Za področje

  Marmor ali granit?

  Članek je koristil že 22477+ uporabnikom
  V prejšnjih člankih je bilo govora o uporabi, polaganju in ceni kamna, tokrat pa smo za vas zapisali nekaj besed o marmorju in granitu, kateriva imata širok spekter uporabe v zunanjih in notranjih prostorih. Za katerega se odločiti? Kateri je vzdržljivejši? Kateri je primernejši za zunanjo uporabo - marmor ali granit? Vse to in še več, si preberite v nadaljevanju.
  Strokovni članek 22477
  Granit je zaradi svoje boljše vzdržljivosti primeren za obremenjene površine javnih objektov
  Imamo kar 203 izvajalcev za področje Kamnoseštvo:

  1. Marmorne plošče ali granitne plošče?

  Glavna razlika med marmorjem in granitom se pojavlja zaradi različnih izvorov obeh kamnin. V osnovi je marmor apnenec z določenimi primesmi, ki je nastal iz usedlin (sediment), na drugi strani pa je granit čistega vulkanskega izvora. Ker je apnenec bel, je tudi marmor posledično enake barve, razen v določenih primerih, ko dobi barvo zaradi primesi. Marmor vsebuje čudovite barvne žile, ki so posledica primesi usedlin. Za granit so značilne temnejše barve, struktura granita pa je zrnata. Marmorne plošče in granitne plošče se uporabljajo za tlakovanje prestižnih interierjev pa tudi za stenske obloge v kopalnicah in historičnih objektih.

  2. Vrsta granita in marmorja vpliva na trdnost

  Za razliko od granita velja marmor za nekoliko mehkejšo kamnino, zato ga je lažje oblikovati, granit pa na račun svoje večje trdote zahteva rezanje z diamantnimi rezili. Granit je s fizikalnega in kemičnega vidika mnogo bolj obstojen in zato primernejši kot gradbeni material. V primerjavi z granitom marmor ne prenaša dobro zunanjih vplivov iz okolja, še posebej raznih kislin, zato propade veliko hitreje. Granit ima na podlagi tega veliko prednost, enostavnejše pa je tudi njegovo čiščenje in vzdrževanje, pri katerem ni potrebno biti pozoren na posebna čistilna sredstva.

  granit.png
  Granit ima značilno zrnato strukturo.

  3. Notranji ali zunanji kamen?

  Granit je zaradi svoje večje trdnosti in absolutno večje obstojnosti primernejši za zunanjo uporabo kot marmor. Prednost granita se kaže prav tako pri tlakovanju površin, ki so zelo obremenjene (javne stavbe). Kar se tiče notranje uporabe, pa imate proste roke. Tu se lahko odločite tako za marmor kot granit, kljub vsemu pa se za kuhinje priporoča granit, saj veljajo kuhinjski pulti za obremenjene delovne površine. Svoje bo dodala seveda tudi končna cena, na podlagi katere se boste odločili med prej omenjenima materialoma.

  3.1 Granitni pulti

  Kamniti pulti po meri so zelo primerni za delovni pult. Granitni pult je odporen proti udarcem, vročini, praskam in umazaniji ter se ga izredno enostavno čisti. Bogata tekstura naravnega kamna daje takšni kuhinji prestižen videz. Kamniti pult po meri lahko naročite pri kamnoseku.

  3.2 Moderni nagrobni spomeniki

  V počastitev spomina na svoje prednike, radi poskrbimo za urejene grobove. Kamen je trpežen material, zato se že skoraj od nekdaj uporablja za nagrobne spomenike. Najpogostejši izbiri sta marmor in granit, ki imata poleg odpornosti tudi estetski videz. Na izbiro so enojni nagrobni spomeniki, dvojni nagrobni spomeniki in žarni spomeniki. Številni kamnoseki ponujajo katalog nagrobnih spomenikov, na voljo pa so tudi nagrobni spomeniki po meri.

  3.3 Marmorne stopnice

  Marmor in granit sta odporna na obrabo, zato sta primerna tudi za pohodne površine kot so kamnite stopnice. Kamnite stopnice so narejene po meri. Izdela jih kamnosek, ki najprej napravi izmero stopnic, nato pa izklesa primerne nastopne plošče. Marmorne stopnice so lahko notranje ali zunanje pri čemer so notranje stopnice lahko polirane, zunanje pa morajo imeti bolj grobo površino. V tem primeru priporočamo žgani kamen ali pa se uporabijo protizdrsni trakovi za stopnice.

  marmor.png
  Marmor zaradi njegove raznovrstne lepote uporabljajo že tisočletja.

  3.4 Granitne police

  Granit in marmor se uporabljata tudi za kamnite police. Ker sta odporna na udarce, vodo in sonce, sta idealna materiala za okenske police, ki so močno izpostavljene naravnim elementom. Poleg tega je kamnita okenska polica tudi zelo estetska in se dobro poda tako k modernim, kot k tradicionalnim fasadam. Za kamnite okenske police se uporablja kamen debel 2 - 3 cm. Priporočamo poliran kamen, ki je bolj odporen na umazanijo. Rob pa naj ima odkapni profil za lažje odtekanje vode.

  4. Granit - cena m2

  Kakšna je cena granita? Granit, pri katerem so zrna manj opazna in je zato najbolj homogen, velja posledično za dražjega. Granite dobite od 20 do 30 EUR/m2, cene pa dosegajo tudi do 50 EUR/m2 in več.

  5. Marmor - cena m2

  Kakšna je cena marmorja? Po drugi strani pa se cenovna vrednost marmorja ocenjuje glede na žilavost in barvo žil, ki pogostokrat dajejo marmorju poseben, unikaten videz. Zato je najcenejši običajno marmor, ki ne vsebuje žil in zato vizualno ni tako privlačen. Za marmor boste v povprečju odšteli med 12 - 30 EUR/m2, redkejši marmorji pa stanejo tudi več kot 50 EUR/m2.

  22477
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Kamnoseštvo?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 203 izvajalcev za področje Kamnoseštvo:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane