Za področje

  Betonski škarpniki, cvetlični škarpniki ali lomljeni škarpniki - kaj morate vedeti?

  Članek je koristil že 42961+ uporabnikom
  Če ste ravnokar med procesom urejanja okolice hiše in vrta ter se ubadate z vprašanjem, kako še dodatno olepšati in poživiti vašo parcelo, so betonski škarpniki prava odločitev. Naj bodo cvetlični škarpniki ali lomljeni škarpniki, je polaganje škarpnikov izredno enostavno, škarpa iz škarpnikov pa vedno privlačna na pogled.
  Strokovni članek 42961
  priljubljen
  betonski skarpniki
  Imamo kar 1138 izvajalcev za področje Tlakovanje:

  1. Kje se uporablja škarpa iz škarpnikov?

  Škarpniki so prefabricirani elementi za ureditev nasipov, brežin in škarp. Namenjeni so za izdelovanje naravnih sten, za ozelenitev vertikalnih površin, za vertikalno zasajene oporne zidove, za razmejitev prostora, ločevanje parcel in različnih nivojev terena. Škarpni elementi so na voljo v številnih materialoih in oblikah: betonski škarpniki, so poceni in odporni proti zunanjim vplivom na račun impregnacije. Lomljeni škarpniki pa imajo privlačen videz naravnega kamna.

  2. Vrste škarpnikov

  2.1 Cvetlični škarpniki oz. betonski škarpniki

  V kolikor je vaša želja delna ozelenitev brežine, so cvetlični škarpniki kot nalašč prava izbira. Ti skarpniki se smatrajo kot nadomestilo cvetličnih korit in loncev in so zato vsestransko uporabni. Nič ni bolj prijetnega na pogled kot škarpni elementi, v katerih uspevajo rastline, ki jih na ta način še bolj zlijejo z okolico. Betonski škarpniki so lahko gladki ali narebrani, pravokotni ali polkrožni.

  Cvetlični škarpniki

  2.2 Lomljeni škarpniki

  Lomljeni škarpniki oz. cepljeni škarpniki so narajeni iz pravega ali umetnega kamna. Ker je njihova površina odlomljena, imajo privlačen izgled naravnega kamna. Lomljen škarpnik je za razliko od cvetličnih škarpnikov, polnega profila, zaradi česar ima večjo maso. Najpogosteje se lomljeni škarpnik uporablja za okrasne škarpe za razmejitev terena. Dodatni element predstavljajo zaključne kape na vrhu škarpe, ki olepšajo celotno kompozicijo.

  Lomljeni škarpniki

  3. Polaganje škarpnikov

  Ker je škarpa iz škarpnikov, je za njeno stabilnost potrebno upoštevati naslednje stvari. Za stabilnost škarpe je kot prvo potrebno narediti temelj, na katerega se položijo prvi skarpniki. Polaganje škarpnikov naslednje vrste sledi šele takrat, ko se prva vrsta sprime s podlago in je stabilna. Ne pozabimo na drenažno cev za odvodnjavanje tik ob temelju, saj lahko zatekanje vode škarpo poškoduje ali celo poruši. Škarpnike obvezno zaščitimo z gumbasto plastično folijo, da se prepreči vdor vlage v beton. Sledi navpično polaganje škarpnikov do višine 1m, pri nagibih pa je dovoljena višina 1,5m.

  3. Koliko stanejo škarpniki, cenik za polaganje škarpnikov

  3.1 Betonski škarpniki - cena

  Koliko stanejo cvetlični škarpniki? Cena za nakup in dobavo betonskih škarpnikov znaša med 50 - 85 EUR/m2. Cena za polaganje škarpnikov pa je odvisna od vrste zemljine, naklona terena, dolžine škarpe in seveda od izvajalca.

  3.2 Lomljeni škarpniki - cena

  Cena za lomljene škarpnike narašča s številom cepljenih stranic. Enostransko cepljeni zidaki stanejo med 45 - 60 EUR/m2. Dvostransko cepljeni zidaki stanejo okoli 82 EUR/m2. Štiristransko lomljeni zidaki pa stanejo že okoli 110 EUR/m2.

  Strokovni članek 42961
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Tlakovanje?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 1138 izvajalcev za področje Tlakovanje:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane