Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Gradbeni zakon 2018

    Članek je koristil že 8688+ uporabnikom
    Novi gradbeni zakon je stopil v veljavo 1.6. 2018. Med drugim prinaša nekatere novosti povezane s pridobitvijo gradbenega dovoljenja, nekaj pravnih novosti za vlagatelje in nadzore, zakon pa opredeljuje tudi legalizacijo nedovoljenih gradenj. Poleg novega gradbenega zakona pričneta veljati še novi zakon o urejanju prostora ter zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti. Novi gradbeni zakon nadomešča dosedanji Zakon o graditvi objektov (ZGO) in prinaša novosti pri pogojih za graditev objektov in drugih vprašanjih, povezanih z graditvijo objektov. Eden izmed poglavitnih namenov novega gradbenega zakona je pospešitev postopkov v zvezi z gradnjo.
    Novice 8688
    Novi gradbeni zakon prinaša marsikatere novosti
    Imamo kar 72 izvajalcev za področje Gradbeni zakon, gradbena pogodba:

    1. Kaj prinaša gradbeni zakon 2018?

    1.1 Poenostavjen postopek pridobitve gradbenega dovoljenja

    Novost novega gradbenega zakona 2018 je enostaven oz. skrajšan postopek pridobitve gradbenega dovoljenja, za katerega je potrebna manj obsežna dokumentacija. Največja razlika je, da investitorju k dokumentaciji ni več treba priložiti projektov za izvedbo, pač pa zadostuje le delna, močno okrnjena PZI dokumentacija in le osnovni načrti, iz katerih so razvidni gabariti objekta in konstrukcijski materiali. Naloga investitorja je, da za zagotovitev opisanega postopka predloži vso potrebno dokumentacijo, dokazila in mnenja.

    Če investitor v prvih petih letih od pravnomočnosti dovoljenja ne bo vložil popolne prijave začetka gradnje, bo gradbeno dovoljenje prenehalo veljati.

    1.2 Gradbeni zakon 2018 in presoja/soglasja vpliva objekta na okolje

    Postopek izdaje gradbenega dovoljenja za objekte z vplivi na okolje in postopek presoje vplivov na okolje se združita. Tako se v enem postopku presojajo pogoji za izdajo gradbenega dovoljenja in okoljevarstvenega soglasja.

    1.3 Poenostavljena pridobitev uporabnega dovoljenja

    Gradnja objekta, za katerega je treba pridobiti gradbeno dovoljenje, se zaključi z uporabnim dovoljenjem. Uporabno dovoljenje se lahko nadomesti z izjavo projektanta, vodje gradnje in izvajalca, kjer navedene osebe jamčijo za izpolnitev vseh predpisanih zahtev objekta. Navedeno ne velja v primeru, ko gre za zahtevni objekt in objekt z vplivi na okolje.

    2. Novi gradbeni zakon 2018: kdaj gradbeno dovoljenje ni potrebno?

    Novi gradbeni zakon opredeljuje tudi primere, ko gradbenega dovoljenja za gradnjo ali prenovo objekta ni treba pridobiti. Gradbeno dovoljenje ni zahtevano za gradnjo enostavnih in začasnih objektov, vzdrževanje objekta in po novem tudi za rušitev oz. odstranitev objekta.

    3. Prijava začetka gradnje

    Gradbeni zakon na novo uvaja prijavo pričetka gradnje in ostale pogoje, ki morajo biti izpolnjeni. Vendar pozor! Možnost začetka gradnje na podlagi dokončnega gradbenega dovoljenja ni več mogoča, prav tako ni več mogoče graditi zgolj na podlagi delne projektne dokumentacije za izvedbo (PZI). Tako se izvajanje gradnje brez pravnomočnega gradbenega dovoljenja smatra kot prekršek tako za investitorja kot za izvajalca.

    Novi gradbeni zakon 2018
    Gradbeni zakon iz leta 2018 je precej poenostavil zahtevano dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja.

    4. Gradbeni zakon 2018 je povečal gradbeni nadzor

    4.1 Gradbeni zakon je uvedel poostren gradbeni nadzor

    Prej omenjena prijava začetka gradnje služi za izboljšanje nadzora nad gradnjami, za katere je treba pridobiti gradbeno dovoljenje. Na gradbiščih se je tako okrepila vloga gradbene inšpekcije - že med začetkom gradnje in seveda v času gradnje objekta. Za nadzor nad gradnjo je odgovoren pooblaščeni gradbeni inženir, za arhitekturni nadzor (ki zakonsko sicer ni zahtevan, je pa priporočljiv) pa arhitekt-projektant. Naloga gradbenega nadzornika je spremljanje gradnje na gradbišču, nadzorovanje skladnosti z dokumentacijo in izvajanje ostalih bistvenih zahtev.

    4.2 Kdo je pristojen za nadzor objektov, ki ne potrebujejo gradbenega dovoljenja?

    Za gradnje, kjer gradbeno dovoljenje ni zahtevano, so skladno z gradbenim zakonom 2018 pristojne občine. Če občine ne bodo imele vzpostavljene občinske inšpekcije ali skupne občinske uprave, so za nadzor odgovorni gradbeni inšpektorji.

    5. Gradnja v lastni režiji

    Glede gradnje v lastni režiji novi zakon nima posebej opredeljenih določb, da je ta dovoljena. Odločitev je prepuščena investitorju, ki kot udeleženec pri graditvi objektov vloži zahtevo za pridobitev gradbenega dovoljenja ali prijavi gradnjo, jo naroči ali jo za lastne potrebe izvaja sam. Potrebna sta le imenovanje gradbenega gradbenega nadzornika s primerno strokovno izobrazbo in pisna pogodba z njim.

    6. Legalizacija nedovoljenih gradenj

    Novost novega gradbenega zakona se kaže tudi v možnosti legalizacije neproblematičnih nedovoljenih gradenj. Za neskladne objekte, ki so bili zgrajeni pred uveljavitvijo zakona in pri katerih bodo ugotovili dopustna odstopanja od gradbenega dovoljenja glede na določbe zakona, bo mogoče vložiti zahtevo za izdajo uporabnega dovoljenja.

    Če gre za nelegalen objekt ali če objekt presega dopustna odstopanja od gradbenega dovoljenja, bo mogoče v petih letih od uveljavitve zakona vložiti zahtevo za njegovo legalizacijo. Za vse nelegalne objekte, zgrajene pred letom 1998, bo mogoče pridobiti dovoljenje za objekt daljšega obstoja, kar pa pomeni, da ga lastniku ni treba porušiti.

    vir: Uradni list RS, https://www.uradni-list.si/ 

    Novice 8688
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Gradbeni zakon, gradbena pogodba?

    Imamo kar 72 izvajalcev za področje Gradbeni zakon, gradbena pogodba:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 72 izvajalcev za področje Gradbeni zakon, gradbena pogodba
    10
    1

    SINELO, vodenje gradbenih projektov in svetovanje, Rok Kostrevc s.p.


    10
    1

    Pinger, svetovanje in inženiring, Urban Pinter s.p.


    9.1
    0

    URBI d.o.o. Oblikovanje prostora


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane