Za področje

    Steklo na vratih, da ali ne?

    Članek je koristil že 7301+ uporabnikom
    Steklo dandanes sodi med široko uporabljen material, ne le za okna, temveč tudi za vrata. Lahko so to vhodna vrata, notranja vrata ali celo garažna vrata. Vstavljeni stekleni paneli v vratih, razbijejo monotonost materiala in polnega vratnega krila ter doprinesejo k večji raznolikosti in razgibanosti. Na voljo je velika izbira stekel za vrata, ki so narejena po posebnih postopkih. Katere vrste stekel so na voljo? Kakšne so prednosti in slabosti stekel na vratih? Kakšna je cena v primerjavi s klasičnimi, navadnimi vrati, kjer vratno krilo ni polnjeno s steklenimi paneli? Vse to sledi v nadaljevanju članka.
    Strokovni članek 7301
    Steklo na vhodnih vratih pripomore k večji osvetljenosti vhodnega prostora
    Imamo kar 452 izvajalcev za področje Vhodna vrata:

    1. KATERO STEKLO IZBRATI?
    Steklo spada med zelo pogosto, praktično in elegantno obliko vratnega polnila. Izbor steklenih polnil je v današnjem času zelo razširjen, ne le za vrata, ampak tudi za ostalo notranjo opremo in pohištvo. Ko govorimo o steklenih polnilih za vrata, se v prvi fazi najbolj orientiramo na notranja vrata, saj je v primerjavi z vhodnimi vrati, paleta izdelkov veliko bolj široka. Kaljeno steklo spada med najbolj pogosto uporabljeno steklo. Kaljeno steklo je po posebnem postopku termično obdelano steklo in zaradi tega bolj močno ter odporno na poškodbe in praske. Posebnost kaljenega stekla je, da lahko nanj nanašamo barvo, zato se lahko z izdelovalcem predhodno zmenimo glede posebne vrste poslikave, določenega vzorca, ornamenta.

    Obdelava stekla
    Pri obdelavi stekla se uporablja nekaj vrst graviranja, zato nekatera stekla za vrata izgledajo kot kristal s poslikavo, v različnih odtenkih barv. Pri postopku graviranja se uporablja laser, zato poslikavo imenujemo laserska poslikava. Laser velja za izjemno natančno orodje, zato so praktično vsa naročila uporabnikov izvedljiva. Naslednja vrsta graviranja je postopek, pri katerem je steklo na vratih podobno tankemu ledu. Tretja vrsta graviranja je diamantna, saj pusti poslikavo na steklu v mat barvi. Pri tem postopku se steklo gravira z orodjem, katerega konica vsebuje diamant. Ker je diamant veliko močnejši od stekla, se na steklu ustvari poseben barvni učinek.

    2. ZUNANJA VRATA
    Ko je govora o zunanjih vhodnih vratih, so mnenja glede uporabe stekla zelo deljena. Ker gre za vhodna vrata, ki razmejujejo naš notranji, intimni prostor in zunanji prostor je najbolje, da pred nakupom steklenih vrat temeljito razmislimo.

    Prednosti
    Prednost vhodnih vrat z vstavljenim steklenim panelom je vsekakor osvetljenost vhodnega prostora in izgled samih vrat. Na račun stekla v vhodnih vratih vam svetloba prehaja v notranjost objekta, zato je okno v vhodnem prostoru po eni strani nepotrebno. Druga prednost je vizualni izgled vhodnih vrat, steklo s svojo teksturo, še posebej če vsebuje dodatne vzorce in ornamente.

    Slabosti
    Med slabosti uporabe stekla v vhodnih vratih prištevamo večje toplotne izgube iz prostora. Kot vemo, se največ toplote v objektu izgubi prav skozi steklene površine. Če že imamo veliko željo izbire vhodnih vrat s steklenimi paneli, raje izberemo čim manjše steklene površine.

    3. NOTRANJA VRATA
    V primerjavi z vhodnimi vrati, je izbor stekla za notranja vrata nekoliko večji. Priporoča se uporaba kaljenega stekla, ki velja za varnostno, saj se ob morebitnem zlomu razleti na majhne kose s topimi robovi. V kategoriji notranjih vrat, se lahko odločimo za klasična notranja vrata z odprtino za steklo ali za v celoti steklena notranja vrata, ki so pritrjena na masivni podboj. Možnost uporabe stekla je tako večja kot pri zunanjih, vhodnih vratih, saj se za vhodna vrata zelo redko uporablja celotno zastekljeno vratno krilo. Kot omenjeno že prej, se steklo zaradi varnosti kali, lahko se ga gravira, peska ali oblepi s posebno folijo.

    Tako kot pri zunanjih, vhodnih vratih, potrebujemo pri izbiri stekla za notranja vrata ustrezen razmislek. Priporočljivo je, da izberemo takšno steklo, ki se bo kar najbolje podalo s celotnim notranjim prostorom. Med prednost v primerjavi z vhodnimi vrati sodi dejstvo, da pri notranjih steklenih vratih ni treba v tolikšni meri upoštevati toplotnih izgub, saj je temperatura notranjih prostorov približno enaka. Pazimo le, kam namestimo steklena notranja vrata, da ne izgubimo določene zasebnosti oz. intimnosti. V nasprotnem primeru si omislimo notranja  vrata z manjšimi steklenimi površinami, lahko pa ostane vratno krilo tudi v celoti zastekljeno. Potrebno je izbrati le primerno vrsto prozornega ali matiranega stekla, skozi katerega je direktni pogled onemogočen, se pa še vedno ohrani določen prehod svetlobe za dodatno osvetlitev drugih prostorov.

    4. CENE STEKLENIH VRAT
    Steklo v vratih vsekakor vpliva na končno ceno izdelka. Cena je odvisna od vrste stekla, dimenzij steklenih površin, zahtevnosti montaže steklenih panelov v vrata in podobno.
    V povprečju je cena vrat s steklom višja za 35%, odvisno od že zgoraj naštetih dejavnikov. Nekatere cene so višje tudi za 70%. Če boste za osnovno različico klasičnih notranjih furniranih vrat odšteli približno 250€, bo cena takih vrat s steklom približno 320€, odvisno seveda od vrste stekla in njegovih dimenzij. Cena je torej višja za približno 30%.

    Notranja krilna vrata z matiranim (satiniranim) steklom
    Notranja krilna vrata z matiranim (satiniranim) steklom


    Strokovni članek 7301
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vhodna vrata?

    Imamo kar 452 izvajalcev za področje Vhodna vrata:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 452 izvajalcev za področje Vhodna vrata
    8.9
    6

    CANIPOW Kaja Špruk s.p.


    8.9
    0

    GVT d.o.o., okna, notranja vrata in protivlomna vrata


    8.9
    56

    Euro M&M d.o.o.


    8.9
    1

    ROBNIK, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane