Za področje

  Notranja drsna vrata, načini vgradnje in cena

  Članek je koristil že 51689+ uporabnikom
  Drsna notranja vrata v sodobnih, modernih domovih predstavljajo elegantno in funkcionalno ''nadomestilo'' oz. ''zamenjavo'' klasičnim, krilnim notranjim vratom. Vzporedno z vse hitrejšim razvojem tehnologije in novih materialov sta se tudi pri notranjih vratih uveljavili estetika in njihova uporabnost. Zakaj so notranja drsna vrata pravilna rešitev? Katere so prednosti in tudi slabosti? Kam vgrajujemo drsna vrata? Cena drsnih vrat je ugodna v primerjavi s krilnimi notranjimi vrati. Vse to si preberite v nadaljevanju.
  Strokovni članek 51689
  priljubljen
  notranja drsna vrata
  Imamo kar 663 izvajalcev za področje Notranja vrata:

  1. Drsna vrata - prednosti in slabosti

  Primarna funkcija drsnih notranjih vrat je, enako kot pri klasičnih krilnih vratih, razmejitev notranjih prostorov. Kot vsak element stavbnega pohištva, imajo tudi drsna notranja vrata svoje prednosti in slabosti.

  1.1 Prednosti drsnih vrat

  Med najpomembnejšo prednost drsnih notranjih vrat prištevamo izrabo prostora. Drsna notranja vrata so zelo praktična rešitev na mestih, kjer je potreben dober izkoristek prostora, še posebej v majhnih stanovanjih. Posledično se med prednosti drsnih notranjih vrat prišteva tudi prihranek odpiralne površine. V primerjavi s klasično izvedbo krilnih notranjih vrat, ki s svojim načinom odpiranja zavzamejo precej več prostora, dobimo pri drsnih vratih večji izkoristek prostora in s tem večjo možnost namestitve notranjega pohištva tik ob vratih. Uporabnost drsnih notranjih vrat in njihov prihranek prostora se kaže tudi v primerih, če v stanovanju stanujejo gibalno ovirane osebe. Med prednosti štejemo tudi skoraj neslišno in gladko odpiranje/zapiranje drsnih vrat po vodilih. Z različnimi kombinacijami materialov drsna notranja vrata predstavljajo elegantno rešitev, s čimer se popolnoma vklopijo v notranji ambient stanovanja.

  1.2 Slabosti drsnih vrat

  Slabosti drsnih notranjih vrat je pravzaprav malo. Med njih prištevamo slabšo zvočno izolativnost in slabše tesnjenje v primerjavi s klasičnimi, krilnimi notranjimi vrati. Zato se priporoča namestitev drsnih notranjih vrat na mestih, kjer ni potrebe po večji zvočni izolativnosti in tesnjenju. Zato se odsvetuje uporaba drsnih notranjih vrat za prostore kot so spalnica, otroške sobe, kopalnica in wc, razen če se ti prostori nahajajo bolj na samem, v intimnem koncu celotne zasnove objekta. Izbira je povsem odvisna od želje uporabnika.

  1.3 Enojna drsna vrata

  Enojna drsna vrata imajo le eno krilo. Uporabljajo se za običajne prehode v širini med 70 - 120 cm. Lahko so pritrjena ob steno ali vgradna.

  1.4 Dvojna drsna vrata

  Dvojna drsna vrata se uporabljajo za širše prehode ali celo kot pregradne stene. Dvojno krilo se lahko odpira narazen ali pa se obe krili premikata v isti smeri.

  2. Montaža drsnih vrat

  Glede načina odpiranja se drsna notranja vrata delijo v dve skupini. Drsna notranja vrata z odpiranjem ob steno in drsna notranja vrata z odpiranjem neposredno v steno.

  2.1 Drsna vrata z odpiranjem ob steni

  V primeru izvedbe drsnih vrat z odpiranjem ob steni se prepričamo, da je izvedba sploh možna. Del stene, kamor se odpirajo vrata mora biti prazen, notranja oprema pa mora biti nekoliko odmaknjena. Drsna vrata z odpiranjem ob steni zahtevajo preprostejšo montažo, vzdrževanje in popravilo. Slabost drsnih notranjih vrat ob steni je zgoraj vidno vodilo, katerega dolžina je enaka dvojni širini vratnega krila in zato nekoliko kazi izgled celotnih drsnih vrat. Ni pa seveda nujno, saj lahko zgornjo vidno vodilo zakrijemo z desko ali s čim drugim.
  Drsna vrata z odpiranjem ob steni

  2.2 Drsna vrata v steno

  Vgradna drsna vrata so še posebej praktična. Pri drsnem odpiranju vratnega krila v steno, je potrebna vgradnja posebne kasete, v katero se potem namestijo viseča drsna vrata ali pa se drsna vrata enostavno obložijo z mavčnimi kartonskimi ploščami. Vgradnja kasete za drsna vrata mora biti predvidena že pred gradnjo oz. prenovo.
  Drsna vrata v steno

  3. Kateri so načini pritrditve drsnih notranjih vrat?

  3.1 Viseča drsna vrata

  Sistem pritrditve drsnih notranjih vrat je povsem odvisen od proizvajalca. Ena od možnosti vpetosti je viseča izvedba drsnih vrat, kjer se vodilo nahaja na zgornji strani, na spodnji strani pa je talno kolo, ki preprečuje nihanje drsnih vrat.

  3.2 Kolesa za drsna vrata

  Drugi možni sistemi vpetosti omogočajo, da drsna vrata niso obešena, pač pa so postavljena na kolesca. Ta primer vpetosti drsnih notranjih vrat zahteva še izvedbo talnega vodila. Zgornje vodilo je praviloma pritrjeno v strop, spodnje vodilo pa je prilepljeno na tla in se lahko namesti na poljubno talno oblogo.

  3.3 Vodila za drsna vrata

  Ali je možna vgradnja spodnjega vodila tudi v tla? Odgovor je da. V tem primeru, na željo naročnika, se v talno oblogo izreže majhen kanal, v katerega se namesti vodilo. To velja za parket. V primeru keramičnih ploščic se že med samim polaganjem vstavi predprofil, v katerega se kasneje namesti vodilo, če pa je kot talna obloga uporabljen tapison, se vodilo namesti med tlak in tekstilno oblogo. Vsi postopki namestitve spodnjega vodila zagotavljajo poravnavo profila oz. kanala s talno površino in pripomorejo k dodatni estetiki.

  4. Materiali drsnih notranjih vrat

  Glede materialov je na voljo velika izbira. Drsna vrata so lahko iz lesa, različnih vrst stekla, iverala, PVC-ja, aluminija. Na voljo so različni barvni odtenki, teksture, vzorci in linije drsnih notranjih vrat. Najpogostejša izbira za drsna notranja vrata je kombinacija lesa in stekla. Na koncu je glede izbire pravega materiala pomembna usklajenost materialov in vzorcev z ostalo notranjo opremo ter pozicija vrat v prostoru (namembnost prostora).

  4.1 Lesena drsna vrata

  Drsna lesena vrata so prijetna na pogled. Izbirate lahko med vsemi vrstami lesa, od svetlega jesena, do temnega oreha. Drsna vrata iz lesa so kvalitetnejša in težja od iverala, zato zahtevajo tudi močnejša vodila in imajo višjo ceno.

  4.2 Steklena drsna vrata

  Drsna steklena vrata so zelo priljubljena, saj prepuščajo svetlobo in poglede med prostori, hkrati pa preprečujejo širjenje hrupa. Pogosto se uporabljajo med prehodi večjih prostorov, v pisarnah ali v kombinaciji s steklenimi stenami.

  Steklena drsna vrata

  4.3 Alu drsna vrata

  ALuminijasta drsna vrata se uporabljajo za prostore s povečano varnostjo, saj je aluminij izredno trden material, a je hkrati lahek.

  4.4.Pvc drsna vrata

  Plastičn drsna vrata so najcenejša izmed vseh drsnih vrat. Pvc je odporen na umazanijo in ima dolgo življenjsko dobo, hkrati pa je material izredno lahek in ugoden.

  5. Drsna vrata - cena za izvedbo

  Koliko sanejo drsna notranja vrata? Cenik se giblje v razponu od približno 450-750€, odvisno od vrste drsnih vrat, načinov odpiranja in materialov. Višjo ceno boste odšteli za sistem odpiranja drsnih vrat v steno, saj gre za zahtevnejšo montažo in dodatno vgrajeno kaseto, v primerjavi z odpiranjem ob steno, ter z uporabo kaljenega stekla na vratih.
   
   
  Strokovni članek 51689
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Notranja vrata?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 663 izvajalcev za področje Notranja vrata:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane