Za področje

    Biološka čistilna naprava

    Članek je koristil že 8898+ uporabnikom
    Biološka čistilna naprava je ena od treh vrst malih čistilnih naprav, za katero se lahko odločite pri odvajanju odpadnih vod iz gospodinjstva na vaši parceli. Bio čistilna hišna naprava temelji na aerobnem in anaerobnem čiščenju. Vzdrževanje biološke čistilne naprave ni zahtevno. Reden servis naprave se opravi le 1x letno v primeru naprav, ki delujejo brez električne energije pa servis sploh ni potreben. Za pravilno delovanje naprave je potrebno zagotoviti pravočasen odvoz mulja (20-30cm), ki se nabere v usedalniku oz. kompenzacijskem jašku naprave, da ne pride do zastajanja in nabiranja blata in povzročitve smradu( z upihovanjem zraka vedno nastane vonj zaradi pritiska, ki se ustvarja pri upihu v sistemu, pri čistilni napravi, ki deluje na anaerobni sistem tega problema ni). Pri nakupu biološke čistilne naprave bodite pozorni na skladnost naprave z veljavno zakonodajo (seznam je na GZS) in da vsebuje dovolj velik zalogovnik blata, kar vpliva na pogostost praznjenja. Velikost zalogovnika določi komunalno podjetje, ki izvaja praznenje enkrat na 1, 2 ali 3 leta ter seveda nujne intervencije v kolikor je potrebno.
    Strokovni članek 8898
    SBR model biološke čistilne naprave
    Imamo kar 205 izvajalcev za področje Male čistilne naprave:

    Biološka hišna čistilna naprava - vrste in materiali 

    Na tržišču vam proizvajalci ponujajo dve vrsti bio čistilnih naprav: sekvenčni biološki reaktor (SBR) in napravo s plavajočimi delci. Za majhne biološke čistilne naprave se največ uporabljata polietilen in poliester. Druga materiala sta še beton in inoks.

    SBR model BIO čistilne naprave

    Prvi model biološke čistilne naprave temelji na sekvenčnem delovanju, čiščenje odpadnih vod poteka v enem prekatu, dotok vode pa je urejen v drugem prekatu. Na ta način se odpadna voda očisti v 12 – 24 urah, še preden doseže podtalnico.

    BIO čistilna naprava s plavajočimi delci

    Bio čistilna naprava s plavajočimi delci ima urejeno pretočno čiščenje odplak, kar pomeni, da v napravo doteka enaka količina odpadne vode kot je odteka iz nje. Pri tem načinu lahko pride do težav in preobremenitev cevi ob povečanem dotoku vode.

    4.jpg
    Vgradnja biološke čistilne naprave.

    Mala biološka čistilna naprava - delovanje

    Pri biološki čistilni napravi gre za princip aerobnega in anaerobnega čiščenja odpadne vode. Odpadna voda iz gospodinjstva priteče v malo čistilno napravo in se začne zbirati v prvem prekatu, ki je zbiralnik blata (usedalnik). S pomočjo črpalke kompresorja se prečrpa določena količina odpadne vode iz usedalnika v drugi prekat – aeracijski prekat. Pri tem procesu se vklopi prvi ventil. V aeracijski prekat se preko kompresorja začne dovajanje zraka - mikro mehurčkov, kjer nadalje poteka razgradnja fekalnih voda ob prisotnosti bakterij. Dovod zraka poteka skozi drugi ventil in membrano v notranjost male čistilne naprave.

    Čas potreben za razgradnjo celotne količine fekalij je odvisen od prostornine male čistilne naprave.

    Po končanem postopku aeracije sledi faza sedimentacije blata v drugem prekatu. Kompresor se v tej fazi izklopi, prečiščena voda na površini pa se loči od sedimentirane. Zaključna faza se začne ob vklopu tretjega ventila, ko kompresor izčrpa prečiščeno vodo iz aeracijskega prekata, neprečiščena usedlina pa se s pomočjo kompresorja  prečrpa nazaj v zbiralnik blata ob aktivaciji četrtega ventila. Tak postopek se ponovi 4 – 6x dnevno, ob tem je poraba električne energije približno 0,33kWh / dan. Za pravilno delovanje potrebuje ČN med 1,5 do 3 mg čistega kisika v litru vode.

    Bio čistilna naprava - cena 

    Cene malih bioloških čistilnih naprav se gibljejo med 2000 in 5000€, odvisno od dimezij naprave, materialov in vrsto biološke čistilne naprave. Cena se največkrat določi glede na število uporabnikov v skupnem gospodinjstvu. Iz tega podatka lahko nadalje sklepamo o potrebni prostornini biološke čistilne naprave.  Glede na to, da čistilno napravo kupujete za 15 in več let je v ceni potrebno upoštevati tudi stroške vzdrževanja. V primeru električne čistilne naprave v obdobju 5 let uporabe ti znašajo med 1000€ in 1700€. Pri čistilnih napravah, ki delujejo brez električne energije teh stroškov ni. Za več informacij se obrnite na našo spletno stran, kjer boste našli ustrezne izvajalce. 

    Strokovni članek 8898
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Male čistilne naprave?

    Imamo kar 205 izvajalcev za področje Male čistilne naprave:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 205 izvajalcev za področje Male čistilne naprave
    8.9
    0

    PLAN 2 storitve d.o.o.


    9.6
    0

    RESAL d.o.o.


    9.6
    1

    PROSIGMA PLUS d.o.o.


    10
    4

    ANDRE d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane