Za področje
    https://www.se.com/si/sl/work/products/solar/?utm_source=mojmojster&utm_medium=banner&utm_campaign=si_mojmojster_solari_b2c_&utm_purpose=marketo

    Električno talno gretje, talno ogrevanje na elektriko

    Članek je koristil že 33210+ uporabnikom
    Električno talno gretje postaja priljubljen način ogrevanja, saj ima mnoge prednosti pred klasičnim radijatorskim ogrevanjem. Ko se odločate za ogrevanje na elektriko, lahko izberete vodno talno gretje ali električno talno ogrevanje.
    Strokovni članek 33210
    elektricno talno gretje

    1. Prednosti in slabosti talnega gretja

    1.1 Prednosti talnega gretja

    Klasično talno gretje je trenutno najbolj pogost način ogrevanja. Medij, ki po ceveh, ki so vgrajene v tlak, prenaša toploto je pri talnem ogrevanju voda. V primerjavi s klasičnim radiatorskim načinom ogrevanja je talno gretje veliko bolj učinkovito, saj kot grelno telo deluje celotna površina tal. Tako so stroški ogravnja do 15 % nižji.

    1.2 Slabosti talnega gretja

    Pri talnem gretju je tlak nekoliko debelejši v primerjavi z električnim talnim gretjem, nad konstrukcijo je najprej plast toplotne izolacija, nato pa sledi plast cevi s pogosto čepasto folijo, katero zaobjame estrih. Estrih je pri klasičnem talnem gretju nekoliko debelejši. Tako je nekoliko debelejši celoten tlak, ta bolje akumulira toploto, sicer rabi dlje časa, da se segreje, nato pa tudi dlje časa oddaja toploto.

    2. Talno gretje na elektriko

    2.1 Kakšne prednosti ima električno talno ogrevanje?

    Električno talno gretje je eden od najnovejših načinov ogravnja, je izjemno enostaven za vgradnjo in regulacijo. Talno gretje se izvede z električnimi talnimi mrežami in folijami, kamor so vgrajene električne cevi, ki nato oddajajo toploto v prostor.

    2.2 Slabosti električnega talnega gretja

    Pozitivna plat električnega talnega ogrevanja je, da je tlak tanjši, kadar uporabimo električno talno gretje, kot če bi uporabili klasično talno gretje. Izvede se tako, da nad konstrukcijo najprej položimo izolacijo, nato ustrezno debelino estriha, nad estrih in pod zaključni sloj pa pridejo talne električne mreže. Pri električnem talnem gretju je lahko tanjši estrih, v posebnih primerih, npr. ko gre za adaptacijo in smo omejeni z višino prostora, pa lahko električno talno gretje položimo tudi direktno na izolacija in izpustimo estrih. Takrat je debelina tlaka še tanjša.

    Nekoliko negativno pa je, da je večja sama poraba energije, tako se za večje površine bolj splača klasično talno gretje. Pri električnem gretju pa se površina prej in bolj intenzivno segreje.

    3. Grelni kabel

    Grelni kabli se uporabljajo za preprečevanje zamrzovanja cevi, žlebov, možno pa jih je položiti tudi pod tlakovci ali asfaltom dvorišča, s katerim bo "kidanje snega" postalo stvar preteklosti. Grelni kabel lahko ima avtomatski termostat, s katerim se vklopi, ko temperatura okolice pade pod določeno vrednost. Montaža grelnih kablov je izredno enostavna, saj jih je potrebno le položiti ali oviti okoli elementov.

    grelni-kabel.jpg
    Polaganje grelnega kabla je hitro in preprosto.

    4. Grelne preproge

    Na voljo sta dva sistema za električno talno ogrevanje: grelne preproge in grelne folije. Grelno preprogo je mogoče položiti pod skoraj vse vrste podov npr. pod ploščice, parket, laminat, vinil idr. Grelna preproga se položi neposredno pod finalni pod v sloj lepila. Na ta način je montaža električnega talnega gretja zelo enostavna, tla pa se izredno hitro segrejejo.

    5. Grelna folija

    Grelne folije se polagajo samo pod plavajoče pode, ki se ne lepijo na podlago npr. pod laminate ter nekatere vinile in parkete. Z grelno folijo lahko ogrevamo tudi preproge ali vhodni tepih. Z uporabo samolepilnih namenskih plošč, za zaščito grelne folije, celoten sistem ni debelejši od 10 mm.

     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja EGRO ZORMAN d.o.o.

    V čem se električno talno gretje razlikuje od klasičnega?

    Gre za enostavnost vgradnje, saj potrebujete samo dovod elektrike, termostat, grelno mrežo, tako da ni potrebe po izvajanju strojnih inštalacij. Izkoristek električnega talnega gretja je 100% - vsa elektrika se pretvori v toploto, cenovno pa je cenejše od klasičnega talnega gretja, kjer je se za ogrevanje uporablja voda, ker odpade strošek peči oz. toplotne črpalke.

    Katera je prednost uporabe grelnih mrež?

    Poglavitna prednost je, da se grelne mreže vgradijo direktno v cementno lepilo ali izravnalno maso neposredno pred polaganjem keramike ali druge talne obloge - na ta način nam ni potrebno razbijati strojnih tlakov – estriha. Prednost grelnih mrež je tudi ta, da so le-te primerne na mestih, kjer ni dovolj višine ali pri sanacijah, kjer za vgradnjo potrebujemo le 5 mm višine.
    g. Blaž, EGRO ZORMAN d.o.o.

    Strokovni članek 33210
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Električno talno gretje?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane