Za področje

    Kamnite ograje: gabione kamnite ograje in zidane kamnite ograje

    Članek je koristil že 5175+ uporabnikom
    Kamnite ograje so ene najlepših ograj za vaše dvorišče, saj se zaradi naravnega materiala in videza lepo zlijejo z okolico. Danes imamo na voljo številne tehnološke inovacije izvedbe kamnite ograje. V nadaljevanju si bomo podrobneje ogledali dva tipa kamnite ograje, t. j. tradicionalno zidano kamnito ograjo in njeno modernizirano različico: gabione kamnito ograjo.
    5175
    kamnite ograje naslovnica

    1. Kamnita ograja ni nov izum

    Kamnite ograje niso sodobna zamisel, saj so del našega vsakdana že od prazgodovine naprej, ko so bili edini gradbeni materiali kamen, les in zemlja oziroma glina. Ljudje so tako gradili domove in ograje, s katerimi so jih zaščiti, iz lokalnih materialov, ki so se nahajali v neposredni okolici. Kjer je bilo veliko skal in kamenja, so uporabili manjše kose skal in z njimi sestavili zid. Ta je bil pogosto brez veziva oziroma malte - takšna tehnika gradnje, ki se danes uporablja le redko, se imenuje suhi zid. V nekaterih predelih pa so kamniti zid utrdili z vezivom, največkrat z glino ali kasneje s cementno malto, in ga tako konstrukcijsko ojačali.

    2. Kamnite ograje - ja ali ne?

    2.1 Prednosti kamnite ograje

    Ena izmed poglavitnih prednosti kamnite ograje je njej lep, naraven videz, ki se popolnoma spoji z okolico. To je še posebej zaželeno, če živite ob gozdu ali kakšnem drugem naravnem habitatu, ki bi ga betonski popolnoma degradiral. Druga prednost kamnite ograje je, da je narejena iz ekološkega materiala, ki je okolju prijazen. Če gre za suhi zid, je kamnita ograja v celoti reciklabilna, če pa dodamo vezivo, manjši okoljski vtis predstavlja le cementna malta. Tudi druga opcija je okolju še vedno mnogo bolj prijazna od armiranobetonskih ograj.

    Kamnite ograje so praktično neuničljive in ne zahtevajo večjih popravil. So relativno enostavne za vzdrževanje, jih je pa treba vsako leto umiti s t. i. kerherjem ali vodnim curkom pod pritiskom, saj se na njih nabira mah.

    2.2 Slabosti kamnite ograje

    Kamnite ograje danes žal niso najcenejše. Če je cena za vas poglavitni faktor, se bo kamnita ograja verjetno izkazala za drago. Druga slabost kamnite ograje v primerjavi z npr. leseno je, da določenih vrst kamnite ograje zaradi teže samih skal ne moremo izvesti brez pomoči bagerja. Prav tako za izdelavo kamnitih ograj za razliko od izdelave lesenih po navadi ne moremo uporabiti lokalnih skal, saj jih ni vseeno, kakšne oblike in velikosti so - skale za kamnite ograje se zato največkrat naročijo pri ponudniku kamnitih ograj, kar pomeni, da so pogosto prepeljane iz drugih koncev države ali celo celine.

    Kamnite ograje se lahko izkažejo za manj primerne, če živite v toplejših geografskih področjih, saj v luknjah med skalami svoj dom najdejo številne neželene divje živali, predvsem kače, kuščarji in škorpijoni.
    Suhi zid
    Mojstrsko zidan suhi zid.

    3. Prvi tip kamnite ograje: kamniti zidaki

    3.1 Suhi zid ali sodobna izvedba?

    Prvi tip kamnitih ograj so "zidane" kamnite ograje, pri čemer kose skal zlagamo eno na drugo. Med seboj jih lahko spojimo s cementno malto (sodobna izvedba) ali ne (tradicionalna izvedba - suhi zid). Prva metoda je veliko enostavnejša in zahteva manj predznanja, suhi zid pa več potrpljenja.

    3.2 Zlaganje kamnov

    Polaganje kamna ni tako enostavno kot izgleda. Čeprav tradicionalne izvedbe kamnitih ograj pogosto niso imele temeljev, se danes za podaljšanje življenjske dobe priporočajo, da jih vsekakor izvedemo. Zaradi nepravilnih oblik in različnih debelin je še zahtevnejše kot polaganje opečnih ali betonskih zidakov. Začnemo s polaganjem večjih kosov kamna, nato pa sproti dodajamo cementno malto (če se odločimo za to izvedbo) in manjše kose skal, ki zapolnijo praznine. Če se odločimo za izvedbo s cementno malto, moramo stremeti k čim bolj enakomernim fugam. Estetsko gledano je najlepše, če so fuge čim manjše, idealno ne debelejše od 2 cm.

    3.3 Dodatni nasveti za fugiranje

    Cementna masa lahko sestoji iz mivke, cementa, vode in dodatka za elastičnost. Pred začetkom cementiranja morajo biti prazni prostori oziroma fuge med kamni očiščene prahu, listja in druge umazanije. Izogibajte se fugiranju pregretega ali mrzlega kamna, saj je takšen material maksimalno skrčen ali raztegnjen, zato lahko takšne fuge kasneje hitro popokajo. Ko smo z delom zaključili, počakamo nekaj dni, da se kamnita ograja dokončno posuši. Za konec sledi še čiščenje kamna, odstranjevanje cementnega mleka in koščkov malke. Pred umazanijo je kamen možno zaščititi tudi s posebnimi premazi za mokri ali suhi videz.

    Kamnita ograja
    Zelo elegantna je kombinacija zidane kamnite ograje in lesa.

    4. Kamnite ograje: gabioni

    Gabion je drugi tip kamnite ograje, sama beseda pa je italijanskega izvora, kjer beseda gabbia pomeni kletka, gabbione pa velika košara. Kot pove že ime, gre za žičnato ograjo, napolnjeno z manjšimi kamni oziroma skalami. Pri tem je priporočjivo, da za polnilo uporabimo kamen s certifikati proti zmrzali. Kamnite ograje ali gabione odlikuje enostavna montaža, dolga življenjska doba, ne potrebujejo vzdrževanja, pripomorejo k zadrževanju hrupa iz okolice in so estetskega videza. Na račun naravnega in tudi sodobnega (estetskega) videza se kamnite ograje - gabioni tako popolnoma zlijejo z okolico in vašo hišo. Možnosti glede videza gabion kamnite ograje tako rekoč neomejene.

    Gabione kamnita ograja predstavlja posodobljeno in poenostavljeno različico tradicionalne, zidane kamnite ograje. Njena izvedba je tudi nekoliko cenejša.
    Gabione kamnite ograje
    Gabione kamnita ograja - moderna kamnita ograja za vsako hišo. 

     

    5175
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Polaganje kamna?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane