Za področje
    Porotherm1

    Mala čistilna naprava, cena čistilne naprave za hišo

    Članek je koristil že 14182+ uporabnikom
    Se vaš objekt nahaja na območju brez urejene javne kanalizacijske mreže? Mala čistilna naprava velja za rešitev pri odvajanju odpadnih voda na lokacijah, kjer ni zgrajeno javno kanalizacijsko omrežje zaradi oddaljenosti in majhnosti določenega kraja ali drugih vzrokov. Za odvod odpadnih voda morajo na tistih krajih poskrbeti lastniki sami in sicer z namestitvijo male komunalne čistilne naprave, ki na parceli ne zavzame veliko prostora. Mala komunalna čistilna naprava tako velja za najboljšo rešitev proti onesnaževanju naravne vode.
    Strokovni članek 14182
    s5 projekt
    Imamo kar 205 izvajalcev za področje Male čistilne naprave:

    1. Ali za čistilno napravo potrebujem gradbeno dovoljenje?

    Male čistilne komunalne naprave se po zakonu obravnava kot enostavne objekte, zato za njihovo vgradnjo in izvedbo ne potrebujemo posebnih dovoljenj. Lastnik javi postavitev čistilne naprave le območnemu upravljalcu komunalnih storitev. Dimenzije in z njo povezana prostornina čistilne naprave je odvisna od števila ljudi, ki jim je naprava namenjena, od porabe vode in od dejavnosti, ki se vršijo v določenem objektu.

    2. Katero čistilno napravo kupiti?

    Uporabniki, ki se odločajo za instalacijo male komunalne čistilne naprave, imajo na voljo tri tipe proizvodov: biološko, rastlinsko in lagunsko malo komunalno čistilno napravo. Ne glede na to, za kateri tip hišne čistilne naprave gre, je cilj enak - odpadna voda se mora očistiti do takšnega stanja, da je možno njeno odvajanje nazaj v okolje, brez nepotrebnega onesnaževanja. Taka očiščena voda se lahko uporablja za zalivanje zelenic in pranje površin.

    Med prednosti malih hišnih čistilnih naprav prištevamo enostavno tehnologijo, zanesljivo delovanje, učinkovito čiščenje, majhno porabo energije, majhno količino blata in manjšo občutljivost na hidravlično nihanje ter biološke obremenitve. Edino slabost čistilne naprave predstavlja velik gibljivi del - elektromotor, ki lahko povzroči probleme, če je naprava nepreverjena.

    s5 projekt2.jpg

    3. Vgradnja čistilne naprave

    Običajne dimenzije male čistilne naprave za hišo so 216 x 150 x 250 cm (d,š,v). Montaža čistilne naprave se izvaja ob objektih, ki jih ne moremo priključiti na urejeno javno kanalizacijsko omrežje ali pa so ti objekti na lokaciji varovanja pitne vode in bi bila gradnja greznice ekološko nesmotrna oziroma neustrezna. Mala čistilna naprava je narejena iz samonosilne umetne maseter ojačana s posebnimi elementi. Napravo vkopljemo v neizrabljena tla in jo zasipamo do višine 5 cm pod zgornjim robom, da postane čim manj opazna. Pokrov čistilne naprave je pohoden in v nekaterih primerih tudi povozen. Priporočena je vgradnja male čistilne naprave čim bližje hiši, v maksimalnem radiju 10m.

    4. Kako se vzdržuje mala komunalna čistilna naprava?

    Mala čistilna naprava deluje neprestano in je ni potrebno dnevno oskrbovati, saj jo sestavljajo materiali, ki so na dolgi rok zelo odporni na vplive iz okolja. Male čistilne naprave se največ uporabljajo v poliestrski različici, na voljo pa so tudi betonske. Stroške delovanja hišne čistilne naprave predstavlja le poraba električne energije, potrebna za pogon. Ta strošek lahko primerjamo z velikostjo stroškov porabe navadne žarnice.

    5. Čistilne naprave - cena

    Koliko stane mala čistilna naprava? Cena čistilne naprave in stroški delovanja male hišne čistilne naprave, so bistveno ugodnejši od cene priklopa na javno kanalizacijo, še posebej na podeželju. Uporabniki so v prednosti že pri tekočih stroških, ki dandanes na letni ravni znašajo od 60 – 80€/leto, medtem ko se stroški javne kanalizacije gibljejo okrog 130€.

    Cena male čistilne naprave je odvisna od vrste, števila uporabnikov v hiši in proizvajalca malih čistilnih naprav. Število oseb v gospodinjstvu je prvi pomemben podatek, ki nam nudi osnovo za nadaljne postopke pri izbiri in nakupu male čistilne naprave. Cene malih hišnih čistilnih naprav se gibljejo v rangu med 2000 in 2500€. Pri tem je upoštevan podatek do 5 oseb v skupnem gospodinjstvu.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja ECOFIX.SI, d.o.o.

    Ste specializirano podjetje za čistilne naprave in zbiralnike deževnice. Katere vrste čistilnih naprav ponujate?

    Pri nas lahko investitorji izbirajo med biološko čistilno napravo Oxyfix (4 PE-200 PE), čistilno napravo X-PERCO, ki deluje brez elektrike,  ter večjo čistilno napravo Airoxy (do 4000 PE).

    Čemu sploh je namenjena čistilna naprava?

    Glavna naloga čistilne naprave je čiščenje odpadne vode, ki nastaja v gospodinjstvu. Vgradnja čistilne naprave je primerna na področju, kjer objekt nima urejenega kanalizacijskega omrežja. Poleg tega je potrebno ustrezno razmisliti, katero vrsto čistilne naprave izbrati za vaš objekt. V prvi vrsti je potrebno upoštevati velikost gospodinjstva-število oseb, ki stalno živijo v hiši. Čistilne naprave S5 PROJEKT so enostavne za vgradnjo, imajo velik volumen, kar vpliva na pogostost praznjenja in v sami notranjosti nimajo nobenega električnega dela. So enostavne za uporabnika in dosegajo izjemne rezultate čiščenja odpadne vode. Nudimo vam svetovanje pri pravilni izbiri tipa čistilne naprave, vršimo dobavo in montažo ter tudi vgradnjo v kolikor stranka želi storitev na ključ.

    Kakšna je ocenjena investicija v čistilno napravo?

    Cena čistilne naprave je odvisna od tipa čistilne naprave, načina vgradnje (povozna ali pohodna opcija) in velikosti. Ocenjena srednja vrednost investicije, vključno z dobavo in vgradnjo čistilne naprave se giblje okrog 2800€.
    ga. Saša, ECOFIX.SI, d.o.o.

    Strokovni članek 14182
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Male čistilne naprave?

    Imamo kar 205 izvajalcev za področje Male čistilne naprave:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 205 izvajalcev za področje Male čistilne naprave
    9.6
    1

    Tadej Šverko s.p., urejanje okolja


    9.8
    29

    LEO BAU d.o.o


    10
    17

    T Matom d.o.o.


    8.9
    4

    Izkopi, prevozi in urejanje okolja, Drago Slanič s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane