Za področje

    Domača komunalna oprema: lovilec olja, greznica, mala čistilna naprava in še več

    Članek je koristil že 3628+ uporabnikom
    Za pravilno upravljanje z meteornimi vodami, deževnico in odplakami je pri hiši potrebna cela vrsta domačih komunalnih naprav: od lovilca olj, greznice, do čistilne naprave in peskolova. Raziskali smo katere so najbolj primerne komunalne naprave in za kaj se uporabljajo.
    3628
    greznica

    1. Male čistilne naprave

    Domača čistilna naprava je okoljsko ozaveščena izbira, kadar nimamo možnosti priključka na javno kanalizacijsko omrežje, po novem zakonu pa je tudi obvezna. Izbira čistilnih naprav je velika: od greznic za fekalije brez odtoka, večprekatnih greznic do popolnoma bioloških malih čistilnih naprav. Domača čistilna naprava omogoča temeljito čiščenje hišnih odplak, ki so nato speljane v ponikalni sistem ali površinski vodotok.

    Pred odločitvijo katero čistilno napravo izbrati se posvetujte s strokovnjakom, svetujejo v podjetju Gramikom. Ta vam bo pomagal izbrati pravilno velikost čistilne naprave glede na število oseb, mesto postavitve, potrebne certifikate, ponikalni sistem ter napravo, ki ima najugodnejšo razmerje med kvaliteto in ceno.

    mala čistilna naprava.png
    Shema delovanja male čistilne naprave. Vir: čistilna-naprava.si 

    2. Zbiralniki deževnice

    Ste vedeli, da kar za 98% dnevnih potreb po vodi ne potrebujemo pitne vode? Z zbiranjem in uporabo deževnice tako prispevamo k varovanju okolja, hkrati pa je deževnica veliko primernejša za zalivanje vrta, pranje avtomobila, splakovanje wc-ja, pomivanje posode in pranje perila, saj ne vsebuje klora ali mineralov. Z zbiralnikom deževnice privarčujemo tudi do 50€ mesečno.

    Vse kar potrebujete za zbiranje deževnice je lovilna površina (streha ali naravni vir), za katero se priporoča okoli 1000L na 25 - 45 m2 zbiralne površine. Sledijo zbiralne cevi (žleb), peskolov, kjer se ločujejo nečistoče, filter in zbiralnik za deževnico. Zbiralnik vsebuje fini filter, preliv in sesalni priključek. Za celotne potrebe običajnega gospodinjstva boste potrebovali okoli 12 000 litrski zbiralnik.

    zbiralnik deževnice.jpg
    Deževnica s strehe preko žlebov in cevi teče v zbiralnik deževnice, kjer jo lahko koristno uporabimo.

    3. Greznice

    Če nimamo možnosti priključka na javno kanalizacijo ali izgradnje male čistilne naprave, je obvezna izgradnja greznice. Greznica služi zbiranju fekalne vode, zato je potrebno vsake toliko naročiti tudi praznjenje greznice. Ločimo zbiralne greznice, ki so brez prekatov in brez iztoka ter dvoprekatne greznice in triprekatne greznice z pripravljenimi vtoki in/ali iztoki. Najnovejše pvc greznice zagotavljajo 100% vodotesnost, obstojnost materiala do 50 let in visoko trdnost, hkrati pa jih je možno enostavno vgraditi. Nekatere večprekatne greznice je možno nadgraditi tudi v biološko čistilno napravo.

    4. Lovilci olja in maščob

    Da preprečimo onesnaževanje podtalnice ali drugih virov vode, uporabljamo lovilce olj in maščob. Lovilec olja loči deževnico od lahkih tekočin, kot so olja in goriva. Vgraditi ga je potrebno v vsako večje asfaltirano parkirišče, mehanične delavnice, avtopralnice in ostala mesta kjer obstaja možnost razlitja ogljikovodikov. Lovilce maščob pa uporabljamo za ločevanje maščob in olja organskega izvora v gostinskih lokalih, kjer se jih montira pred iztokom v kanalizacijo.

    lovilec maščob.jpg
    Lovilec maščob pomaga prestrezati organska olja, preden pridejo v kanalizacijo. Vir: čistilna-naprava.si  

    5. Prečrpalni jaški

    Kadar je iztok odpadnih vod iz hiše pod nivojem kanalizacijskega omrežja, je potrebna uporaba prečrpalnega jaška, ki odplake prečrpava na višji nivo. Velikost jaška in moč črpalke sta odvisna od števila stanovalcev v objektu. Prečrpalni jašek vsebuje rezervoar, črpalko, vodila za črpalko, ventile in krmilno omarico.

    6. Ponikalni sistemi

    Za hitro odvajanje meteorne vode v zemljo, da se izognemo zastajanju vode in poplavljanju, je včasih potrebno vgraditi posebne ponikovalne sisteme, pojasnjujejo v Gramikom. Ti sistemi so sestavljeni iz ponikovalnih filtrov ter modulov, ki jih preprosto zlagamo in z njimi sestavimo željeno velikost ponikovalnice. Ob minimalnem nasutju 25 cm, je takšna ponikovalnica povozna za osebna vozila, z nasutjem 50cm in več pa tudi za tovorni promet.

    7. Vodomerni jaški

    Za enostaven in v vseh letnih časih dostopen vodni števec, ga je potrebno zaščititi z vodomernim jaškom. Odprto dno jaška omogoča vstop toplote iz zemlje, pokrov pa varuje vodomer proti mrazu v zimskih pogojih. Vodomerni jaški se vgrajujejo na proste površine – zelenice ali povozne površine, od koder je vodni števec lahko dostopen za odčitavanje ali servisiranje.

    8. Peskolovi

    Peskolovi filtrirajo oz. odstranjujejo grobe delce iz deževnice, preden ta priteče v zbiralnik deževnice. Peskolov filtrira kamenčke, pesek, listje, manjše veje, manjše živali in druge smeti. V peskolov je možno vgraditi tudi nerjaveči filter za listje, ki ga lahko enostavno čistimo.

    3628
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Male čistilne naprave?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane