Za področje

  Barva fasade, vrste fasadne barve

  Članek je koristil že 28271+ uporabnikom
  Fasadna barva je ključna za dober končni izgled vašega doma. Večina fasad je še vedno prekritih z ometom, ki je dodatno zaščiten z barvo. Barva fasade pa ni le estetski dodatek, saj prepreči škodljivo delovanje vremenskih vplivov na fasado, hkrati pa lahko z izbiro pravega odtenka in vrste fasadne barve popestrimo objekt.
  Strokovni članek 28271
  fasadne barve
  Imamo kar 2059 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

  1. Fasade - barve fasade

  Barva fasade je verjetno najprej zaznavna stvar, ko se srečamo s hišo. Barva fasade je potrebna obnove vsakih 10 do 15 let, saj barva zbledi, prav tako pa z leti popusti vodoobstojen fasadni premaz. Če fasado objekta ne zaščitimo pravočasno, se lahko pojavijo poškodbe ometa. Ni priporočljivo čakati na trenutek, da zače barva fasade dobesedno po kosih odpadati z zaključnega sloja, preden se lotimo obnove fasade. Ko se odločimo za barvanje fasade ali obnovo, je najprej pomembna barva fasade, tako nato pa vrsta fasadne barve.

  2. Akrilna barva za fasade

  Akrilna barva je vodoobstojna, primerna pa je tako za barvanje betonskih fasadnih površin, kot tudi gladkih, fino izravnanih ometanih. Površine, ki jih barvamo morajo biti stare vsaj en mesec. Značilnost akrilne barve  je tudi, da je ta izjemno paroneprepustna. Izmed vseh opisanih barv je ta fasadna barva kot barva fasade cenovno najugodnejša.

  3. Silikatne fasadne barve

  Drug sklop barv so silikatne fasadne barve. Silikatna barva da fasadi značilen rustikalen videz. Barva fasade v kombinaciji s silikatno fasadno barvo, bo hiši dodala očarljivo patino. Tudi ta fasadna barva je visoko paropropustna, tako je primerna za obnovo zgodovinskih fasadnih površin, npr. spomeniško zaščitenih objektov. Prav tako je silikatna fasadna barva primerna za barvanje apnenih in apnenocementnih ter silikatnih ometov.

  Barva fasade
  Barva fasade ni pomembna samo iz estetskega, pač pa tudi iz trajnostnega vidika. 

  4. Silikonske barve fasad

  Odločite pa se lahko tudi za barvo iz skupine silikonskih barv. Silikonska fasadna barva je izjemno paropropustna in še posebej vodoodbojna. Uporablja se za barvanje gladkih in pa fino ometanih fasadnih površin.

  4.1 Silikonski premazi za fasado

  Namesto fasadne barve pa lahko uporabimo tudi vodoobstojni silikonski premaz, ki je zgolj zaščitno sredstvo in je brezbarvno. Uporablja se kot premaz za barvanje kamna, ometov in mineralnih fasadnih barv, površine pa ščiti pred vdorom vode. 

  5. Mikroarmirane fasadne barve

  5.1 Mikroarmirana akrilna barva

  Poznamo tudi mikroarmirano akrilno fasadno barvo, ki se od prejšnje razlikuje po tem, da je ta dodatno armirana s sintetičnim vlakni. Akrilna barva je visoko vodoobstojna, a paropropustna. Ta fasadna barva se uporablja tako za barvanje finih, kot tudi grobih površin. Akrilna barva je dodatno pa je barva primerna še za lasasto razpokane in grobe dekorativne omete.

  5.2 Mikroarmirane silikatne fasadne barve

  V skupino silikatnih barv spada tudi mikroarmirana silikatna fasadna barva, ki vsebuje sintetična vlakna. Je paropropustna, uporablja pa se za barvanje novih apnenih, apnenocementnih in pa tudi silikatnih ometov. Vlakna pomagajo armirati obstoječe površine, zato je primerna tako za grobe, kot tudi lasasto razpokane omete.

  5.3 Silikonska mikroarmirana fasadna barva

  Tudi slikonska barva je lahko mikroarmirana, ta poleg tega, da je paroprepustna in vodoodbojna, preprečuje tudi nabiranje prahu in umazanije. Odporna je tudi na UV žarke, dimne pline in druge škodljive vplive. Barva fasade vaše hiše zato ne zbledi in je odpornejša. 

  Fasadna barva
  Dober izvajalec vam bo znal svetovati glede fasadne barve, zato se posvetujte tudi z njim.

  6. Apnene barve za fasado

  Najbolj naravna fasadna barva pa je apnena barva, ki se uporablja za barvanje manj zahtevnih finih ometov. Apnena barva spada med zelo paroprepustne fasadne barve.

  7. Nanotehnološke barve za fasado

  Nenazadnje se lahko odločite za nano-tehnološke barve, ki je mikroarmirana in samočistilna. Fasadna barva vsebuje tako silikonska veziva, kot tudi siloksanske dodatke, ki ustvarijo posebno varovalno površino. Ta fasadna barva zelo dobro odbija tako vodo, kot tudi vso umazanijo.

  Nasvet strokovnjaka iz podjetja SLIKOPLESKARSTVO, GREGOR KUMER s.p.

  Kaj bi lahko rekli, da je specifika pri barvanju fasade?

  Pri barvanju fasade je pomembno, da smo pozorni na vremenske pogoje. Pomeni, da se vsa pleskarska dela na fasadi naj obvezno izvajajo ob ustreznih temperaturah, ki se gibljejo med 8 in 30 stopinj Celzija, relativna zračna vlaga pa naj bo nižja od 80%. Svetujemo tudi, da se zaradi morebitnih sončnih žarkov fasada objekta med barvanjem zaščiti z zavesami. V kolikor je star omet na fasadi v dobrem stanju in se ne lušči ter nima poškodb, se ga enostavno prebarva, vedno v dveh slojih: najprej nanos emulzije in v drugi fazi nato nanos željene barve.

  Kaj pa cena za barvanje fasade?

  Cena za barvanje fasade je odvisna od površine in same vpojnosti fasade, če je recimo vključeno samo barvanje in emulzija, se cena začne nekje pri 7-8€/m2, konča pa se lahko tudi pri 18€/m2, odvisno spet od materiala, barve, vpojnosti.
  g. Gregor, SLIKOPLESKARSTVO, GREGOR KUMER s.p.

  28271
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Fasade, Fasaderstvo?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 2059 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane