Za področje

    Estrih

    Članek je koristil že 60760+ uporabnikom
    Kaj je estrih? Cementni estrih je plast betonske mase, ki vsebuje izolacijo, talno gretje in izravna tla v prostoru. Na estrih se nato položi končni tlak. Preverili smo, katere vrste estrihov so na voljo in kako poteka izdelava estriha.
    Strokovni članek 60760
    priljubljen
    estrih
    Imamo kar 495 izvajalcev za področje Estrihi:

    1. Kaj je estrih?

    Osnovna funkcija estriha je, da služi kot podlaga za talne obloge. Estrih je običajno tanka, vsaj 4 cm debela toga talna plošča enakomerne debeline. Od konstrukcije je lahko ločena s slojem zvočne izolacije. V tem primeru gre za najbolj pogosti estrih: plavajoči estrih. Glede na konstrukcijo talnih slojev poznamo še drseče estrihe in vezane estrihe. Večinoma se v stanovanjskih objektih vgrajujejo plavajočih estrihi, ki služijo tudi za preprečevanje širjenja udarnega zvoka po konstrukciji objekta. Praviloma cementni estrih leži oziroma plava na sloju zvočne izolacije, debeline nekaj centimetrov. Za zvočno izolacijo se običajno uporabljajo namenski proizvodi, ki so podobni toplotnim izolacijam. Na izolacijo so lahko položeni tudi različni sistemi talnega gretja, kjer se cevi gretja oblijejo z estrihom.

    2. Cementni estrih - lastnosti

    Gotovi estrihi, kot je na primer Baumit Estrich E 225, so pripravljeni za uporabo in zagotavljajo enakomernost obdelovanja, strjevanja in sušenja, kar odločilno zmanjšuje možnost za nastanek razpok - tveganje, ki je sicer prisotno pri ostalih, predvsem na gradbišču mešanih estrihih. Debelina cementnega estriha je od 4 do 8 cm. V sodobni gradnji je pomembna karakteristika estrihov tudi elastičnost in sposobnost prevajanja toplote. Industrijski estrihi so praviloma primerni za vgrajevanje na talno gretje.

    2.1 Samorazlivni estrih

    Samorazlivni estrihi zaradi sodobne tehnologije vgrajevanja omogočajo izvedbo velikih površin in hitro vgrajevanje. Material se iz silosa s pomočjo posebne opreme črpa neposredno na mesto vgrajevanja, pri čemer na objektu ne potrebujemo deponij peska in cementa, odpadejo pa tudi vsi transporti materiala po objektu. Samorazlivni estrih je tako redek, da se sam razlije po prostoru, s čimer je tudi popolnoma raven. Ima tudi krajši čas sušenja od klasičnega estriha. Ker je gostejši pa omogoča tudi boljše izkoristke v kombinaciji s talnim gretjem.

    Samorazlivni estrih

    2.2 Hitrosušeči estrih

    Kadar se z gradnjo mudi se uporablja hitrosušeči estrih. Takšen estrih se zaradi posebnih dodatkov lahko posuši v 14 dneh do 24 urah. Ko je estrih suh mora takoj slediti polaganje končnega tlaka, saj se drugače hitrosušeči estrih lahko navzame okoliške vlage.

    2.3 Suhi estrih

    Suhi estrih je sestavljen iz več plasti posebnih knauf plošč položenih na nivelirano nasutje ali izolacijo. Ker ni prisotna voda, so suhi estrihi pohodni takoj. Takšen estrih je tudi bistveno lažji od cementnega estriga. Glavna slabost suhega estriha je njegova cena, saj je kar 2x dražji od klasičnega estriha.

    3. Kako poteka izdelava estriha?

    Preden se lotimo polaganja estriha moramo natančno določiti njegovo končno višino. To storimo s seštevanjem debelin različnih plasti kot so: 2-3 cm izolacije, dodatna izolacija, zvočna izolacija, morebitne plošče za talno gretje, betonski estrih (od 5 cm naprej) in seveda debelina tlaka, ki znaša od 1 do 2 cm za ploščice ali parket. Izolacijo je potrebno položiti tudi med estrihom in stenami, da se prepreči širjenje udarnega zvoka. Ko imate izračunane debeline, se lotite polaganja plasti, ki se na koncu zalijejo z estrihom, ki ga je potrebno poravnati z nivelirko. Pred polaganjem tlakov je obvezno sušenje estriha, ki lahko traja več tednov. Sušenje lahko pospešimo z dodatki za hitrosušeči estrih ali pa se mu celo popolnoma izognemo s suhim estrihom.

    3.1 Estrih v vrečah

    Ne glede na vrsto novogradnje ali sanacije ter neodvisno od podlage in zaključne obloge je delo s pripravljenimi mešanicami za estrih hitrejše, zanesljivejše in bolj ekonomično. Ker je estrih dobavljen v vrečah ali silosu, je delo na objektu tudi čistejše.

    Estrih v vrečah

    4. Sušenje estriha

    Za pravilno izdelan estrih je izredno pomembno sušenje estriha. Debelina estriha eksponentno podaljšuje čas sušenja. Centimeter estriha je suh v enem tednu, 6 cm pa 20, 30 dni in več, saj je čas sušenja odvisen tudi od vrste končnega tlaka. Mineralne tlake lahko položite po 20 dneh, lesene tlake pa šele po 45 dneh. Sušenje estriha poleti je hitrejše, kot sušenje estriha pozimi. Zimsko sušenje lahko traja tudi 2 meseca in več.

    5. Mojstri za estrihe

    Tako kot za vsa ostala gradbena dela tudi za estrihe velja, da naj jih vgrajujejo le strokovno usposobljeni izvajalci. Izjema so manjši posegi pri sanacijah, kjer je uporaba gotovih, npr. hitrosušečih estrihov relativno enostavna. Seveda morajo tudi "hobi" izvajalci upoštevati navodila proizvajalca proizvoda.Osnovne karakteristike vgrajenih estrihov bi morali poznati tudi polagalci talnih oblog.

    Strokovni članek 60760
    Avtor: BAUMIT D.O.O.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Estrihi?

    Imamo kar 495 izvajalcev za področje Estrihi:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 495 izvajalcev za področje Estrihi
    9.3
    0

    FIS gradnje Dragan Golubović s.p.


    10
    13

    AGM ANŽUR, avtoprevozništvo, gradbeništvo in težka gradbena mehanizacija, d.o.o.


    10
    5

    Pero Popović s.p.


    10
    9

    BURGER d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane