količino. Pri diagonalnem polaganju je vse odvisno od kota polaganja. Klasična izbira je kot 45° oz. polaganje po diagonali prostora, ki jo dobite s povezavo nasprotnih kotov prostora. V posebnih primerih so možni tudi manjši ali večji koti, vendar predhodno preverite vizualni učinek v prostoru. Preden se lotite diagonalnega polaganja si narišite natančen načrt polaganja. Diagonalno polaganje pričnite v središču prostora (križišče diagonal) ali na najbolj vidnih delih npr. pri vratih.

    3. Rezalnik ploščic za rezanje ploščic

    Za uspešno, ravno rezanje ploščic, se uporablja poseben rezalnik za ploščice oz. rezalnik za keramiko. Rezalnik ploščic lahko zareže v keramično ploščico na želenem mestu. Ploščico na koncu prelomimo preko ravnega roba ali s kleščami za ploščice. Na mestih v prostoru, kjer se pojavijo npr. instalacijske cevi oz. druge okrogle odprtine, je potreben izrez s ščipalkami, s katerimi odščipnemo vsak milimeter posebej. Za izrez lahko namesto ščipalk uporabimo vrtalni stroj z okroglim nastavkom. Rezalnik keramike je nevarna naprava, zato je ne uporabljajte brez izkušenj.

    4. Lepilo za ploščice

    Obstojnost ploščic je odvisna tudi od pravilne izbire lepila za ploščice. Lepilo za ploščice morate izbrati glede na tip ploščic, ki jih nameravate polagati in glede na podlago. Večje ploščice so težje, zato zahtevajo močnejše lepilo oz. lepilo z višjo adhezivnostjo. Ploščice so lahko iz različnih materialov, ki zahtevajo kompatibilno lepilo. Nato upoštevajte tip prostora. Za prostore z velikimi nihanji temperature (npr. savne, tople kopeli) potebujete toplotno obstojna lepila za keramiko. Za prostore z visoko stopnjo vlage, kot so kopalnice ali bazeni, potrebujete vodoodbojno lepilo za keramiko. Za zunanje površine ali neogrevane prostore pa lepilo za keramiko odporna na zmrzal. Ena vreča lepila stane do 8 evrov, poraba lepila za ploščice na m2 pa okoli 1 vrečo na 4 kvadratne metre ploščic. Pri nakupu lepila bodite pozorni na rok uporabe, mokro malto pa porabite takoj ali najkasneje v štirih urah. Za pripravo mešanice upoštevajte navodila proizvajalca. Kvalitetno in pravilno pripravljeno lepilo za ploščice je ključnega pomena za njihovo dolgotrajno obstojnost.

    5. Kako položiti ploščice?

    Lepilo za keramične ploščice nanesemo in porazdelimo po tleh prostora ter ga prečesamo z zobato gladilko. Keramične ploščice polagamo na sloj lepila, jih rahlo pritisnemo ob tla in na koncu minimalno potolčemo z gumijastim kladivom. Pri polaganju keramičnih ploščic si pomagamo s plastičnimi distančniki, ki skrbijo za enakomeren razmik med ploščicami in posledično za enake fuge. Ko končamo s polaganjem keramičnih ploščic je nujno počakati najmanj 12 ur, da se lepilo pod njimi dokončno strdi oz. posuši.

    6. Fugiranje ploščic

    Po strditvi lepila sledi zadnje dejanje polaganja keramičnih ploščic - fugiranje ploščic. Preverite izbor ponudnikov, vrst in cen, predno se odločite za najboljše fugirne mase. Fugirno maso zmešamo po navodilih proizvajalca in jo s pomočjo gumijastega brisalca za tla ali gladilke s penasto gumo diagonalno nanašamo na ploščice, tako da zapolnimo vse fuge. Pri tem je potrebno površino večkrat pobrisati, da se do potankosti zapolnijo vsi prazni prostori. Fuge se morajo enakomerno zapolniti s fugirno maso vse do zgornjega roba keramičnih ploščic, da na koncu dobimo gladko, ravno talno površino. Za konec postopka s keramičnih ploščic odstranimo ostanke malte s pomočjo vlažne gladilke z gobasto podlogo. Gobo je pri tem potrebno večkrat namočiti v čisto vodo. V primeru, da na keramičnih ploščicah ostanejo madeži cementa, jih enostavno odstranimo s posebnim čistilom za odstranjevanje cementa, pomaga tudi navadni kis. Ostale kotne, dilatacijske in priključne fuge ne fugiramo, temveč jih oblepimo z lepilnim trakom in zatesnimo s posebnim elastičnim silikonom. Silikon se ne barva, zato je potrebno že v naprej izbrati odtenek, ki si ga želite.

    Fugiranje ploščic

    6.1 Polaganje ploščic brez fug

    Polaganje ploščic brez fug je možno, vendar je potrebno upoštevati določene slabosti. Za polaganje brez fug uporabljajte samo ploščice z retifikacijo. Retifikacija je poseben postopek, pri katerem se robovi ploščic obrusijo pod določenim kotom, kar zmanjšuje neenakomeren izgled pri polaganju brez fug. Zavedati se je potrebno, da se ploščice brez fug hitreje krušijo in hitreje odstopajo od podlage, zato bodo imele krajšo življanjsko dobo.

     

    7. Cena polaganja ploščic

    Za konec zapisa smo navedli še ceno za polaganje ploščic, kjer smo upoštevali polaganje keramičnih ploščic na že pripravljeno površino brez dobave materiala in ceno za polaganje ploščic skupaj s pripravo površine in vsem potrebnim materialom.

    7.1 Polaganje ploščic - cena polaganja keramike na pripravljeno površino, brez dobave materiala

    Okvirna cena za keramičarja za polaganje ploščic standardnih dimenzij, na že pripravljeno površino in brez dobave materiala, je 16 €/m2.

    7.2 Polaganje keramike - cena polaganja keramike s predhodno pripravo površine, skupaj z materialom

    Okvirna cena za dobavo in polaganje talne keramike v notranjih prostorih, s ploščicami I. kvalitete, srednjega cenovnega razreda, kjer je upoštevano polaganje v cement - akrilatno lepilo debelina 0,5 cm in končno fugiranje, je 33 €/m2.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Zaključna dela Matej Habat s.p.

    Kakšen je postopek fugiranja ploščic, uporabljate za to kakšne posebne proizvode?

    Uporabljam predvsem Sopro in PCI fugirne mase, gre pravzaprav za produkt nemške proizvodnje, drugače super izdelek. Pri postopku fugiranja se na ploščice nanese fugirna masa, ki se jo diagonalno, v obe smeri, razporedi z gumijasto gladilko. Pomembno je, da se fugirna masa prime not v fugo, po nekaj minutah pa se površina enostavno obriše z gobico. Barva fug je lahko različne barve, odvisno predvsem od želja investitorja, načeloma pa se stremi k temu, da je barva fug enaka barvi oz. teksturi ploščic.
    g. Matej, Zaključna dela Matej Habat s.p.

    Strokovni članek 34833
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Polaganje ploščic?

    Imamo kar 1550 izvajalcev za področje Polaganje ploščic:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 1550 izvajalcev za področje Polaganje ploščic
    10
    3

    HARCO, d.o.o.


    8.9
    1

    FITING - VODOVODNE, PLINSKE IN SANITARNE INSTALACIJE, IZTOK ANTLOGA S.P.


    10
    5

    Gradbene storitve, Izudin Hodžić s.p.


    8.9
    1

    TEHNO - SAN, Anes Šabić s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane