Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Odpiranje vrat na sto načinov

    Članek je koristil že 9776+ uporabnikom
    Kateri so načini odpiranja vrat? Glede na različne vrste vrat ločimo različne načine odpiranja. Vsaka vrata so funkcionalno prirejena določenemu prostoru in imajo zato svoj način odpiranja. Krilna vrata so najpogostejša izvedba odpiranja vrat, sledijo drsna vrata, ki s svojim načinom odpiranja zavzemajo bistveno manj prostora, zložljiva vrata nudijo spet drugi, poseben način odpiranja, navsezadnje pa različne vrste odpiranja ločimo tudi pri garažnih vratih.
    Strokovni članek 9776
    krilna vrata
    Imamo kar 452 izvajalcev za področje Vhodna vrata:

    1. Krilno odpiranje vrat

    Pri krilnem odpiranju vrat ločimo enokrilna in dvokrilna vrata. Enokrilna in dvokrilna vrata spadajo med najbolj standardno izvedbo vrat. S krilnim načinom se odpirajo vhodna vrata, notranja vrata in celo garažna vrata. Krilno odpiranje velja za najučinkovitejši sistem odpiranja glede zatesnitve in morebitnih toplotnih in ventilacijskih izgub iz prostora v primerjavi z drsnim ali zložljivim načinom odpiranja vrat. Po drugi strani pa zavzame veliko več prostora kot pa recimo drsno odpiranje vrat. Pri krilnem odpiranju je zato potrebno paziti na pozicijo vgradnje vrat oz. drugače rečeno, potrebno je paziti, da tik za vrati ne nameščamo kosov pohištva, ki bi morebiti ovirali polno odpiranje vratnega krila.
    Enokrilno odpiranje vrata se v največji meri uporabljajo za delitev notranjih prostorov in kot vhodna vrata, dvokrilna izvedba vrat pa je bolj pogosta za balkonska vrata in vhode javnih objektov.
    Drsno odpiranje vrat
    Drsno odpiranje vrat je lahko tudi estetski dodatek.

    2. Drsno odpiranje vrat

    2.1 Drsno odpiranje za optimalno izrabo prostora

    Z drsnim načinom odpiranja vrat pridobimo večjo uporabno površino v prostoru. Če je pri krilnih vratih potrebno paziti na položaj pohištva za vrati, nam drsna vrata tega problema ne predstavljajo. Slabost drsnih vrat je edino slabše tesnjenje in zato nekoliko večje toplotne in ventilacijske izgube iz prostora. Drsno odpiranje vrat se v večji meri uporablja za notranja vrata, balkonska vrata in panoramske stene.

    2.2 Drsna notranja vrata

    Drsna notranja vrata so primerna za manjša stanovanja in prostore, kjer bi z namestitvijo krilnih notranjih vrat izgubili še nekaj več dodatnega prostora v že tako majhnem stanovanju. Zato so drsna notranja vrata najboljša rešitev za stanovanja, kjer primanjkuje prostora. Drsna notranja vrata veljajo za bolj umirjeno in tiho varianto v primerjavi z navadnimi, krilnimi notranjimi vrati, obenem pa se prav tako dobijo v različnih možnih izvedbah atraktivnega videza. Drsna notranja vrata se premikajo po vodilih. Vodila so lahko nameščena zgoraj, v tem primeru gre za viseča drsna vrata, ali pa zgoraj in spodaj.
    Drsno odpiranje vrat v notranjosti prostorov je lahko izvedeno tako, da se vrata skrijejo neposredno v steno ali ob njo.

    2.3 Drsna balkonska vrata in panoramske stene

    Dvižno-drsno odpiranje vrat
    Pri dvižno drsni izvedbi se drsno krilo pred odprtjem narahlo dvigne in nato po okenskih vodilih drsi mimo fiksnega dela. Krili nista v isti ravnini, vendar se kljub temu stena zapre fiksno in je toplotno dobro izolirana ter nudi prijetno klimatsko ugodje. Dvižno drsni sistem odpiranja je primeren za razpone večjih dimenzij – panoramske stene.
    Nagibno-drsno odpiranje vrat
    Za nagibno drsni sistem je značilno, da se krilo odpira izvlečno drsno tako, da se najprej odpre samo kot pri zračenju (na nagib – ventus), nato pa se še izvleče spodaj. Tako lahko prvo krilo drsi mimo fiksnega dela kljub temu, da sta oba v isti ravnini.

    3. Zložljivo odpiranje vrat

    Zložljiva vrata so sestavljena iz več segmentov oz. panelov, ki se odpirajo sklopno po sistemu harmonike in zlagajo sproti na samem prehodu. Možnih je več načinov in smeri odpiranja: odpiranje vseh panelov eno stran, delno odpiranje panelov v levo stran ali delno odpiranje panelov v desno stran. V zadnjem času se zložljiva vrata vse bolj uporabljajo pri sodobnih, modernih hišah kot predelne stene oz. prepreke med različnimi namembnimi prostori.
    Zložljivo odpiranje vrat je zelo zaželeno, saj enako kot drsno odpiranje vrat zavzamejo manj uporabnega prostora.
    Zložljivo odpiranje vrat
    Zložljivo odpiranje vrat imenujemo tudi "harmonika" odpiranje vrat.

    4. Sekcijsko odpiranje vrat

    Sekcijski način odpiranja je značilen za garaže. Ločimo dva tipa sekcijskega odpiranja vrat.

    4.1 Sekcijska dvižna garažna vrata

    Sekcijsko odpiranje vrat je najpogostejša izbira odpiranja garažnih vrat. Vrata sestavljajo posamezne lamele oz. sekcije, ki se po vodilih odpeljejo pod strop garažnega objekta. Konstrukcija pod stropom zavzame minimalen prostor, vrata pa obenem omogočajo maksimalno svetlo mero prehoda. Sekcijska garažna vrata ponujajo najučinkovitejše tesnjenje med vsemi garažnimi vrati, saj so na vseh štirih straneh zatesnjena s trajno elastičnimi tesnili, ki so obstojna proti vsem vremenskim vplivom. Brez problema se vgradijo v praktično vsako garažo.

    4.2 Sekcijska stranska drsna garažna vrata

    Tako kot sekcijska dvižna garažna vrata so tudi sekcijska drsna garažna vrata sestavljena iz posameznih lamel. Edina razlika je v smeri odpiranja, te se namreč po vodilih zapeljejo tik ob steni. Konstrukcija zavzame minimalen prostor, zato so vrata primerna za bolj nizke garaže ali garaže, ki imajo v notranjosti na stropu določene ovire.
     
    Odpiranje garažnih vrat
    Sekcijsko odpiranje vrat je najpogostejši način za odpiranje garažnih vrat.

    5. Dvižno odpiranje vrat

    Za dvižna garažna vrata je značilno, da se pri odpiranju dvignejo pod strop naenkrat, v enem kosu. Za razliko od sekcijskih dvižnih vrat so dvižna kovinska garažna vrata slabše izolirana in slabše tesnijo. Slabost je tudi ta, da omogočajo manjšo maksimalno svetlo mero prehoda. Na račun vseh teh slabših lastnostih so dvižna kovinska garažna vrata najbolj primerna za garaže in druge prostore, kjer sta dodatna izolacija in tesnjenje odveč.

    6. Navojno (rolo) odpiranje vrat

    Sistem odpiranja, ki je prav tako značilen za garažna vrata. Navojna rolo garažna vrata se nad odprtino navijejo v rolo, zato potrebujejo več prostora. Navojna rolo garažna vrata so sestavljena iz posameznih polnjenih lamel, višine cca. 100 mm. Navijanje je lahko zunanje ali notranje, odvisno od želje uporabnika in danega prostora.
     
     
     
    Strokovni članek 9776
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vhodna vrata?

    Imamo kar 452 izvajalcev za področje Vhodna vrata:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 452 izvajalcev za področje Vhodna vrata
    9.7
    4

    STEKLARSTVO TULEK IDRIZ TULEK S.P.


    10
    1

    NAITORS d.o.o.


    9.7
    110

    2S ZAKLJUČNA GRADBENA DELA, SELVIN MUŠELJIĆ S.P.


    9.2
    3

    Luka Bau, gradbeništvo in druge storitve, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane