Za področje

    Balkonska vrata - cena, vrste in dimenzije

    Članek je koristil že 60251+ uporabnikom
    Balkonska vrata povezujejo in hkrati ločujejo notranji in zunanji prostor. Načrtujemo jih na sončni strani dnevnega prostora, da na račun njihove dimenzije pripeljemo v prostor zadostno količino dnevne svetlobe. Poleg zadostne osvetljenosti prostora nam balkonska vrata ponujajo nemoten razgled in stik z zunanjo okolico, saj omogočajo nemoteno prehajanje na balkon ali teraso. Katero vrsto balkonskih vrat torej izbrati? Enokrilna, dvokrilna, PVC ali lesena balkonska vrata? Dimenzije prilagodimo glede na prostor, da v prosto spustimo maksimalno količino svetlobe, a ohranimo občutek zasebnosti. Balkonska vrata ločimo glede na način odpiranja, po materialu, izvedbi in namenu uporabe. V članku je zajeta delitev glede na način odpiranja in material.
    Strokovni članek 60251
    priljubljen
    balkonska vrata
    Imamo kar 452 izvajalcev za področje Vhodna vrata:

    1. Vrste balkonskih vrat

    1.1 Fiksna balkonska vrata

    Poseben tip balkonskih vrat so fiksna balkonska vrata, ki spadajo na račun svoje dimenzije v kategorijo vrat in ne omogočajo odpiranja vratnega krila. Pozicioniramo jih na mestih, kjer ni potrebno prezračevanje prostora. Poglavitna funkcija fiksnih balkonskih vrat je osvetlitev prostora.

    1.2 Enokrilna balkonska vrata

    Enokrilna balkonska vrata predstavljajo najpogostejšo vrsto balkonskih vrat. Enokrilna balkonska vrata vsebujejo zelo malo potencialnih točk za prepuščanje zraka, zato so toplotne in ventilacijske izgube skozi njih manjše v primerjavi z dvokrilnimi balkonskimi vrati. Balkonsko vratno krilo ima dve možnosti odpiranja: odpiranje na nagib (kip) in polno odpiranje vratnega krila. Možne so tudi različne izvedbe enokrilnih balkonskih vrat: enokrilna balkonska vrata s fiksno nadsvetlobo, enokrilna balkonska vrata z nadsvetlobo na kip in enokrilna balkonska vrata s fiksno stransko svetlobo. Običajne dimenzije enokrilnih balkonskih vrat so 1000 x 2100 mm (š x v).

    1.3 Dvokrilna balkonska vrata

    Dvokrilna balkonska vrata se zaradi svojih dimenzij namestijo tam, kjer je prostor nekoliko večji in nam omogoča nemoteno odpiranje in zapiranje. V primerjavi z enokrilnimi imajo dvokrilna balkonska vrata nekoliko slabše tesnjenje in tako bistveno več točk za prepuščanje zraka. Običajna, povprečna dimenzija dvokrilnih balkonskih vrat je 2000 x 2100 mm (š x v).

    1.3.1 Dvokrilna balkonska vrata z vmesnim pokončnikom

    Dvokrilna balkonska vrata z vgrajenim vmesnim pokončnikom omogočajo odpiranje obeh vratnih kril v horizontalni in vertikalni smeri. Maksimalna dimenzija balkonskih vrat z vmesnim pokončnikom je 2500 x 2200 mm.

    1.3.2 Dvokrilna balkonska vrata brez vmesnega pokončnika

    Pri dvokrilnih balkonskih vratih brez vmesnega pokončnika se obe krili odpirata horizontalno v prostor, vendar le eno od njih vertikalno. Maksimalna dimenzija balkonskih vrat brez vmesnega pokončnika je 2000 x 2200 mm.
    Dvokrilna balkonska vrata brez vmesnega pokončnika

    1.4 Drsna balkonska vrata oz. panoramska stena

    Pojma balkonska drsna vrata in panoramska stena sta skoraj identična. Gre za balkonska vrata večjih dimenzij, ki jim z drugo besedo pravimo tudi panoramska stena.

    1.4.1 Dvižno drsna panoramska stena

    Pri panoramskih stenah v dvižno drsni izvedbi se drsno krilo pred odprtjem narahlo dvigne in nato po okenskih vodilih drsi mimo fiksnega dela. Krili nista v isti ravnini, vendar se kljub temu stena zapre fiksno in je toplotno dobro izolirana ter nudi prijetno klimatsko ugodje. Dvižno drsni sistem panoramske stene je primeren za razpone večjih dimenzij. Maksimalna priporočena dimenzija je cca. 4000 x 2400 mm.

    1.4.2 Nagibno drsna panoramska stena

    Za nagibno drsni sistem je značilno, da se panoramska stena odpira izvlečno drsno tako, da se krilo najprej odpre samo kot pri zračenju (na nagib – ventus), nato pa se še krilo izvleče spodaj. Tako lahko krilo drsi mimo fiksnega dela kljub temu, da sta obe krili v isti ravnini. Za nagibno drsno izvedbo panoramske stene se priporoča maksimalna dimenzija 3200 x 2200 mm.

    1.4.3 Balkonska drsna vrata - zložljiva

    Zložljiva balkonska drsna vrata so sestavljena iz več segmentov oz. panelov, ki se odpirajo sklopno po sistemu harmonike in zlagajo sproti v samem prehodu. Pri zložljivi panoramski steni je možnih več načinov in smeri odpiranja: odpiranje vseh panelov na eno stran, delno odpiranje panelov v levo stran ali delno odpiranje panelov v desno stran. Maksimalna priporočljiva dimenzija zložljive panoramske stene je 4800 x 2200 mm.
    Balkonska drsna vrata zložljiva

    2. Materiali in zasteklitev balkonskih vrat

    Za material balkonskih vrat se uporablja PVC, les, ALU in tudi kombinacija les-ALU. Za zasteklitev se uporablja dvoslojno ali troslojno izolacijsko steklo. Pri materialih okvirjev so na voljo različne barve, modeli in drugi dekorativni elementi, ki polepšajo vaš dom. Ker balkonska vrata sodijo v skupino zunanjih vrat, mora njihov videz sovpadati z zunanjo podobo objekta. Izbira materiala balkonskih vrat je tako odvisna od celotne zasnove in podobe objekta, na izbiro uporabnikov pa vsekakor vpliva cena.

    2.1 PVC balkonska vrata

    Balkonska vrata - PVC veljajo, enako kot pri oknih in vhodnih vratih, za najcenejša na tržišču. V primerjavi z lesom, je pvc tudi do 40% cenejši, nudi bolj enostavno vzdrževanje in nego ter je odlično odporen na zunanje vplive.

    2.2 Lesena balkonska vrata

    Lesena balkonska vrata se odlično podajo k objektom z leseno fasado. Z različnimi vrstami lesa na balkonskih vratih in fasadi lahko dosežemo zanimiva kontrastna nasprotja. Velja pa les za dražji material od PVC-ja, je tudi manj odporen na zunanje vplive in zahteva nekoliko več vzdrževanja.

    2.3 ALU in les-ALU balkonska vrata

    Aluminijasta in les-ALU balkonska vrata veljajo na tržišču za najdražja, tudi do 100% več, v primerjavi s PVC balkonskimi vrati. Že res, da so glede mehanskih lastnosti na vrhu med vsemi materiali, vendar pa raziskave kažejo, da se uporabniki za njih odločajo bolj poredko, ravno zaradi visoke cene.

    3. Balkonska vrata - cena

    Za konec so podane še cene enokrilnih in dvokrilnih balkonskih vrat glede na material in vrsto zasteklitve.
     
    Opomba: cene so povprečne in se razlikujejo od proizvajalca. V ceno ni vštet DDV, stroški montaže in dodatni morebitni popust!

    3.1 Enokrilna balkonska vrata dimenzije 1100 mm x 2100 mm

    Koliko stanejo enokrilna balkonska vrata? Cena enokrilnih PVC balkonskih vrat z dvoslojno zasteklitvijo je 225€, s troslojno zasteklitvijo pa 270€. Za enokrilna lesena balkonska vrata z dvoslojno zasteklitvijo boste odšteli 345€, s troslojno zasteklitvijo pa 460€. Cena les-ALU enokrilnih balkonskih vrat z dvoslojno zasteklitvijo je 575€, s troslojno pa 690€.

    3.2 Dvokrilna balkonska vrata dimenzije 1800 mm x 2100 mm

    Koliko stanejo dvokrilna balkonska vrata? Cena dvokrilnih PVC balkonskih vrat z dvoslojno zasteklitvijo je 430€, s troslojno pa 560€. Cena lesenih dvokrilnih balkonskih vrat z dvoslojno zasteklitvijo je 595€, s troslojno zasteklitvijo pa 795€. Za kombinacijo materiala les-ALU dvokrilnih balkonskih vrat z dvoslojno zasteklitvijo pa boste odšteli 995€, s troslojno zasteklitvijo pa 1190€.

    3.3 Drsna balkonska vrata - cena

    Koliko stanejo drsna balkonska vrata? Cena drsnih balkonskih vrat je najbolj odvisna od tipa drsnih vrat. Na voljo so dvižno drsna balkonska vrata, drsno nagibna balkonska vrata in drsno zložljiva balkonska vrata. Za njih boste odšteli med 550 do 1300 EUR.

    Dvokrilna balkonska vrata brez vmesnega pokončnika

     

    Strokovni članek 60251
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vhodna vrata?

    Imamo kar 452 izvajalcev za področje Vhodna vrata:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 452 izvajalcev za področje Vhodna vrata
    10
    2

    SPLOŠNO MIZARSTVO DUŠAN FIDLER S.P.


    10
    32

    Hörmann Slovenija, d.o.o.


    9.1
    0

    AL-PLAST, proizvodnja in montaža stavbnega pohištva d.o.o.


    8.6
    0

    PORTAL INŽENIRING,d.o.o. Koper


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane