Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Rastlinska čistilna naprava

    Članek je koristil že 9500+ uporabnikom
    Rastlinska čistilna naprava predstavlja eno od možnih rešitev pri čiščenju odpadnih vod iz gospodinjstev, po tehnologiji pa vseeno spada med biološko vrsto čistilnih naprav. Rastlinska čistilna naprava na parceli enodružinske hiše zavzame slabih 10m2 površine, kar je več kot biološka in lagunska čistilna naprava. Najpomembnejša značilnost rastlinske čistilne naprave je, da temelji na sonaravnih metodah in za delovanje ne potrebuje električne energije. To je eden glavnih razlogov za vse večjo popularnost in povpraševanje po rastlinskih čistilnih naprav.
    Strokovni članek 9500
    rastlinska cistilna naprava
    Imamo kar 200 izvajalcev za področje Male čistilne naprave:

    1. Rastlinska čistilna naprava je vsestranska

    Rastlinske čistilne naprave krasi širok spekter uporabe. Uporabljajo se za čiščenje odpadnih voda iz naselij, enodružinskih hiš, kmetij, raznih turističnih obrti, naravnih parkov, manjših industrijskih obratov. Še posebej pride v poštev njihovo delovanje na območjih Nature 2000, saj v rastlinskih čistilnih napravah poteka tudi terciarno čiščenje, pri katerem se odstranjujejo patogene bakterije in določena hranila. Na območjih Nature 2000 je za delovanje malih čistilnih naprav potrebno pridobiti naravovarstveno soglasje ARSA.

    2. Značilnosti rastlinske čistilne naprave

    Rastlinska čistilna naprava ima številne pozitivne značilnosti. Uspešno zmanjšuje število bakterij, odstranjuje spojine dušika, fosforja, težkih kovin in drugih strupenih zmesi. Obratovanje in vzdrževanje rastlinske čistilne naprave sta enostavna, za večje potrebe ljudi in obremenitve se lahko po želji enostavno dogradi, lepo se spaja z okolico.

    3. Kako deluje rastlinska čistilna naprava?

    3.1 Biološka ali rastlinska čistilna naprava?

    Glavna razlika med biološko in rastlinsko čistilno napravo je v pretakanju vode po napravi. Pri rastlinski čistilni napravi se voda pretaka gravitacijsko, brez prečrpavanja s pomočjo kompresorja, zato potrebujemo za njeno uspešno delovanje nagnjen teren. To predstavlja prednost v smislu vgradnje, delovanja in vzdrževanja rastlinske čistilne naprave, saj so vsi stroški manjši kakor pri biološki čistilni napravi.

    3.2 Sestavni deli rastlinske čistilne naprave

    Rastlinska čistilna naprava je sestavljena iz dveh zaporedno vezanih gred, v katerih se pretaka odpadna voda pod površjem, kar preprečuje nastanek smradu in razvoj raznih insektov. Odpadna voda se preteka skozi substrat, na katerem so zasajene rastline. Substrat sestavlja mešanica različnih frakcij drobljenca. Oba bazena s substratom sta obdana s hidroizolacijo. Substrat vsebuje veliko mikroorganizmov, ki skrbijo za čiščenje, rastline na vrhu pa še dodatno pripomorejo k čistoči vode. Pri celotnem procesu gre za kombinacijo kemijskega, fizikalnega in biološkega čiščenja. Gre za izjemen postopek, saj je voda lahko ob izstopu tudi do 99% bolj čista kot pri vstopu v napravo. Praviloma velja povprečje čistosti vode 85%. Enako je v zimskem času, čeprav je rastlinja bistveno manj. Prečiščena voda iz rastlinske čistilne naprave se uporablja za zalivanje trate in sadovnjakov, ne priporoča pa se zalivanje vrtnin.

     

    Rastlinska čistilna naprava prerez
    Shematični prerez delovanja in materialov rastlinske čistilne naprave. 

    4. Vrste rastlinske čistilne naprave

    4.1 Površinski in podpovršinski tok vode

    Izbiramo lahko med dvema vrstama rastlinske čistilne naprave: s površinskim in podpovršinskim tokom vode. Rastlinska čistilna naprava s površinskim tokom potrebuje za enako moč čisščenja več površine kot rastlinska čistilna naprava s podpovršinskim tokom. Njihova slabost je tudi okrnjeno delovanje pri nizkih temperaturah, ko voda zamrzne. Glavna prednost, ki jo ima rastlinska čistilna naprava s površinskim tokom je estetski videz, zaradi katerega v prostoru delujejo kot privlačen zunanji okras. Rastline v zunanji rastlinski napravi lahko plavajo kar na vodi. Za to vrsto rastlinske čistline naprave so primerne vrste rastlin plavajoče hijacinte, in vodne leče ali take, ki so s koreninami pritrjene na dno, npr. navadni trst ali širokolistni rogoz. 

    4.2 Vsaka rastlinska čistilna naprava potrebuje rastline

    Rastlinska čistilna naprava ima, kot to pove že njeno ime, rastline. Te poskrbijo za produkcijo mikroorganizmov, s tem ko jim nudijo površino za pritrjanje in razgrajujejo odvečne organske snovi, ki jih mikrobi potrebujejo za svojo rast. Rastline s svojimi koreninami izločajo aminokisline, encime, skladkorje in druge snovi, ki spodbujajo razmnoževanje koristnih mikrobov. Mikroorganizmi so pomembni del rastlinske čistilne naprave - potrebuje jih čisto vsaka. Pomagajo namreč pri čiščenju vode, saj razgrajujejo ogljik, dušik, železo in žveplo. 

    5. Rastlinska čistilna naprava v gospodinjstvih

    Rastlinska čistilna naprava mogoča, da sami poskrbimo za očiščenje vode, ki jo uporabljamo za umivanje in splakovanje stranišča, preden se ta vrne v okolje. Če živite v kraju brez urejenega javnega kanalizacijskega omrežja, pride sploh prav. Na ta način rastlinske čistilne naprave prihranijo nekaj energije, ki je sicer porabljena za očiščenje vode. Rastlinska čistilna naprava je sestavljena iz kompostne, filtrirne, čistilne, porivne grede, vsedalnika in bazena z vodo. Če jo postavite ob hišo, deluje zelo trendovsko in estetsko ter v prostor vnese eksotiko. Vedeti pa morate, da boste zanjo potrebovali kar nekaj prostora. Hišna rastlinska čistilna naprava potrebuje približno 10 m2 prostora. 

    Rastlinska čistilna naprave ne potrebuje veliko vzdrževanja. Redno morate odstranjevati mulj, pregledati cevi in jaške ter letno pokositi rastline. Sicer z njo ni veliko dela. Za gradnjo rastlinske čistilne naprave ne potrebujete gradbenega dovoljenja. 

    6. Rastlinska čistilna naprava - cena

    Začetna cena rastlinske čistilne naprave je nekoliko višja od bioloških. Začne se pri 3000€ in navzgor, odvisno od velikosti čistilne naprave in drugih dejavnikov.

    Strokovni članek 9500
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Male čistilne naprave?

    Imamo kar 200 izvajalcev za področje Male čistilne naprave:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 200 izvajalcev za področje Male čistilne naprave
    10
    8

    Grafam d.o.o.


    9.8
    3

    NB TECH, Nejc Bogataj s.p.


    9.7
    2

    UniTim, Prevozne Storitve, Matija Tratnik s.p.


    10
    1

    CGP JAKLIČ, Iztok Jaklič s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane