Za področje

  Strojni tlaki, estrihi

  Članek je koristil že 49354+ uporabnikom
  Pred polaganjem talne obloge, parketa, keramike je potrebno tla ustrezno pripraviti, med tlakom in betonsko ploščo pa se zvrsti kar nekaj plasti. Najbolj klasična rešitev je mokri estrih iz cementne malte, ki jo sestavlja cement, pesek in voda. Poglejmo si kako poteka izvedba estriha. na kaj je potrebno paziti in kakšna je cena estriha.
  Strokovni članek 49354
  priljubljen
  Izvedba estrihov
  Imamo kar 456 izvajalcev za področje Estrihi:

  1. Izvedba in sestava estriha

  Estrih se ne zaliva neposredno na ploščo, mednju pride še toplotna izolacija (npr. stiropor) in zvočna izolacija (npr. tervol). Prav tako se strojni tlaki ne dotikajo sten, od katerih estrih loči kakšen centimeter stiroporne izolacije – dilatacija, ki omogoča tudi raztezanje tlaka. Takšni izvedbi estriha pravimo plavajoči pod. Tako je onemogočeno širjenje udarnega zvoka po konstrukciji v sosednje prostore, lahko pa zmanjšamo tudi prehod toplote proti neogrevanim tlem ali garažnim prostorom.

  Na pohodne izolacijske plošče se položi folija, ki preprečuje navlaževanje izolacije z vlago iz estriha. Nato sledi armiran estrih v debelini od 4-7cm in finalni tlak. Strojni tlaki se izdelujejo z ustreznimi stroji, ki mešajo, črpajo in prenašajo beton po ceveh do željenega prostora.  Če želimo talno ogrevanje, se pred zalivanjem položi še čepasta folija po kateri so speljane cevi za talno ogrevanje.

  2. Čas sušenja estrihov je pomemben

  Po izvedbi estrihov je pred polaganjem finalnih tlakov najpomembnejši čas sušenja estriha. Okvirno se centimeter estriha suši teden dni, tako se debelejša plast estriha lahko suši nekaj tednov. Priporočeno je, da se estrih izvaja poleti, pri višjih temperaturah. Kasneje, pozno jeseni ter spomladi se, zaradi nizkih temperatur in večje vlažnosti v zraku, strojni tlaki lahko sušijo tudi dva meseca in več. Zima je za izdelavo mokrih estrihov popolnoma neprimerna.

  Čas sušenja estriha je odvisen od materiala, ki se polaga na strojno izvedeni tlak: za keramiko, kamen in marmor je doba sušenja 20-30 dni, za parket in laminat pa okoli 45-60 dni.

  3. Estrih - strojni tlaki cena oz. cenik

  Cena strojnega tlaka je odvisna od izvedbe, same debeline estriha in seveda naročene količine. Cena za običajni strojni tlak s 3-5 cm izolacije, PVC folijo in mikroarmiranim estrihom 5 cm se giblje okoli 11 €/m2 + DDV naprej. Mikroarmiran estrih stane okvirno 1,3 €/m2 + DDV na 1 cm.

  Za izdelavo natančne ponudbe poiščite najbližjega izvajalca v mreži MojMojster ali nas pokličite za nasvet.

  Nasvet strokovnjaka iz podjetja Bojan Žnidarec s.p.

  Katere vrste estrihov poznamo glede na vrsto izdelave?

  Glede na vrsto izdelave ločimo med plavajočim, drsečim in veznim estrihom. Omenjeni estrihi se med sabo ločijo po tem, kako je estrih povezan s spodnjim slojem. Vezni estrih je vezan direktno na podlago. Plavajoči estrih je od podlage ločen s plastjo izolacije, s fugo pa je ločen tudi od drugih gradbenih elementov. Drseči estrih je z ločilnim slojem ločen od podlage, ob enem pa se neposredno ne dotika drugih gradbenih elementov s fugo.

  Kateri dejavniki vplivajo na hitrost sušenja estriha?

  Na hitrost sušenja estriha vplivajo debelina nanosa, vrsta estriha, količina dodane vode, vsebnost vlage v zraku itd. Okvirno se cm estriha suši teden dni. Priporočeno je, da se estrih izvaja poleti pri višjih temperaturah.

  Kako poteka vgrajevanje strojnih estrihov?

  Pred vgrajevanjem strojnih estrihov mora biti betonska plošča dobro posušena in očiščena, da se pod estrihom ne bo nabirala vlaga. Ker se strojni estrihi ne vgrajujejo direktno na betonsko ploščo, moramo najprej vgraditi izolacijo (toplotno/zvočno). Izolacija se izvede npr. z EPS oz. stiroporjem, ali v bolj obremenjenih prostorih z XPS oz. stirodurjem ali primerno mineralno volno, v etažah, ki mejijo na teren se izvede še hidroizolacija. Med stene in estrih pa mora priti še delitacijski trak debeline 5mm, zato, da se estrihi nikjer ne dotikajo stene, s čimer se prepreči prenos zvoka v druge prostore vaše hiše ali stanovanja. Ker se estrih nikjer ne dotika sten, ga imenujemo tudi plavajoči strojni tlaki. Preden pa se estrihi pričnejo vgrajevati na izolacijski material, čez njega položimo še primerno folijo, ki preprečuje vlagi vstop v izolacijski material ter s tem kasnejše razkrajanje in posledično morebitno pokanje strojnih tlakov. Šele ko imamo vse skupaj dobro pripravljeno, pridejo na vrsto estrihi za vgrajevanje. V stanovanjskih in poslovnih prostorih navadno na strojni tlak položimo zaključno oblogo (parket, keramika, laminat..), v halah, delavnicah pa strojni tlak navadno predstavlja zaključno oblogo tal in se naknadno pogosto samo prebarva s kakšnim premazom.
  g. Bojan, Bojan Žnidarec s.p.

  Plavajoči pod - estrih detajl
  Plavajoči pod - estrih detajl


  Strokovni članek 49354
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 456 izvajalcev za področje Estrihi:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija MojMojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 456 izvajalcev za področje Estrihi:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 456 izvajalcev za področje Estrihi
  9.1
  6

  Amel Ljutić, gradbeništvo in druge storitve, s.p.


  10
  8

  Z & O, d.o.o.


  10
  5

  Janez Fekonja s.p.


  9.9
  1

  GPK, gradbeništvo, Robi Kokalj s.p.


  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE ESTRIHI?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane