Za področje

    Biomasa: peči na drva, peč na sekance in gorilec na pelete

    Članek je koristil že 9616+ uporabnikom
    Poznamo že veliko načinov ogrevanja, bolj standardni so ogrevanje na premog, olje, plin ali elektriko. Nekateri izmed naštetih virov so omejeni, spet drugi močno onesnažujejo okolje. Poleg teh standardnih virov, pa poznamo tudi alternativne viri. Primer takšnega vira je biomasa. O biomasi govorimo v primeru peči na drva, peči na sekance ali če se odločimo za gorilec na pelete.
    Strokovni članek 9616
    biomasa
    Imamo kar 807 izvajalcev za področje Peči na drva, peči na pelete:

    1. Biomasa

    1.1 Kaj je biomasa?

    Beseda biomasa označuje vse snovi, ki so organskega izvora. Gre predvsem za snovi rastlinskega izvora. Biomasa je npr. les, ki predstavlja najpogostejši in najbolj razširjen vir energije, sploh v državah, bogatih z lesom. Ostali primeri biomase so še slama, hitrorastoče rastline in tudi organske odpade. Biomasa pa je tudi bioplin in bio-disel. Biomasa je alternativni obnovljivi vir energije. Kot vemo je pridobivanje energije postalo zelo nevarno za okolje in obstoj človeštva, zato posamezniki vedno bolj posegajo po biomasi kot viru energije, predvsem po lesu.

    1.2 Biomasa v Sloveniji

    Slovenija ima ogromno gozdov, kar 50% naše države namreč pokriva gozd. Slovenija je po površinah gozdov na tretjem mestu, takoj za Finsko in Švedsko. Zaradi tega je potencial rabe biomase za ogrevanje hiš v Sloveniji velik. Prav tako je ugodna razporeditev biomase po Sloveniji, ker so gozdovi razpršeni po vsej državi, v nektarih občinah pa je delež gozdov celo večji od 85%. Zaloge biomase iz lesa se v naših gozdovih povečujejo, zato bi teoretično lahko povečali tudi njeno izkoriščanje za potrebe ogrevanja domov. Vendar pa je les najprej treba porabiti za lesene izdelke (notranja oprema, stavbno pohištvo, parket, konstrukcijski elementi...), samo preostanek lesa in tisti z nižjo kvaliteto pa se lahko porabita za biomaso.

    2. Peči na drva

    2.1 Lastnosti peči na drva

    Peči na drva zagotavljajo ekonomičen način ogrevanja hiše, saj je energent, ki ga kurimo v peči na drva, zelo poceni. Pri peči na drva kurimo seveda drva in polena, zato je tak način ogrevanja še posebej ugoden v primeru, da imate v lasti nekaj hektarjev gozda. Kotli za peč na drva predstavljajo najprej resda nekoliko večji začetni strošek, a se vam bo investicija povrnila že v nekaj letih, saj boste zaradi peči na drva vsako zimo za ogrevanje prihranili veliko kar nekaj denarja. 

    2.2 Peči na drva in vrste kotlov

    V takšnem kotlu lahko kurimo tako polena različnih velikosti, kot tudi grobe lesene sekance. Pomembno pa je, da so tako polena, kot tudi sekanci suhi. Peč na drva tveh tipov oz. dva najpogostješa tipa kotlov. Kotli s pregorevanjem delujejo tako, da pravilni količili polen dovedemo primarni zrak. Ob pravilni količini obeh virov, ogenj zajame celotno količino polen. Ponavadi tako peč na drva vgrajujemo z vmesnimi hladilniki toplote, zato da dosežemo bolj konstanten odjem toplote, kar je sicer težava pri kotlih te vrste.
     
    Poznamo pa tudi peči na drva, ki imajo kotle s spodnjim odgorevanjem. Ti kotli so sestavljeni iz kurišča, ki se nahaja v spodnjem delu kotla in izmenjevalnika toplote. Pri teh kotlih je mogoče dozirati tako gorivo, kot tudi stopnjo odgorevanja.
     
    Poznamo še poseben tip kotla peči na drva, pri katerem proces gorenja uravnava dodaten ventilator. Pri peči na drva s kotlom z nadtlačnim ventilatorjem uporabimo polena, ki jih naložimo v zgornji del kotla. Ventilator je tu zato, da ustvari nadtlak v zalogovniku, tako lahko plini preidejo skozi odprtino kurišča v spodnjo vročo komoro. Uporaba tega kotla je koristna, ker je ostanek pepela minimalen. Pomembno je še, da ventilator uravnava kotlovski termostat.
     
    Nenazadnje les uporabljajo tudi kotli s sesalnim ventilatorjem. Tudi pri tem kotlu ventilator peči na drva pripomore k ustvarjanju podtlaka in tako skrbi za odvod plinov. V teh kotlih lahko kurimo tudi ostanke lesa in večjih sekancev.

    2.3 Cena peči na drva

    Cena za peč na drva brez ventilatorja je nekje od 1000 eur naprej, cena za kotle z ventilatorjem, pa nekje od 3000 eur naprej.
     
    Peči na drva
    Peči na drva so pogost in tradicionalen način ogrevanja pri nas.

    3. Peč na sekance in stroj za sekance

    3.1 Splošno o peči na sekance

    Peč na sekance ima to prednost, da je v dobrem izkoristku in v boljši regulaciji. Izkoristek takšnih kotlov peči na sekance je kar 80-90 %. Obstaja več vrst kotlov na lesene sekance, ki zavisijo od velikosti sekancev. Najbolj pogosto pa se peč na sekance pojavlja v dveh tipih.
     
    Prvi tip peči na sekance je kotel z neposrednim gorenjem sekancev v kurišču. Kotel je zasnovan tako, da ima dva dela. Sekanci so shranjeni v zalogovniku in so nato po povezovalnem delu, ki se imenuje polž, dovedeni do komore. Pri procesu pomaga ventilator, ki regulira količino dovedenega zraka in tako količino gorenja.
    Druga peč na sekance pa je kotel z gorenjem v predkurišču, kjer gorjenje poteka v dveh fazah. Najprej sekanci začno goreti v predkorišču peči na sekance, nato pa dokončno zgorijo v kurišču kotla. Izkoristek peči na sekance je zato boljši.

    3.2 Stroj za sekance

    Stroj za sekance je predela lesene odpadke v lesne sekance tako, da jih zmelje. Stroj za sekance na koncu izvrže sekance take širine in dolžine, da so primerni za peč na sekance. Sekalnik ima tudi možnost nastavitve fiksne dolžine. 

    Na tržišču najdemo stroj za sekance dveh tipov: stroj z vgrajenim sekalnikom, h kateremu je treba les dostaviti, in premični drobilnik, umeščen v vozila. Stroj za sekance ima lahko svoj motor ali pa deluje s pogonom motorja traktorja.

    3.3 Peč na sekance - cena kotlov

    Peč na sekance stane od 3500 eur naprej za manjše in od nekje 5000 eur naprej za večje kotle brez lambda sonde ter od nekje 9000 eur naprej za kotle z lambda sondo.

    4. Gorilec na pelete

    4.1 Kako deluje gorilec na pelete?

    Gorilec na pelete uporablja za svoj glavni energent seveda pelete. Peleti so posebej izsušeni in stisnjeni ostanki lesene biomase, ki imajo visoko kurilno vrednost. Pelete kurimo v različnih pečeh, med katerimi so najbolj znane: centralni gorilec na pelete, kaminski gorilec na pelete za etažno ogrevanje in kaminski gorilec na pelete za ogrevanje posameznih prostorov.

    4.2 Gorilec na pelete - cena peči in ogrevanja

    Za celoletno ogrevanje na pelete boste odšteli okoli 1200 eur/leto. Koliko boste odšteli za gorilec na pelete, je močno odvisna od nazivne moči peči. Gorilec na pelete stane med 2000-5000 EUR. Cena za dobavo in montažo kotla na biomaso, moči cca. 25kW pa okoli 800-1400 EUR/kos.

    Če potrebujete gradnjo kotla, se obrtnite na MojMojster in nam pošljite povpraševanje.
     
    Vaša ekipa MojMojster
     
    Peč na sekance
    Gorilnik na pelete, peč na sekance... Možnosti ogrevanja na biomaso je veliko.
     
     
     
     
    Strokovni članek 9616
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Peči na drva, peči na pelete?

    Imamo kar 807 izvajalcev za področje Peči na drva, peči na pelete:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 807 izvajalcev za področje Peči na drva, peči na pelete
    8.9
    0

    MKM NOVA, d.o.o.


    9.2
    1

    COOL-LINE BORIS ŽUPANEC S.P.


    8.9
    1

    INŠTALACIJE ROBERT AVSEC S.P.


    10
    9

    ELEKTROTERM, BLAŽ ČERNE S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane