Za področje

    Rdeče stene kot pečat interierja

    Članek je koristil že 583+ uporabnikom
    Odločitev za določeno idejno zasnovo pri urejanju bivalnega prostora utegne biti težavna, saj se pogosto dogaja, da se stili med seboj izključujejo. Želje uporabnikov prostora pogosto združujejo nasprotujoče si težnje po vpadljivosti barv in minimalističnem ali industrijskem dizajnu – obstaja močna potreba po tem, da so prostori osebni, obenem pa še vedno v skladu s sodobnimi trendi. Na primeru stanovanja na Gramšijevi ulici lahko vidimo, da tovrstne povezave niso samo možne, ampak tudi zelo atraktivne.

    Besedilo in izbor: Milja Mladenović

    Uporaba barve v interierju je v sodobni arhitekturni praksi najpogosteje povezana s prostorskimi poudarki, ki povezujejo vse prostore. V različnih kulturah imajo barve v interierju različen pomen, njihov vpliv na vedenje in občutke uporabnikov pa se že dolgo proučuje v psihologiji.

    Hiša rdečih sten v Pompejih
    "Hiša rdečih sten" v Pompejih. (vir: pompeiisites.org)

    V zgodovini je mogoče opaziti, da je prav uporaba barv v starodavnih vilah in palačah kazala na razkošnost bivanja v njih. Rdeča barva, ki je zastopana v stanovanju v Gramšijevi ulici, nekoliko spominja tudi na veličastne prostore palače v Knososu ali pompejsko rdeče stene in Vilo misterijev v Pompejih ali pa na kasnejše salone v številnih evropskih palačah, poimenovane po barvah. Prisotnost rdečih elementov zato ne bi smela biti omejena na en sam projekt, temveč bi se morali elementi uporabljati z zavedanjem stalne sporočilnosti barv pri poudarjanju vrednosti prostora.

    Hodnik in stena
    Hodnik stanovanja.

    Projekt Studia Fluid v Novem Beogradu je premaknil meje obdelave površin v interierju, saj nanos barve izhaja iz prostorskega poudarka in daje prostoru značilni pečat. V celotnem stanovanju je poudarjena tudi gradacija nanosa rdeče barve, ki ponazarja zasebnost prostorov, stanovanje pa je prepredeno z detajli, ki se ponavljajo v različnih prostorih.

    Jedilnica
    Ambient povezujejo rdeči detajli. 

    Prvi stik s stanovanjem in vstopni prostor kot najbolj javen del doma zaznamujejo bela barva in bogate teksture lesa, na katerih se lomi svetloba. Ob prehodu skozi hodnik so opazni rdeči detajli, ki kot smerokazi usmerjajo v zasebne dele stanovanja. S sledenjem beli barvi se ponovno znajdemo v manj zasebnih prostorih – jedilnici in dnevni sobi – večjo zasebnost prostora, denimo kuhinje, pa znova poudari rdeča barva.

    Dnevna soba
    Dnevna soba.

    V dnevni sobi in jedilnici omogoča uporaba nevtralnih barv večje prodiranje svetlobe v prostor. Horizontalni detajli se povezujejo s ponavljanjem teksture lesa na parketu in komodah, vertikalni detajli dnevne sobe, kot so police, pa so izdelani iz belega lesa, kar uporabniku omogoča, da sam določa poudarke v prostoru s predmeti na policah, ki tako predstavljajo vpadljive detajle. Rdeča barva je v dnevni sobi zastopana s kosi pohištva manj intenzivne rdeče barve, ki ni vpadljiva kot prevladujoč prostorski poudarek, vendar dnevno sobo vizualno povezuje z bolj zasebnimi predeli.

    Kuhinja
    Kuhinja.

    Kuhinja, bolj zaseben prostor od dnevne sobe in jedilnice, je bolj zaznamovana z rdečo barvo. Spodnji temnordeči kuhinjski elementi vizualno oblikujejo trak, ki uporabnika usmerja v notranjost kuhinje, medtem ko gostom istočasno predstavlja vizualno oviro in ponazarja spremembo ambienta iz javnega v zasebnega. V kuhinji se tekstura iz preostalih prostorov ponovi tudi na vgradnih elementih, kar doprinese k berljivosti prostora in jasno prikaže odločitev projektanta, da se vertikalni prostori za odlaganje v celotnem stanovanju oblikujejo na enak način.

    Spalnica
    Detajl ambienta spalnice.

    V najbolj zasebnem področju stanovanja, spalnici, je uporabljena najintenzivnejša rdeča (oziroma bordo) barva. Po mnenju različnih psihologov uporaba rdeče barve v interierju ugodno vpliva na razpoloženje uporabnikov, ponekod pa se navaja, da pozitivno vpliva tudi na raven energije. Ta topla barva v bordo tonih je bila v projektu Studia Fluid uporabljena na več ravneh – od sten do postelj in vgradnega pohištva. Ponavljanje istega odtenka pri različnih materialih omogoča uporabniku prijetno izkušnjo, medtem ko naredi raznolikost materialov prostor razgiban in privlačen.

    Spalnica
    Spalnica.

    Tako kot pri elementih za odlaganje v drugih prostorih se tekstura lesa ponovi tudi pri omarah v spalnici, vendar so te bordo barve in se popolnoma ujemajo z okoljem. Z „branjem” tekstur uporabnik razbere namen posameznega elementa, medtem ko je gostom jasno predstavljeno, kateri predeli so zasebni.

    Podatki o projektu:

    Ime projekta: Stanovanje v Gramšijevi ulici
    Avtorji projekta: Studio Fluid; Nevena Pivic, Vanja Otasevic, Zorana Vasic, Tijana Vitomir
    Lokacija: Gramšijeva ulica, Novi Beograd
    Leto izvedbe: 2020
    Površina: 82 m2
    Fotografije: Jovana Rakezić
    583
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane