Za področje

    Polaganje naravnega kamna, mozaika in keramike

    Članek je koristil že 5288+ uporabnikom
    Kamen in keramika sta priljubljena materiala za tlakovanje zaradi svoje izjemne vzdržljivosti, dolge življenjske dobe in nezahtevnega vzdrževanja. Preverili smo kako poteka polaganje naravnega kamna, kako se izvede mozaik in kaj moramo vedeti o polaganju ploščic.
    5288
    pohorski kamen

    1. Polaganje keramike in ploščic

    Keramične ploščice so priljubljena izbira za tlakovanje. Notranje ploščice se pogosto uporabljajo za kopalnice in kuhinje, zunanje ploščice pa za terase in balkone. Ploščice so lahko majhnega formata npr. 15x15cm, pa vse do ploščic velikega formata npr. 120x60cm. Ploščice se polagajo v lepilno maso, ki je nanešena na suho in ravno podlago. Še posebej je potrebno paziti pri polaganju zunanjih ploščic, kjer so temperaturni raztezki večji, prisotna pa sta tudi vlaga in zmrzal, so opozorili v Keramičarstvu Murko. Kvaliteta polaganja ploščic je zelo odvisna od izkušenj keramičarja, zato se pred pričetkom del prepričajte o njegovih referencah.

    slika-keramičar.jpg
    Polaganje keramičnih ploščic v lepilo.

    1.1 Cena polaganja keramike

    Cena ploščic se močno razlikuje med seboj: dobite jih že za 10 €/m2 pa vse do 80 €/m2 in več. Cena za polaganje ploščic pa znaša okoli 14 - 30 €/m2.

    2. Polaganje mozaika

    Mozaik se za dekoracijo prostorov uporablja že od antike, saj je iz drobnih kamenčkov ali ploščic mogoče ustvariti resnično zapletene vzorce in slike. Ker so koščki mozaika manjši, je še veliko bolj pomembno, da je podlaga resnično ravna. Za dobro izvedbo mozaika je priporočljiv predhoden 3d izris končnega izgleda. Za mozaik se uporablja različen material. Najpogostejši je keramičen mozaik. Stekleni mozaik je zahtevnejši za izvedbo, saj so koščki transparentni in tanki. Še posebej za zunanje prostore je priljubljen mozaik iz naravnega kamna ali umetnega kamna. Nekoliko redkejši izvedbi pa sta kovinski mozaik in leseni mozaik. Ključ do dobrega mozaika je tudi uporaba kvalitetnega lepila, saj se bo v nasprotnem primeru mozaik z leti začel luščiti.

    polaganje-mozaika.jpg
    Drobnoformatni mozaik vizualno dodaja podrobnosti prostoru, s čimer ta deluje bolj prestižno.

    2.1 Polaganje mozaika - cena izvedbe

    Ker je mozaik iz majhnih koščkov, je za polaganje potrebno več časa. Za dobavo in izdelavo povprečnega mozaika boste odšteli med 42 - 65 €/m2.

    3. Polaganje kamna – umetnega in naravnega

    Kamen se že tisočletja uporablja kot material za tlakovanje, saj ga odlikuje trdnost, nezahtevno vzdrževanje ter tekstura zanimivih barv in detajlov. Polagajo se kamnite ploščice, ki so bodisi iz pravega, bodisi iz umetnega kamna. Za prestižnejše rešitve se uporabljajo plošče marmorja, granita ali drugih kamnin. Še posebej v sloveniji pa je tradicionalen tudi pohorski kamen, so pojasnili v Keramičarstvu Murko.

    Za polaganje kamna potrebujete ravno in suho podlago. Če se bo tlak nahajal v mokrem prostoru, je potrebno nanesti hidroizolacijsko emulzijo, čemur sledi nanos lepila. Kamnite plošče se polaga še v mokro lepilo. Za enakomerno polaganje skrbijo plastični distančniki. Na koncu se zapolnijo in zbrusijo še fuge med ploščami.

    3.1 Polaganje kamna - cena izvedbe

    Za polaganje naravnega kamna, kot je na primer pohorski tonalit pohorski debeline 2 cm, boste odšteli med 75 - 85 €/m2.

    Če se odločite za polaganje kamna, mozaika ali keramike, vam bodo ti materiali zagotovo služili do konca življenja.

    5288
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Polaganje kamna?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane