Za področje

  Načini odpiranja vrat

  Članek je koristil že 7395+ uporabnikom
  Kateri so načini odpiranja vrat? Glede na različne vrste vrat ločimo različne načine odpiranja. Vsaka vrata so funkcionalno prirejena določenemu prostoru in imajo zato svoj način odpiranja. Krilna vrata so najpogostejša izvedba odpiranja vrat, sledijo drsna vrata, ki s svojim načinom odpiranja zavzemajo bistveno manj prostora, zložljiva vrata nudijo spet drugi, poseben način odpiranja, navsezadnje pa različne vrste odpiranja ločimo tudi pri garažnih vratih.
  Strokovni članek 7395
  krilno odpiranje vrat sodi med najpogostejšo izvedbo odpiranja
  Imamo kar 413 izvajalcev za področje Vhodna vrata:

  1. KRILNO ODPIRANJE VRAT
  Pri krilnem odpiranju vrat ločimo enokrilna in dvokrilna vrata. Enokrilna in dvokrilna vrata spadajo med najbolj standardno izvedbo vrat. S krilnim načinom se odpirajo vhodna vrata, notranja vrata in celo garažna vrata. Krilno odpiranje velja za najučinkovitejši sistem odpiranja glede zatesnitve in morebitnih toplotnih in ventilacijskih izgub iz prostora v primerjavi z drsnim ali zložljivim načinom odpiranja vrat. Po drugi strani pa zavzame veliko več prostora kot pa recimo drsno odpiranje vrat. Pri krilnem odpiranju je zato potrebno paziti na pozicijo vgradnje vrat oz. drugače rečeno, potrebno je paziti, da tik za vrati ne nameščamo kosov pohištva, ki bi morebiti ovirali polno odpiranje vratnega krila. Enokrilna vrata se v največji meri uporabljajo za delitev notranjih prostorov in kot vhodna vrata, dvokrilna izvedba vrat pa je bolj pogosta za balkonska vrata in vhode javnih objektov. Seveda obstajajo tudi izjeme.

  2. DRSNO ODPIRANJE VRAT
  Z drsnim načinom odpiranja vrat pridobimo večjo uporabno površino v prostoru. Če je pri krilnih vratih potrebno paziti na položaj pohištva za vrati, nam drsna vrata tega problema ne predstavljajo. Slabost drsnih vrat je edino slabše tesnjenje in zato nekoliko večje toplotne in ventilacijske izgube iz prostora. Drsni sistem odpiranja se v večji meri uporablja za notranja vrata, balkonska vrata in panoramske stene.

  Drsna notranja vrata
  Drsna notranja vrata so primerna za manjša stanovanja in prostore, kjer bi z namestitvijo krilnih notranjih vrat izgubili še nekaj več dodatnega prostora v že tako majhnem stanovanju. Zato so drsna notranja vrata najboljša rešitev za stanovanja, kjer primanjkuje prostora. Drsna notranja vrata veljajo za bolj umirjeno in tiho varianto v primerjavi z navadnimi, krilnimi notranjimi vrati, obenem pa se prav tako dobijo v različnih možnih izvedbah atraktivnega videza. Drsna notranja vrata se premikajo po vodilih. Vodila so lahko nameščena zgoraj, v tem primeru gre za viseča drsna vrata, ali pa zgoraj in spodaj. Odpiranje drsnih notranjih vrat je lahko izvedeno neposredno v steno ali ob njo.

  Drsna balkonska vrata in panoramske stene

  Dvižno drsni sistem odpiranja
  Pri dvižno drsni izvedbi se drsno krilo pred odprtjem narahlo dvigne in nato po okenskih vodilih drsi mimo fiksnega dela. Krili nista v isti ravnini, vendar se kljub temu stena zapre fiksno in je toplotno dobro izolirana ter nudi prijetno klimatsko ugodje. Dvižno drsni sistem odpiranja je primeren za razpone večjih dimenzij – panoramske stene.
  Nagibno drsni sistem odpiranja
  Za nagibno drsni sistem je značilno, da se krilo odpira izvlečno drsno tako, da se najprej odpre samo kot pri zračenju (na nagib – ventus), nato pa se še izvleče spodaj. Tako lahko prvo krilo drsi mimo fiksnega dela kljub temu, da sta oba v isti ravnini.

  3. ZLOŽLJIVO ODPIRANJE VRAT
  Zložljiva vrata so sestavljena iz večih segmentov oz. panelov, ki se odpirajo sklopno po sistemu harmonike in zlagajo sproti v samem prehodu. Možnih je več načinov in smeri odpiranja: odpiranje vseh panelov eno stran, delno odpiranje panelov v levo stran ali delno odpiranje panelov v desno stran. V zadnjem času se zložljiva vrata vse bolj uporabljajo pri sodobnih, modernih hišah kot predelne stene oz. prepreke med različnimi namembnimi prostori. So zelo zaželjene, saj enako kot drsne stene, zavzamejo manj uporabnega prostora.

  4. SEKCIJSKO ODPIRANJE VRAT
  Sekcijski način odpiranja je značilen za garaže. Ločimo dva tipa sekcijskega odpiranja vrat.

  Sekcijska dvižna garažna vrata
  Sekcijska vrata so najpogostejša izbira odpiranja garažnih vrat. Vrata sestavljajo posamezne lamele oz. sekcije, ki se po vodilih odpeljejo pod strop garažnega objekta. Konstrukcija pod stropom zavzame minimalen prostor, vrata pa obenem omogočajo maksimalno svetlo mero prehoda. Sekcijska garažna vrata ponujajo najučinkovitejše tesnjenje med vsemi garažnimi vrati, saj so na vseh štirih straneh zatesnjena s trajno elastičnimi tesnili, ki so obstojna proti vsem vremenskim vplivom. Brez problema se vgradijo v praktično vsako garažo.

  Sekcijska stranska drsna garažna vrata
  Tako kot sekcijska dvižna garažna vrata, so tudi sekcijska drsna garažna vrata sestavljena iz posameznih lamel. Edina razlika je v smeri odpiranja, te se namreč po vodilih zapeljejo tik ob steni. Konstrukcija zavzame minimalen prostor, zato so vrata primerna za bolj nizke garaže ali garaže, ki imajo v notranjosti na stropu določene ovire.

  5. DVIŽNO ODPIRANJE VRAT
  Za dvižna garažna vrata je značilno, da se pri odpiranju dvignejo pod strop naenkrat, v enem kosu. Za razliko od sekcijskih dvižnih vrat so dvižna kovinska garažna vrata slabše izolirana in slabše tesnijo. Slabost je tudi ta, da omogočajo manjšo maksimalno svetlo mero prehoda. Na račun vseh teh slabših lastnostih so dvižna kovinska garažna vrata najbolj primerna za vrste garaže in druge prostore, kjer sta dodatna izolacija in tesnjenje odveč.

  6. NAVOJNO (ROLO) ODPIRANJE VRAT
  Sistem odpiranja, ki je prav tako značilen za garažna vrata. Navojna rolo garažna vrata se nad odprtino navijejo v rolo, zato potrebujejo več prostora. Navojna rolo garažna vrata so sestavljena iz posameznih polnjenih lamel, višine cca. 100 mm. Navijanje je lahko zunanje ali notranje, odvisno od želje uporabnika in danega prostora.  drsno odpiranje vrat omogoča večjo uporabno površino v prostoru
  drsno odpiranje vrat omogoča večjo uporabno površino v prostoru


  zložljivo odpiranje vrat
  zložljivo odpiranje vrat


  sekcijski način odpiranja vrat je značilen za garaže
  sekcijski način odpiranja vrat je značilen za garaže


  Strokovni članek 7395
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 413 izvajalcev za področje Vhodna vrata:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  DAIBAU MAGAZIN

  V vaš nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Imamo kar 413 izvajalcev za področje Vhodna vrata:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 413 izvajalcev za področje Vhodna vrata
  9.5
  76

  2S ZAKLJUČNA GRADBENA DELA, SELVIN MUŠELJIĆ S.P.

  Lukovica
  9.8
  3

  Vgradnja in servis stavbnega pohištva,Goran Lazić, s.p.

  KOPER - CAPODISTRIA
  10
  5

  AS MONT Andrej Sajovic s.p

  Col
  10
  3

  SIMDA ALEN DAKIČ S.P.

  Cerkno
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE VHODNA VRATA?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane