Za področje

  Koliko mora biti minimalna debelina estriha?

  Članek je koristil že 97084+ uporabnikom
  Na debelino estriha vplivajo različni faktorji, med drugim tudi to ali je pod estrihom vgrajeno talno ogrevanje. Poznamo pa standardne debeline estriha, ki se normalno uporabijo v individualnem stanovanjskem objektu.
  Strokovni članek 97084
  priljubljen
  debelina estriha
  Imamo kar 494 izvajalcev za področje Estrihi:

  1. Debelina estriha

  Po navadi pri enodružinski hiši uporabimo klasični cementni estrih razreda E225. Klasičen estrih je sestavljen iz naravnega peska, cementa in čiste vode. Najmanjša debelina cementnega estriha je 4,5 cm, največja debelina pa 8 cm. Strandardno pa uporabimo med 5 in 6 cm estriha. Cementni estrih se po navadi izvaja nad toplotno ali zvočno izolacijo, od nje pa je ločen še z dodatno plastjo folije.

  2. Debelina estriha nad talnim gretjem

  2.1 Prava debelina estriha je pomembna

  Debelina estriha nad talnim gretjem mora biti ravno prava, saj prevelika debelina estriha povzroča fazne zamike. Debelejši tlak bo namreč potreboval dlje časa, da se bo segrel, posledično pa se bo dlje časa ogreval tudi naš prostor. Minimalna debelina estriha je odvisna predvsem od talnega sistema - ali imamo talno gretje ali ne. Prav tako je odvisna od vrste estriha, saj obstaja več različnih načinov izdelave estriha.

  Minimalna debelina estriha, ki se vliva, ni enaka debelini montažnega estriha.

  2.2 Standardna debelina estriha

  Po DIN standardu 2 mora najmanjša debelina estriha za stanovanjske površine nad temenom cevi talnega ogrevanja znašati 4 cm. Kadar uporabimo sistemske plošče s čepi, se namreč nekje 1,5 cm estriha razlije tudi med čepe, tako končna debelina estriha znaša 5,5 cm. Po navadi estrih nad talnim gretjem znaša med 5 in 6 cm, odvisno tudi od proizvajalca cevi talnega gretja.  

  Kadar uporabimo sistemske plošče s čepi, je sestava tlaka sledeča: nad ploščo je najprej plast izolacije oziroma sloj stiroporja EPS 100, nato sledijo sistemske plošče s čepi 5,5 cm, nad plošče je vlit estrih od 5 do 6 cm, nad estrihom pa je položen zaključni talni sloj.  
   
  standardna debelina estriha

  3. Minimalna debelina estriha za talno gretje

  3.1 Talno gretje in estrih - idealna kombinacija

  Verjetno ste že večkrat slišali, da sta talno gretje in estrih idealna kombinacija. To je res, poglejmo pa si, zakaj. Estrih in talno gretje sta kot prvo dobro združljiva zaradi načina vgradnje. Ko so položene cevi talnega gretja, estrih enostavno samo polijemo čezenj. Plasti se nam ne podvajajo po nepotrebnem, saj debelina estriha in talno gretje predstavljata kompozitni, enovit element.

  Drugi razlog tiči v relativno ugodni toplotni prevodnosti, ki jo ima estrih. Ta je podobna toplotni prevodnosti kamna, kar pomeni, da se material počasi segreje, nato pa toploto v prostor oddaja postopoma in daljše časovno obdobje. To je iz vidika porabe energije idealno, saj omogoča, da tla segrejemo na konstantnih 20 - 21 stopinj (bivalna temperatura), prostor pa se bo začel postopoma segrevati in bo ostal primerno topel še dolgo časa.

  3.2 Idealna minimalna debelina estriha za talno gretje

  Idealna minimalna debelina estriha za talno gretje je v prvi vrsti odvisna od vrste estriha, ki ga boste vgradili. Samorazlivni estrih omogočajo manjšo debelino. Manjša debelina estriha omogoča večjo debelino zaključnega tlaka, kar je lahko zelo priročno, če končne višine poda ne morete spreminjati, ker gre za prenovo obstoječe stavbe ali iz kakšnih drugih razlogov. Manjša debelina estriha nad talnim gretjem prav tako pomeni manjši strošek in manjšo obtežbo medetažne plošče, kar je včasih nujno.

  Vendar pa se morate zavedati, da večja debelina estriha akumulira več toplote, ki jo nato tudi oddaja v prostor, zato je debelejši estrih nad talnim gretjem energetsko bolj učinkovit. Priporoča se, da je estrih nad talnim gretjem debel vsaj 5 cm, raje pa 7 cm ali več - če je to seveda mogoče glede na v prejšnjem odstavku omenjene omejitve z višino, ceno ali težo.

  Čeprav debelejši estrih akumulira več toplote, pa vseeno ne sme biti predebel, saj bo v tem primeru prišlo do faznih zamikov, o katerih smo pisali zgoraj.

  3.3 Splošno pravilo: debelina estriha nad talnim gretjem

  Pravilo "čez palec" pravi, da mora debelina klasičnih estrihov za talno gretje predstavljati približno 40 % celotne višine tal skupaj z izolacijo. To pomeni, da izolacija predstavlja 60, estrih pa 40 % višine tal. Nič pa ne bo narobe, če bo razmerje 50 - 50 % ali celo obrnjeno, torej 60 % estriha in 40 % izolacije.

  4. Estrih - cena

  Klasični cementni estrihi debeline 5 cm vas bodo stali okrog 10 EUR/m2.
   

  Nasvet strokovnjaka iz podjetja Strojni tlaki Julči d.o.o.

  Kakšna je optimalna debelina estriha?

  Neko točno, optimalno debelino za izvedbo estriha je težko povedat, ker je debelina odvisna od marsikaterega dejavnika. Lahko rečemo, da se v hiše vgrajuje estrih debeline med 4 in 6 cm, kar pomeni 4 cm vgrajenega estriha nad slojem talnega gretja in cevi. Na končno debelino estriha se tako prilagaja tudi debelina toplotne izolacije.

  Kakšna je okvirna cena izvedbe estriha in od česa je odvisna?

  Cena estriha je odvisna od oddaljenosti do objekta zaradi stroškov prevoza, cena je delno pogojena tudi od vrste objekta (klet, pritličje, mansarda). To so take stvari, na katere laik niti ne pomisli, vendar vplivajo na končno ceno izvedbe. Okvirna cena znaša 10€/m2.
  g. Sašo, Strojni tlaki Julči d.o.o.

   

  Strokovni članek 97084
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Estrihi?

  Imamo kar 494 izvajalcev za področje Estrihi:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Imamo kar 494 izvajalcev za področje Estrihi
  10
  28

  Zaključna gradbena dela Boštjan Oblak s.p.


  10
  6

  OMES gradbeništvo d.o.o. Sevnica


  10
  5

  Pero Popović s.p.


  10
  1

  SVITAN d.o.o.


  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane