Za področje

    Izris kuhinje, montaža kuhinje, cena kuhinje in vse kar še morate vedeti

    Članek je koristil že 21260+ uporabnikom
    Kuhinja je prostor v katerem preživimo veliko časa. Ne samo, da mora zadostiti vsem funkcionalnim potrebam za pripravo in kuhanje, ki ustrezajo gospodinjstvu, temveč mora biti tudi lepo oblikovan, eleganten prostor v katerem se družimo in sproščamo, zato cena kuhinje naj ne bo edino merilo za odločitev. Izris kuhinje in montaža kuhinje, najsi se ju boste lotili sami ali s pomočjo strokovnjakov, sta ključnega pomena, če želite uspešno oblikovati kuhinjo, ki bo izpolnila vsa vaša pričakovanja.
    Strokovni članek 21260
    Imamo kar 1241 izvajalcev za področje Kuhinje:

    1. VRSTE KUHINJ

    Kuhinje glede na njihovo uporabnost delimo na kuhinje znotraj stanovanja in na kuhinje zunaj stanovanja oziroma letne kuhinje. Po izgledu oziroma stilu pa kuhinje delimo na klasične in moderne.

    1.1 Kuhinje v stanovanju

    Kuhinja je prostor ali del prostora, ki se uporablja za kuhanje in pripravo hrane v stanovanju. Sodobna stanovanjska kuhinja je običajno opremljena s kuhalno ploščo, pomivalnim koritom s toplo in hladno tekočo vodo, hladilnikom (in zamrzovalnikom), delovnimi površinami in kuhinjskimi omarami, razporejenimi po modularni zasnovi. Številna gospodinjstva imajo tudi mikrovalovno pečico, pomivalni stroj in druge električne naprave. Glavna funkcija kuhinje je shranjevanje, priprava in kuhanje hrane (in izvajanje sorodnih nalog, kot je pomivanje posode). Prostor kuhinje se ponekod (pri nas redkeje) uporablja tudi za pranje perila. Predvsem pa kuhinja danes postaja osrednji prostor druženja, tako domačih kot gostov. Pogosto je odprt prostor, ki je del skupnega bivalnega prostora z dnevno sobo in jedilnico, zato mora biti postavitev in oprema kuhinje tudi v sozvočju z opremo ostalega prostora.

    Cena kuhinje po meri se giblje od 600 do 1000 EUR/m2 brez naprav. Za tipsko kuhinjo boste odšteli med 400-700  EUR/m2.

    Kuhinja danes ni namenjena samo pripravi hrane temveč je tudi prostor v katerem se družimo.Vir: www.bulthaup.com
    Kuhinja danes ni namenjena samo pripravi hrane temveč je tudi prostor v katerem se družimo.Vir: www.bulthaup.com

    1.2 Letne kuhinje

    Zunanja kuhinja je prostor zunaj hiše oziroma stanovanja (na balkonu, na terasi, na vrtu...), kjer lahko kuhamo, pripravljamo obroke, jemo, gostimo prijatelje in jo nato zelo enostavno počistimo. Letna kuhinja lahko vsebuje enega ali več kuhališč kot so: kuhalna plošča, žar ali celo peč za pico oziroma krušna peč. Korist letne kuhinje je tudi to, da vonjave, ki nastajajo ob kuhanju ostanejo zunaj stanovanja. 

    Cena letne kuhinje po naročilu je od 400 EUR na dolžinski meter dalje, med tem, ko za tipsko kuhinjo odštejete od 200 EUR dalje na dolžinski meter.

    V poletni vročini se s kuhanjem na prostem izognemo dodatnemu pregrevanju notranjih prostorov. Vir: www.arclinea.com
    V poletni vročini se s kuhanjem na prostem izognemo dodatnemu pregrevanju notranjih prostorov. Vir: www.arclinea.com

    1.3 Klasične kuhinje

    Po stilu kuhinje ločimo na tradicionalne in sodobne. Klasične kuhinje nikoli ne gredo iz mode. So domače in tople s poudarkom na udobju in ustvarjajo brezčasen ambient v vsakemu domu. Klasične kuhinje imajo veliko masivnih lesenih oblog v običajno svetlih barvah, ki se pojavljajo na vseh elementih. Krem, sivi in pastelni odtenki so priljubljena izbira, skupaj s kamnitimi stenskimi oblogami in klasičnimi vzorci. Kuhališče je osrednji element, kuhinja pa ima tudi obilo omar in omaric za enostavno shranjevanje vseh kuhinjskih pripomočkov. Kuhinjski aparati so ponavadi prostostoječi in vidni. Tradicionalna kuhinja je priljubljena in vedno modna izbira. 

    klasične kuhinje
    Klasične kuhinje so brezčasne in ustvarjajo topel, domač ambient. VIR: www.maros.si

    1.4 Moderne kuhinje

    Sodobne kuhinje so elegantne in trendovske ter prava stvar za tiste, ki želijo, da je njihova kuhinja del skupnega odprtega bivalnega prostora. Funkcionalen in moden: sodoben slog uporablja ostre, ravne linije in oglate oblike, za razliko od krivulj in organskih oblik, ki so pogoste pri klasičnih kuhinjah. Moderne kuhinje so minimalistične izčiščene oblike s poudarkom na funkcionalnosti in z najnovejšimi vgradnimi kuhinjskimi aparati. Vratca omaric so (običajno) brez ročajev kar ji daje urejen in eleganten videz. Površina vratc moderne kuhinje je, v nasprotju s klasično kuhinjo gladka, brez reliefov intarzij in vzorcev. Večina omar in omaric sodobne kuhinje je zaprtih, redko se v njej pojavljajo elementi kot so vitrine in odprti regali. Sodobna kuhinja se po svoji pojavnosti bolj približa pohištvu sodobno opremljene dnevne sobe in jedilnice zato je zelo primerna za postavitev v odprt skupen prostor.

    2. KUHINJE PO MERI

    Odločitev med tovarniško izdelano kuhinjo ali po meri narejeno kuhinjo iz mizarske delavnice je pomembna, ker finančna investicija v novo kuhinjo ni zanemarljiva in je najbrž ne boste zamenjali še nekaj let ali celo desetletij. Danes imamo na izbiro veliko možnosti kje naročiti oziroma kupiti novo kuhinjo. Da se boste lažje odločili med eno in drugo možnostjo smo zapisali prednosti in slabosti obeh.

    Kuhinja po meri je širok pojem. Tudi serijske kuhinje proizvajalci kuhinj do določene mere lahko izdelajo glede na želene mere, vendar znotraj okvirjev posameznih kuhinjskih linij. Mizarsko izdelana kuhinja oziroma kuhinja po naročilu pa omogoča neomejene možnosti izbire mer, oblik in materialov.

    kuhinja po naročilu
    Kuhinja izdelana po naročilu ima zanimive detajle. Vir: www.ambius-pohistvo.si

    Prilagodljivost pohištva ter usklajenost s stanovanjem

    Mizarsko izdelana kuhinja po naročilu je v celoti prilagojena vašim željam in nima oblikovnih omejitev pri izvedbi. Če si boste v kuhinji zamislili posebne elemente kot je denimo vgradni kamin, je kuhinja po meri edina možnost. Tudi v mansardnem stanovanju, pod poševnimi stenami ali drugače nepravilnimi stenami lahko umestimo zgolj kuhinjo, ki jo bo mizar izdelal tako, da se bo natanko prilegala vašemu prostoru.

    Usklajenost z ostalo opremo 

    Izbira kuhinje po meri je prava za tiste, ki si želite, da se oprema kuhinje sklada (tako po materialu kot po barvi) z opremo ostalih prostorov stanovanja, še posebej pa z dnevno sobo in jedilnico. Enako je, če ste naročili izdelavo načrtov za opremo arhitektu oziroma notranjemu dizajnerju. Mizar bo pohištvo izdelal natančno po načrtih arhitekta.

    Edinstvenost

    Kuhinja, ki jo mizar izdela, v skladu z vašimi željami in po načrtih arhitekta, je unikatna in združuje vaše potrebe in želje, osebnost (stil) vašega stanovanja in se hkrati popolnoma prilagaja prostoru. Nihče drug ne bo imel takšne kuhinje kot vi.

    Kakovost izdelave

    Če boste naročili kuhinjo po meri pri priznanem in preverjenem mizarju, bo za izvedbo uporabil kvalitetne materiale in okovja. Morebitne okvare ali nepravilnosti bo mizar, v nasprotju z proizvajalci in dobavitelj, hitro odpravil.

    2.1 Cena kuhinje po meri

    Kakšna je cena kuhinje po meri? Cena kuhinje po meri gre v celoti mizarju in dobavitelju materialov medtem, ko gre kupnina serijsko izdelane kuhinje za maržo salona, distribucijo in prevoz ter dobiček. Cena kuhinje po meri s standardnim številom predalov se po naši oceni giblje med 600 in 1000 EUR/m2 brez aparatov. Mizarsko izdelana kuhinja je do 30% dražja od kuhinje, ki jo kupite v salonu. 

    3. SALON KUHINJ

    Najlažje kuhinjo izberemo tako, da obiščemo salon kuhinj. Serijske kuhinje priznanih blagovnih znamk so lahko kakovostna, priročna, in v mnogih primerih tudi presenetljivo cenovno dostopna izbira. Na trgu danes obstaja ogromno število blagovnih znamk kuhinj vseh cenovnih razredov in stilov.

    serijska kuhinja
    Serijska kuhinja italijanskega proizvajalca je prilagodljiva in kakovostno izdelana.Vir: www.miton.it

    Prilagodljivost

    Kuhinje priznanih blagovnih znamk danes omogočajo vedno večjo prilogoditev posameznim potrebam oziroma t.i. kustomizacijo in personalizacijo. Poleg izdelave elementov po meri, ponujajo tudi možnost izbire posameznih komponent izdelka kot so ročaji, vodila, dodatki, osvetlitev in več. 

    Enostaven postopek 

    Izbira serijske kuhinje vam bo prihranila veliko časa, energije in nekaj stroškov, saj ne boste potrebovali izdelave delavniških risb s strani arhitekta ali notranjega oblikovalca ter iskanja (in čakanja v vrsti na) kakovostnega mizarja. V specializiranih pohištvenih salonih boste prejeli strokovno pomoč in 3D računalniške izrise kuhinje. Vodili vas bodo skozi celoten projekt in poskrbeli tudi za montažo kuhinje.

    Zanesljiv in hiter rok izvedbe 

    Na kakovostnega stvvja se danes čaka. Mizarske delavnice pri nas so relativno majhni obrati, ki delajo več projektov hkrati. Zato je tudi veliko večja verjetnost, da bo pri izvedbi prihajalo do zamud. Naročeno serijsko kuhinjo boste prejeli hitro in zanesljivo, (običajno) v šestih tednih. 

    Prilagodljivost pohištva ter usklajenost s stanovanjem

    Kuhinje blagovnih znamk so danes na voljo v neverjetno širokem naboru dimenzij, materialov, barv in stilov, zaradi česar jih lahko brez težav umestite v skoraj vsak prostor. Izjema so le prostori nepravilnih oblik in v določenih primerih mansardni prostori. Prav tako serijska kuhinja ni najboljša rešitev za nekoga, ki želi, da je obdelava in material pohištva kuhinje enaka kot izgled ostalega pohištva v prostoru. 

    Kakovost izdelave

    V nasprotju s splošnim prepričanjem je kakovost serijskih izdelkov mnogokrat na višjem nivoju kot kakovost mizarskih izdelkov. Seveda je kakovost odvisna od cenovnega razreda kuhinje, vendar je enako tudi pri mizarsko izdelani kuhinji cena odvisna od izbire materialov in kompleksnosti izdelave. Tovarniško izdelane kuhinje so ponavadi izdelane iz visoko kakovostnih materialov. V razvoj posamezne kuhinje so vpleteni vrhunski strokovnjaki iz oblikovalskega in tehničnega področja, ki načrtujejo vsak detajl kuhinje. Ti detajli in njihova izvedba so običajno mnogo kompleksnejši in bolj kakovostni od mizarsko izdelanih. To omogočajo tudi specializirani stroji v proizvodnji liniji, ki jih manjše mizarske delavnice nimajo. Kakovost in vzdržljivost tovarniško izdelanih elementov je tudi testirana in zanjo dobite garancijo.

    3.1 Cena kuhinje iz salona

    Tovarniško izdelano pohištvo je cenejše od primerljivega mizarsko izdelanega. Mizarstvo ročno izdela pohištvo po vaših željah, vsako omarico posebej, kar seveda terja veliko časa. V proizvodnem procesu izdelava poteka mnogo hitreje, saj poteka po tekočem traku. Tudi materiali, ki jih mizar kupuje v manjših količinah so dražji od enakih materialov, ki ji na veliko kupujejo proizvajalci. Seveda pa v primeru nakupa kuhinje v salonu plačate tudi proizvajalčev dobiček, maržo salona, prevoz in dostavo. V grobem pa ocenjujemo, da so cene primerljivih tovarniško izdelanih kuhinj  približno 30% cenejše. Cena kuhinje iz salona s standardnim številom predalov se giblje med 400 in 700 EUR/m2 brez aparatov.

    3.2 Blagovne znamke kuhinj

    Blagovne znamke kuhinj se glede na ceno kuhinj delijo na nizkocenovne, srednjecenovne, visokocenovne ter luksuzne.

    Poceni kuhinje oz. nizkocenovne kuhinje:

    Dipo, IKEA, Momax, določene znamke Maros, Yes, Salon pohištva...

    Srednjecenovne kuhinje:

    Miton, Ewe, Dankuchen, Svea, Nolte, Alples, Alno, Intuo, Bauformat, Maros,...

    Visokocenovne in luksuzne kuhinje:

    Arclinea, Arrital, Binova, Boffi, Bulthaup, Copenhagen joinery, Dada, Lago, Poggenpohl, Scavolini, Schiffini, Siematic, Snaidero, Strato, Riva 1920, Valcucine, Varenna, Vipp... 

    4. KUHINJE - CENA KUHINJSKIH MATERIALOV

    4.1 Kuhinjske omarice - materiali

    4.1.1 Mediapan

    Kuhinjska omarica je lahko narejena iz številnih materialov. Površine vratc in vidnih stranic kuhinjskih omaric so običajno izdelane iz mediapanske (MDF) plošče lakirane v mat, polmat ali visoki sijaj. Mediapanske plošče omogočajo nevidne robove, saj jim v surovem stanju strojno obdelajo robove nato pa jih lakirajo, tako da se spoj ne vidi. Uporabljajo se zlasti tam kjer ni velike nevarnosti, da bi ploščo oziroma lak poškodovali s kakšnim ostrim predmetom. Prednost mediapana je v tem, da se lahko lakira in s tem dobimo enovito površino, brez stikov in robov, kar daje kuhinji prestižen videz. 

    Koliko stane mediapan? Cena mediapana, debelega 19 mm MDF se giblje od 11 EUR/m2, brez lakiranja in velja za boljši material kot iveral.

    brezročajni predali
    Brezročajne ličnice predalov iz lakiranega mediapana so preproste in lepe. Vir: www.reformchp.com

    4.1.2 Iveral

    V srednje in nižje cenovnih razredih se uporablja tudi iveral oziroma melaminske (oplemenitene iverne plošče) Le te so lahko v enobarvnih ali lesnih dekorjih. Uporabljajo se večinoma za ličnice in vidne stranice, zaradi nizke cene pa lahko tudi za notranje elemente. Prednost iverala je v veliki izbiri vzorcev in barv, obstaja v enakih dekorjih kot ultrapas, primeren je tudi za pulte in mize, tako da je možnosti kombinacij zelo veliko. Pri iveralu so robovi polepljeni s kakovostnim in obstojnim ABS trakom, ki pa je lahko v enaki barvi kot iveral, zato so robovi lahko skoraj nevidni. 

    Koliko stane iveral? Cena iverala skupaj z boljšo oplemeniteno folijo debeline 19 mm je od 10 EUR/m2.

    kuhinja iveral
    Iveral je na voljo v številnih dekorjih, vzorcih in barvah, možnosti kombinacij je ogromno.Vir: www.reformchp.com

    4.1.3 Furnir

    Pri furnirani iverni plošči je masivni listič iz lesa prešan na iverico, tako da na videz izgleda kot naravni les. Učinek naravnega lesa lahko še poudarimo z mat lakiranjem. Kuhinje iz furnirja so popolnoma edinstvene, saj je v naravi ne obstajata dva enaka vzorca lesa. Prednost furnirja je, da bo vaši kuhinji dal unikaten in pristen videz lesa.

    kuhinja furnir les
    Igra letnic na ličnicah predalov furniranih kuhinjskih omaric. Vir: www.reformchp.com

    4.1.4 Steklo

    Kuhinje s steklenimi ličnicami še niso postale množične, zlasti zaradi višje cene. Prednost stekla je, da je preprosto za čiščenje, videz takšne kuhinje pa je zelo eleganten in izčiščen. Steklene ličnice so težje od prej naštetih materialov, vendar s kakovostnimi mehanizmi to ne sme biti težava.

    bela kuhinja
    Elegantna bela kuhinja v steklu zrcali svojo okolico. Vir: www.valcucine.com

    4.1.5 Les

    Les oziroma troslojne mizarske plošče, so primerne za pohištvo in se uporabljajo pri kuhinjah višjega cenovnega razreda in klasičnih oziroma rustikalnih kuhinjah, pri katerih so iz masive običajno izdelani okvirji ličnic, ponekod pa tudi polnila. Masivni les diha, zato je nekoliko manj primeren za kuhinje, pa tudi zaradi čiščenja je pomembno, da so zunanje površine čim bolj gladke. Prednost kuhinjskih front iz masivnega lesa pa je, da jih enostavno obnovimo z občasnim brušenjem in oljenjem.

    kuhinja masiven les oljka
    Ličnice iz oljenega masivnega lesa v izčiščen ambient dodajo občutek topline. Vir: www.reformchp.com

    4.1.6 Visoki sijaj

    Visoki sijaj je še vedno popularen zaključni sloj kuhinjskega pohištva. Najbolj zaželjen je v beli barvi, na voljo pa so tudi številni drugi odtenki. Mnenja o njem so različna, od tega, da gre za modno muho, do tega, da z njim ustvarjamo minimalistični videz. Obstajajo različne vrste materialov s takšno obdelavo. Najdražji in obenem najkakovostnejši je mediapan, lakiran na visoki sijaj. Na ličnice se nanaša pet do šest nanosov poliranega laka, da se doseže visoki sijaj. Plošče brez vidnih robov se preprosto čisti, prstni odtisi pa se skoraj ne poznajo. Alternativa visokemu sijaju so akrilne plošče, ki jih razrežejo in nanje dodatno nalepijo robove, ki so minimalno vidni. Cena je dokaj ugodna. Tretji tip so folije v visokem sijaju. Tudi pri teh robovi elementa minimalno vidni. Prednost vseh pa je preprosto čiščenje z blagim čistilom in mokro krpo.

    V višjih in najvišjih cenovnih razredih obstajajo tudi kuhinje iz drugih posebnih materialov kot so kamen ter umetni kompozitni materiali.

    4.1.7 Notranjost kuhinjskih omaric

    Za korpuse omaric se najpogosteje uporablja iveral, pri dražjih kuhinjah pa tudi furnirana iverna plošča ali masivni les.

    4.2 Kuhinjski pult

    Materialov za kuhinjski delovni pult, ki je najbolj obremenjena površina kuhinje, je na voljo veliko. 

    4.2.1 Laminat kuhinjski pulti

    Cenovno najugodnejši material za pulte je laminat oziroma iverne plošče oblepljene s plastjo debeline do 6 milimetrov iz umetnega materiala. Kljub temu, da je to večinoma zelo trpežen material pa je dokaj občutljiv za mehanske poškodbe in vročino.

    Koliko stane laminat pult? Cena kuhinjskega pulta iz laminata se giblje od 20 do 40 EUR/m2.

    delovni pult laminat
    Delovni pulti iz kakovostnega laminata so zelo preprosti za čiščenje. Vir: www.fenixworksurfaces.com

    4.2.2 Kamniti pulti

    Delovni pulti iz naravnega ali umetnega kamna so odporni proti udarcem in visoki temperaturi in ne vpijajo tekočin. Za pulte iz naravnega kamna se zaradi njegove trdnosti in odpornosti večinoma uporablja granit, ki se tudi ne obarva. Umetni kamni pa so kompozitni material sestavljen iz mletih kamnin in umetnih smol. Naravni kamen prepoznamo po tipičnem zrnatem videzu (granit je zrnat), umetni kamni pa so lahko tudi popolnoma enobarvni ali pa oponašajo zrnatost, žilavost itd. naravnih kamnov (npr. marmorjev). 

    Koliko stanejo kamniti pulti? Cena kamnitega pulta iz umetnega kamna brez izrezov je med 100 in 140 EUR/m2, cena granitnega kuhinjskega pulta pa se začne pri 200 EUR/m2 brez montaže.

    kuhinja umetni kamen
    Kombinacija dveh dekorjev na kuhinjskem pultu iz umetnega kamna. Vir: www.florim.com

    3.2.3 Kerrock pulti

    Umetni kompoziti so antibakterijski in neporozen material, odporen proti udarcem. Kerok je enostaven za obdelovanje saj ga je mogoče oblikovati z stroji, ki jih uporabljajo mizarji. Omogoča izdelovanje brezšivnih robov in prehodov v oblogo stene in v pult integrirana pomivalna korita. Iz njega je možno izdelovati tudi krivulje in tridimenzionalne elemente. Precej slaba lastnost tega materiala pa je, da ni odporen na vročino tako, da se nanj ne sme odložiti vroče posode.

    Koliko stanejo kerrock pulti? Cena kerrocka je močno odvisna od njegove debeline, za 12 mm Kerrock pult boste odšteli okrog 100 EUR/m2.

    vgrajeno pomivalno korito

    Vgrajeno pomivalno korito iz Coriana je enostavno za čiščenje ohranja pa tudi enoten izgled kuhinjskega pulta.

    Vir: www.corian.com

    4.2.4 Leseni pulti

    Delovni pult iz lesa da prostoru topel, domač pridih, zavedati pa se moramo, da se bodo na njem poznali madeži in praske. Pulti iz lesa zahtevajo redno in skrbno vzdrževanje. Z njih je treba hitro obrisati polite tekočine, prav tako pa jih je treba redno brusiti in oljiti. Najbolj primeren les za kuhinjski pult je bukov oz brezov lepljenec,, dobro se obneseta tudi hrast in akacija. Določene vrste lesa niso primerne (npr. iglavci), ker ob stiku z olji, vlago in določenimi živili izločajo smole in so tudi premehka.

    Koliko stanejo leseni pulti? Cena lesenega kuhinjskega pulta A kvalitete iz hrasta se začne pri 30 EUR/m2.

    kuhinjski pult les
    Lesen kuhinjski pult doda topel pridih vsaki kuhinji. Vir: www.ikea.com

    4.2.5 Stekleni pulti

    Steklo je lepega videza in higienično a po drugi strani tudi krhko, zato vedno obstaja možnost, da poči. 

    4.2.6 Inox pulti

    Inoks se uporablja v profesionalnih kuhinjah, ker je odporen proti poškodbam in vročini, je higieničen in preprost za vzdrževanje. Na njem pa se bodo videle sledi vodnega kamna in prstni odtisi. 

    3.3 Kuhinjski ročaji in vodila za predale

    Ko govorimo o kakovosti kuhinj ne moremo mimo vodil, ki bistveno prispevajo k uporabniški izkušnji. Ročaji za kuhinjo pa so pomembni tako za otip, kot videz. V sodobni kuhinji se zaradi minimalističnega videza, pogosto pojavlja trend brezročajnih vratc oziroma kuhinjski ročaji, ki so vgrajeni v vrata. Priljubljena pa je tudi izvedba vratc s sistemi odpiranja na potisk. Zelo pomembno je, da so vodila za predale kakovostna in omogočajo mehko zapiranje, da se izognemo nepotrebnemu hrupu, prav tako morajo imeti polni izvlek, ki omogoči pregled nad vsebino v predalu. Za vrata visečih omaric so na voljo razni dvižni mehanizmi, ki olajšajo odpiranje.

    Koliko stanejo vodila in ročaji za kuhinje? Cena kakovostnih Blumovih vodil bo pri povprečno veliki kuhinji dodala še 100 do 200 EUR stroška v primerjavi z cenejšimi izvedbami. Ročaji za kuhinje pa stanejo od 2 - 10 EUR/kos.

    kuhinja predal vodila
    Kakovostna vodila so pomemben del kuhinje.Vir: www.blum.com

    3.4 Stenske obloge za kuhinjo

    Dolga leta so bile najbolj uveljavljene stenske obloge za kuhinje ploščice za kuhinjo, ki pa se lahko izkažejo problematične za čiščenje. V kolikor se odločite za keramične ploščice je priporočljivo, da izberete plošče večjih formatov. Danes so na voljo tudi XXL formati keramičnih ploščic s katerimi lahko izdelate stensko oblogo iz enega kosa.Priporočljivo je, da je med ploščicami čim manj fug, ki vpijajo maščobe, kar oteži čiščenje. Če pa se navkljub temu odločite za keramične ploščice manjšega formata je bolje uporabiti uporabiti epoksi fugirno maso, ki ni vpojna. 

    Danes je iz oblikovalskega vidika vse bolj priljubljena stenska obloga, ki je iz istega materiala kot pult. Torej, če je pult iz ultrapasa, je tudi stenska obloga iz njega, če je pult iz kamna, se tudi na steno položi kamen. Popularno je tudi kuhinjsko steklo, ki je preprosto za čiščenje in vzdrževanje, hkrati pa omogoča izbiro različnih barv in potiskov.

    4. IDEJE ZA KUHINJO: ARHITEKTI, NOTRANJI OBLIKOVALCI IN SVETOVALCI V SALONIH

    Vaša pot do prave ideje se začne z inspiracijami in navdihom. Zberite fotografije kuhinj, ki so vam pisane na kožo, da se boste lažje odločili. Izbrane kuhinje si lahko pogledate tudi v naši rubriki inspiracij, kjer vas čaka več sto idej.

    Če želite dobiti maksimum iz vašega prostora, je doprinos strokovnjaka iz področja arhitekture ali notranjega oblikovanja neprecenljiv, zato priporočamo, da se obrnete na arhitekta, oblikovalca ali usposobljenega svetovalca v pohištvenem salonu. S svojimi izkušnjami in strokovnim znanjem bo lahko ponudil veliko preprostih in inovativnih rešitev, na katere sami ne bi nikoli pomislili. Arhitekt oziroma notranji oblikovalec je na tekočem z najnovejšimi izdelki na trgu, ki jih lahko poišče in priskrbi za vas. Navsezadnje bo kot strokovnjak pomagal zagotoviti, da bo vaša kuhinja čim bolj uporabna in obenem lepa. 

    kuhinja arhitekt notranji oblikovalec
    Arhitekt, notranji oblikovalec oziroma usposobljen svetovalec v trgovini s pohištvom vam s svojimi izkušnjami in strokovnim znanjem lahko pomagajo do optimalne rešitve..

    Arhitekt si bo, preden pripravi ponudbo, najprej ogledal prostor in se posvetoval z vami. V naslednjih korakih bo pripravil natančne izmere in izris prostora, ki so osnova za načrtovanje kuhinje. Nato bo po vaših željah pripravil izris idejne zasnove ali več idejnih zasnov. Ko boste izbrali tisto, ki vam najbolj ustreza, bo pripravil končni izris za salon oziroma izris izvedbenih načrtov za mizarja. Odvisno od dogovora, lahko arhitekt oziroma notranji oblikovalec pelje projekt od začetka do konca. V tem primeru bo priskrbel tudi mizarja in ostale izvajalce oziroma poskrbel za naročilo kuhinje in vodil projekt vse do montaže. Z arhitektom oziroma notranjim oblikovalcem bodite vedno iskreni glede svojega proračuna, saj vam lahko le tako svetuje kje denar prihraniti in kam ga vložiti, še posebej, če na voljo nimate veliko sredstev. Na primer: police so cenejše od zaprtih omaric; izbira prostornih spodnji elementov kuhinje lahko pomeni prihranek pri zgornjih omaricah, ki jih tako potrebujete manj; nikoli ne varčujte na kuhinjskem pultu, ki je najbolj obremenjena površina v kuhinji; rajši se odločite za ličnice iz laminata namesto lakiranih, ki so veliko cenejše in hkrati vzdržljivejše. Pomembno je tudi, da v svojem proračunu predvidite vsaj 10% sredstev namenjenih nepredvidenim dodatnim stroškom.

    5. NAČRTOVANJE KUHINJE KORAK ZA KORAKOM

    5.1 Kontrolni seznam

    Izdelajte kontrolni seznam s katerim zagotovite, da bo vaša nova kuhinja vsebovala vse elemente, ki jih želite in potrebujete.

    GOSPODINJSTVO Koliko oseb živi v gospodinjstvu?    
      Koliko otrok je v gospodinjstvu?    
      Koliko oseb dela v kuhinji?    
    CENOVNI RAZRED Koliko ste pripravljeni odšteti za novo kuhinjo?    
      Ali boste uporabili obstoječe kuhinjske aparate?    
    SOSEDNJI PROSTORI Ali je shramba v ločenem prostoru?    
      Ali boste v kuhinji opravljali tudi druga opravila?    
    STIL KUHINJE Kakšen stil kuhinje si želite? moderna kuhinja  
        klasična kuhinja  
      Ali bo kuhinja povezana z dnevno sobo?    
      Želite postaviti visoke omare?    
      Želite uporabiti vitrine?    
    PRIKLJUČKI IN PRIPRAVA PROSTORA Kakšen vir energije boste uporabili pri pečici in kuhalni plošči? plin  
        elektrika  
        kombinacija  
      Ali načrtujete tudi prenovo prostora? nove inštalacije  
        nove talne obloge  
        nove stenske obloge  
        celostna prenova  
    POSTAVITEV HLADILNIKA /ZAMRZOVALNIKA Vgradnja hladilnika? v visoki omari  
        pod pultom  
        dvignjen od tal  
        prostostoječ  
      Vgradnja zamrzovalnika? v sklopu hladilnika  
        pod pultom  
        dvignjen od tal  
        v visoki omari  
        brez  
    ELEMENTI ZA POSEBNE NAMENE Nizka kotna omara z izvlečnimi policami – poln izvlek.    
      Nizka kotna omara s polovičnim izvlekom.    
      Omara z izvlečnimi mrežami.    
      Visoka omara z notranjimi predali – shramba.    
      Nastavna omarica z rolo dvižnimi vrati.    
      Zaključna omara s poševno postavitvijo fronte.    
      Nizka kotna omara z vrtljivimi policami.    
      Nizka kotna omara s policami.    
      Vložek za jedilni pribor.    
      Razdelilni komplet za jedilni pribor.    
      Koš za odpadke v spodnji omarici.    
      Jedilna miza.    
    PRIPRAVA HRANE Za pripravo hrane se bo uporabljala: delovna plošča  
        rezalna deska  
        nosilec nožev v predalu  
        miza  
    MALI KUHINJSKI PRIPOMOČKI V kuhinji se bodo uporabljali naslednji mali kuhinjski aparati: grelnik vode  
        ožmalnik limon  
        avtomat za kavo  
        kuhalnik za jajca  
        mešalnik  
        opekač kruha  
        ura  
        odpirač za konzerve  
        radio  
        palični mešalnik  
        sokovnik  
    KUHANJE IN PEČENJE Pečica (klasična, parna, piroliza, kombinirana z mikrovalovi): skupaj s kuhalno ploščo  
        ločeno s kuhalno ploščo  
        visoka vgradnja  
      Kuhališče (indukcijsko, steklokeramično, plinsko, električno, kombinirano): nižja postavitev  
        globlja postavitev  
        v kotu  
        v otoku  
      Napa (kaminska/dekorativna, stenska, stropna, otočna, namizna pogrezljiva, vgradna/integrirana, kotna, izvlečna): dekorativna  
        vgradna  
        izpuh zraka skozi zračnik  
        Izpuh zraka nazaj v prostor  
    POMIVANJE Korito: dva pomivalnika z odcejalno površino  
        Pomivalnik z odcejalnikom in odcejalno površino.  
        z odprtino do koša za odpadke  
        z dodatki (deska za rezanje, cedilo)  
      Armatura: enoročna armatura  
        dvoročna armatura  
        armatura na dotik  
        z izvlečno prho  
        brez izvlečne prhe  
        s filtracijo vode  
    TOPLA VODA Pripravljena sanitarna voda - zalogovnik.    
      Bojler.    
    ODPADKI Ali ločeno zbirate odpadke?    
      Kaj naj bo pod pomivalnim koritom? smetnjak  
        prostor za čistila  
    JEDILNI PROSTOR Za koliko oseb naj bo prostora za jedilno mizo?    
      Jedilni prostor naj bo: namenjen le hitri malici  
        kot barski pult za zajtrk  
        z raztegljivo mizo  
        za vse obroke, tudi za goste  
        z jedilno mizo  
        s kotno klopjo  
        za normalno stolno višino  
        podaljšana delovna plošča  
    OSVETLITEV Osvetlitev naj bo: z integriranim steklenim dnom omaric  
        s kompletom LED svetilk  
        s svetilom z nastavljivim kotom snopa osvetlitve  
        preko stenskih polic z razsvetljavo  

    5.2 Pravilna izmera kuhinje 

    Temeljita in natančna izmera je izrednega pomena pri izdelavi načrta saj lahko prepreči mnoge težave, ki bi se sicer pokazale šele pri montaži kuhinje.

    Potrebno je izdelati skice vseh sten in vanje vrisati vse fiksne elemente kot so vrata okna, grelna telesa, izbokline v steni itd. Narisati je potrebno tudi vse električne in vodovodne priključke (vtičnice, stikala, vodovodni priključki in odtoki). Ko izmerimo razdalje med vsemi stenami potrebujemo še višino od tal do stropa. Na mestu predvidene postavitve kuhinje, naj bo razdalja med stenami izmerjena na vsaj treh mestih po višini. To razdaljo merimo tik ob steni, priporočljivo pa jo je izmeriti še približno 60 cm od stene. S tem ugotavljamo morebitne neravnine sten. Na koncu je treba izmeriti tudi vse razdalje do oken, vrat in drugih arhitekturnih elementov ter razdalje do inštalacijskih priključkov. V kolikor načrtujete kuhinjo odprtega tipa je dobro, da izdelate tudi načrt preostalega prostora z jedilnico in dnevno sobo.

    5.3 Izris kuhinje

    Ko načrtujete kuhinjo je zelo pomembno, da dobro poznate in razumete prostor, ki ga imate na voljo.

    Obrnite se na arhitekta, notranjega oblikovalca ali strokovnjaka iz salona kuhinj, ki vam bo priskrbel natančen izris kuhinje. Lahko pa se izrisa načrta lotite tudi sami!

    kuhinja načrt
    Pravilna izmera in izris prostora v katerega boste umestili kuhinjo sta bistvenega pomena.

    5.4 Načrt kuhinje

    Ko imate natančno predstavo prostora s katerim delate, lahko začnete načrtovati kako ga kar najbolje izkoristiti. Na tej točki, ko je še vse na papirju, lahko načrt brez težav prilagodite in s tem zagotovite, da boste na koncu dobili finančno shemo, ki si jo lahko privoščite oziroma boste zgodaj v procesu zmanjšali presežne stroške, če se vaši načrti ne ujemajo z vašim proračunom.

    6. POSTAVITEV KUHINJE

    6.1 Minimalne potrebne kuhinjske površine

    Dvočlansko gospodinjstvo potrebuje kuhinjo v skupni dolžini najmanj 3,00 m, za vsakega dodatnega člana se minimalna dolžina kuhinje podaljša za 0,40 m. Od skupne dolžine kuhinje potrebujemo 60cm za postavitev hladilnika in 60 cm za vgradnjo kuhalne plošče. Korito in kuhalna plošča naj bosta vsaj 30 cm odmaknjena od stene ali visokega elementa. Osrednja delovna površina naj bo dolga vsaj 80 cm.

    Pri postavitvi kuhinje je potrebno paziti tudi na morebitne ovire, ki bi lahko preprečevale nemoteno odpiranje predalov ali vrat, ovire kot so vrata, radiator itd. 

    6.2 Delovni trikotnik

    Kuhinja ima pet osnovnih funkcij: shranjevanje živil, priprava živil, kuhanje in peka, shranjevanje kuhinjske posode in pripomočkov ter čiščenje posode. Funkcije naj bodo v kuhinji organizirane v takšnem zaporedju, kot teče postopek priprave hrane. Osnovno izhodišče za dober kuhinjski načrt predstavlja t.i. delovni trikotnik, ki označuje razdaljo med tremi glavnimi delovnimi centri (hladilnik, pomivalno korito, kuhalna plošča). Pomembno je, da vsota teh razdalj ne presega 6,6 m.

    kuhinja razporeditev elementov
    Delovni trikotnik je osnovno izhodišče postavitve kuhinje, ki označuje razdaljo med hladilnikom, pomivalnim koritom in kuhalno ploščo. Vir: www.granite.ph

    6.3 Kuhinjski elementi - dimenzije in višine

    Za nemoteno uporabo je priporočena postavitev zgornjih elementov vsaj 50 cm nad višino delovne plošče. Kuhinjska napa mora biti postavljena nekoliko višje, minimalno 60 cm nad delovno ploščo, v primeru plinskega kuhališča pa 75 cm. Razdalja med dvema nizoma kuhinjskih elementov, oziroma med kuhinjskim nizom in steno naj bo med 90 - 120 cm. Ustrezno razdaljo 135cm je treba upoštevati tudi v primeru, ko je ob kuhinji postavljena miza. V kolikor pozicioniramo pomivalno korito pod oknom je treba paziti, da kuhinjska armatura ne moti odpiranje okna.

    Višina kuhinjske nape - indukcija 60 cm nad kuhališčem
    Višina kuhinjske nape - plin 75 cm nad kuhališčem
    Razdalja med otokom in kuhinjo 90 - 120 cm
    Razdalja med kuhinjo in mizo 135 cm

    6.4 Višina kuhinjskega pulta

    Končna višina kuhinjskega pulta je običajno med 86 in 100 cm. Izbira ustrezne višine je odvisna od višine uporabnika. Najbolj pogosta višina pulta je 92 cm. Za ljudi, ki uporabljajo invalidski voziček pa je zaželjen čim nižji položaj pulta. Primerna višina je med 70-85cm.

    višina delovnega pulta
    Višina delovnega pulta naj se prilagaja višini uporabnika. www.valcucine.com
    Višina kuhinjskega pulta, če smo visoki do 150 cm 76 - 82 cm
    Višina kuhinjskega pulta, če smo visoki do 174 cm 88 - 91 cm
    Višina kuhinjskega pulta, če smo visoki do 186 cm 94 - 100 cm
    Višina kuhinjskega pulta, če smo visoki do 210 cm 106 - 112 cm

    6.5 Udobna kuhinja, ergonomija kuhinje

    Ergonomične kuhinje so tiste, v katerih so gospodinjska opravila varna, udobna, prijetna in manj naporna. Nekaj primerov ergonomije v kuhinji:

    - Predali, namesto polic, v spodnjih omaricah omogočajo boljšo preglednost nad vsebino in preprečujejo sklanjanje. 

    - Predal s polnim izvlekom omogoča dober pregled nad vsebino in dostopnost po celotni globini.

    - Sodobne rešitve z izvlečnimi policami v kotnih omarah odpravljajo slabo dostopnost in preglednost.

    - Vrata in predali omaric so opremljeni s sistemom za mehko in tiho zapiranje, ki preprečuje ropot zaradi zapiranja vrat, posoda in druga oprema v predalih ostane stabilna...

    6.5 Luči za kuhinjo

    kuhinja luči
    Pravilna osvetlitev delovnega pulta v kuhinji. Vir: www.prevc.si

    Za večjo varnost in lažje delo v kuhinji je zelo pomembna tudi primerna osvetlitev delovnega prostora, zlasti prostora za pripravo hrane. Za osvetlitev delovnih površin lahko izbirate med omaricami z svetlobnim dnom, ki enakomerno osvetli delovno površino, priljubljena rešitev so tudi led luči za kuhinjo - led trak položen po celotni dolžini dna zgornjih omaric. Druga možnost pa so svetilke s fiksnim ali vrtljivim svetilnim telesom, s čimer si lahko vsakdo individualno prilagodi smer svetlobnega snopa. V primeru, ko zgornjih omaric ali polic ni, pa pridejo v poštev stenske svetilke (reflektorji) ali viseče stropne svetilke.

    6.6 Kuhinjski aparati

    Za učinkovito in dolgotrajno delovanje kuhinjskih aparatov moramo poleg prostora za vgradnjo zagotoviti tudi ustrezno zračenje. Pri omarah za vgradnjo bele tehnike moramo zato predvideti dovolj prostora in jih opremiti z rešetkami za nemoten pretok zraka.

    7. OBLIKA KUHINJE - UMESTITEV KUHINJE V PROSTOR

    Pri načrtovanju kuhinje je zelo pomembno, da upoštevamo lastnosti prostora v katerem bo stala. V nadaljevanju opisujemo nekaj osnovnih principov umeščanja kuhinj v prostor iz katerih pa lahko ustvarimo tudi številne izpeljanke.

    7.1 Ravna kuhinja

    kuhinja linijska
    Linijska postavitev kuhinje od vseh možnih postavitev zavzame najmanj prostora. Vir: home-designing.com

    V kolikor imamo na voljo majhen ozek prostor, kjer je za postavitev kuhinje na voljo le ena stena je linijska kuhinja oziroma kuhinja v nizu edina rešitev. Prednost te postavitve je učinkovita izraba prostora (zavzame zgolj eno steno), slabost pa je malo delovne površine. Kuhinjski elementi si sledijo v tipičnem zaporedju hladilnik, večja omara za shranjevanje, odlagalna površina, pomivalno korito, osrednja delovna površina, kuhališče, odlagalna površina. Linijsko kuhinjo lahko, v kolikor imamo na voljo vsaj 2,1 metra širok prostor,  postavimo tudi v dveh vzporednih nizih. Pri tem pazimo na t.i. kuhinjski trikotnik, ki narekuje, da je kuhališče na eni strani, pomivalno korito pa na drugi strani.

    7.2 Kotne kuhinje

    kotna kuhinja
    Kotna kuhinja je uporabna, kadar imamo za postavitev kuhinje na voljo dve sosednji steni. Vir: home-designing.com

    Kadar imamo na voljo dve sosednji steni v prostoru lahko vanj umestimo kuhinjo v obliki črke L. Kotna kuhinja se lahko nadaljuje v dnevni prostor ali jedilnico. Visoke elemente (hladilnik, pečico na višini in omaro za shranjevanje) postavimo na začetek oziroma konec enega ali drugega niza. Vmes je zaporedje: odlagalna površina, pomivalno korito, osrednja delovna površina, kuhališče ter odlagalna površina. Pazimo, da kuhališče in pomivalno korito postavimo vsakega ob svojo steno in nikoli v vogal. Vogal je slaba točka kotne kuhinje. Tja spada kotna kuhinjska omarica.

    7.3 U kuhinja

    kuhinja v obliki črke u
    Kuhinja v obliki črke U je zelo praktična saj omogoča najkrajše poti med delovnimi postajami.Vir: home-designing.com

    U Kuhinja je nadgradnja kuhinje v dvojnem nizu. Takšna kuhinja je lahko postavljena v ločen prostor, lahko pa se nadaljuje v jedilnico. Kuhinjski niz začnemo z visokimi elementi (hladilnik, pečico na višini in omaro za shranjevanje) ob tem smo pozorni na to, da zagotovimo odlagalno površino neposredno ob hladilniku in v bližini pečice na višini. Sledi kuhalna plošča ob drugi steni, ki se nadaljuje v osrednjo delovno površino in zaključi ob tretji steni s pomivalnim koritom in odlagalno površino. Takšna postavitev nam omogoča najkrajše poti pri pripravi hrane. Slabost te postavitve sta dva kotna elementa, ki se jima ne moremo izogniti. Nikakor se za takšno obliko kuhinje ne odločite, v kolikor med nizoma nimate na voljo vsaj 1,2 m.

    7.4 Kuhinja s šankom

    kuhinja polotok
    Tudi kuhinja s polotokom omogoča tudi umestitev jedilniškega kotička. Vir: home-designing.com

    Kuhinja s šankom oz. polotokom je v zasnovi enaka kot kuhinja v obliki U le, da se eden od obeh skrajnih nizov odpira v prostor oziroma ni postavljen ob steno. Ta del t.i. polotok, nam lahko služi kot dodatni jedilniški kotiček ali pa kot dodatna površina za pripravo hrane. Tako dosežemo večjo povezavo med kuhinjo in bivalnim delom. Slabost takšne kuhinje so še vedno kotni elementi. 

    7.5 Kuhinja z otokom

    kuhinja otok
    Kuhinja z otokom je idealna za večje odprte prostore.Vir: home-designing.com

    V kolikor imate na voljo velik, odprt prostor, ki združuje kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo, je postavitev kuhinje z otokom optimalna rešitev. Sestav kuhinje z otokom, kot osrednjim elementom in visokimi kuhinjskimi elementi, ki se nizajo ob steni, velja za zelo funkcionalen način postavitve kuhinje, idealen tudi kot prostor za druženje ob kuhanju. Izognite se umeščanju moderne kuhinje z otokom v majhen prostor, saj mora biti otok najmanj 0,9 metra oddaljen od ostalih elementov in sten v prostoru. Tlorisne dimenzije otoka so poljubne, velja pa, da naj otok ne bi bil ožji od 0,9 metra. Na otoku običajno najdemo kuhališče in pomivalno korito, visoki elementi ob steni pa vsebujejo hladilnik in pečico.

    Širina kuhinjskega otoka 90 cm
    Višina kuhinjskega otoka 85 - 95 cm
    Najmanjša dolžina kuhinjskega otoka 100 cm

    7.8 Kuhinja po meri

    Ko točno veste kaj si želite in imate kuhinjo tudi izrisano je čas, da pokličete mojstre!

    8. MONTAŽA KUHINJE - CENA IZVAJALCEV

    V kolikor ste naročili serijsko izdelano kuhinjo v salonu, bodo dostavo in montažo skoraj gotovo uredili namesto vas. V kolikor montaža ni del dogovora (ali ste kuhinjo denimo kupili v Ikei), pa boste potrebovali dobrega monterja. Pravilna montaža kuhinje je izredno pomembna. Slab monter lahko iz vsake, tudi najdražje kuhinje, naredi zmazek, medtem, ko lahko dober monter naredi nekaj čudovitega tudi iz najbolj preprostih elementov. Pred montažo pa morate imeti pripravljene tudi vse električne in vodovodne priključke v prostoru kjer bo kuhinja stala, zato boste potrebovali kakovostne in zanesljive izvajalce električnih in vodovodnih inštalacij.

    V primeru, da ste se odločili kuhinjo po meri po načrtih arhitekta, boste poleg inštalaterjev potrebovali tudi dobrega mizarja. Dandanes obstajajo tudi arhitekti, ki so obenem mizarji oziroma izdelovalci pohištva!

    Priklop vgradne pečice v kuhinji, cena 30 EUR
    Priklop stenske nape v kuhinji, cena 70 EUR
    Priklop vgradnega pomivalnega stroja v kuhinji, cena 40 EUR
    Montaža kuhinjske pipe, cena 25 EUR
    Prestavitev pipe v kuhinji cena, štemanje, kitanje, 2 m 70 EUR
    Prestavitev vtičnice v kuhinji, 2 m 60 EUR

    8.1 Mizarstvo kuhinje po meri

    Preden se odločite za mizarja je priporočljivo pridobiti več ponudb različnih mizarjev. S tem se prepričate, da je cena, ki jo boste plačali konkurenčna in ustrezna. Pomembno je tudi, da pred začetkom dela dobite ponudbo v pisni obliki v kateri so navedeni tudi dogovorjeni rok izdelave ter plačilni pogoji. Mizarja vedno vprašajte tudi po referencah.

    kuhinja mizar
    Izbira mizarja je ključna pri naročilu kuhinje po meri.

    Izbrani mizar bo na podlagi načrtov arhitekta ali vaših navodil najprej pripravil svoj načrt in delavniške risbe opreme. Predhodno bo obvezno opravil tudi lastne meritve prostora. Na podlagi svojih načrtov bo naročil vse potrebne materiale in izdelke, ki bodo uporabljeni za izdelavo pohištva. Iz izbranih materialov bo nato izdelal kose pohištva, ki jih bo nato sestavil oziroma montiral na licu mesta. V vseh fazah izdelave pohištva mizar preverja mere.

    8.2 Izvajalci za kuhinje

    - Prenavljate ali delno prenavljate kuhinjo vendar razporeditev elementov ostaja enaka kot dosedanja?

     - Bi želeli oz. se počutite sposobni sami izbrati opremo?

     - Se vam mudi z izvedbo?

    -Želite popolnoma spremeniti postavitev kuhinje.

    -Prenavljate prostor v spomeniško zaščitenem objektu.

    - Boste posegali v nosilno konstrukcijo.

    -Boste prestavljali vodovodne in električne inštalacije?

    - Želite manjše spremembe v razporeditvi kuhinjskih elementov?

     - Prvenstveno potrebujete pomoč pri izbiri zaključnih materialov in opreme, barvno shemo prostora, dekoracijo prostora?

    -Želite pomoč pri naročanju izdelkov in opreme v salonih, po spletu, pri mizarju..?

    -Želite popolnoma spremeniti postavitev kuhinje ali jo postavljate prvič?

     -Je kuhinja del odprtega prostora z jedilnico in dnevno sobo?

    -Si želite strokovne pomoči pri funkcionalni razporeditvi, umestitvi v prostor ter celostnega oblikovanja prostora?

     -Si želite, da nekdo prevzame vodenje projekta, koordinacijo in nadzor izvajalcev..?

    - Želite pomoč pri naročanju izdelkov in opreme v salonih, po spletu, pri mizarju..?

    PRIPOROČAMO: PRIPOROČAMO: PRIPOROČAMO: PRIPOROČAMO:
    SVETOVALCA V SALONU KUHINJ ARHITEKTA NOTRANJEGA OBLIKOVALCA ARHITEKTA ali NOTRANJEGA OBLIKOVALCA
    ali + + +
    MIZARJA v kolikor želite elemente izdelane po meri MIZARJA v kolikor želite elemente izdelane po meri MIZARJA v kolikor želite elemente izdelane po meri MIZARJA v kolikor želite elemente izdelane po meri
      + + +
     

    (odvisno od projekta)

    Izvajalca vodovodnih inštalacij, izvajalca električnih inštalacij, soboslikarja in izvajalca za suhomontažna dela, polagalca keramike ali parketa...

    (odvisno od projekta)

    Izvajalca vodovodnih inštalacij, izvajalca električnih inštalacij, soboslikarja in izvajalca za suhomontažna dela, polagalca keramike ali parketa...

    (odvisno od projekta)

    Izvajalca vodovodnih inštalacij, izvajalca električnih inštalacij, soboslikarja in izvajalca za suhomontažna dela, polagalca keramike ali parketa...

    8.3 Lesni, kamniti, inox in drugi kuhinjski pulti

      LAMINAT KAMEN (npr. granit) UMETNI KAMEN In PORCELAN KERROCK, CORIAN LES STEKLO INOX
    OBSTOJNOST Slabo obstojen Zelo obstojen Zelo obstojen Slabo obstojen vendar ga je možno obnavljati z brušenjem Slabo obstojen vendar ga je možno obnavljati z brušenjem Razmeroma obstojen Zelo obstojen
    ČIŠČENJE IN VZDRŽEVANJE Relativno zahtevno Enostavno Enostavno Relativno zahtevno Zahtevno Enostavno Enostavno
    SESTAVA Plasti melamina nalepljene na iverno ploščo oz. mediapan ploščo Granit Kompozit iz prahu naravnega kamna in umetnih smol Kompozit iz metakrilata in aluminijevega hidroksida Večslojni masivni les ali lesni furnir nalepljen na ivernao ploščo oz. mediapan ploščo Kaljeno, barvano steklo Nerjaveče jeklo
    ODPORNOST NA VROČINO Ne Da Da Ne Ne Ne Da
    ODPORNOST NA PRASKE Ne Da Razmeroma Ne Ne Da Razmeroma
    ODPORNOST NA KEMIKALIJE IN OBARVANE TEKOČINE Razmeroma Da Da Ne Ne Da Da
    IZBIRA BARV IN VZORCEV Zelo velika Razmeroma velika Velika Velika Majhna Zelo velika /

    8. MODERNE KUHINJE 2020

    Trendi v kuhinjah se spreminjajo počasi, kar je tudi prav, saj kuhinje kupujemo za deset let in več. Klasične bele kuhinje s kromiranimi armaturami in aparati iz nerjavečega jekla se počasi poslavljajo. Prihajajo novi, drznejši estetsko in uporabniško dovršeni izdelki. Čas je za moderne kuhinje!

    8.1 Barve kuhinje in barve sten v kuhinji

    kuhinja barva
    Bela je zimzelena, barve pa so v trendu že nekaj let in bodo tudi v prihodnje. Vir: www.trendesignbook.com

     

    V prihajajočih sezonah bodo prevladovali naravni odtenki barv od nevtralnih, kot je denimo barva žajblja do močnejših, kot so globoko modra, petrol zelena in ogljeno črna. Na vidiku so tudi bolj eksotične barvne kombinacije s poudarkom na oranžni barvi, ki se kombinira z drugimi intenzivnimi in drznimi temnimi barvami. Temne barve in tonalitete imajo že tretje leto zapored pomembno vlogo v sodobni barvni paleti. Prihajajoči trend so tudi kuhinje v dveh tonih. Intenzivne barve, kot naprimer žafranska rumena, v kombinaciji s toplimi naravnimi materiali in odtenki, kot so terakota (glina), baker, zlato, kana in ingver. 

    8.2 Eklektičnost

    kuhinja stara staro pohistvo
    Ne odvrzite kakovostnega starega pohištva in svetil! Vir: www.marcante-testa.it

    Trend, ki je v porastu so eklektične kuhinje, mešanica starinskih, klasičnih in sodobno oblikovanih elementov, ki ponuja široko paleto teksturnih in materialnih variacij. Eklektično kuhinjo lahko umestimo v katerikoli ambient od starinskega meščanskega stanovanja, v sodobno trendovsko urbano stanovanje kot v podeželski ali primorski ambient. 

    8.3 Kuhinjske omarice - skrite površine za shranjevanje

    kuhinja vgradna omara
    Če nimate možnosti ob kuhinjo umestiti priročno shrambo kot ločen prostor so dobra rešitev tudi velike, vgradne ali samostoječe shranjevalne omare Vir: www.bulthaup.com

    Razmah trenda odprtega prostora bivalnih površin spremlja želja po prikrivanju shranjevalnih površin in elementov v kuhinji. Priročne shrambe kot ločen prostor ob kuhinji so idealna rešitev, kot tudi velike vgradne ali prostostoječe omare v katere skrijemo dobro organiziran prostor za shranjevanje kuhinjskih pripomočkov, hrane ter gospodinjskih aparatov.

    8.4 Kuhališča integrirana v kuhinjski pult

    vgrajeni plinski kuhalniki
    Najnovejši trend plinskih kuhalnikov, ki so integrirani v kuhinjski pult. Vir: www.pittcooking.com

     

    Steklokeramična in kovinska kuhališča, ki smo jih poznali doslej, se poslavljajo. Indukcijske plošče nameščene pod pult ali pa plinske šobe nameščene na kamnit oziroma keramičen pult so najnovejši trend. Z opuščanjem kuhalnih plošč lahko ohranimo enotnost, izčiščenost in celovitost delovnega pulta na katerem hrano pripravite, nato pa še termično obdelate. 

    8.5 Kuhinjska armatura - kovinske kuhinjske pipe

    kuhinja pipe
    Kuhinjske pipe v kovinskem sijaju izstopajo in dajo svojstven pečat vsaki kuhinji! Vir: www.gessi.com

    Ne samo krom in nerjaveče jeklo, sedaj si lahko kuhinjske armature izberete v široki paleti kovinskih barv, od žametne mat črne, zlate, bakrene do rožnato zlate. Izberete lahko celo več vrst kovin v isti kuhinji in jih kombinirate z dodatki in kovinskimi policami. Tople barve armatur, ki dopolnjujejo drzne vzorce površin, so kombinacije prihajajočih kuhinj.

    8.6 Pametna kuhinja

    pametna kuhinja
    Danes lahko kar preko mobilnega telefona ali pametne tablice upravljate s kuhinjskimi aparati.Vir: www.gorenjegroup.com

     

    Razvoj pametnih naprav, aplikacij in pripomočkov je v polnem razmahu. Naša kuhinja je vedno pametnejša in tudi samostojnejša. Računamo lahko, da nam bo pomagala pri vsakdanjih opravilih, kar nam bo olajšalo bivanje v današnjem hitrem tempu.

    8.7 Kuhinje - ideje in navdih

    Izgled vaše kuhinje je seveda zelo osebna izbira. Pri navdihu zelo pomaga listanje revij in spletnih strani ter zbiranje všečnih materialov v kolažu ali t.i. mood-boardu. Zapisujte si tudi katere površine, materiali in dodatki, ki ste jih videli na slikah se lepo podajo drug drugemu. Celo nekaj tako enostavnega kot lep krožnik, kos pohištva ali košček blaga je lahko odlična izhodiščna točka za izbor oblikovalske teme ali barvne sheme. 

    kuhinja oblikovanje.jpg
    Izdelava kolaža različnih barv, materialov, predmetov in pohištva, nam pomaga določiti oblikovalsko temo kuhinje. Vir: www.halfwaywholeistic.com

     

    Strokovni članek 21260
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    kuhinje, ideje in inspiracije

    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Kuhinje?

    Imamo kar 1241 izvajalcev za področje Kuhinje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1241 izvajalcev za področje Kuhinje
    10
    1

    POHIŠTVO ROME, METOD ROBLEK S.P.


    10
    17

    TECHles mizarstvo Roman Kogoj s.p.


    9.2
    1

    Mizarstvo Urban Česnik S.P.


    9
    0

    MIZARSTVO ALIČ DARKO ALIČ S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane