x

  Nabiranje vlage in plesen v stanovanju - Kako ukrepati?

  Članek je koristil že 5101+ uporabnikom
  Ni nas malo, ki smo doma ali pri prijateljih videli grde črne madeže po kotih in stenah. Plesen v stanovanju ni samo neprijetna na pogled, temveč je tudi zdravju škodljiva. Še več, je pokazatelj, da je z ravnijo vlage v naši hiši ali stanovanju nekaj narobe. Plesen in vlago lahko pripišemo nezadostnemu prezračevanju, toplotnim mostovom in poškodbam
  Strokovni članek 5101
  Plesen, prvi pokazatelj prekomerne vlage na stenah, Mold Experts.
  Imamo kar 364 izvajalcev za področje Sanacija vlage:

  1. Vzroki za nastanek plesni na stenah

  Zrak ima sposobnost, da vase veže vlago. Za dobro počutje človek potrebuje vlažnost zraka med 40 in 60%. Idealna relativna vlažnost je 50%. Prenizka vlažnost povzroča draženje sluznice, previsoka pa bolezni dihal. Če se vlaga zraka dvigne na 80%, nastane plesen. Poglejmo primer. Če je v hiši 80 % relativna  vlaga,  se kondenz na zidovih izloča že, če ima stena 15,5°C. Stalna prisotnost vlage na steni sporam plesni omogoči, da se razvijejo. Za kondenzacijo vlage in nastanek plesni obstajata torej dva poglavitna razloga. Prvi je preveč vlage v prostoru, drugi pa hladne površine na notranji strani stanovanja.
   
  Kako pa se izloča vlaga? Veliko je proizvedemo sami zaradi metaboličnih procesov in izdihavanja, pa tudi pri potenju in telesni aktivnosti. Mnogo več vlage pa nastane pri kuhanju, vlaga v stanovanju se izloča iz rastlin, zaradi umivanja ali sušenja perila.
   
  Za vlago lahko najdemo tudi druge razloge. Ujeta je lahko ostala v konstrukciji, ki se pred vašo vselitvijo v hišo ni posušila. Morda prejšnji lastniki objekta niso dovolj prezračevali ali ogrevali.
   
  Fizikalni zakoni po naravni poti omogočajo prehajanje vlage, zato je ključnega pomena prezračevanje. Sodobna PVC okna, ki so neprodušna, onemogočajo naravno izmenjavo zraka in prehajanje vlage v stanovanju. Naslednji poglavitni vzrok so hladne površine. Kritične so točkovne razlike v temperaturi. Te vedno povzročajo toplotni mostovi. Toplotni most je območje prevelikega prehajanja toplote, ki nastane zaradi nezadostno vgrajene izolacije, reg med oknom in špaleto. Praviloma ga bomo našli tam, kjer je stik dveh materialov ali dveh površin. Vlago v konstrukciji najdemo tudi zaradi kapilarnega vleka iz nezadostno izoliranih temeljev ali preprosto zaradi puščanja strehe.

  2. Posledice plesni

  Prvi najbolj opazni vzrok vlage v stanovanju je plesen. Pojavi se najprej pozimi na umazanih in starih površinah. Problematični so stari obrabljeni premazi ali strukturni ometi, ki zelo vpijajo vlago.  Je škodljiva in nevarna za zdravje, zato vpliva na kakovost življenja.  Že majhno število trosov plesni lahko namreč povzroči alergično reakcijo.  Več kot 5 % ljudi je namreč alergičnih na zidno plesen, posebej dojenčki in otroci. 
  Česar pa ne vidimo, je vlaga v konstrukciji. Vlaga v nezaščiteni konstrukciji ima namreč negativne vplive nanjo.  Če nismo vgradili parne zapore, stalno navlaževanje povzroča trohnenje kostrukcije, vmesnih vezivnih slojev in odpadanje ometa. Še nevarnejša je korozija armature v betonu, ki v ekstremnih primerih lahko povzroči porušitev ali vsaj poškodbe konstrukcije. Pretirana vlaga prav tako povzroča odstopanje parketa ali gnitje lesene konstrukcije.

  3. Sanacija plesni

  Če želimo sanirati problem vlage in plesni v stanovanju, se lahko lotimo reševanja vzrokov ali posledic. Če stanje želimo dokončno sanirati, so potrebni stalni ukrepi. 

  3.1 Izolacija zidov

  Zagotoviti je potrebno zadostno toplotno prehodnost zidov, da niso hladni. Rešitev je torej dovolj debela izolacija, ki mora biti brez toplotnih mostov. Sanirati moramo vse razpoke, rege ali linijske toplotne mostove zaradi balkonov. 

  3.2 Ogrevanje

  Stalno in zadostno ogrevane stene. Najslabše je, če varčujemo in recimo ponoči prekinjamo z ogrevanjem. Napačno je ogrevanje samo nekaterih prostorov stavbe. Vlaga se namreč iz toplih prostorov širi v hladne in se tam kondenzira.

  3.3 Prezračevanje prostorov

  Prezračevanje prostorov je ključni način za sanacijo vlage. Najbolj kritičen je zimski čas. Prostori morajo biti ustrezno ogrevani in redno prezračevani. Zelo priporočljivo je prezračevanje vsaj tri do štirikrat dnevno, kjer za nekaj  minut stanovanje prezračimo na prepih, torej z odpiranjem vseh oken in vrat. Danes je vse bolj priporočljiva rekuperacija. Topel odhajajoči zrak segreje prihajajoči svež zrak in zmanjša toplotne izgube prezračevanja.

  3.4 Pleskanje

  Pleskanje je hitra rešitev posledice, a ne vzroka in začasno izboljša kakovost bivanja.  Pleskamo lahko z apnom,  saj na plesen deluje antiseptično ali dezinfekcijsko. Na trgu je mogoče dobiti barve z sredstvom za zaviranje razvoja plesni.

  3.5 Plošče iz kalcijevega silikata

  Kalicijev silikat zaradi visoke bazičnosti preprečuje nastanek plesni in je hkrati izolacijski material. Plošče so higroskopične, to pomeni, da nase prevzamejo odvečno vlago iz prostora in so dobra rešitev
   
  Viri
  - Vlaga v stanovanju http://housewares.about.com/od/humidifiersdehumidifiers/qt/humiditylevels.htm
  -Boj proti plesni http://blackmold.awardspace.com/prevent-mold.html
   

  Nasvet strokovnjaka iz podjetja Hidrorez d.o.o.

  Zakaj se pojavi vlaga na zidovih in kakšne so posledice?

  Vzroki za pojav vlage na stenah in posledično plesni so zamakanje strehe, žlebov, pršenje vode zaradi avtomobilov, eden izmed glavnih vzrokov pa je neustrezna hidroizolacija objekta. Zrak v takšnih prostorih je vlažen, vlaga v zidovih in s tem v materialih se kondenzira, posledično pa tako stanje pripelje do večjih stroškov ogrevanja. Material postane manj izolativen, saj je izolativnost materialov odvisna od zračnih žepkov v strukturi materiala. Zaradi vlage se trdnost vlažnega materiala slabša, opeka začne razpadati. Začne se tudi odpadanje ometa, nabiranje usedlin in madežev na stenah, nabiranje vode, trohnjenje lesa in rjavenja same konstrukcije in armature in seveda bohotno rast zdravju škodljive plesni. Vse te posledice močno znižujejo kakovost bivanja in vrednost nepremičnine.

  Kakšen je postopek sanacije vlažnega objekta?

  Najučinkovitejši način sanacije vlažne stene (zunanje ali notranje) je s horizontalnim strojnim rezanjem opeke, kamenja, betona med temeljem in steno s hidravlično diamantno rezalko in vstavitvijo izotekta debeline 4 mm z vlakni, če je možno pa 5mm. Za zagotovitev statičnosti objekta se izvede injektiranje - postopek zapolnjevanja praznih prostorov v konstrukcijskih elementih, s katerim statično ojačamo konstrukcijo. S cementno injektirno maso ojačamo kamnite in mešane kamnito-opečne zidove. Najprej se izvrtajo vrtine v željeni del konstrukcije v katere se vgradijo ustrezni injektirni nastavki. Pritisk injektiranja se prilagaja glede na trdnost tal in konstrukcije, količino injektirne mase pa glede na volumen razpok in votlin v konstrukciji.

  V čem je razlika med vertikalno in horizontalno hidroizolacijo?

  Horizontalna hidroizolacija je položena vzporedno s tlemi in preprečuje vdor kapilarne vlage iz temeljev in tal ter vdor podtalnice. Vertikalna hidroizolacija je izolacija sten, ki so nato zasute z zemljo in preprečuje vdor vlage iz zemlje. Položena je od temeljev do nekaj centimetrov nad terenom, da zaščiti steno tudi pred meteorno vodo.

  S čim vse se poleg injektiranja ukvarjate v podjetju?

  Izvajamo tudi vrtanje odprtin za prezračevanje, odtoke z diamatno krono različnih fi-jev, izreze odprtin za okna, vrata,… z diamantno hidravlično rezalko. Opravili smo tudi nekaj prestavitev sakralnih objektov – kapelic. Postopki so vidni na  naši spletni strani in facebook strani Hidrorez d.o.o.
  g.Slavko, Hidrorez d.o.o.

   
  Sanacijo vlažne stene lahko izvedemo z novim odmaknjenim slojem, MojMojster.
  Sanacijo vlažne stene lahko izvedemo z novim odmaknjenim slojem, MojMojster.


  Svetujemo vam izmero vlažnosti konstrukcije, Datona.
  Svetujemo vam izmero vlažnosti konstrukcije, Datona.


  Prvi in naučinkovitejši ukrep proti plesni je zračenje vsaj trikrat na dan, MojMojster.
  Prvi in naučinkovitejši ukrep proti plesni je zračenje vsaj trikrat na dan, MojMojster.


  Strokovni članek 5101
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 364 izvajalcev za področje Sanacija vlage:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  PRIPOROČENI IZVAJALCI ZA PODROČJE SANACIJA VLAGE
  10
  2

  GKK sanacije d.o.o.

  Trg svobode 26 , 2310 Slovenska Bistrica
  8.9
  0

  SEBA, trgovina, proizvodnja in zaključna dela v gradbeništvu, d.o.o.

  Lava 9A, 3000 Celje
  7.8
  1

  DIAREZ diamantno rezanje in vrtanje betona d.o.o.

  Mestne njive 14, 8000 Novo mesto
  8.7
  0

  Gradbeništvo Gorančo Divanisov s.p.

  Vnanje Gorice 11A, 1351 BREZOVICA PRI LJUBLJAN
  10
  2

  SORA JARITZ Sanacija, obnova, revitalizacija, adaptacija, d.o.o.

  Gustinčičeva ulica 58, 1211 Ljubljana - Šmartno
  10
  1

  Janko Tratnik s.p.

  Bevkova 8, 3310 Žalec
  Imamo kar 364 izvajalcev za področje Sanacija vlage:

  BREZPLAČNA STORITEV
  IŠČEMO LOKALNO
  BREZ PROVIZIJ
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE SANACIJA VLAGE?

  sušenje vlažnih zidov
  odstranitev vlage v kleti
  sanacija plesni na steni
  sanacija betona
  razsoljevanje zidov
  sanacija temeljev
  popravilo hidroizolacije
  saniranje toplotnih mostov
  odstranjevanje plesni v stanovanju
  ponudnik sanacije vlage
 • Sanacija vlage Ajdovščina
 • Sanacija vlage Bled
 • Sanacija vlage Bovec
 • Sanacija vlage Celje
 • Sanacija vlage Črna na Koroškem
 • Sanacija vlage Črnomelj
 • Sanacija vlage Domžale
 • Sanacija vlage Gornja Radgona
 • Sanacija vlage Gornji Grad
 • Sanacija vlage Hrastnik
 • Sanacija vlage Ilirska Bistrica
 • Sanacija vlage Izola
 • Sanacija vlage Jesenice
 • Sanacija vlage Kamnik
 • Sanacija vlage Kidričevo
 • Sanacija vlage Kobarid
 • Sanacija vlage Kočevje
 • Sanacija vlage Koper
 • Sanacija vlage Kranj
 • Sanacija vlage Kranjska Gora
 • Sanacija vlage Krško
 • Sanacija vlage Laško
 • Sanacija vlage Lendava
 • Sanacija vlage Litija
 • Sanacija vlage Ljubljana
 • Sanacija vlage Ljutomer
 • Sanacija vlage Maribor
 • Sanacija vlage Metlika
 • Sanacija vlage Mojstrana
 • Sanacija vlage Mozirje
 • Sanacija vlage Murska Sobota
 • Sanacija vlage Nova Gorica
 • Sanacija vlage Novo mesto
 • Sanacija vlage Ormož
 • Sanacija vlage Piran - Pirano
 • Sanacija vlage Pivka
 • Sanacija vlage Portorož
 • Sanacija vlage Postojna
 • Sanacija vlage Ptuj
 • Sanacija vlage Radeče
 • Sanacija vlage Radenci
 • Sanacija vlage Radovljica
 • Sanacija vlage Ravne Na Koroškem
 • Sanacija vlage Ribnica
 • Sanacija vlage Rogaška Slatina
 • Sanacija vlage Sevnica
 • Sanacija vlage Sežana
 • Sanacija vlage Škofja Loka
 • Sanacija vlage Slovenj Gradec
 • Sanacija vlage Slovenska Bistrica
 • Sanacija vlage Slovenske Konjice
 • Sanacija vlage Šoštanj
 • Sanacija vlage Štore
 • Sanacija vlage Tolmin
 • Sanacija vlage Trbovlje
 • Sanacija vlage Tržič
 • Sanacija vlage Trzin
 • Sanacija vlage Velenje
 • Sanacija vlage Vipava
 • Sanacija vlage Vojnik
 • Sanacija vlage Vransko
 • Sanacija vlage Vrhnika
 • Sanacija vlage Žalec
 • Sanacija vlage Zreče
 • Sanacija vlage Žužemberk
 • SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  KONTAKTI

  Povpraševanja: 051 216 651
  Podjetja: 040 145 800

  REGIONALNE STRANI

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  www.daibau.sk
  www.daibau.ro
  © 2020 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane