Za področje

    Tlakovci: prane plošče, granitne kocke ali betonski tlakovci?

    Članek je koristil že 24616+ uporabnikom
    Ko želimo tlakovati zunanje površine, dvorišča, pločnike, dovoze ali terase, lahko posežemo po tlakovcih najrazličnejših oblik ali barv. So za vaše dvorišče primerne prane plošče, granitne kocke ali pa bodo najbolj primerni betonski tlakovci? Katero vrsto tlakovcev izbrati, je odvisno predvsem od stila objekta, od dimenzij tlakovane površine in od širše okolice.
    Strokovni članek 24616
    betonski tlakovci
    Imamo kar 1117 izvajalcev za področje Tlakovanje:

    1. Zunanji tlakovci 

    1.1 Tlakovci mnogih oblik

    Tlakovci so lahko kvadratni, pravokotni, šesterokotni, posebnih oblik ali kombinacija več oblik. Vedno pa so narejeni tako, da jih lahko multipliciramo in zlagamo v večje površine. Najlažje polagamo tlakovce preprostih oblik, kot so npr. kvadratni ali pravokotni. Prav tako lahko izbirate med tlakovci z ostrim ali posnetim robom. Ostre tlakovce lahko tlakujete brez vidnega stika, med posnetimi tlakovci pa so večje fuge.

    1.2 Debelina tlakovcev

    Tlakovci so lahko zelo različnih dimenzij: običajno od 10 cm do 30 cm, večje talne plošče pa imajo dimenzije tudi od 60cm in več. Prednost večjih tlakovcev je v tem, da se te hitreje položijo, vendar so dražji in težji. Debelina tlakovcev pa je standardno okrog 5 cm.

    1.3 Tlakovci različnih materialov

    Najpogosteje so tlakovci narejeni iz betona, lahko pa izberemo tudi kamnite ali lesene. Najcenejši so betonski tlakovci, vendar pa naj ne bo cena edini kriterij pri izbiri tlakovcev. Material tlakovcev naj se sklada z vašim objektom, z arhitekturo, pa tudi z okoljem v katerem živite. Če npr. živite pod Pohorjem in je vaš objekt v stilu klasične arhitekture, lahko mirno uporabite pohorski kamen. Če pa je vaš objekt zelo moderen in živite v mestu, so na izbiro moderni betonski tlakovci ali betonske prane plošče.

    2. Priprava podlage za tlakovanje

    Ne glede na to, katero vrsto tlakovcev bomo izbrali, moramo pred polaganjem ustrezno utrditi podlago. Še posebej pazljivi moramo biti pri pripravi podlage takrat, kadar je površina povozna. Povozna površina tlakovcev z neustrezno pripravljeno podlago se bo začela hitro posedati. Najprej je površino, ki jo bomo tlakovali potrebno izkopati do globine 40 cm. Nato sledi plast peska manjše granulacije, približno 2 cm, in plast posteljice, ki je običajno od 25 do 45 cm in v kateri je pesek večje granulacije. Na posteljico je potrebno položiti še drenažno folijo, čemur sledi drenažni sloj peska, 4 cm. Ko začnemo s polaganjem tlakovcev, moramo paziti, da te niso preblizu skupaj - ohranjati moramo fugo. Ko končamo pa lahko fuge zasujemo z mivko, nakar tlakovce vibriramo z vibracijsko ploščo.

    2.1 Povozni tlakovci

    Betonski tlakovci so tako debeli, da odpornost na pritiske sploh ni vprašljiva. Pomembneje je, kako pripravimo podlago za tlakovanje. Za osebni promet je potrebno utrditi vsaj 20 cm debel sloj gramoza in peska, za tovorni promet pa morate utrditi vsaj 30 cm podlage.

    2.2 Polaganje tlakovcev na beton

    Tlakovce je možno polagati tudi čez stare tlakovce ali na betonsko ploščo. Polaganje tlakovcev na beton je izredno enostavno. Potrebno je le očistiti betonsko podlago, položiti tlakovce in zapolniti fuge. Slabost polaganje tlakovcev na beton je, da brez razbijanja betona ni mogoče izvesti del pod tlakovci.

    3. Granitne kocke in plošče

    Granitne kocke
    Granitne kocke lahko polagate tudi v zahtevnejših vzorcih.

    3.1 Polaganje granitnih plošč

    Polaganje granitnih plošč velikega formata je izredno zahtevno opravilo, zato ga zaupajte le izvajalcem specializiranim za polaganje granita. Granitne plošče so za polaganje veliko zahtevnejše kot granitne kocke. Granitne plošče so pogosto zvite, robovi pa neravni, zato jih je potrebno polagati izredno natančno. Najprej se opravi izmera prostora, ki je podlaga za načrt polaganja. Sledi izravnava neravnin v estrihu in nanos premaza za boljši oprijem. Kamnite plošče se položi v debel sloj lepila. Na določenih razdaljah je potrebno izvesti dilatacije med ploščami, ki omogočajo toplotno raztezanje.

    3.2 Kako polagati granitne kocke

    Granitne kocke so tako trpežne, da so se uporabljale za tlakovane in povozne površine še pred izumom asfalta. Za polaganje granitnih kock je najprej potrebno pripraviti dobro utrjeno in ravno peščeno podlago. Granitne kocke se lahko polaga ortogonalno, diagonalno ali v lokih. Z uporabo večbarvnega granita je mogoče izvesti tudi mozaik iz kock. Granitne kocke se danes uporablja predvsem za tlakovanje mestnih trgov, ne pa več za tlakovanje cest, razen v strogih historičnih mestnih središčih, kjer je to odrejeno z odloki, saj ne zagotavljajo prijetne vožnje z avtom. So pa granitne kocke dobra izbira za vaše dvorišče, saj se po njem ne vozite eno uro, pač pa le parkirate avto. 

    3.3 Prednosti in slabosti

    granitne kocke in plošč so obstojen material, ki bo svojemu namenu služil vrsto let. So zelo estetske in imajo močno materialnost, ki v prostor vnese nekaj zgodovinskega pridiha, podajo pa se tako rekoč vsaki hiši. Slabost granitnih kock pa so njihove številne fuge, med katerimi se zelo hitro razraste plevel. Da bi se temu izgonili, lahko fuge zalijete z malto. Posledično bo tudi vožnja po granitnih kockah prijetnejša. 

    3.4 Cena za granitne kocke

    Koliko stanejo granitne kocke? Cena za granitne kocke znaša okoli 32 EUR/m2

    4. Betonski tlakovci 

    4.1 Kako se polagajo betonski tlakovci?

    Betonski tlakovci so kvalitetna in ugodna izbira za tlakovanje dvorišča. Polaganje pa je hitro in enostavno. Pred polaganjem pripravite drenažno plast, nato pa na njej dobro utrdite vsaj 20 cm debelo plast gramoza. Dobro utrjena podlaga je ključna, saj lahko v nasprotnem primeru pride do neenakomernega posedanja površine. Sledi izravnalna plast iz finega peska, na katero se položijo betonski tlakovci, ki se lahko polagajo z različnimi zamiki ali celo v vzorcih, lahko pa kombiniramo tudi svetlejše in temnejše tlakovce in tako ustvarimo barvito dvorišče. 

    4.2 Prednosti in slabosti

    Prednost tlakovcev je tudi, da jih lahko kadarkoli enostavno odstranite ali ponovno položite. Betonski tlakovci so lahko štirikotni, pa tudi šestkotni ali trikotni. Betonski tlakovci so odporni na vlago in mehanske pritiske, zelo odporni na zmrzal,

    Kot vsi materiali pa imajo tudi betonski tlakovci nekaj pomanjkljivosti. Najbolj očitna je pogosto nabiranje mahu in lišajev na površini tlakovcev. Temu je tako zaradi grobe površine, na kateri vlaga zastaja nekolko dlje časa. Problem nabiranja mahov in lišajev je pogost predvsem na severnih straneh hiše. Priporočljivo je, da tlakovce vsako pomlad dobro očistite s kerherjem. 

    4.3 Betonski tlakovci - cena na m2

    Betonski tlakovci so relativno poceni material za tlakovanje. Cena za betonske tlakovce znaša med 10 in 30 EUR/m2.

    5. Prane plošče - cena in lastnosti

    5.1 Lastnosti prane plošče

    Betonske prane plošče so narejene po posebnem postopku izpiranja cementnega mleka, zato da do izraza pride vrhnja struktura. Od tod tudi izvira ime prane plošče. Poleg lepega izgleda prane plošče ohranijo vse dobre lastnosti betonskih tlakovcev, vključno s ceno. Polaga nje pranih plošč poteka enako, kot polaganje betonskih tlakovcev. Običajen format prane plošče je 40x40 cm.

    5.1 Cena za prane plošče

    Koliko stanejo prane plošče? Prane plošče so eden najcenejših materialov za tlakovanje, cena za prane plošče namreč znaša samo okrog 6 EUR/m2

    Prane plošče
    Če iščete poceni, a kvalitetne tlakovce, so prane plošče najboljša izbira.

    6. Cena tlakovcev na m2

      velikost primernost cena
    granitne kocke 5 - 20 cm trgi, ceste, javne površine, neravne površine 32 EUR/m2
    betonski tlakovci vse velikosti primerno za vse površine 10 - 30 EUR/m2
    prane plošče 40 - 60 cm poti, pločniki, sprehajalne steze, vrtovi 6 EUR/m2

     

     

    Strokovni članek 24616
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Tlakovanje?

    Imamo kar 1117 izvajalcev za področje Tlakovanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1117 izvajalcev za področje Tlakovanje
    9.1
    0

    INTEGRA Knežević d.o.o.


    10
    10

    GP. PULAJ D.O.O.


    9
    0

    ŽIVO GRADBENE STORITVE IVAN ŽUNA s.p.


    9.7
    3

    Prevozi in gradbene storitve David Tiselj s.p


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane