Za področje

    Polaganje tlakovcev - cena polaganja tlakovcev

    Članek je koristil že 32512+ uporabnikom
    Bodisi gre za pločnik, dovoz, dvorišče, sprehajalno pot ali kakšno drugo namembno površino, se polaganje tlakovcev bistveno ne razlikuje. Metodo polaganja sestavljata dva osnovna procesa, od katerih je eden še posebej bistvenega pomena, saj skrbi za brezhiben izgled finalne površine, omogoča ustrezno nosilnost in odvajanje padavinskih voda. To je priprava podlage, drugi proces pa je končno polaganje samih tlakovcev na že pripravljen teren. Od pravilne priprave terena je odvisna obstojnost (življenjska doba) položenega tlaka, od tega pa je odvisna tudi cena polaganja tlakovcev.
    Strokovni članek 32512
    polaganje tlakovcev
    Imamo kar 1117 izvajalcev za področje Tlakovanje:

    1. Podlaga za tlakovce je ključen nosilni sloj

    Na željenem mestu za tlakovanje izkopljemo jamo globine 40 - 70cm, kamor nasujemo zmrzlinsko obstojni drobljeni gramoz 0 - 32mm. Globina (višina) tega sloja je odvisna od strukture tal in vrste obremenitve. Pesek za polaganje tlakovcev se povalja in utrdi do ustrezne nosilnosti, obenem pa ne smemo pozabiti, da ga nanesemo pod minimalnim naklonom 2,5%.

    2. Drenažna folija

    Da preprečimo ponikanje prodnatega nasutja v zemljo, lahko drenažno folijo po želji namestimo na nosilni sloj ali pod njega. Talna konstrukcija bo s tem ostala ravna in stabilna, obenem pa se bomo izognili neprestanim popravilom kot so grbine, kotanje in kolesnice.

    3. Drenažni sloj

    Ta sloj sestavlja zmrzlinsko obstojni pesek z velikostjo zrn 4 - 8mm, debeline 3,5cm. Položimo ga na drenažno folijo (nosilni sloj). Pomembno je, da ta sloj ne vibriramo in da ohranimo minimalni naklon. Za polaganje so nam v pomoč lesena in aluminijasta vodila, po katerih na koncu posnamemo odvečni pesek.

    4. Polaganje tlakovcev

    S polaganjem tlakovnega materiala pričnemo v vogalu, in sicer pravokotno na glavno vhodno linijo. Priporočljivo je, da pričnemo polagati na tistem delu površine, ki je najnižja. Pomembno je, da ohranimo primerne fuge med kockami, zato tlakovcev ne stiskamo eden ob drugega. S tem preprečimo tudi konične napetosti. Za ohranjanje ravne linije polaganja je vodilo napeta vrvica. Nadalje pazimo, da so tlakovci položeni ravno, pri ravnanju si pomagamo s plastičnim kladivom ali ravno letvijo. Ob robnikih in zidovih material zaključimo z rezanjem ali sekanjem. Za dobro položitev tlaka pazimo še na enakomerno barvno površino, zato material jemljemo z več palet hkrati.

     

    5. Fugiranje tlakovcev in fugirna masa za tlakovce

    Ko končamo s postopkom polaganja tlakovcev jih zafugiramo s kremenčevo mivko, katere poraba je približno 2,5 - 3,0 kg/m2. Pomembno je, da fugiramo ob suhem vremenu. Odvečno mivko enostavno odstranimo, sam postopek pa ponovimo 2-3x.

    5.1 Mivka za tlakovce

    Nepravilna fugirna masa za tlakovce lahko povzroča zastajanje vode, neravno površino in poškodbe. Poleg primerne širine fuge od 3 -5 mm, je potrebno izbrati tudi ustrezno mivko za tlakovce. Ta je najpogosteje iz kremenčevega peska z granulacijo od 0,3 - 0,6 mm. Pesek za tlakovce mora biti ustrezno suh in ne sme vsebovati nečistoč, kot sta glina ali semena.

    Mivka za polaganje tlakovcev

    6. Vibriranje tlakovcev

    Tlakovno površino po končanem procesu fugiranja vibriramo z vibracijsko ploščo oblečeno v gumo, da med samim vibriranjem ne pride do poškodb na površini. Še prej moramo s tlakovcev očistiti ostanke mivke in ostalega materiala. Namen vibriranja je zravnanje površine.

    Vibriranje tlakovcev

    Polaganje tlakovcev na beton

    Najpogostejša je izvedba je polaganje tlakovcev na peščeno podlago, vendar je mogoče tudi polaganje tlakovcev na beton. Ta način polaganja je primeren za najbolj obremenjene površine, npr. za povozne površine s tovornimi vozili. Za polaganje je primerna tudi obstoječa betonska podlaga. Glavna slabost tlakovcev na betonski podlagi je, da morate v primeru izkopov razbiti betonsko ploščo, kar je zamudno in drago opravilo.

    Polaganje tlakovcev - cena polaganja tlakovcev

    Koliko stane polaganje tlakovcev? Cena polaganja tlakovcev je odvisna od globine izkopa, debeline nasutja, ki se pripravi glede na predvidene obremenitve ter od velikosti tlakovcev. Za izkop, pripravo podlage in tlakovanje dvorišča z betonskimi tlakovci boste tako odšteli med 8 - 14 EUR/m2.

    Strokovni članek 32512
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Tlakovanje?

    Imamo kar 1117 izvajalcev za področje Tlakovanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1117 izvajalcev za področje Tlakovanje
    8.9
    0

    VAPI D.O.O., gradbeništvo


    10
    1

    MK STORITVE, MARTIN KOČIŠ s.p.


    9.3
    0

    MGM-GUTAJ d.o.o.


    10
    10

    FINAL GRADNJE d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane