Za področje

  Fasadni stiropor ali stirodur izolacija?

  Članek je koristil že 94445+ uporabnikom
  Tako stiropor (eps), kot stirodur (xps) uporabljamo v najrazličnejše namene, kot embalažo, v vsakodnevnem življenju in seveda v gradbeništvu. V gradbeništvu sta oba znana kot dobra toplotno izolacijska materiala, saj imata edinstvene lastnosti. Stiroporju pravilno pravimo ekspandirani polistiren, oziroma EPS, stirodurju pa ekstrudiran polistiren ali krajše XPS.
  Strokovni članek 94445
  stiropor ali stirodur
  Imamo kar 2064 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

  1. Stiropor izolacija ali stirodur izolacija - izdelava

  Stiropor plošče nastanejo s pomočjo polimerizacije, pri kateri se stiren z dodatkom pentana (C5H12) ekspandira. Tako se stirenu poveča volumen za približno 40-krat. Polistiren se lahko po končani obdelavi oblikuje s pomočjo kalupov v različne oblike. Stiropor imenujemo tudi ekspandiran polistiren ali eps izolacija.

  Tudi stirodur plošče nastanejo s procesom polimerizacije, z ekstrudiranjem stirena, brez dodajanja plina. V procesu stirenu dodajo razne dodatke, ki jih dozirajo v posebno prešo in raztalijo pri visoki temperaturi. Tako nastane veriga polistirena, izjemno trdnega in obstojnega polimera. Tudi stirodur se lahko oblikuje v najrazličnejše izdelke. Stirodur imenujemo tudi ekstrudiran polistiren ali xps izolacija.

  2. Podobnosti in razlike v uporabi

  Tako stiropor, kot stirodur uporabljamo v gradbeništvu, kot zvočno in toplotno izolacijo stavb. Fasadni stiropor ali fasadni stirodur lahko uporabimo za toplotno izolacijo fasade, pri sistemih demit, baumit in drugih. Prav tako lahko z njima toplotno zaščitimo ravne strehe in zunanje kletne zidove. Eps ali xps izolacijo lahko uporabimo tudi, kot zvočno izolacijo tlakov v medetažah, saj zadržita udarni zvok. Nenazadnje z njima lahko izoliramo okenske profile, da preprečimo toplotne mostove in ju uporabimo kot opaž.

  Razlika med uporabo stiroporja in stirodurja je v tem, da lahko stirodur zdrži večjo obremenitev, zato je z njim primerno izolirati pohodne površine, npr. tlake in ga uporabiti tam, kjer bo pritisk na površino večji. Tudi ko izoliramo bolj vlažne prostore, npr. kletne, je bolj primerno uporabiti stirodur. Prav tako lahko XPS uporabimo kot hidroizolacijo.

  3. Lastnosti EPS in XPS

  Stiropor je kemično nevtralen material, ki je dobro izolativen predvsem zato, ker ga polistiren (plastika) sestavlja le v dveh odstotkih, kar 98 % pa je v njem zraka. Zato je izjemno lahek in dostopen material. Prav tako je paroprepusten, brez vonja, negorljiv, vendar topljiv v stiku z ognjem. Njegovo kurjenje je izjemno nevarno, saj v reakciji EPS z ognjem nastajajo škodljivi plini. Pri dolgotrajni izpostavljenosti vodi, se z njo prepoji in postane neuporaben. Prav tako začne razpadati pod vplivom UV žarkov. Toplotna prevodnost stiroporja je od l = 0,035 do 0,04 W/mK. Stiropor ima dokaj visoko tlačno, natezno in upogibno trdnost. Prenaša temperature do 75 ° C.

  Tudi stirodur je kemično nevtralen in brez vonja. Ponavadi ga načrtno obarvajo v najrazličnejše barve, mnogim je poznan kot pastelno zelen ali moder. XPS je manj paropropusten, kot EPS. Pomembno pa je poudariti, da je stirodur gorljiv material, zato ga lahko uporabimo samo na mestih, ki niso izpostavljena ognju. XPS pa je veliko bolj obstojen pri izpostavljenosti vodi, kot EPS, saj ta, zaradi zaprte celične strukture vode ne vpija. Kako dober izolator je stirodur? Toplotna prevodnost stirodurja znaša l = 0,025 do 0,033 W/mK. Ima izredno visoko tlačno trdnost, višjo od stiroporja. Podobno kot EPS prenaša temperature do 75 ° C. Splošno je stirodur bolj obstojen in trajnosten, kot stiropor.

  Stirodur izolacija

  4. Stiropor cena

  Tako EPS, kot XPS lahko kupimo v ploščah najrazličnejših debelin. Cena eps je odvisna od debeline izolacije:

  *vse cene so maloprodajne

  Stiropor 1cm - cena je 0,50 - 0,60 EUR/m2

  Stiropor 2cm - cena je 1,0 - 1,3 EUR/m2

  Stiropor 3cm - cena je 1,5 - 2,0 EUR/m2

  Stiropor 5cm - cena je 2,5 - 3,0 EUR/m2

  Stiropor 10cm - cena je 5,0 - 6,0 EUR/m2

  4. Stirodur cena

  Xps cena stirodurja je nekoliko višja od stiroporja, saj ima xps material boljšo izolativnost in ne vpija vode.

  *vse cene so maloprodajne

  Stirodur 1cm - cena je 1,0 - 1,5 EUR/m2

  Stirodur 2cm - cena je 3,0 - 3,6 EUR/m2

  Stirodur 3cm - cena je 4,0 - 4,5 EUR/m2

  Stirodur 5cm - cena je 7,0 - 8,0 EUR/m2

  Stirodur 10cm - cena je 14,0 - 15,0 EUR/m2

  94445
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Fasade, Fasaderstvo?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 2064 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane