Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Estrihi: cena in vrste

    Članek je koristil že 44219+ uporabnikom
    Estrihi ali tlaki so pomembni sestavni del zaključnih gradbenih del. Uporabljajo se za izravnavo površin, naklonski estrihi omogočajo odtekanje vode, lahko so vezni konstrukcijski element ali površina za velike obremenitve. Kdo jih dela, koliko stanejo in kake vrste poznamo?
    Strokovni članek 44219
    priljubljen
    estrih cena
    Imamo kar 495 izvajalcev za področje Estrihi:

    1. Vrste estrihov 

    Poznamo vezne estrihe, ki so vgrajeni neposredno na betonu. Pogostejša izvedba so estrihi, ki so prosto gibljivi ali drseči in podlage so ločeni z najmanj 4 mm debelo fugo. Če estrih vlivamo neposredno na izolacijo, se najpogosteje uporablja stirodur. Najmanjša debelina estriha je od 4 do 5 cm. Za ločilni sloj se uporabi polietilenska folija, ki mora biti obvezno neprekinjena. Trakovi folije pri drsečem estrihu se morajo prekrivati.

    2. Vrste estrihov glede na izvedbo

    Glede na način izvedbe ločujemo med plavajočim estrihom, veznim estrihom in drsečim estrihom. Poimenovanja nam povedo, na kakšen način je estrih povezan s slojem pod njim.

    2.1 Plavajoči estrihi

    Plavajoči estrihi se najpogosteje uporabljajo pri novogradnjah in prenovah. Značilnost te vrste estriha je, da se vliva neposredno na toplotno oziroma zvočno izolacijo - od armiranobetonske plošče ga torej ločuje plast izolacije, običajno stirodura. Izolirna plast mora biti debela vsa 1 cm, običajno pa se vgrajuje na odporni stirodur debeline 4 – 6 cm.

    2.2 Vezni estrihi

    Kot pove že njegovo ime, se vezni estrih vliva neposredno na podlago. Poznamo enoslojne in večslojne vezne estrihe. Boljši in trdnejši oprijem estriha na podlago dosežemo s sredstvi za boljši oprijem ali emulzijami.

    2.3 Drseči estrih

    Ta vrsta estriha je od podlage ločena s posebnim ločilnim slojem - s fugo. Drseči estrih za razliko od plavajočega in veznega tako nima neposrednega stika s katerim koli drugim gradbenim slojem.

    3. Druge vrste estrihov

    3.1 Ročno vgrajeni oziroma klasični estrihi

    Klasični estrih sestavlja nekoliko bolj suha betonska mešanica, ki jo je med izdelavo treba kakovostno zgladiti, zato da nastane gladka površina tal.

    3.2 Samorazlivni estrihi

    Samorazlivni estrihi so izdelani iz predpripravljene mešanice, ki se na mestu vgradnje zmeša z vodo. Ta vrsta estriha ima kar nekaj prednosti, kot je manjša zahtevana debelina (že od 2 cm naprej) in popolno oblitje cevi za talno gretje zaradi bolj tekoče betonske mešanice. Če boste svoj dom ogrevali s talnim gretjem, je slednje zelo pomembno, saj lahko le tako dosežemo optimalen in učinkovit prenos toplote med grelnimi cevmi za talno gretje preko estriha v prostor.

    3.3 Suhomontažni oz. suhi estrihi

    Ena izmed poglavitnih prednosti suhomontažnih estrihov je dejstvo, da omogočajo hitro in enostavno izvedbo ne glede na letni čas. Poleg tega jih odlikujeta tudi majhna teža in majhna zahtevana višina poda, tlak pa je uporaben takoj po zaključku del.

    3.4 Ročni estrihi

    Četrta vrsta estriha je primerna predvsem za manjše površine in na tistih mestih, kjer mehanska izvedba s stroji zaradi oteženega dostopa ni mogoča. Ročni estrihi so idealni za prenove manjših sob in za sanacijo lukenj, nastalih med prenovo inštalacij.

    3.5 Strojni estrihi

    Strojni estrihi sestojijo iz več slojev, toplotne izolacije in betonskega zaključnega sloja oz. "povrhnjice". Takšni estrihi se vlivajo neposredno na izolacijo. Nato se izvede še zaključna betonska povrhnjica - najpogosteje v izvedbi plavajočega poda. Glavna prednost plavajočih podov je, da so ločeni od sten stanovanja, kar posledično preprečuje prenos zvoka z estriha v prostor.

    Estrih je odličen za talno gretje, saj cevi preprosto zalijemo z estrihom.
    Estrih je odličen za talno gretje, saj cevi preprosto zalijemo z estrihom.

    4. Vrste vezivnega materiala

    Navadno se uporabljajo cementni estrihi. Sestavlja jih pesek, vezivo je cement, zmesi pa se doda voda. Pri estrihih so pomembni kemični dodatki glede na uporabo kot recimo cementno – sulfatni estrihi. Imajo optimalno vlažnost, so neobčutljivi na vlago in uporabni zunaj in znotraj. Estrihe je mogoče mešati ročno ali strojno, pri čemer je strojna priprava estriha boljša zaradi homogene razporeditve.

    5. Armiranje estriha

    Za natezno trdnost je treba določene estrihe armirati, priporočamo pa, da se armira vsak vgrajeni estrih, ki je debelejši od 4,5 cm. Navadno se estrihi armirajo z varjeno Q mrežo, ki preprečuje pokanje in se vgradi na spodnji strani estriha. Novost na trgu so kovinska in polipropilenska vlakna. Vlakna se umešajo neposredno v estrih. Estrih s polipropilenskimi ali kovinskimi vlakni ima natezno trdnost enako po vsej dolžini, zato je možnost pokanja zelo nizka.

    6. Estrih: cena za delo in material

    Estriharska dela tehnično gledano spadajo v tlakarska dela, izvajajo pa jih gradbena podjetja in specializirana podjetja. Ker je kakovostno izveden estrih ključnega pomena za nadaljno življenje v objektu, delo raje prepustite izkušenim strokovnjakom. Pri MojMojster imamo kar nekaj zanesljivih izvajalcev za estrihe. Cena klasičnega estriha debeline 4 – 5 cm je od 10 do 15 eur/m2.
     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Poharič Robert s.p.

    Kakšen je način izvedbe estrihov-strojnih tlakov?

    Zmes betona se strojno razlije v prostor, estrih se nato poravna in strojno zgladi. Pred nanosom estriha v prostor je seveda predhodno treba položiti toplotno izolacijo in vse inštalacijske kanale, ki so potrebni. Estrih se na stikih/robovih obvezno loči od zidov s peno! Od tod tudi ime oz. izraz plavajoči estrih.

    Kakšen je čas sušenja estriha?

    Čas sušenja estriha je seveda odvisen od debeline vgrajenega estriha, to pomeni v praksi 1 cm debeline/teden. Ko je estrih dovolj suh, je pripravljen na polaganje zaključne talne obloge – parketa, keramike, toplega poda in drugih talnih oblog.

    g. Robert, Poharič Robert s.p.

    Strokovni članek 44219
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Estrihi?

    Imamo kar 495 izvajalcev za področje Estrihi:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 495 izvajalcev za področje Estrihi
    10
    3

    ŠPENDIJA d.o.o.


    10
    1

    SVITAN d.o.o.


    10
    61

    Bojan Žnidarec S.P.


    9.5
    11

    Amel Ljutić, gradbeništvo in druge storitve, s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane