Za področje

    Centralna peč na pelete, cena peči na trda goriva

    Članek je koristil že 26680+ uporabnikom
    Za ogrevanje našega stanovanja oziroma hiše lahko uporabimo različne vrste biomase, kot npr. energetske rastline, biološke odpadke ali lesno biomas, ki so vsa uporabna kuriva za peči na trda goriva. Ko les zgoreva, se sprošča energija, ki so jo drevesa prejela iz okolja, od sonca. Za kurjenje različnih oblik lesne biomase se uporabljajo različna grelna telesa. Poleg peči na polena in peči na sekance, se najpogosteje uporablja centralna peč na pelete.
    Strokovni članek 26680
    Pelete, vir: www.zibro.si
    Imamo kar 805 izvajalcev za področje Peči na drva, peči na pelete:

    1. Peleti

    Lesni peleti so predelani lesni ostanki, ki so predhodno zmleti v žagovino in stisnjeni. Njihova energijska gostota je večja od gostote polen ali sekancev. Ponavadi so peleti valjaste oblike s premerom med 0,5 in 1,5 m ter dolžine do 3 cm. Možno jih je kupiti v različnih embalažah do teže nekje 50 kg. Peleti so dobra alternativa fosilnim gorivom.

    1.1 Peleti - cena za ogrevanje na pelete

    Ogrevanje na pelete je energetsko najbolj učinkovito ogrevanje na biomaso, vendar imajo peleti višjo ceno od drv in sekancev. Kakšna je cena peletov? Cena za ogrevanje na pelete povprečne enodružinske hiše boste odšteli okoli 1200 EUR/leto.

    2. Kotel na pelete

    Pelete lahko kurimo v različnih pečeh, v centralnih pečeh na pelete, v kaminskih pečeh na pelete za etažno ogrevanje ali v kaminskih pečeh na pelete za ogrevanje posameznih prostorov. Splošno je kurjenje s peleti možno v pečeh z močjo 5 kW ali več. Torej lahko z manjšo pečjo ogrevamo posamezne prostore ali večjo peč uporabimo za centralno ogrevanje. Peč na pelete za stanovanje je priljubljena izbira.

    Windhager.jpg
    Kotel na pelete samodejno dovaja pelete iz zalogovnika na kurišče.

    2.1 Peč na pelete z zalogovnikom, 

    Kotel vsebuje zalogovnik za pelete, kamor lahko shranimo od 15 do 65 kg lesnih pelet. Kotel vsebuje tudi kurišče, kjer poteka izgorevanje pelet. Vmes je povezovalni del, preko katerega so peleti avtomatsko dovedeni iz zalogovnika do kurišča. Pri procesu pomaga tudi ventilator, ki regulira količino dovedenega zraka in tako količino gorenja. Vgrajena pa je tudi elektronika in senzorji ter merilci, ki omogočajo avtomatsko delovanje peči. Peč na pelete za centralno ogrevanje deluje podobno kot takšna na lesne sekance. Vendar pa peč na pelete zahteva približno štirikrat manj prostora za skladiščenje, kot peč na sekance.

    3. Kaminska peč na pelete - cena

    Kot že omenjeno obstaja več vrst peči na pelete, z različnimi močmi kurjenja, zato njihova cena zelo variira. Kotel na pelete ponavadi stane nekje med 2000 EUR in 5000 EUR. Kotel za ogrevanje posameznega prostora ima moč 5kW, takšen za centralno ogrevanje pa ponavadi do 50 kW.

    4. Peč na pelete in drva - cena

    Kaminska peč na pelete in drva združuje dve gorivi v enem, in to za skoraj isto ceno kot samostojna peč na pelete ali peč na drva. Obstaja več tipov kombiniranih peči. Najbolj preproste ne omogočajo sočasnega kurjenja drv in peletov. Naprednejše peči pa imajo ločeni kurišči za drve in pelete. Večina peči spodbuja gorenje z regulatorjem naravnega vleka. Najboljše rezličice pa s pomočjo ventilatorja vpihujejo svež zrak in tako skrbijo za optimalno izgorevanje. Edina slabost kombinirane peči je nekoliko manjši izkoristek izgorevanja. Cena peči na pelete in drva znaša med 3500 - 6000 EUR.

     

    Za več informacij se obrnite na sistem Mojmojster.net ali nam zastavite vprašanje .

    Strokovni članek 26680
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Peči na drva, peči na pelete?

    Imamo kar 805 izvajalcev za področje Peči na drva, peči na pelete:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 805 izvajalcev za področje Peči na drva, peči na pelete
    9.9
    1

    NIK, instalacije d.o.o.


    10
    11

    A1 INŠTALACIJE, strojne inštalacije, d.o.o.


    10
    3

    ŠRAJ GROUP, proizvodnja, trgovina in storitve, d.o.o.


    10
    9

    ELEKTROTERM, BLAŽ ČERNE S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane