Za področje

    Kolikšna je optimalna debelina fasade?

    Članek je koristil že 37134+ uporabnikom
    Na trgu imamo mnogo rešitev za klasične kontaktne fasade priznanih proizvajalcev. Prav tako je bilo veliko zapisanega o pomenu debeline izolacijskega ovoja stavbe. Kakšna pa je v resnici optimalna debelina fasade, z minimalnimi stroški in maksimalna izolativnostjo?
    Strokovni članek 37134
    priljubljen
    minimalna debelina izolacije
    Imamo kar 2011 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    1. Optimalna debelina izolacije fasade

    1.1 Kaj je optimalna debelina izolacije?

    Najprej pojasnimo, kaj je sploh optimalna debelina izolacije fasade.

    Optimalna debelina izolacije fasade je tista debelina, pri kateri bo izolacija objekt dobro ščitila pred energetskimi izgubami, hkrati pa njena uporaba ne bo potratna in posledično neekonomična.

    Prevelike količine izolacije fasade namreč ne vodijo le v nepotrebno visoke stroške, pač pa povzročijo, da objekt ne diha, kot bi moral. Poleg tega gre tudi za neekološko in pretirano uporabo materiala.

    2. Izolacija fasade: minimalna debelina

    2.1 Debelina izolacije fasade po pravilniku

    Minimalna debelina toplotne izolacije, ki jo določa pravilniki, ni vedno tudi najoptimalnejša rešitev. Dejstvo je, da pretanek sloj stiropora, grafitnega stiropora ali kamene volne ne omogoča zadostne toplotne izolativnosti, ki bi zmanjšala stroške ogrevanje. Prav tako drži, da zelo debeli sloji izolacije podražijo in zakomplicirajo gradnjo, nerazumno odebelijo stene in preprečijo dihanje ovoja.

    3. Minimalna debelina toplotne izolacije glede na material

    Največji vpliv ima na debelino toplotne izolacije seveda material, iz katerega je narejena. XPS zahteva  manjšo debelino za dosego iste toplotne izolativnosti kot npr. kamena volna. Minimalna debelina toplotne izolacije kamene in steklene volne pa je približno ista, saj gre pravzaprav za sorodni toplotni izolaciji. Najmanjšo debelino toplotne izolacije omogoča vakuumska toplotna izolacije, ki se uporablja za izolacijo vesoljskih plovil. Pri tej izolaciji zadostuje že nekaj mm debele folije, je pa ekstremno draga, zato se v gradbeništvu uporablja le kot izolacija materialov.

    Vakuumska folija - najtanjša izolacija
    CaptVakuumska folija je najtanjša izolacija. Omogoča najmanjšo debelino fasade, a se jo zaradi izredno visoke cene uporablja samo za izolacijo posameznih izbranih detajlov. 

    4. Minimalna debelina izolacije glede na ceno

    Ker se cene toplotnih izolacij med seboj precej razlikujejo, bo to zagotovo eden izmed glavnih kriterijev pri izbiri toplotne izolacije. Samo minimalna debelina toplotne izolacije nikoli ni in tudi ne more biti edini kriterij - najmanjšo debelino zagotavlja vakuumska folija, ki pa je tako draga, da se z njo obloži le določene detajle z namenom, da se prepreči toplotni most. Vedno je potrebno iskati ravnotežje med učinkovitostjo in izolativnostjo, ki jo ima toplotna izolacija ter njeno ceno.

    5. Optimalna debelina toplotne izolacije - estetika

    Ker pri določanju vrednosti, kaj je optimalna debelina izolacije, ni enoznačnega odgovora, je eden izmed pomembnih kriterijev odločanja tudi estetski videz hiše, potem ko smo njeno fasado obložili s toplotno izolacijo. Če ima hiša npr. relativno majhna okna, zelo debel sloj toplotne izolacije ni zaželen, saj nas bo pomaknil še bolj v notranjost hiše - dobili bomo globoko in debelo plast fasade, v hiši pa se bomo ob pogledu skozi okna počutili kot v temnem tunelu.

    Velika debelina toplotne izolacije hiše bo vplivala tudi na svetlobo v prostorih.

    6. Debelina izolacije je odvisna od predela hiše

    Ne smemo pozabiti, da je minimalna debelina izolacije zelo odvisna od predela hiše, ki ga bomo obložili z izolacijo. Največja debelina toplotne izolacije mora biti na strehi hiše, saj se skozi streho izgublja največ energije. Tukaj je plast toplotne izolacije 2x - 2,5-krat večja kot drugje. Plast izolacije je prav tako debelejša pri temeljih, kjer je debelina približno ista kot na strehi. Na stenah v kleti v stiku z zemljino je debelina izolacije lahko nekaj cm večja kot na stenah nad terenom.

    Optimalna debelina toplotne izolacije
    Optimalna debelina toplotne izolacije za streho je vsaj dvakrat toliko kot za zunanje stene. 

    7. Cena ne sme biti edini dejavnik

    7.1 Manjša debelina fasade lahko pomeni višje stroške

    Pri izbiri fasade najprej gledamo predvsem na ceno. Vendar cenejša fasada pomeni tanjšo izolacijo in s tem večjo toplotno prehodnost, kar pa se že prvo leto pozna na toplotnih izgubah. Zelo velika debeline fasade prav tako ni pravi odgovor. Na določeni točki - tudi če vgradimo 30 cm debelo fasado ali več - se toplotna prehodnost ne bo bistveno zmanjšala, stroški investicije pa bodo veliki. Za vsak dodaten centimeter izolacije namreč plačamo enako.

    7.2 Cene fasade ne določa samo izolacija

    Če se odločimo za fasado debeline 20 cm, bo investicija v izolacijo predstavljala le 30 % veh stroškov. Vedeti moramo, da cena fasade vključuje tudi stroške prevoza, gradbeni oder, katerega najem se giblje okrog 5 eur/m2, ceno obdelave fasade okrog okenskih in vratnih odprtin. Z 20 cm debelim izolativnim slojem bi plačali le 20 % več, kot bi nas stal 15 cm debel sloj.

    8. Kaj je torej idelna debelina izolacije?

    Najbolj optimalna debelina fasade je med 20 in 25 cm. Če uporabimo XPS, si lahko drznemo tudi manjšo debelino fasade, in sicer slabih 20 cm. Na strehi in temeljih potrebujemo precej večjo debelino, in sicer okrog 30 - 40 cm. Na stenah kleti proti zemljini zadostuje ista debelina izolacije kot drugo, lahko pa si privoščimo tudi kak cm več, izolacija pa mora nujno biti vodoodporna.

    S tako debelino fasade bomo dosegli optimalno izolativnost in še sprejemljivo ceno fasade. Za fasado bi odšteli okrog 55 eur/m2.

    Za natančnejšo ceno fasade svetujemo, da pošljete povpraševanje, ki ga bomo posredovali izkušenim fasaderjem v sistemu MojMojster.

    Strokovni članek 37134
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Fasade, Fasaderstvo?

    Imamo kar 2011 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 2011 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo
    10
    2

    ZID-EKRO Ekrem Ibrišević s.p.


    10
    2

    SORA JARITZ Sanacija, obnova, revitalizacija, adaptacija, d.o.o.


    9.2
    0

    BESI-ING GRADBENA DELA NAIM BYTYQI S.P.


    10
    93

    TIBI TEAM, Tatjana Jezovšek s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane