Za področje

    Furnir ali CPL za notranja vrata?

    Članek je koristil že 17530+ uporabnikom
    Izbira materiala vratnega krila je pomembna.Dobro je, da se videz vrat ujema z notranjo opremo bivalnih prostorov. Pri izbiri pa nikakor ne pozabite tudi na druge zahteve kot so kvaliteta, funkcionalnost in enostavnost čiščenja. Na koncu pa je vse pogojeno s ceno. Nikakor se pri izbiri notranjih vrat ne zaletite in kupite prva vrata, ki vam padejo v oči. O nakupu premislite in uskladite barvno shemo v interieru.
    Strokovni članek 17530
    Furnirana notranja vrata
    Imamo kar 657 izvajalcev za področje Notranja vrata:


    Furnir in CPL sta različna materiala, ki se lahko uporabljata za notranja vrata. Vsak ima svoje prednosti in slabosti. Kateri material boste izbrali večinoma temelji na osebni presoji posameznika. Nekateri zaupajo naravnim materialom in jim je stik z naravo v bivalnem okolju zelo pomemben, pomemben jim je videz notranjih vrat, ki mora biti privlačen in dopolnjevati ostalo opremo doma. Nekateri pa prisegajo na praktičnost, vzdržljivost in enostavno vzdrževanje notranjih vrat.

    1. Furnir notranja vrata - prednosti in slabosti

    Furnirana vrata so narejena iz sredice (iveral plošče, satovja, MDF...), ki je prevlečena s furnirjem. Furnir je tanka plast lesa, ki se prilepi na iveral ploščo in ji doda videz pravega lesa. Furnirana vrata so pogosto izdelana iz hrastovega, javorjevega ali bukovega furnirja.

    Furnir-vrata-notranja.jpg
    Furnir je tanek zaključni sloj, ki ustvarja vtis, da so vrata izdelana iz masivnega lesa.

    1.1 Prednosti furnir notranjih vrat

    Furnirana vrata so estetsko privlačna. Furnir je tanek zaključni sloj, ustvarja pa vtis, da so vrata izdelana iz masivnega lesa, hkrati pa so furnir notranja vrata, cenejša od vrat iz masivnega lesa. Furnir vrata so tudi relativno trpežna. 

    1.2 Slabosti furnir notranjih vrat

    Ena od slabosti furniranih vrat je, da se furnir lahko lupi. To se lahko zgodi, če so vrata izpostavljena vlagi ali če jih nepravilno vzdržujemo. Furnirana vrata so manj trpežna od vrat iz masivnega lesa. 

    2. CPL vrata - prednosti in slabosti

    CPL pomeni kontinuirano stisnjen laminat (Continuous Pressure Laminate). CPL vrata so narejena iz laminatne plošče, ki se oblikuje pod visokim pritiskom. Sestavljena so iz več plasti, ki so stisnjene skupaj in tvorijo trdno in trpežno površino. CPL vrata so na voljo v različnih barvah in dizajnih, ki posnemajo videz lesa.

    CPL-vrata-notranja.jpg
    CPL vrata so odporna proti vlagi in ne zahtevajo posebnega vzdrževanja, zato so posebej primerna za prostore kot je kopalnica.

    2.1 CPL vrata - prednosti

    CPL vrata so trpežna in lahko zdržijo dlje časa. Zaradi svoje trdne površine so odporna proti praskam, udarcem in obrabi. To pomeni, da so idealna za domove, kjer je veliko prometa ali kjer so vrata izpostavljena visoki obrabi. CPL vrata so tudi enostavna za vzdrževanje. Ker so odporna proti vlagi, jih je mogoče očistiti z vlažno krpo in ne zahtevajo posebnega vzdrževanja.

    2.2 CPL vrata - slabosti

    Ena od slabosti CPL vrat je, da niso tako estetsko privlačna kot furnirana vrata. CPL vrata posnemajo videz lesa, vendar nimajo toplote in naravnosti, ki jo imajo prava lesena vrata. Če iščete notranja vrata, ki so vizualno privlačna in nudijo naraven leseni videz, potem CPL vrata morda niso najboljša izbira. Poleg tega so CPL vrata manj prilagodljiva kot furnirana notranja vrata. To pomeni, da se lahko težje prilagodijo različnim velikostim in oblikam prostorov. Če potrebujete vrata, ki so prilagodljiva potem, so furnirana vrata boljša izbira.

    3. Cena za notranja vrata - primerjava furnir in CPL

    CPL notranja vrata so v večini primerov cenovno ugodnejša kot furnirana vratna krila. Kateri videz je privlačnejši, pa je izbira posameznika. Cene se gibljejo okrog 200 EUR za vratna krila iz CPL-ja in okrog 350 EUR za vratna krila iz furnirja. Pomembno pri nakupu vrat pa je, da se pozanimate o kvaliteti sredice vrat. V primeru, da je sredica vrat iz satovja lahko zaradi številnih zunanjih vplivov (mraz, toplota, vlaga) prihaja do ukrivljenosti vratnega krila.

    4. CPL ali furnir? Katera notranja vrata izbrati?

    Izbira med furniranimi in CPL vrati je odvisna od vaših potreb in pričakovanj. Če iščete notranja vrata, ki so trpežna in odporna na praske ter udarce, potem so CPL vrata boljša izbira. Če pa želite vrata, ki nudijo topel naraven leseni videz, potem so furnirana notranja vrata boljša izbira. Poleg tega je treba upoštevati tudi ceno. CPL vrata so običajno cenejša od furniranih vrat, vendar se cene lahko razlikujejo glede na blagovno znamko, kakovost in oblikovanje.

    CPL.jpg
    Izbira materiala vratnega krila je pomembna

    Pri izbiri notranjih vrat je pomembno upoštevati tudi druge dejavnike, kot so velikost, oblika in funkcija vrat. Na primer, če potrebujete vrata za kopalnico, ki so izpostavljena vlagi, potem so boljša izbira CPL vrata, saj so odporna proti vlagi. Če pa potrebujete vrata za spalnico ali dnevno sobo, ki morajo nuditi toploto in naraven videz, potem izberite furnirana vrata.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja SEZAMY, d.o.o.

    Na trgu že več kot 20 let ponujate prodajo in montažo garažnih ter notranjih vrat. Kakšna notranja vrata ponujate investitorjem?

    Smo generalni uvoznik Porta Doors, kjer ponujamo širok spekter nabora glede barv, polnil in podobno. Notranja vrata so lahko samo bela ali recimo v kombinaciji z Alu intarzijami, poleg osnovne bele barve pa so na voljo tudi nove barve in površine – 3D laminati z rahlo hrapavo površino. Med polnili notranjih vrat  razlikujemo med satovjem, iverokalom, lepljenim lesom in nenazadnje tudi MDF, ki postaja vse bolj popularen.

    Se kakšne posebnosti pojavljajo pri montaži podbojev?

    Glede podbojev lahko omenimo izrazito prednost; in sicer so podboji Porta Doors zasnovani tako, da jih lahko namestimo preko starih, kovinskih podbojev, saj so lesena notranja vrata s kovinskimi podboji pogosta izbira ljudi, ki živijo v starejših stavbah. Na ta način prihranimo s časom, saj je novi leseni podboji enostavno namestijo preko starih.
    ga. Romana, SEZAMY, d.o.o.

    Strokovni članek 17530
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Notranja vrata?

    Imamo kar 657 izvajalcev za področje Notranja vrata:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 657 izvajalcev za področje Notranja vrata
    10
    2

    Ana Poje s.p


    10
    9

    MIBAS, d.o.o.


    10
    2

    Steklarstvo Kramarič Stanko Kramarič s.p.


    10
    2

    Dejan Jelić s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane