Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Notranja vrata s podbojem: kateri podboj izbrati?

    Članek je koristil že 20817+ uporabnikom
    Kaj je podboj vrat? Podboj je okvir, ki se vgradi v zidno (vratno) odprtino. Na okvir se, skupaj z nasadili namesti vratno krilo. Vratni podboji imajo danes tako estetsko kot mehansko vlogo. Glede na različne vrste vrat, njihovih oblik in materialov je pomembno, da se podboj ujema in prilega vratnim krilom ter nudi statično oporo. Odpornost na temperaturne spremembe in vlago sodita med najpomembnejši lastnosti vratnih podbojev. Če se les, ki sodi med najbolj pogosto izbiro vratnih podbojev, skrči ali napihne se vratni podboj več ne prilega vratnemu krilu in steni. Prav zaradi tega se v zadnjem času za izdelavo podbojev največ uporablja masivni les.
    Strokovni članek 20817
    vrata s podbojem naslovna
    Imamo kar 659 izvajalcev za področje Notranja vrata:

    1. Notranja vrata s podbojem: različni podboji za vrata

    Notranji vratni podboji so obodne oblike, brez spodnjih prečnikov, medtem ko se za vhodna vrata uporabljajo podboji s celotnim okvirjem, torej s spodnjim prečnikom. Podboji za vrata se ločijo glede na material, konstrukcijo in način montaže. Kot material vratnih podbojev se, predvsem za notranja vrata, največ uporabljajo (masivni) les in iverne plošče. Sledijo PVC, kovinski (ALU) podboji za vrata in različne druge kombinacije podbojev. Za vhodna vrata je priporočljiva uporaba PVC, saj je ta v primerjavi z lesom bolj odporen na zunanje vplive. Notranja vrata s podbojem v ALU izvedbi pa veljajo že za modernejši stil in s cenovnega stališča za nekoliko dražjo izbiro.

    1.1 Masivni leseni podboj za vrata

    Izdelava in uporaba masivnega lesena podboja je v primerjavi z iverico bolj logična, predvsem z vidika trdnosti. Iverica je v zadnjem času postala pogosto uporabljen material pri modernih, notranjih vratih, predvsem na račun cenovne ugodnosti. Slabost se pokaže v njeni trdnosti. Uporaba masivnega lesenega podboja je tako bolj logična, pri izvedbi podboja se lahko dodajo klasična nasadila ali skrita nasadila. Prednost v izdelavi lesena podboja je tudi to, da so vsa nasadila privijačena direktno v les in se, čeprav nosijo celotno težo vratnega krila, ne morejo izruvati.
    Pomembno je, da so v vseh lesenih podbojih vgrajena kakovostna tesnila, ki se stiskajo in prilegajo na vratno krilo ter pomagajo pri blažitvi udarcev ob zapiranju vrat.

    1.2 Za katera vrata je primeren masivni leseni podboj za vrata?

    Pravzaprav vse vrste vrat: klasična gladka vrata, moderna notranja vrata, steklena vratna krila, masivna lesena vrata in različne kombinacije lesenih vrat in stekla ter drugih ornamentov.

    1.3 Notranja vrata s podbojem: katero barvo podboja izbrati?

    Izbira barve za podboj za vrata je popolnoma odločitev posameznika, običajno pa se izbere za nekaj odtenkov temnejša ali svetlejša barva podboja v primerjavi z barvo vratnega krila. Na ta način pride do izraza tako podboj za vrata kot tudi vratno krilo, lažje se vidijo morebitna odstopanja podboja ali vratnega krila. Seveda pa se lahko uporabi enotni barvni odtenek podboja in vratnega krila.

    2. Notranja vrata s podbojem: vrste podbojev

    Glede konstrukcijske zasnove so na voljo tri vrste podbojev, od katerih ima vsak svoje karakteristike in namen uporabe.

    2.1 Fiksni podboj za vrata

    Fiksni podboj velja za klasično izvedbo vratnega podboja in se uporablja pri zidovih s standardno debelino. Dimenzije podboja oz. dimenzije notranjih vrat so 90 x 44 mm. Zaključek fiksnega podboja predstavlja letev.

    2.2 Nastavljivi podboj za vrata

    Uporaba nastavljivega podboja je značilna za zidove različnih debelin oz. širin. Dimenzije nastavljivega podboja so 75 mm (spodnja meja) x 600 mm (zgornja meja). Na nastavljive podboje lahko montiramo tudi vrata s skritimi nasadili.

    2.3 Obnovitveni podboj za vrata

    Obnovitveni podboj predstavlja novo, inovativno rešitev za vsa stanovanjska vrata, ki vsebujejo obstoječe kovinske podboje.
     
    Vrata s podbojem - montaža
    Notranja vrata s podbojem niso tako enostavna za vgradnjo, zato le-to raje prepustite strokovnjakom.

    3. Kako se montira podboj za vrata?

    Podboji se poleg materiala in konstrukcijske zasnove razlikujejo tudi glede na način montaže. Ločimo dve vrsti podbojev: mokromontažni podboji in suhomontažni podboji.

    3.1 Mokromontažni podboji za vrata

    Mokromontažni podboji za vrata se vgrajujejo pri klasični gradnji z gradbenim materialom in ometom. Pomeni, da jih vgrajujemo pred samo izdelavo ometov, takoj pri zidanju ali pa pustimo v zidu odprtine, v katere nato vstavljamo podboje. Šele nato sledi finalna obdelava zidu z ometom. Mokromontažni podboji so posebej primerni za vgradnjo v mavčne stene in stene iz siporeksa. Načeloma se vgrajujejo pri novogradnjah.

    3.2 Suhomontažni podboji za vrata

    Suhomontažni podboji veljajo za prevladujočo izbiro vgradnje podbojev. Suhomontažne podboje vgrajujemo takrat, ko vsa gradbena in pleskarska dela že končana in je zid že dokončno obdelan. Prednost suhomontažnih podbojev predstavlja tudi dejstvo, da jih ob morebitni obrabi ali pri nakupu novih vrat enostavno zamenjamo, pri tem pa ne poškodujemo zidu. Suhomontažne podboje lahko nameščamo praktično na vse vrste sten.
    Pazimo, da pri suhi montaži izberemo ustrezno vrsto podboja, pri čemer je stena lahko do 2 cm debelejša od mere podboja, saj je ta praviloma sestavljen iz dveh delov.
    Montaža vrat s podbojem
    Vijačenje spon za vrata na podboje.

    4. Vrata brez podbojev

    Vrata s tako imenovanimi skritimi, nevidnimi podboji za vrata predstavljajo novost na tržišču. Ker sodobna arhitektura stremi k minimalizmu in ravnim, čistim linijam, so se tudi nekateri proizvajalci notranjih vrat odločili za inovativno rešitev skritih podbojev notranjih vrat.

    4.1 Katere prednosti imajo vrata brez podbojev

    Prednost je ta, da se vrata povsem zlijejo s steno, saj je vratno krilo v isti liniji z zidom, podboj vrat pa je skrit za omet ali mavčno-kartonske plošče. Na ta način imajo vrata eleganten videz in se lepo podajo v mnoge minimalistične prostore. Odpiranje vrat je omogočeno s sistemom odpiranja v podboj oz. na potisk. Gre za zelo elegantno in funkcionalno rešitev odpiranja notranjih vrat, saj rešitev zahteva bistveno manj prostora, vrtišče vrat pa je umaknjeno na zunanjo linijo zidu.

    4.2 Kam lahko vgrajujemo vrata brez podbojev?

    Vrata s skritimi podboji so pravzaprav primerna za vse vrste prostorov, lahko jih uporabljamo celo kot vhodna vrata. Okvir podboja je mogoče vgraditi v vse vrste sten, tako zidane nosilne stene kot tudi predelne stene. Edino omejitev predstavlja debelina zidu, ta mora znašati vsaj 6 cm.

    4.3 Notranja vrata brez podbojev: material

    Pri vratih s skritimi podboji lahko izbiramo med različnimi vrstami materialov kot pri klasičnih vratih, na voljo imamo celo bolj netipične materiale, kot so beton, kamen, kovina in keramika. Vratno krilo je poleg tega mogoče obložiti tudi z različnimi vrstami tapet in drugih usnjenih oblog ter ga tudi prebarvati.

    4.4 Zvočna in toplotna izolativnost

    Toplotna izolativnost vrat s skritimi podboji se ne razlikuje od toplotne izolativnosti klasičnih vrat, nekoliko se poslabša le zvočna izolativnost. Na tržišču so med drugim že protipožarna vrata s skritimi podboji, ki po raziskavah zagotavljajo 30-minutno zaščito.
     
    Vrata brez podbojev
    Vrata brez podbojev se odlično podajo k minimalističnemu interierju. 

    5. Kako se vgradijo vrata brez podbojev?

    5.1 Vrata brez podbojev zahtevajo drugačno montažo

    Postopek montaže vratnega krila in aluminijastega podboja je nekoliko drugačen v primerjavi z izvedbenim postopkom pri klasičnih notranjih vratih. Pomembno je, da ALU podboj vgradimo v zidno odprtino pred izdelavo ometov ali položitvijo mavčnokartonskih plošč. Na ta način omogočimo mojstrom, da najlažje zaključijo vse zidne odprtine glede na pozicijo vrat, ki so poravnana z ravnino zidu. Priporočamo, da se na delih ALU podboja ne dograjujejo ometi, saj lahko ob morebitnem sunkovitem zapiranju in odpiranju vratnega krila, pride do razpok med zidom in podbojem. Vratna krila se po navadi izdelajo tik pred končno vselitvijo uporabnikov.
    Vrata krila je treba izdelati potem, ko so zidne odprtine že zaključene, saj lahko vrata tako prilagajamo glede na končno višino predhodno izdelanega tlaka in ostalih elementov.

    5.2 Nevidni podboji na stara vrata?

    Verjetno se sprašujete, kakšen je postopek v primeru, da so stene že finiširane in ometane ter hočete stara vrata nadomestiti z novimi vrati s skritim podbojem. Postopek montaže podboja predhodno izvede mizarski mojster s strani najetega proizvajalca. Naknadno se bandažira in pokita zidni del med stikom podboja in že narejenim ometom. Spoj se zapolni in utrdi s kvalitetno maso in mrežico, da vse skupaj ostane trdno in stabilno. Izdelavo vratnega krila na ALU podboj nato naredimo istočasno.
    Vrata brez podboja
    Detajl vrat brez podbojev.

    6. Notranja vrata s podbojem: cena

    Cena vratnih podbojev se razlikuje glede na material, dimenzijo in na vrsto vrat – vhodna ali notranja vrata. Za povprečen vratni podboj boste odšteli od 45-80 €, so pa cene nekaterih podbojev višje in segajo tudi do 150 €. Odvisno od materiala, njegove kakovosti, dimenzij in drugih karakteristik. Za leseno vratno krilo, namenjeno montaži na podboj, boste odšteli približno 200-300 €, torej cena skupaj za vratno krilo s podbojem približno 300-400 €.
     
    Opomba: podane so povprečne cene vratnih podbojev brez stroškov montaže in DDV!

    7. Vrata brez podbojev: cena

    Če primerjamo cene notranjih vrat s klasičnimi izvedbami podbojev in cene notranjih vrat s skritimi podboji, so slednje nekoliko dražje. Cena lesenega vratnega krila s skritimi nasadili je približno 250-350 € v trgovini in od 700 € naprej pri mizarju. ALU kaseta za nasaditev vratnega krila na steno stane približno 150 €, približno 100 € pa stane še obdelava podboja. Skupna cena vrat s skritimi podboji tako znaša približno 500-600 € v trgovini, pa še to sodi med osnovno izvedbo, pri mizarjih pa cene dosegajo tudi 1000 €. Kot že rečeno, je cena odvisna od dimenzij in materialov.
    Treba se je zavedati, da je montaža vrat brez podbojev bolj zahtevna od montaže vrat s podbojem, zato je lahko cena za montažo tudi 2x višja.
    Opomba: podane so povprečne cene vratnih podbojev brez stroškov montaže in DDV!


     

     

    Strokovni članek 20817
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Notranja vrata?

    Imamo kar 659 izvajalcev za področje Notranja vrata:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 659 izvajalcev za področje Notranja vrata
    10
    5

    MIHEC ŽIŠT S.P.


    8.5
    19

    Matej Bergant, s.p.


    8.9
    0

    Mizarstvo Stanislav Vrana s.p.


    8.9
    5

    SIMDA ALEN DAKIČ S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane